Μεγάλες αλλαγές έρχονται στη χώρα, στο πλαίσιο της νέας Στρατηγικής για την Ενιαία Αγορά, που θα παρουσιαστεί από τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της ΕΕ στις 21 Μαΐου με στόχο στην άρση των φραγμών στην παροχή υπηρεσιών εντός της ΕΕ.
Η νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά στα κλειστά επαγγέλματα, που για δεκαετίες ήταν προστατευμένα στην Ελλάδα, καθώς με το νέο πλαίσιο θα επιτρέπεται σε παρόχους υπηρεσιών με άδεια σε ένα κράτος-μέλος, να δραστηριοποιούνται ελεύθερα σε ολόκληρη την ΕΕ, χωρίς πρόσθετες αδειοδοτήσεις, καταργώντας τα κλειστά επαγγέλματα.
Η ρύθμιση θα επηρεάσει άμεσα κλάδους, όπως οι κατασκευές, οι νομικές και λογιστικές υπηρεσίες, οι φορολογικές υπηρεσίες και συμβουλές, οι τηλεπικοινωνίες και τα ταχυδρομεία.
Για τους Έλληνες δικηγόρους, λογιστές, μηχανικούς και άλλους επαγγελματίες, η ενιαία αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και η κατάργηση εθνικών περιορισμών σημαίνει ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με δεκάδες ξένους παρόχους υπηρεσιών, σε συνθήκες ανταγωνισμού.
Η Κομισιόν υπολογίζει ότι η πλήρης ενοποίηση της Ενιαίας Αγοράς θα μπορούσε να αποφέρει επιπλέον 1,3 τρισ. ευρώ ετησίως στην ευρωπαϊκή οικονομία, ιδιαίτερα σε μια περίοδο έντονης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και επιδείνωσης των εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η ενίσχυση του ενδοενωσιακού εμπορίου αγαθών κατά μόλις 2,4% αρκεί για να αντισταθμίσει μια πιθανή πτώση 20% στις εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η στρατηγική της Κομισιόν βασίζεται σε έξι πυλώνες, οι οποίοι περιλαμβάνουν την άρση των δέκα σημαντικότερων φραγμών στην Ενιαία Αγορά, την ενίσχυση των ΜΜΕ, τη διευκόλυνση της παροχής υπηρεσιών, την ψηφιοποίηση των διαδικασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας, και την ανάληψη μεγαλύτερης ευθύνης από τα κράτη-μέλη. Συνολικά προτείνονται 49 συγκεκριμένες δράσεις με σαφή χρονοδιαγράμματα.
Μεταξύ των σημαντικότερων παρεμβάσεων περιλαμβάνεται η ενιαία αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων, ώστε οι Ευρωπαίοι επαγγελματίες να μπορούν να ασκούν το επάγγελμά τους σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ χωρίς νέα διαδικασία πιστοποίησης. Παράλληλα, προβλέπεται η χρήση του Ψηφιακού Διαβατηρίου Προϊόντος για την εναρμόνιση των κανόνων σήμανσης, καθώς και η δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού πλαισίου εταιρικού δικαίου για την απλοποιημένη ίδρυση επιχειρήσεων.
Ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών, η Κομισιόν εντοπίζει ότι οι κανονισμοί των κρατών-μελών περιορίζουν την πρόσβαση σε περίπου 5.700 επαγγελματικές δραστηριότητες, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 22% του εργατικού δυναμικού της ΕΕ. Αν και οι υπηρεσίες αντιστοιχούν στο 75% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, μόλις το 7,6% αφορά διασυνοριακές παροχές εντός της Ένωσης – γεγονός που καταδεικνύει, σύμφωνα με την Κομισιόν, τη βαθιά υστέρηση της Ενιαίας Αγοράς υπηρεσιών.
Η Επιτροπή ζητεί από τα κράτη-μέλη να ορίσουν ειδικούς εντεταλμένους για την Ενιαία Αγορά, απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού ή του προέδρου, με την ευθύνη του συντονισμού των σχετικών πολιτικών σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης. Παράλληλα, δεσμεύεται για επιτάχυνση των διαδικασιών επί παραβάσει κατά των κρατών που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες.