Σ. Κατή, πρόεδρος Φαρμακοποιών στον ΛΑΟ: Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων και στην Ημαθία, ακόμα και στα γενόσημα

Σ. Κατή, πρόεδρος Φαρμακοποιών στον ΛΑΟ: Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων και στην Ημαθία, ακόμα και στα γενόσημα

Σ. Κατή: Πάνω από 400 σκευάσματα πρώτης γραμμής βρίσκονται σε έλλειψη, κάνουμε ότι μπορούμε..

Τον κώδωνα του κινδύνου για σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στην Ελλάδα κρούουν για μια φορά ακόμα οι Φαρμακοποιοί, ενώ το πρόβλημα, παρότι είναι χρόνιο, το τελευταίο διάστημα γίνεται όλο και πιο έντονο.

«Το πρόβλημα είναι διαχρονικό και πολυπαραγοντικό, έχουμε συζητήσει και το έχουμε αναδείξει αρκετές φορές ως φαρμακευτικός σύλλογος, αλλά αυτή την περίοδο παρουσιάζεται έντονη έξαρση ελλείψεων» τονίζει στο ΛΑΟ η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ημαθίας, Σοφία Κατή. Όπως τονίζει η πρόεδρος, πάνω από 400 σκευάσματα βρίσκονται σε έλλειψη το τελευταίο διάστημα ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο. «Πρόκειται για φάρμακα που είναι άκρως απαραίτητα για την υγεία των ασθενών και αφορούν σε όλες τις κατηγορίες, με σημαντικότερες αυτές των διαβητικών, των καρδιαγγειακών παθήσεων, της υπέρτασης, ενώ τελευταία είναι σημαντικές οι ελλείψεις σε σκευάσματα και κυρίως σε αντιβιώσεις για παιδιά και για ενήλικες, με τις ιώσεις να βρίσκονται σε έξαρση».

Ελλείψεις αναφέρονται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση με τον κίνδυνο, όπως επισημαίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, να επεκταθούν παγκοσμίως μέσα στο 2023 λόγω της μειωμένης παραγωγής σε Ινδία και Κίνα, εξαιτίας του κορωνοϊού, της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ και οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες έχουνε περιορίσει την παραγωγή τους. «Μια κατάσταση τελείως διαφορετική από αυτή που υπήρχε στο παρελθόν» λένε οι γιατροί από την πλευρά τους, ζητώντας από το Υπουργείο Υγείας να μην επιτρέπει χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή. Οι φαρμακευτικοί σύλλογοι τονίζουν ότι οι συνεχιζόμενες παράλληλες εξαγωγές εντείνουν περισσότερο το πρόβλημα, ενώ ταυτόχρονα, φάρμακα με αποφάσεις των εταιρειών, αποσύρονται από την ελληνική αγορά, όπου οι τιμές τους είναι πολύ χαμηλότερες από άλλες χώρες της Ευρώπης. Οι εταιρείες ήδη ενημερώνουν τους φαρμακοποιούς ότι «για διαφόρους λόγους αδυνατούν να εφοδιάσουν την αγορά με τα απαραίτητα φάρμακα».

Φαρμακοποιοί και πολίτες κρίνουν απαραίτητη την παρέμβαση της Πολιτείας στην παρούσα κατάσταση, ώστε να βρίσκουν τα απαραίτητα φάρμακα για την υγεία τους, τα οποία αρχίζουν εξ ανάγκης να αντικαθιστούν με γενόσημα .

«Παρατηρούμε όμως, πως δεν είναι μόνο τα πρωτότυπα φάρμακα σε έλλειψη, αλλά, πλέον, είναι και τα γενόσημα. Κι αυτό διότι έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο κενό από χιλιάδες γενόσημα φάρμακα που προσπαθούν να καλύψουν τις ελλείψεις των πρωτότυπων, αλλά η παραγωγή δεν επαρκεί», εκτιμάει η κα Κατή, επισημαίνοντας πως οι φαρμακοποιοί της Ημαθίας προσπαθούν, σε επικοινωνία και συνεννόηση με τους γιατρούς των πελατών τους, να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς και να αντικαταστήσουν το πρωτότυπο με κάποιο γενόσημο ώστε να συνεχίσουν την αγωγή τους μέχρι να βρεθεί λύση.

Οι Φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας δια του Π.Φ.Σ. έχουν καταθέσει προτάσεις αρμοδίως, ζητώντας: -Eπ’ αόριστον απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών στα φάρμακα για τα οποία καταγράφονται ελλείψεις και αυτό διότι έχει διαπιστωθεί στην πράξη, πως μόνο όταν οι αποφάσεις απαγόρευσης των εξαγωγών έχουν διάρκεια, η αγορά σταδιακά ομαλοποιείται. -Αλλαγή της ελληνικής νομοθεσίας, απαγορεύοντας τις πωλήσεις μεταξύ χονδρεμπόρων πέραν ενός φυσιολογικού ποσοστού, με σκοπό τον περιορισμό των ανταλλαγών φαρμακευτικών σκευασμάτων με σκοπό την εξαγωγή τους. - Να υπάρξει εφαρμογή real-time ενημέρωσης για το ποιες εξαγωγές πραγματοποιεί κάθε χονδρέμπορος, ώστε να γνωρίζουν όλοι, η πολιτεία, η φαρμακευτική εταιρία και εμείς οι φαρμακοποιοί, τι εξάγει ο κάθε χονδρέμπορος. -Ενίσχυση και αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των χονδρεμπόρων. -Έλεγχο από την Κυβέρνηση της σωστής λειτουργίας στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας, αυστηρή εφαρμογή των νόμων και τα μέτρων, ενίσχυση της δυνατότητας των φαρμακείων να δημιουργήσουν σε συνεργασία με την πολιτεία alert πιθανής έλλειψης του φαρμακευτικού προϊόντος, ενίσχυση της δυνατότητας των φαρμακοποιών σε θεραπευτική υποκατάσταση και υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φαρμάκων σε έλλειψη.

Όπως καταδεικνύεται και από την καθημερινότητα, η κατάσταση είναι σοβαρή και αν συνεχιστεί, οι πιθανότητες να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές είναι ορατές. Με την ανάληψη των καθηκόντων τους οι αρμόδιοι και συναρμόδιοι υπουργοί καλούνται άμεσα, με όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα του Φαρμάκου, να λάβουν αποφάσεις και να δώσουν υπεύθυνες λύσεις.

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΜία γενική θεώρηση της...

Έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Κων. Πατρίκας σε ηλικία 72 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Κων. Πατρίκας σε ηλικία 72...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...