Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονταν και χθες οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων από το πολύνεκρο ναυάγιο σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Πύλου, ενώ όσο περνούν οι ώρες τόσο εξανεμίζονται οι ελπίδες ότι θα βρεθεί κάποιος ζωντανός. Το «πλωτό φέρετρο» έφυγε από το λιμάνι του Τομπρούκ με σκοπό να πάει Ιταλία, όμως μπήκε εντός του ελληνικού FIR οπότε η Ιταλία παρέδωσε το περιστατικό στην ελληνική ακτοφυλακή. Μέχρι χθες, είχαν ανασυρθεί 78 σοροί, ενώ 104 άτομα έχουν διασωθεί. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων, ωστόσο σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων, στο σκάφος επέβαιναν 750 άτομα ενώ υπήρχαν άνθρωποι στοιβαγμένοι στα αμπάρια του πλοίου, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Σε ειδικό χώρο στο Σχιστό μεταφέρονται οι σοροί, για νεκροτομή και ταυτοποίηση. Μεταξύ των 78 σορών ήταν μόνο μία γυναίκα κάτι που επιβεβαιώνει τους φόβους ότι οι υπόλοιπες γυναίκες και παιδιά ήταν στα αμπάρια. Στην Μαλακάσα μεταφέρονται οι επιζώντες. Εν τω μεταξύ, συνεχώς καταφτάνουν συγγενείς επιβαινόντων στο Λιμάνι της Καλαμάτας ψάχνοντας εναγωνίως τους δικούς τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο αλιευτικό πλοίο που ναυάγησε στα ανοιχτά της Πύλου.
Τους διακινητές αναζητούν οι Αρχές, ανάμεσα στους διασωθέντες
Οχτώ άτομα -όλοι Αιγύπτιοι- ανακρίνονται ως ύποπτοι, για την παράνομη μεταφορά των δεκάδων μεταναστών με αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, είχαν σελίδα στο ίντερνετ και έβρισκαν εκεί τους πελάτες. Από 4.000 έως 6.000 ευρώ το κόστος ανά άτομο, για τη μεταφορά. Μάλιστα φέρεται να ψάρευαν πελάτες μέσα από ένα σάιτ που είχαν στο Facebook και τους δελεάζουν ουσιαστικά με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής στην Ευρώπη. Μέλη του κυκλώματος έριξαν στο νερό μπουκαλάκια με νερό που τους είχε δώσει ένα εμπορικό πλοίο, σε μία προσπάθεια να τους εκβιάσουν για να μείνουν ήσυχοι. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι δεν υπήρχε θαλασσοταραχή αλλά το σκάφος φαίνεται να βούλιαξε έπειτα από κλυδωνισμούς, πιθανότατα λόγω μετακίνησης των ανθρώπων που βρίσκονταν πάνω. Οι έρευνες δεν σταματούν. Στην περιοχή επιχειρούν ένα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, εννέα παραπλέοντα πλοία, ενώ από αέρος επιχειρούν ένα ελικόπτερο του Λιμενικού, ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού. Στο υπουργείο Ναυτιλίας έφτασε χθες το μεσημέρι ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex και ενημερώθηκε για τις συνθήκες του τραγικού συμβάντος.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μεταξύ των 104 διασωθέντων από το ναυάγιο της Πύλου υπάρχουν και 6-8 ασυνόδευτοι ανήλικοι οι οποίοι θα μεταφερθούν μαζί με τους υπόλοιπους διασωθέντες στη δομή της Μαλακάσας. Εκεί θα παραμείνουν για μια ή δύο νύχτες και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε άλλες δομές για ανηλίκους. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ξεκινά τις διαδικασίες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων μεταναστών
Ευ.Τουρνάς: «Οφείλουμε όλοι να καταδικάσουμε τη διακίνηση αθώων ανθρώπων»
Στο λιμάνι της Καλαμάτας , στον χώρο με τους διασωθέντες μετανάστες του ναυαγίου στα ανοιχτά της Πύλου, βρέθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς. Όπως είπε, ο κ. Τουρνάς οι έρευνες συνεχίζονται και θα συνεχιστούν, ώστε να εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα να σωθεί όποιος είναι ζωντανός και όποιος μπορεί να σωθεί.
Ερωτηθείς για τις συνθήκες του ναυαγίου ο κ. Τουρνάς είπε ότι ισχύουν αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί. «Ήταν ένα δύσκολο συμβάν συνέβη στα όρια του FIR σε διεθνή θαλάσσιο εναέριο χώρο, ήταν σε διεθνή ύδατα εκεί προσέγγισε από την αρχή το λιμενικό μας για να παρέχει βοήθεια. Από την αρχή που ενημερώθηκε από τις ιταλικές αρχές , ήταν δίπλα στο αλιευτικό που ήταν υπερφορτωμένο , νωρίς από το μεσημέρι της Τρίτης. Σε όλες τις εκκλήσεις για βοήθεια, το αλιευτικό αυτοί που ήταν πάνω δεν θέλησαν να βοηθηθούν, η απάντησή τους ήταν ότι ο προορισμός τους ήταν η Ιταλία παρόλα αυτά τα πλωτά του λιμενικού παρέμεναν κοντά, μέχρι και το βράδυ όπου ακινητοποιήθηκε από βλάβη για περίπου μισή ώρα με τρία τέταρτα και κάποια στιγμή λόγω προφανώς υψηλού κέντρου βάρους και μετατόπισης αναποδογύρισε και συνέβη το τραγικό γεγονός», υπογράμμισε ο κ. Τουρνάς. Ακόμη τόνισε: «Υπάρχουν διεθνείς κανόνες πού μπορεί να παρέμβει και πού δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει κάποιος. Το Λιμενικό δεν νομιμοποιείται να επέμβει σε ένα τέτοιο πλοίο το οποίο δεν δέχεται σε διεθνή ύδατα την επέμβαση. Αρκεί να σκεφτείτε τι κίνδυνο θα μπορούσε να αποτελέσει μία επέμβαση του Λιμενικού σε ένα υπερφορτωμένο πλοίο το οποίο θα μπορούσε να ανατραπεί από την επέμβαση του Λιμενικού. ‘Αρα δεν θα μπορούσε να επέμβει το Λιμενικό , δεν έχει τη νομιμότητα, θα μπορούσε να κατηγορηθεί αν είχε επέμβει. Επαναλαμβάνω ότι είμαστε εδώ και το Λιμενικό και οι Ένοπλες Δυνάμεις για να σωθεί ό,τι σώζεται. Γίνεται μία επιχείρηση».
Ο κ. Τουρνάς επισήμανε ότι «οφείλουμε όλοι να καταδικάσουμε αυτή τη διακίνηση αθώων ανθρώπων τους οποίους εκμεταλλεύονται για μερικά δολάρια κάποιοι οι οποίοι προσπαθούν με ανθρώπινες ζωές να αποκομίσουν προσωπικό όφελος». «Είναι μία εγκληματική δραστηριότητα από εκεί και πέρα οποιαδήποτε πολιτική εκμετάλλευση κατά την άποψή μου παρέλκει και είναι απαράδεκτη πάνω στους νεκρούς. Είμαστε εδώ για τον συντονισμό και να σώσουμε ό,τι σώζεται», κατέληξε.