Ορκίστηκε χθες το πρωί, ενώπιον της Βουλής ο νέος, ένατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος διαδέχεται, στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, την πρώην πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Όλα έγιναν σύμφωνα με το τελετουργικό και την απαιτούμενη λαμπρότητα. Τον κ. Τασούλα υποδέχθηκαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης. Εντός της αίθουσας της ολομέλειας, ο α’ αντιπρόεδρος, Ιωάννης Πλακιωτάκης, ανέγνωσε στο Σώμα την προσφώνηση του κ. Κακλαμάνη και την αντιφώνηση του κ. Τασούλα, κατά την αναγγελία του αποτελέσματος της ονομαστικής ψηφοφορίας της ολομέλειας στις 12 Φεβρουαρίου 2025, βάσει της οποίας, νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξελέγη ο κ. Τασούλας.
Στη συνέχεια, ο β’ αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Γεωργαντάς, υποδέχθηκε την αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο και τους συνόδευσε στην αίθουσα της Ολομέλειας.
Μετά την αναπομπή των κεκανονισμένων δεήσεων, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έβαλε το χέρι του στο Ευαγγέλιο και επανέλαβε τον όρκο, τον οποίον ανέγνωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Το Σώμα αναφώνησε «άξιος» προς τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο κ. Ιερώνυμος ευχήθηκε στον κ. Τασούλα: «Να μας ζήσετε».
Έπειτα, υπεγράφη το πρωτόκολλο της ορκωμοσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας από τους κύριους Τασούλα, Μητσοτάκη, Κακλαμάνη και Ιερώνυμο.
Απουσίες και άδεια έδρανα
Χαρακτηριστικό ωστόσο κατά την ορκωμοσία του Κώστα Τασούλα, υπήρξαν τα άδεια έδρανα στην Ολομέλεια της Βουλής, με δύο κόμματα, τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Πλεύσης Ελευθερίας και της Ελληνικής Λύσης να απέχουν σύσσωμες, στέλνοντας και σχετική ανακοίνωση. Έλειπαν ακόμα, 14 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ (ήταν παρόντες 12 από τους 26), 9 άτομα από το ΠΑΣΟΚ (ήταν παρόντες 24 από τους 33 βουλευτές του) και 11 από το ΚΚΕ (ήταν παρόντες 10 από τους 21 βουλευτές του). Από τη Νέα Αριστερά ήταν παρόντες μόνο ο Αλέξης Χαρίτσης και η Πέτη Πέρκα. Από τη Νίκη παρόντες ήταν 7 από τους 10 βουλευτές (δηλαδή έλειπαν τρεις).
Κληθείς να σχολιάσει τις απουσίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης ανέφερε ότι είναι δικαίωμα του καθενός να εκφράζει την αντίρρησή του όπως επιθυμεί και αξιολογείται, ωστόσο, «εδώ υπάρχει πλήρης έλλειψη σεβασμού στο θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, θεσμός που ενώνει το Έθνος. Προφανώς είναι ένας ιδιαίτερος ακτιβισμός στο πλαίσιο μιας έκφρασης αντισυστημικότητας», τόνισε.
Συνάντηση με Σακελλαροπούλου
Μετά την ορκωμοσία του στη Βουλή, ο κ. Τασούλας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.
Εκεί τον υποδέχθηκε η απερχόμενη Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τη τελετή παράδοσης-παραλαβής.
Κατά τη άφιξη του κ. Τασούλα η κ. Σακελλαροπούλου τον καλωσόρισε στην Προεδρία της Δημοκρατίας και τον συγχάρηκε για την εκλογή του, ευχόμενη . κάθε επιτυχία στα καθήκοντά του. «Η προηγούμενη θητεία σας ως Προέδρου της Βουλής και η σημαντική πολιτική σας διαδρομή ως ενός πολιτικού που υπηρετεί με συνέπεια τις αξίες και τα ιδανικά του Έθνους και καλλιεργεί τη δημοκρατική συναίνεση, συνιστούν εχέγγυα για την καλύτερη δυνατή εκπλήρωση του έργου σας. Αναλαμβάνετε σε καιρούς αβέβαιους, με πολλές εντάσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας, σε έναν κόσμο μεταβατικό και σε μια εποχή αλλεπάλληλων κρίσεων. Ο ενωτικός και συμβολικός λόγος και ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, η προσήλωση στο Σύνταγμα και τους νόμους και η επαφή με την κοινωνία ενισχύουν την εμπιστοσύνη στο πολίτευμα και την ελπίδα για την πρόοδο του τόπου μας. Είμαι βέβαιη ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα πορευτείτε, κύριε Πρόεδρε. Και από την πλευρά μου θα είμαι στη διάθεσή σας», τόνισε η πρώην ΠτΔ.
Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Τασούλας δώρισε μια έκδοση με τον Ύμνο εις την Ελευθερία στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Κυρία Πρόεδρε, μέσα σε αυτό το τοπίο και αυτές τις προκλήσεις και με καθορισμένες τις αρμοδιότητές μου από το Σύνταγμα, καλούμαι και υποχρεούμαι πρώτον, να υπερασπιστώ την τήρηση του Συντάγματος και την αρμονική και αξιόπιστη λειτουργία των θεσμών. Δεύτερον, να υπερασπιστώ την εθνική ακεραιότητα και τρίτον, το γενικό συμφέρον, τα δικαιώματα και την πρόοδο του ελληνικού λαού».
Το πρώτο του μήνυμα
Στο πρώτο του μήνυμα ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε στις κρίσιμες γεωπολιτικές εξελίξεις, στην ανάγκη για ενίσχυση της άμυνας της χώρας αλλά και στην τραγωδία των Τεμπών. «Με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών εκφράζεται απαίτηση για απόδοση δικαιοσύνης, τελικά για ένα σύγχρονο και επιτελικό κράτος. Πρέπει να έρθει η σειρά της μεγάλης ανταπόκρισης. Στην αυγή της Μεταπολίτευσης η απαίτηση αφορούσε μία δημοκρατική πολιτεία και πολλοί εργάστηκαν και πέτυχαν σε αυτό. Αλλά και την περίοδο 1909 -1915 πριν τον μεγάλο διχασμό, υπήρξε ανταπόκριση στην απαίτηση», ανέφερε ο κ. Τασούλας και πρόσθεσε: «Γεωπολιτικές παραδοχές παγκόσμιας σημασίας δείχνουν να αμφισβητούνται ριζικά και η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα δεν απαιτεί μόνο διπλωματική ικανότητα. Η νέα διεθνής αρχιτεκτονική γίνεται πιο προκλητική για τη χώρα μας. Την ίδια στιγμή η ΕΕ επιτέλους δρομολογεί τη δραστική ενίσχυσης της συλλογικής άμυνας. Στο εσωτερικό μέτωπο η απαίτηση της ενίσχυσης των θεσμών είναι ισχυρή και επιτακτική. Υπήρξε αιτούμενο και άλλοτε αλλά η τώρα η πρόκληση για ένα κράτος είναι κοινωνική αξίωση πιεστική με ανυπομονησία αλλά και συχνά δυσπιστία». Επεσήμανε επίσης την ανάγκη για εθνική ομοψυχία: «Η εθνική ομοψυχία δεν είναι ευχολόγιο αλλά όρος απαράβατος για την επίτευξη των μεγάλων στόχων. Καλούμαι να υπερασπιστώ την τήρηση του Συντάγματος, να υπερασπιστώ την εθνική ακεραιότητα και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθειες ως Πρόεδρος όλων των Ελλήνων» κατέληξε.