ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ 1994-2024, τριάντα χρόνια από την ημέρα καθιέρωσης της 19ης Μάιου   ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας και η επικείμενη επίσκεψη του  κ. Πρωθυπουργού στην Τουρκία  Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ 1994-2024, τριάντα χρόνια από την ημέρα καθιέρωσης της 19ης Μάιου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας και η επικείμενη επίσκεψη του κ. Πρωθυπουργού στην Τουρκία Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ.

Επικοινωνούμε μαζί σας με την ευκαιρία της επικείμενης τον ερχόμενο Μάιο, συνάντησής σας στην Άγκυρα, με το πρόεδρο τη Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν, γιατί θεωρούμε απαραίτητο να θέσουμε υπόψη σας τις θέσεις μας σχετικά με τις σχέσεις, αλλά και τις διεκδικήσεις μας από την Τουρκία.

Ως Έλληνες ποντιακής καταγωγής, σε ότι μας αφορά, αλλά και ως πολιτισμένος κόσμος μετά την ολοκλήρωση το 1923 και της δεύτερης φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, την υπογραφή της συνθήκης της Λοζάνης και την προσφυγοποίηση 1.500.000 Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης, εδώ και εκατό και πλέον χρόνια παρακολουθούμε την συνεχιζόμενη επιθετική, ιμπεριαλιστική, αναθεωρητική, όσο και επεκτατική πολιτική των εκάστοτε Τουρκικών κυβερνήσεων. 

Κεμαλιστών, σοσιαλιστών, στρατιωτικών-χουντικών και σήμερα των φιλοϊσλαμιστών, να συνεχίζουν με ενέργειες οι δηλώσεις τους, την ίδια επιθετική, όσο και προκλητική, καταδικαστέα από τους Διεθνείς οργανισμούς, τον Ο.Η.Ε. και την Ευρωπαϊκή Ένωση, πολιτική των εθνοκαθάρσεων και της Γενοκτονίας, αρχικά σε βάρος του Ελληνισμού της Ίμβρου και της Τενέδου, της Κωνσταντινούπολης και της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις τελευταίες δεκαετίες, των παράνομων διεκδικήσεων και συνεχών απειλών, σε βάρος της χώρας μας, αλλά και του εξοπλιστικού ράλι στο οποίο έχουν επιδοθεί.

   Είναι γνωστό ότι συμπληρώνονται εφέτος τριάντα χρόνια από την ημέρα, 24 Φεβρουαρίου 1994, που το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ομόφωνα αναγνώρισε ότι τα τραγικά γεγονότα της περιόδου 1914-1922 σε βάρος το Ελληνισμού του Πόντου από Νεότουρκους και Κεμαλιστές, ως πράξεις γενοκτονίας και ομόφωνα με σχετικό νόμο, καθιέρωσε την η19η Μαΐου, ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

κ. Πρωθυπουργέ.

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του 1994 του Ελληνικού κοινοβουλίου, παρόλο που είναι σαφές ότι πηγάζει η υποχρέωση για τις εκάστοτε κυβερνήσεις μας να αναδεικνύουν το θέμα της Γενοκτονίας στους διεθνείς οργανισμούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση και να το εντάξουν στην ατζέντα των θεμάτων του Υπουργείου εξωτερικών στις όποιες διεκδικήσεις έναντι της Τουρκίας, διαπιστώνουμε ότι τριάντα χρόνια μετά, 

Ότι καμμιά κυβέρνηση, μέχρι σήμερα, δεν συμπεριέλαβε το θέμα στην ατζέντα των θεμάτων από την Ελλάδα και να ζητήσει από την Τουρκία, να συμβιβαστεί με το ιστορικό της παρελθόν, να αναγνωρίσει τα γεγονότα της περιόδου 1914-1923 σε βάρος του Ελληνισμού του Πόντου και των άλλων Χριστιανικών πληθυσμών, ως πράξεις Γενοκτονίας και να ζητήσει συγνώμη για τα όσα οι προγονοί τους έκαναν σε βάρος μας. 

Αντιθέτως οι Τουρκικές κυβερνήσεις, όλα αυτά τα χρόνια μετά την Γενοκτονία που υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου, συστηματικά, 

1. Επιχειρεί να διαστρεβλώσει την ιστορία και να διαψεύσει τις διηγήσεις εκατοντάδων Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων που ήταν αυτήκοοι μάρτυρες και είδαν δεκάδες συγγενείς, φίλους και συμπατριώτες τους να πέφτουν θύματα βίας, δολοφονιών και εξοριών κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες μέχρι του τελικού αφανισμού τους, σε «ένα ΑΟΥΣΒΙΤΣ εν ροή», όπως χαρακτήρισε αυτές τις πορείες θανάτου ο αείμνηστος καθηγητής Ιστορίας Πολυχρόνης Ενεπεκίδης.

2. Επιχειρεί επίσης να διαψεύσει τις χιλιάδες μαρτυρίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, μέσα από διπλωματικά επίσημα έγγραφα προς τις κυβερνήσεις τους, δεκάδων ξένων διπλωματών και αποτελούν αδιαμφισβήτητα τεκμήρια των όσων Νεότουρκοι και Κεμαλιστές οργάνωσαν και εν συνεχεία εφάρμοσαν από το 1914-1923 σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών, της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 

3. Επιμένει να καταγγέλλει ως ανιστόρητες και να αγνοεί τις αποφάσεις Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από όλο τον κόσμο, της Διεθνούς Ένωσης Γενοκτονιών της Γενεύης, Παγκόσμιων Επιστημονικών συνεδρίων σχετικών με το θέμα, Δημοτικών αρχών σε Η.Π.Α., Αυστραλία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Πολιτειακών αρχών και Εθνικών κοινοβουλίων σε Ευρώπη, Ασία , Αυστραλία και τις Η.Π.Α. τα οποία αφού προηγουμένως μελέτησαν επισταμένως όλα τα στοιχεία που είχαν στην διάθεσή τους αποφάνθηκαν,

ότι τα όσα συνέβησαν τη περίοδο 1914-1923 σε βάρος Αρμενίων Ασσυρίων και Ελλήνων έχουν όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που προβλέπει η απόφαση του 1948 του Ο.Η.Ε για να θεωρηθούν ως πράξεις Γενοκτονίας.

4. Αγνοεί τις παρατηρήσεις της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 26-27 Σεπτεμβρίου του 2006 στα άρθρα 24, 28, 31, (τελικό Α 6-0269-2006) με τις οποίες εκφράζει την λύπη της, γιατί δεν έχει σημειωθεί πρόοδος σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Τουρκία, ενώ αναφέρεται και στην απαίτηση της για άμεση επαναλειτουργία της ορθόδοξης Σχολής της Χάλκης. Συγκεκριμένα στο άρθρο 50 της ίδιας έκθεσης, επίσης επισημαίνεται η ανάγκη, 

«Η Τουρκία να συμβιβαστεί με το ιστορικό της παρελθόν και να διευκολύνει δίκτυο ερευνητών και ακαδημαϊκών για να έχουν πρόσβαση στα αρχεία της Τουρκίας, για να ερευνήσουν σχετικά με τις Γενοκτονίες που έγιναν την περίοδο 1914-1923 σε βάρος των Αρμενίων και κατ’ επέκταση των Ελλήνων του Πόντου και των Ασσυρίων». 

5. Συνεχίζει να αγνοεί τις πρόσφατες αναγνωρίσεις από το Σουηδικό, το Ολλανδικό, το Αρμενικό, το Κυπριακό Κοινοβούλιο, της πολιτειακής Βουλής της Νέας Νότιας Ουαλίας, της Αυστραλίας, δεκάδων Πολιτειών και Δήμων στις Η.Π.Α. και τον Καναδά, αλλά και τις σχετικές δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου, του πρ. Προέδρου της Γερμανίας κ. Joachim Gauck για την Γενοκτονία των Αρμενίων και των Ελλήνων του Πόντου.

Η αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας το 1994, αποτέλεσε μία υψηλή στιγμή ηθικής, διανοητικής γεωπολιτικής απελευθέρωσης και αυτοσεβασμού των Ελλήνων. Μας απελευθέρωσε από τα γεωπολιτιστικά, διανοητικά, πολιτικά δεσμά. “Τις διανοητικές Βάσεις του Θανάτου”, όπως χαρακτηριστικά γράφει ο πολιτικός αναλυτής και εισηγητής το 1988, της καθιέρωσης της ημέρας μνήμης, Μιχάλης Χαραλαμπίδης. 

Όλα αυτά τα χρόνια, ακολούθησαν συμπεριφορές και πράξεις (όπως κατάθεση από μέρους πρωθυπουργών της χώρας μας, στεφανιών στο μνημείο του εμπνευστή και εκτελεστή της πολιτικής του θανάτου σε βάρος των προγόνων μας, Κεμάλ Μουσταφά πασά κ.αλ.) επιβράβευσης δηλαδή αυτής της ιδεολογίας του θανάτου. Προσβολής της μνήμης των νεκρών μας και της αξιοπρέπειας μας, όπως θεωρούμε ότι είναι και η προβλεπόμενη επίσκεψή σας, τον προσεχή Μάιο, στην Άγκυρα.

