ΙΠΠΟΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΑΤΑΛΑΝΤΗ ΑΡΑΒΙΟΥ ΣΧΟΛΙΑΣΤΙΚΟΥ

ΙΠΠΟΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΑΤΑΛΑΝΤΗ ΑΡΑΒΙΟΥ ΣΧΟΛΙΑΣΤΙΚΟΥ

Γράφει ο

Θωμάς

Γαβριηλίδης

Η ΝΙΚΗ

ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

1. Στην Αταλάντη πρόσφερες αυτό το χρυσό δώρο,

2. ω Ιππομένη, άραγε ως δώρο γάμου μήπως

3. ή έχοντας μες στο μυαλό τη φόρα να της κόψεις;

4. Γιατί το μήλο πέτυχε και τους δυο στόχους διάνα,

5. και στης παρθένας την ορμή τρανός φραγμός

εμπήκε

6. και σύμβολο συζυγικής εγίνηκε Παφίας.

ΕΙΣ ΑΤΑΛΑΝΤΗΝ ΚΑΙ ΙΠΠΟΜΕΝΗΝ (Ε.Α. XVI, 144)

1. Έδνα γάμων έρριπτες ή αμβολίην ταχυτήτος

2. τούτο γέρας κούρη χρύσεον, Ιππόμενες;

3. Άμφω μήλον άνυσσεν, επεί και παρθένου ορμής

4. είργεν και ζυγίης σύμβολον ην Παφίης.

Α΄ Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ

ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΠΠΟΜΕΝΗ

Η ωραιοτάτη και περίφημη δρομέας αλλά και κυνηγός Αταλάντη ήταν θυγατέρα του Σχοινέα και της Κλυμένης. Της άρεσε η μοναχική ζωή, απέφευγε τις φιλίες και δεν ήθελε να γίνεται κανένας λόγος για γάμο. Επειδή όμως οι μνηστήρες της ήταν πολλοί και επίμονοι γνωστοποίησε ότι θα παντρευόταν μόνο εκείνον τον άντρα που θα τη νικούσε στο τρέξιμο, αλλά θα σκότωνε όσους αυτή νικούσε.

Παρόλο που ο κίνδυνος ήταν μεγάλος, υπήρξαν πολλοί μνηστήρες που ριψοκινδύνευσαν και έχασαν τη ζωή τους, ώσπου εμφανίστηκε ο ωραίος, γρήγορος και ευνοούμενος της θεάς Παφίας Αφροδίτης, ο Ιππομένης, στον οποίο η θεά του ερωτικού ζευγαρώματος, η Παφία Αφροδίτη, είχε προσφέρει τρία μήλα των Εσπερίδων με τον όρο να τα χρησιμοποιήσει μόνο αν κινδύνευε να νικηθεί από την Αταλάντη.

Πράγματι ο γρήγορος αλλά και έξυπνος Ιππομένης εκμεταλλευόμενος την υπερβολική αυτοπεποίθηση της Αταλάντης, η οποία πιστεύοντας ότι ήταν ανίκητη, άφηνε στην αρχή τους μνηστήρες της να προπορεύονται, αλλά στη συνέχεια τους προσπερνούσε, κάθε φορά που πλησίαζε για να τον προσπεράσει της έριχνε στο πλάι του δρόμου, έξω από τη διαδρομή, ένα μήλο. Η Αταλάντη πηγαίνοντας να το πάρει, έμενε πάλι πίσω, κι έτσι με τα τρία μήλα του ο Ιππομένης κατάφερε να τη νικήσει και να την κάνει γυναίκα του.

Το ερωτικό πάθος, που εν τω μεταξύ, συνεργούντων και των μήλων της Αφροδίτης, γεννήθηκε ανάμεσα στους δύο νεαρούς δρομείς, ήταν τόσο μεγάλο, που δεν περίμεναν να πάνε στο σπίτι τους, αλλά έσμιξαν ερωτικά εκεί που έτυχε να βρίσκονται, μέσα σε ένα ιερό δάσος της Ήρας, γεγονός που εξόργισε τόσο πολύ τη γυναίκα του Ολύμπιου Δία που αμέσως τους μεταμόρφωσε σε λεοντάρια… Λέων ο Ιππομένης, Λέαινα η Αταλάντη…

Β΄ Ο ΜΥΘΟΣ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΑΓΡΟΥ

Ο Μελέαγρος, περίφημος κυνηγός και αγαπημένος γόνος του θεού του πολέμου Άρη στα μητρώα αναγραφόταν ως γιος του βασιλιά της αιτωλικής Καλυδώνας και τη Αλθαίας, της βασίλισσας.

Όταν ήταν επτά ημερών βρέφος τον επισκέφτηκαν οι Μοίρες και βλέποντάς τον η Άτροπος είπε ότι θα πέθαινε μόλις αποκαιόταν ένας δαυλός που έτυχε τότε να βρίσκεται μέσα στη φωτιά της εστίας του παλατιού. Όταν το άκουσε αυτό η μάνα του η Αλθαία, που βρισκόταν δίπλα στο κρεβατάκι του παιδιού της έτρεξε, πήρε το δαυλό από τη φωτιά, τον έσβησε και τον κλείδωσε μέσα σε ένα κιβώτιο, έχοντας έτσι στα χέρια της τη ζωή του γιου της του Μελέαγρου.

Όταν ο Μελέαγρος είχε γίνει πια παλληκάρι και περίφημος κυνηγός, ο πατέρας του ο Οινέας σε μια θυσία που έκανε στους θεούς λησμόνησε τη θεά Άρτεμη, η οποία θύμωσε πολύ και για να τον εκδικηθεί έστειλε στη χώρα του, την Καλυδώνα, ένα φοβερό και τρομερό αγριογούρουνο, που κατέστρεφε τα πάντα και κανένας Καλυδώνιος δεν μπορούσε να το δαμάσει μόνος του.

Όταν ο βασιλιάς Οινέας είδε και απόειδε αποφάσισε να οργανώσει ένα κυνήγι εναντίον του Καλυδώνιου κάπρου (αγριογούρουνου), στο οποίο κάλεσε τους πιο περίφημους κυνηγούς της εποχής του, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονταν οι Διόσκουροι, ο Κάστωρ και ο Πολυδεύκης, ο Θησέας, ο Πειρίθους, ο Πηλέας, οι θείοι του Μελέαγρου, τα αδέρφια της μάνας του της Αλθαίας, ο ίδιος ο Μελέαγρος και η νεαρή Αταλάντη, που ήδη ήταν περίφημη για την γρηγοράδα της και την επιδεξιότητά της.

Έπειτα από επίπονο κυνήγι ο Καλυδώνιος κάπρος τραυματίστηκε και τελικά σκοτώθηκε. Στη συζήτηση που έγινε ανάμεσα στους κυνηγούς οι περισσότεροι παραδέχτηκαν ότι τον Καλυδώνιο κάπρο τον τραυμάτισε πρώτη η Αταλάντη και τον αποτελείωσε ο Μελέαγρος, ο οποίος, ως νικητής πρόσφερε τα τρόπαια του κυνηγιού, το κεφάλι και το δέρμα του αγριογούρουνου, στην Αταλάντη, για την οποία εν τω μεταξύ είχε αισθανθεί κεραυνοβόλο έρωτα.

Με την απόφαση του Μελέαγρου να προσφέρει τα τρόπαια του κυνηγιού του Καλυδώνιου κάπρου στην Αταλάντη διαφώνησαν οι θείοι του. Ήρθαν σε σύγκρουση, με συνέπεια ο ανεψιός να σκοτώσει τους θείους του.

Όταν η Αλθαία έμαθε ότι ο γιος της σκότωσε τα αδέρφια της, θύμωσε τόσο πολύ, που άνοιξε αμέσως το κιβώτιο, όπου φύλαγε το δαυλό της ζωής του γιου της, τον πήρε και τον έριξε μέσα στη φωτιά. Κάηκε ο δαυλός και ταυτόχρονα πέθανε και ο ερωτευμένος παράφορα Μελέαγρος.

Μετά το θάνατο του Μελέαγρου μετανιωμένη η μάνα του αυτοκτόνησε, ενώ τις αδερφές του που έκλαιγαν απαρηγόρητες η θεά Άρτεμη τις λυπήθηκε και τις μεταμόρφωσε σε πτηνά, που λέγονται Μελεαγρίδες, αλλά επίσης και φραγκόκοτες.

Για την Αταλάντη και για το Μελέαγρο, όπως και για τα συγγενικά τους πρόσωπα οι διάφορες πηγές δεν συμφωνούν πάντοτε , γι’ αυτό και οι φιλίστορες δεν πρέπει ποτέ να μένουν ικανοποιημένοι με μια μόνο πηγή, αν θέλουν να είναι πλήρως ενημερωμένοι.

ΑΡΑΒΙΟΣ Ο ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΟΣ

Ο επιγραμματοποιός Αράβιος ο Σχολαστικός άκμασε στην περίοδο που ήταν αυτοκράτορας του Βυζαντίου ο Ιουστινιανός (6ος αι. μ.Χ.).

Ανθολογήθηκε από τον Αγαθία το Σχολαστικό στην Ανθολογία του που είχε τον τίτλο «Κύκλος των νέων επιγραμμάτων» (6ος αι. μ.Χ.).

Στην Ελληνική Ανθολογία συμπεριλαμβάνονται επτά (7) επιγράμματά του.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αρχή της Μεγάλης Εβδομάδος στον Ι. Ν. Αγίου Αλεξάνδρου Αλεξανδρείας

Αρχή της Μεγάλης Εβδομάδος στον Ι. Ν. Αγίου Αλεξάνδρου...

Το εσπέρας της Κυριακής των Βαΐων, 28ης Απριλίου, ο...

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ΒΕΡΟΙΑ - ΚΕΡΚΙΔΑ (29/4/2024)

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ΒΕΡΟΙΑ - ΚΕΡΚΙΔΑ (29/4/2024)

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ΒΕΡΟΙΑ - ΚΕΡΚΙΔΑ (29/4/2024)

Κυριακή των Βαΐων στον Ι. Ναό Αγίων Αναργύρων Βεροίας

Κυριακή των Βαΐων στον Ι. Ναό Αγίων Αναργύρων Βεροίας

Την Κυριακή των Βαΐων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Κλειστά τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως το διάστημα 2 – 7 Μαΐου

Κλειστά τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως το διάστημα 2...

Κλειστά θα παραμείνουν από τη Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου έως...

Έφυγε από τη ζωή η Δέσποινα Βασιλοπούλου σε ηλικία 86 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Δέσποινα Βασιλοπούλου σε ηλικία 86...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 29 Απριλίου...

ΒΕΡΜΙΟ Κορυφή Δίδυμες ( Βουλγάρα +Τρούλλος ) με τους Ορειβάτες Βέροιας

ΒΕΡΜΙΟ Κορυφή Δίδυμες ( Βουλγάρα +Τρούλλος ) με τους...

Τρεχούμενα νερά γλυκαίνουν το αυτί σου  και ο ήχος ...

Έφυγε από τη ζωή η Δάφνη Δημ. Μελιοπούλου σε ηλικία 63 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Δάφνη Δημ. Μελιοπούλου σε ηλικία 63...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Μ. Δευτέρα 29...

Πρόσκληση 1227ης Πανηγυρικής Εορτής Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Νάουσας στις 6 Μαΐου 2024

Πρόσκληση 1227ης Πανηγυρικής Εορτής Αγίου Γεωργίου...

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Σωματείου «Αγιος Γεώργιος...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...