ΕΛΛΑΔΑ

Υπογράφηκε η προκήρυξη του «Εξοικονομώ 2025» ύψους 434 εκατ. ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση των δικαιούχων νοικοκυριών

Υπογράφηκε η προκήρυξη του «Εξοικονομώ 2025» ύψους 434 εκατ. ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση των δικαιούχων νοικοκυριών

Την προκήρυξη του «Εξοικονομώ 2025», προϋπολογισμού 434 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσαν χθες τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μετά τη δημοσίευση του Οδηγού του προγράμματος στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Την προκήρυξη υπέγραψαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος έχουν ως εξής:

Μέσω του «Εξοικονομώ 2025» θα επιτευχθεί εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από 30% ανά περίπτωση, μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης, κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, κάθε κατοικίας που θα ενισχυθεί στο πλαίσιο του προγράμματος. Διευκρινίζεται πως το πρόγραμμα αφορά σε κτίρια που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία (μονοκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα).

Βασική στόχευση του προγράμματος -μεταξύ άλλων- είναι η στήριξη ενεργειακά ευάλωτων και πληγέντων ομάδων πληθυσμού. Ειδικότερα, περιλαμβάνει ξεχωριστά κίνητρα (αυξημένο ποσοστό επιχορηγήσεων και ειδικό προϋπολογισμό) για: τη στήριξη οικογενειών με μέλος/μέλη ΑμεΑ, πληγέντες της Θεσσαλίας (συμπεριλαμβανόμενων των σεισμόπληκτων ωφελούμενων της δημοτικής κοινότητας Δαμασίου του Δήμου Τυρνάβου), σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου και της Σάμου, οικογένειες με τουλάχιστον τρία εξαρτώμενα τέκνα και ευάλωτα νοικοκυριά.

Σημειώνεται πως αναλόγως της κατηγορίας που εμπίπτει ο δικαιούχος, το ποσοστό της οικονομικής ενίσχυσης ξεκινάει από 50%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις καλύπτεται ακόμη και το 100% του κόστους επένδυσης.

Στις επιλέξιμες δαπάνες του προγράμματος συμπεριλαμβάνονται οι εξής:

- Αντικατάσταση κουφωμάτων,

- Τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης,

- Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης,

- Σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ),

- Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, όπως είναι η εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smarthome) και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες).

Από τα 434 εκατ. ευρώ που είναι ο προϋπολογισμός του «Εξοικονομώ 2025», τα 396 εκατ. ευρώ κατευθύνονται απευθείας στα νοικοκυριά. Εντός του προγράμματος, προβλέπονται και πρόσθετες δαπάνες για επιδότηση επιτοκίου, διαχειριστικά κόστη και άλλες ανάγκες.

Από τα 396 εκατ. ευρώ, 27,4 εκατ. ευρώ διατίθενται για οικογένειες με μέλη ΑμεΑ, 91,3 εκατ. ευρώ για τους πληγέντες της Θεσσαλίας και τους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου και της Σάμου (εκ των οποίων τα 54,8 εκατ. ευρώ για τα ευάλωτα νοικοκυριά) και 18,2 εκατ. ευρώ για οικογένειες με τουλάχιστον τρία εξαρτώμενα τέκνα.

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός των παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης με ΦΠΑ ανά αίτηση ωφελούμενου, δεν μπορεί να υπερβαίνει:

α) το γινόμενο του 1,20 ευρώ επί το σύνολο της εκτιμώμενης ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας (kWh), όπως προκύπτει από το Α’ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης,

β) τις 35.000 ευρώ.

Αξίζει να επισημανθεί πως ως κριτήριο αξιολόγησης των προτάσεων ενεργειακής αναβάθμισης που θα υποβληθούν στο πρόγραμμα θα χρησιμοποιούνται οι βαθμοημέρες θέρμανσης και θα δίνεται προτεραιότητα στις ψυχρότερες περιοχές της χώρας, δεδομένων των ιδιαίτερων αναγκών τους.

Όσον αφορά στους ωφελούμενους που θα υπαχθούν στο «Εξοικονομώ 2025», καλύπτοντας την ιδία συμμετοχή με δάνειο, επισημαίνεται πως το επιτόκιο της δανειακής σύμβασης είναι σταθερό και επιδοτούμενο σε ποσοστό 100%.

Φορέας υλοποίησης του «Εξοικονομώ 2025» είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και φορέας οικονομικής διαχείρισης η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης από τους ενδιαφερόμενους θα υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά, από τις 8.1.2025 έως τις 20.3.2025 και υποχρεωτικά μέσω του επίσημου δικτυακού τόπου του προγράμματος (https://exoikonomo2025.gov.gr»).

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο (λειτουργικό από 8.1.2025): 2131513753 (καθημερινές, 9:00 π.μ. - 5:00 μ.μ.).

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Μέσα από το «Εξοικονομώ 2025», συνολικού προϋπολογισμού άνω των 430 εκατ. ευρώ, επενδύουμε στην ενεργειακή αναβάθμιση των νοικοκυριών της χώρας. Τα ενισχύουμε οικονομικά για την αντικατάσταση κουφωμάτων, την τοποθέτηση και αναβάθμιση θερμομόνωσης, την αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης και ψύξης, το σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smarthome) και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Υλοποιώντας τις παρεμβάσεις και αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες, φιλικές προς το περιβάλλον, τα νοικοκυριά πέραν από την ενεργειακή τους αναβάθμιση επιτυγχάνουν, συνακόλουθα, σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, σημείωσε: «Το «Εξοικονομώ 2025» αποτελεί μια ακόμα έμπρακτη απόδειξη του που και προς όφελος ποιων κατευθύνονται οι ευρωπαϊκοί πόροι και ειδικότερα αυτοί που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μάλιστα, με το νέο Πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε όλες και σε όλους τους συμπολίτες μας, εξασφαλίσαμε τη διεύρυνση των κοινωνικών κριτηρίων, με αυξημένα ποσοστά επιχορήγησης για ευάλωτες οικογένειες και νοικοκυριά, αλλά και γεωγραφικές περιοχές βάσει των κλιματικών συνθηκών. Επιταχύνουμε την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας προς τους συμπολίτες μας, με δράσεις που εξοικονομούν ενέργεια και ταυτόχρονα βελτιώνουν το εισόδημα και την καθημερινότητα όλων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ψηφιακό Τέλος: Πώς και πότε επιβάλλεται σε μισθώσεις, δάνεια και χρηματοπιστωτικές συναλλαγές

Ψηφιακό Τέλος: Πώς και πότε επιβάλλεται σε μισθώσεις,...

 Το Ψηφιακό Τέλος έχει μπει από τις αρχές του έτους ήδη...

Οι βασικοί άξονες για το Στεγαστικό Πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων παρουσιάστηκαν από τον ΥΕΘΑ Ν. Δένδια -Στόχος, σε βάθος 15ετίας να υπάρχουν 17.484 σύγχρονες κατοικίες για τα στελέχη

Οι βασικοί άξονες για το Στεγαστικό Πρόγραμμα των...

Τους  βασικούς άξονες του Στεγαστικού Προγράμματος...

EAVE Producers Workshop 2025:  Στη Θεσσαλονίκη πάνω  από 150 κινηματογραφικοί παραγωγοί από 35 χώρες της Ευρώπης

EAVE Producers Workshop 2025: Στη Θεσσαλονίκη πάνω από 150...

Περισσότεροι από 150 κινηματογραφικοί παραγωγοί από 35...

Σύμφωνα με έρευνα της ΕΥ Ελλάδος:  Αυξημένη η πρόθεση των Ελλήνων καταναλωτών για αγορές την Black Friday

Σύμφωνα με έρευνα της ΕΥ Ελλάδος: Αυξημένη η πρόθεση...

Αισθητά αυξημένη σε σχέση με πέρυσι είναι η πρόθεση...

Πρόκληση στα Ιωάννινα: αφίσα εκδήλωσης προς τιμήν τρομοκράτη στο γραφείο του Δημητριάδη - «Μας αφήνετε παγερά αδιάφορους»

Πρόκληση στα Ιωάννινα: αφίσα εκδήλωσης προς τιμήν...

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,...

Αδήριτη ανάγκη, η οικονομική ενίσχυση  των Δήμων και η ουσιαστική διοικητική  μεταρρύθμιση, το μήνυμα της ΚΕΔΕ από  το Ετήσιο Συνέδριο της Αλεξανδρούπολης -Συγκέντρωση αιρετών προ της Βουλής κατά την ψήφιση  του προϋπολογισμού με συμβολικό κλείσιμο των Δή

Αδήριτη ανάγκη, η οικονομική ενίσχυση των Δήμων και η...

Σταθερά και αδιαπραγμάτευτα  διεκδικεί η ΚΕΔΕ την...

Για όσους δεν προχώρησαν μόνοι τους στην έκδοσή του…  Ανακοινώθηκε η αυτόματη αποστολή του Προσωπικού Αριθμού σε 5 εκατ. πολίτες -Θα περιλαμβάνεται στην έκδοση των νέων ταυτοτήτων

Για όσους δεν προχώρησαν μόνοι τους στην έκδοσή του… ...

Αυτόματα αποκτούν πλέον Προσωπικό Αριθμό (ΠΑ) οι...

Αυστηροποίηση του νόμου, με νέα μέτρα για τα όπλα, προανήγγειλε ο Χρυσοχοΐδης από την Κρήτη  -Κακούργημα η παράνομη οπλοκατοχή

Αυστηροποίηση του νόμου, με νέα μέτρα για τα όπλα,...

Νέο αυστηρότερο πλαίσιο, με κακουργηματικές ποινές,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...