Πόσο μακριά από την  πραγματικότητα είναι τα κόμματα;

Πόσο μακριά από την πραγματικότητα είναι τα κόμματα;

 Του Γιάννη Μαγκριώτη


Ο Πρωθυπουργός, στην πρώτη μετεκλογική του συνέντευξη, αξιολογώντας το αποτέλεσμα των εκλογών, τόνισε με έμφαση: Οι πολίτες μας ζητάνε να λύσουμε περισσότερα προβλήματα και πιο γρήγορα. 

Δεν του περνάει από το μυαλό ότι, οι πολίτες μπορεί και να ζήτησαν να αλλάξουν πολιτικές και συμπεριφορές και να μην τους δημιουργούν περισσότερα προβλήματα, από αυτά που νομίζουν ότι τους λύνουν;

Ο Πρωθυπουργός φυσικά δεν πρωτοτύπησε, αφού επιβεβαίωσε το βασικό πρόβλημα των κομμάτων στην χώρα μας: Οι εκτιμήσεις τους δεν στηρίζονται στα γεγονότα, αλλά στις επιθυμίες τους. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ερμηνεία των εκλογών. Όλα τα κόμματα δηλώνουν κερδισμένα, ενώ το κόμμα, που πραγματικά κέρδισε, έστω και ας μην ξέρει γιατί, και πήρε 9,5%, ζήτησε εκλογές. 

Το εκλογικό αποτέλεσμα αποκάλυψε το όριο της εύθραυστης κυριαρχίας του Πρωθυπουργού. Κυριαρχίας, που στηρίζονταν στο φόβο των διαρκών κρίσεων από το 2008, μέχρι σήμερα, το πρωτοφανές χρήμα που μοιράστηκε από την κυβέρνηση, από δανεικούς και Κοινοτικούς πόρους, για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη ύφεση της πανδημίας με τα lockdown και, φυσικά την έλλειψη μέχρι τώρα, αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης από την αντιπολίτευση.

Όμως, η βασική εκλογική του στρατηγική, να εντείνει τον φόβο των πολιτών με το σύνθημα: Εγώ ή το χάος, απέτυχε. 

Το 1/3 του εκλογικού σώματος της Κυριακής, το οποίο με τον ένα ή άλλο τρόπο εφάπτεται και επικοινωνεί με την κυβέρνηση και τους δημόσιους πόρους, είναι πολύ περιορισμένο για να αποτελέσει την αφετηρία, είτε της επανάκτησης της ψήφου είτε της ανοχής της πλειοψηφίας των πολιτών. 

 Η αλλαγή πολιτικής, που μπορεί να βοηθήσει τον Πρωθυπουργό, επιβραδύνοντας τον ρυθμό υποχώρησης, δεν είναι επιλογή του, όπως φάνηκε και από την πρώτη μετεκλογική του συνέντευξη, ούτε και θα μπορούσε να είναι, γιατί πιστεύει την πολιτική που ασκεί, και γιατί, μια σημαντική αλλαγή θα διαρρήξει την συμμαχία του με τις ομάδες συμφερόντων που έχουν επωφεληθεί από τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ψήφισε και φυσικά από τον τρόπο που διαχειρίστηκε τα δεκάδες δισεκατομμύρια τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με τις ανάλογες δεσμεύσεις, για τα επόμενα τρία.

Είναι βέβαιο ότι, στο ρευστό και επικίνδυνο γεωπολιτικό περιβάλλον, στα στρατηγικά προβλήματα της ασφάλειας, της βιώσιμης ανάπτυξης, της κλιματικής κρίσης, των μεταναστευτικών και προσφυγικών πιέσεων, που θα ενταθούν από τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών, η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει, και τις καλύτερες των προθέσεων να έχει, να ανταποκριθεί με επάρκεια. 

Συνεπώς, οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ισχυρών κοινωνικών ρευμάτων αμφισβήτησης της κυβέρνησης υπάρχουν και θα ενισχυθούν. 

Τα κόμματα αριστερά της ΝΔ και κυρίως, αυτά που διεκδικούν την διακυβέρνηση της χώρας, πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να τα εκφράσουν πολιτικά.

Τα προχθεσινά εκλογικά τους αποτελέσματα έδειξαν ότι, δεν τους πίστεψαν οι πολίτες.

Δυστυχώς και η αξιολόγησή τους, δείχνει ότι δεν έλαβαν το μήνυμά τους. 

Άθελά τους δίνουν ελπίδες στην ΝΔ, ότι μπορεί να παραμείνει πρωταγωνίστρια και μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν, έστω και αν δεν είναι αυτοδύναμη.


Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι φορολογικές δηλώσεις στο επίκεντρο της συνάντησης Χατζηδάκη με ΔΣ Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Οι φορολογικές δηλώσεις στο επίκεντρο της συνάντησης...

Τα μείζονα θέματα, που απασχολούν τους λογιστές...

Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Γ. Δραγασάκης  – Τι αναφέρει σε ανάρτησή του για κόμμα και Κασσελάκη

Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Γ. Δραγασάκης – Τι...

Την αποχώρησή του από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανακοίνωσε χθες ο...

Εστία πανώλους μικρών μηρυκαστικών στην Ελλάδα

Εστία πανώλους μικρών μηρυκαστικών στην Ελλάδα

          Από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της...

Η Ευρώπη σε ιστορικό σταυροδρόμι - Τι θα διαμορφώσει τη νέα φυσιογνωμία της

Η Ευρώπη σε ιστορικό σταυροδρόμι - Τι θα διαμορφώσει τη...

Του Μάξιμου Χαρακόπουλου Παρακολουθώντας τις ...

Σταϊκούρας: Τέσσερα νέα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα στο Ταμείο Συνοχής, για συγχρηματοδότηση

Σταϊκούρας: Τέσσερα νέα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα στο...

Ένα σημαντικό βήμα αναβάθμιση του σιδηροδρομικού ...

Αποκαταστάθηκε μερικώς η λειτουργία του τελωνείου των Ευζώνων, που διακόπηκε χθες λόγω φωτιάς κοντά στα σύνορα

Αποκαταστάθηκε μερικώς η λειτουργία του τελωνείου των...

Αποκαταστάθηκε μερικώς χθες το απόγευμα η λειτουργία...

Θ. Σκυλακάκης: Επιστρέφει τον Αύγουστο η επιδότηση στα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια ρεύματος

Θ. Σκυλακάκης: Επιστρέφει τον Αύγουστο η επιδότηση στα...

Επιδοτήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας του ...

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν  Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν Ελληνική Αναπτυξιακή...

Στην ενίσχυση της χρηματοδοτικής στήριξης των...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...