
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αγρότες και καλλιεργητές επιστρατεύουν κάμερες, ραδιοφωνάκια, φώτα ανοιχτά και νυχτερινές περιπολίες, (security) ακόμη και διανυκτέρευση στο χωράφι, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις μειωμένης παραγωγής και μεγάλης αύξησης των τιμών των φρούτων, για να προστατεύσουν τις παραγωγές τους, καθώς οι επιτήδειοι δρουν μεμονωμένα ή σε ομάδες και μαζεύουν από τα δέντρα ποσότητες φρούτων, που μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τον έναν τόνο, προκειμένου να πουλήσουν τα προϊόντα αυτά στις λαϊκές αγορές.
Όπως λέει ο κ. Καραγιαννίδης, το φαινόμενο είναι πιο έντονο στις περιοχές της Πέλλας και της Ημαθίας, όπου παράγονται μεγάλες ποσότητες φρούτων, αν και συμβαίνει και σε άλλες περιοχές, όπως η Πιερία και η Χαλκιδική. Οι δράστες, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, είναι συνήθως άτομα από τα χωριά ή αλλοδαποί τελευταία, που πουλάνε τα φρούτα στις λαϊκές (βερίκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, δαμάσκηνα, ακτινίδια) για ένα μεροκάματο, προτιμώντας αυτά που έχουν μεγαλύτερη αξία, που μπορούν να καταναλωθούν άμεσα και δεν αποθηκεύονται.
Μάλιστα, κάποια περιστατικά έχουν αναφερθεί και στην αστυνομία, ωστόσο η πλήρης προστασία των καλλιεργειών δεν είναι εφικτή, καθώς το χωράφι είναι ένα ανοιχτό και ασκέπαστο «μαγαζί» που δύσκολα ελέγχεται επι 24ωρο.