Την αναθεώρηση των κανονισμών που αφορούν την ταυτότητα των οχημάτων, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον έλεγχο των παλαιών οχημάτων με στόχο την προώθηση της κυκλοφορίας περισσότερων ηλεκτρικών και σύγχρονων υβριδικών μοντέλων, προκειμένου όχι μόνο να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων, αλλά και να έχουν τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν, βασικά συστήματα υποβοήθησης οδηγού για μεγαλύτερη οδική ασφάλεια.
Συγκεκριμένα προτείνει για τα αυτοκίνητα πάνω από τη δεκαετία, να γίνονται έλεγχοι μία φορά κάθε χρόνο, ενώ βάζει στο κάδρο και τα αυτοκίνητα που έχουν υψηλές εκπομπές αερίων. Αυτό σημαίνει ότι τα ΚΤΕΟ θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να διευρύνουν τους ελέγχους τους.
Θα πρέπει να υπάρχει παράλληλα σε λειτουργία το μητρώο αυτοκινήτων, με αρκετές πληροφορίες που θα είναι απαραίτητες για το αυτοκίνητο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να καταγράφονται στοιχεία ταξινόμησης και των ελέγχων σε ψηφιακά έγγραφα, προκειμένου να απλοποιηθεί η ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις χώρες. Έτσι, για παράδειγμα, θα μειωθούν οι πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων με «πειραγμένα» χιλιόμετρα.
Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επικεντρώνονται στα παλιά αυτοκίνητα που εκτιμάται ότι έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης στα ατυχήματα, στις ανθρώπινες απώλειες και στους τραυματισμούς. Παράλληλα, κάποια προβλήματα ή βλάβες δεν εντοπίζονται, είτε επειδή δεν υποβάλλονται σε σωστούς τεχνικούς ελέγχους, είτε επειδή δεν υπάρχει υποχρέωση ελέγχου του οχήματος. Παράλληλα, για πρώτη φορά, προτείνεται τεχνικός έλεγχος και για μοτοσυκλέτες άνω των 125 κυβικών.
Κεντρικό ρόλο στις αλλαγές παίζει και η ψηφιοποίηση των ελέγχων και των δεδομένων του οχήματος, με κάθε όχημα να αποκτά ψηφιακό «ιστορικό» ελέγχων και ταξινομήσεων. Με τη διασύνδεση των εθνικών μητρώων, θα διευκολύνεται η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ χωρών, περιορίζοντας φαινόμενα παραποίησης χιλιομέτρων και παραπλανητικές πωλήσεις μεταχειρισμένων.
Παρά τη φιλοδοξία της πρότασης, η έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου FKA για λογαριασμό του Συνδέσμου Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων προκαλεί συζητήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της, μόλις το 1% των θανατηφόρων τροχαίων οφείλεται σε τεχνικές βλάβες, με κυριότερη αιτία τα ελαστικά, ενώ το υπόλοιπο 99% σχετίζεται με ανθρώπινα λάθη και εξωτερικούς παράγοντες.
Ωστόσο, η Επιτροπή επιμένει ότι η συστηματική τεχνική επιτήρηση, ειδικά στα παλιά και επιβαρυμένα οχήματα, θα έχει προληπτικό χαρακτήρα, προστατεύοντας την ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον.
Με τις προτάσεις αυτές, τα ΚΤΕΟ καλούνται να εκσυγχρονιστούν πλήρως, ενώ οι ιδιοκτήτες παλαιότερων οχημάτων θα πρέπει να προσαρμοστούν σε νέες υποχρεώσεις και αυστηρότερους ελέγχους, ενώ θα πρέπει να υπάρχει ΚΤΕΟ και για τα ηλεκτρικά οχήματα, με έλεγχο του software που σχετίζεται με την ασφάλεια.