Σε αναμονή για το  πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις επιχειρήσεις»  - Μέχρι τις 15 Μαΐου ανοιχτή η πλατφόρμα για «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι»

Σε αναμονή για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις επιχειρήσεις» - Μέχρι τις 15 Μαΐου ανοιχτή η πλατφόρμα για «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι»

Στις 15 Μαΐου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα επιδότησης για την εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών και τα προγράμματα «φωτοβολταϊκά στο χωράφι «Αλλάζω Συσκευή για Επιχειρήσεις» και «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα».



Mε το τέλος του εμβληματικού προγράμματος φωτολταϊκά στη στέγη, η πρόωρη λήξη του οποίου προκάλεσε την αντίδραση του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών που έκανε λόγο για «ξαφνικό θάνατο» του προγράμματος, μπαίνει τέλος στο net metering.

Μέχρι τώρα η δυνατότητα ενεργειακού συμψηφισμού αφορούσε το σύνολο της παραγόμενης ενέργειας (net metering). Πλέον, θα αφορά το ποσοστό της ενέργειας που παράγεται και καταναλώνεται σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον, με το νέο μοντέλο ενεργειακού συμψηφισμού (net billing) θα υπάρχει η δυνατότητα πώλησης της πλεονάζουσας ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι» η ψηφιακή πλατφόρμα αναμένεται να μείνει ανοικτή έως και την Τετάρτη, 15 Μαΐου 2024, ενώ υπενθυμίζεται πως μέσω του προγράμματος ενισχύεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 50kW από επαγγελματίες αγρότες, από αγρότες ειδικού καθεστώτος και από αγροτικές επιχειρήσεις.

Τα δύο προγράμματα για επιχειρήσεις

Στο μεταξύ άλλα δυο προγράμματα που αφορούν τις επιχειρήσεις είναι σε εξέλιξη. Στις 15 Μαΐου λήγει και το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή για τις επιχειρήσεις» συνολικού ύψους 105,6 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα είτε υποβάλλοντας Σχετική Υπεύθυνη Δήλωση περί επίτευξης του στόχου μείωσης του CO2 κατά 30% είτε προσκομίζοντας Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ)/Έκθεση Ενεργειακού Ελέγχου έως τις 15 Μαΐου.

Επίσης μέχρι τις 15 Μαΐου έχει παραταθεί το πρόγραμμα «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα», συνολικού ύψους 176,75 εκατ. ευρώ. Το Υπουργείο προέβη σε αυτή την παράταση, αναγνωρίζοντας τον αυξημένο φόρτο εργασίας των μηχανικών, Ενεργειακών Επιθεωρητών και Ελεγκτών, που εκδίδουν τα -κατά περίπτωση- αποδεικτικά ενεργειακής απόδοσης (Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης/ Έκθεση Ενεργειακού Ελέγχου). Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας https://exoikonomoepixeiro.energy-invest.gov.gr/ και σε αυτό το πρόγραμμα εφαρμόζεται η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης (First in-First out).

Σκοπός του προγράμματος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και μη κτιριακών εγκαταστάσεων υφιστάμενων επιχειρήσεων-πολύ μικρών, μικρών, μεσαίων, μεγάλων και πολύ μεγάλων- της Ελληνικής Επικράτειας, που δραστηριοποιούνται σε επιλέξιμους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) από τους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών, της εστίασης, της παραγωγής αρτοσκευασμάτων και γλυκισμάτων, καθώς και του τουρισμού. Σημειώνεται, ακόμη, πως οι εν λόγω επιχειρήσεις θα πρέπει να διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ και να είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής. Ειδικά για τις τουριστικές επιχειρήσεις, δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσες, σύμφωνα με το σήμα λειτουργίας ή την υποβληθείσα γνωστοποίηση, έχουν δυναμικότητα που δεν υπερβαίνει τις 200 κλίνες.

Έρχεται το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στις επιχειρήσεις»

Την ίδια ώρα αναμένεται το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις επιχειρήσεις» συνολικού προϋπολογισμού 161.502.400 ευρώ. Το έργο αφορά στη χρηματοδοτική στήριξη επιχειρήσεων σε όλη την Επικράτεια, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου δραστηριότητας, για την εγκατάσταση μπαταριών σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς, με στόχο την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, τη μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας, καθώς και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ο Οδηγός του προγράμματος είναι, ήδη, υπό κατάρτιση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους για ένταξη στο πρόγραμμα».

(Πηγή: ienergeia.gr)

Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχολείο... αλλιώς από τον Σεπτέμβρη - Όλες οι αλλαγές και τα νέα δεδομένα

Σχολείο... αλλιώς από τον Σεπτέμβρη - Όλες οι αλλαγές...

«Επανάσταση στην Παιδεία και στον τρόπο διεξαγωγής...

Φορολογικές Δηλώσεις:  Σωρεία προβλημάτων και ταλαιπωρίας η υποβολή τους

Φορολογικές Δηλώσεις: Σωρεία προβλημάτων και...

Από την Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων...

Συνάντηση Προεδρείων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της ΠΟΦΕΕ για θέματα του κλάδου τους

Συνάντηση Προεδρείων του Οικονομικού Επιμελητηρίου...

Τα μείζονα θέματα, που απασχoλούν τον κλάδο των...

Τέλος παρεπιδημούντων:  Άμεση απόδοση των παρακρατηθέντων στους δήμους, αύξηση κατά 2%  του τέλους και επαναλειτουργία  της Πλατφόρμας, ζητά η Αυτοδιοίκηση

Τέλος παρεπιδημούντων: Άμεση απόδοση των...

Το συνολικό ποσό των 120 εκ. ευρώ για το τέλος των...

Έξι «ανοιχτά» προγράμματα της ΔΥΠΑ με επιχορήγηση έως 16.800 ευρώ ανά νέα θέση εργασίας

Έξι «ανοιχτά» προγράμματα της ΔΥΠΑ με επιχορήγηση έως...

Η ΔΥΠΑ ενημερώνει ότι αυτό το χρονικό διάστημα...

Οι τρίτεκνοι γίνονται... πολύτεκνοι: Άμεσα οι ανακοινώσεις - Τα προνόμια που αποκτούν

Οι τρίτεκνοι γίνονται... πολύτεκνοι: Άμεσα οι...

Την εξίσωση των προνομίων και των επιδομάτων ...

Νέα επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών με «έξυπνο» κουπόνι για κλιματιστικά, πλυντήρια και φούρνους

Νέα επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών με «έξυπνο» κουπόνι...

Νέα επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών φαίνεται να ...

Πανελλήνιες 2024:  68.851 οι εισακτέοι φέτος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση  - Πόσοι ανά σχολή

Πανελλήνιες 2024: 68.851 οι εισακτέοι φέτος στην...

Ο συνολικός αριθμός των εισακτέων σπουδαστών στην...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...