Αφού ο Μάιος για μας, τους επιγόνους όσων υπέστησαν στο πετσί τους την πολιτική της γενοκτονίας από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές, ιδιαίτερα όμως για τις νέες γενιές, τους μαθητές, τις μαθήτριες των Ελληνικών σχολείων στην Ελλάδα και την διασπορά, αποτελεί μήνα μνήμης και τιμής των νεκρών προγόνων μας. 

Είναι μήνας απελευθέρωσης αλλά και αγώνα για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστησαν οι πρόγονοί μας από το έγκλημα της γενοκτονίας και ανάκτησης του αυτοσεβασμού, της υπερηφάνειας, της ανθρώπινης ακεραιότητας τους.

Η επίσκεψη σας στην Τουρκία, εφόσον πραγματοποιηθεί τον μήνα Μάιο, θα αποτελεί ύβρι και προσβολή της Μνήμης των 353.000 χιλιάδων νεκρών προγόνων μας, της αξιοπρέπειας όλων των Ελλήνων, αλλά και του πολιτισμένου κόσμου. 

Θα σας προτείναμε, αντ’ αυτής, ως Πρωθυπουργός και ενός μεγάλου κομματιού της Ελλάδος, που οι προγονοί μας υπέστησαν Γενοκτονία, να προσκαλέσετε τον ερχόμενο Μάιο τον κ. Ταγίπ Ερτογάν στην Ελλάδα και να απαιτήσετε να ζητήσει συγνώμη για τα εγκλήματα των προγόνων του σε βάρος μας, καταθέτοντας στεφάνι στο εμβληματικό μνημείο της Γενοκτονίας, στην Πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά. 

Σε διαφορετική περίπτωση ζητάμε να εξετάσετε την μετάθεση του χρόνου της επίσκεψης σας στην Τουρκία, επισκεπτόμενος τον ερχόμενο Αύγουστο, αρχικά τα δεκάδες ποντιόφωνα χωριά της Τουρκίας και στην συνέχεια, την επί του Όρους Μελά Μονή της Παναγίας, συμμετέχοντας στην πατριαρχική θεία λειτουργία και ζητώντας την επιστροφή και την τοποθέτηση των κειμηλίων της ιστορικής Μονής που φυλάσσονται σε διάφορους χώρους της τουρκικής επικράτειας, εντός της ανακαινισμένης μονής.

κ. Πρωθυπουργέ,

Πιστεύουμε ότι πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις προτάσεις μας, αλλά και όλα τα παραπάνω θέματα, γιατί πρωτίστως το οφείλεται απέναντι στην ιστορία των 2.000.000 Ελλήνων Ποντιακής καταγωγής. 

Για να ενισχύσετε την διαπραγματευτική θέση της Ελλάδος, έναντι της Τουρκίας και την Διεθνή Κοινότητα. 

Για να βοηθήσετε την Τουρκική κυβέρνηση, την κοινωνία και τους πολίτες της να απελευθερωθούν από το στίγμα τους εγκλήματος της Γενοκτονίας που έκαναν οι πρόγονοί τους σε βάρος των Χριστιανικών πληθυσμών, να ζητήσουν συγγνώμη και έτσι να μας πείσουν ότι δεν θα το επαναλάβουν και επιθυμούν να ζήσουν ειρηνικά με τους γείτονές τους. 

Περιμένοντας να ενημερωθούμε για τις ενέργειές σας, σχετικά με τα θέματα που θέσαμε υπόψη σας, καθώς και από όλους τους πολιτικούς φορείς που κοινοποιούμε την παρούσα επιστολή μας, σας ενημερώνουμε ότι βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για να συναντηθούμε από κοντά και να σας ενημερώσουμε για τα θέματά μας.

Για το ΠΑ.Σ.Π.Ε.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος α.α.

Στέφανος Π. Τανιμανίδης.

Επίτιμος Προέδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας

Η Υπεύθυνος Τύπου 

Γιώτα Αμανατίδου

τ. Γεν. Γραμματέας Αδελφότητας  Τορόντο


Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΜία γενική θεώρηση της...

Έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Κων. Πατρίκας σε ηλικία 72 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Κων. Πατρίκας σε ηλικία 72...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...