Σύσκεψη για τα δημόσια πανεπιστήμια πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκε νέα νομοθετική ρύθμιση η οποία θα παρέχει στους παλιούς φοιτητές που έχουν αποδεδειγμένα προσπαθήσει να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μία τελευταία ευκαιρία να πάρουν το πτυχίο τους. Η ρύθμιση αφορά περισσότερους από 35.000 παλιούς αλλά ενεργούς σπουδαστές και προβλέπει ότι παλιοί φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον το 75% των μονάδων του προγράμματος σπουδών τους και έχουν συμμετάσχει με επιτυχία τουλάχιστον σε δύο εξεταστικές περιόδους των τελευταίων δύο ακαδημαϊκών ετών, θα έχουν το δικαίωμα να παρατείνουν τη φοίτησή τους για έως δύο επιπλέον εξάμηνα. Σε περιπτώσεις όπου απαιτείται πρακτική, πτυχιακή ή διπλωματική εργασία, η παράταση μπορεί να ανέλθει σε τρία εξάμηνα.
Πέραν της κατηγορίας αυτής, επαναβεβαιώθηκε ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο θα διαγραφούν ανενεργοί σπουδαστές τετραετών προγραμμάτων οι οποίοι τη χρονιά 2021-22 είχαν ήδη υπερβεί τη διάρκεια φοίτησης των προγραμμάτων τους, καθώς σύντομα εκπνέει και η περίοδος χάριτος τεσσάρων ετών που δόθηκε τότε. Όπως σημειώθηκε, αυτή τη στιγμή παραμένουν στους καταλόγους των δημόσιων ΑΕΙ φοιτητές οι οποίοι εγγράφηκαν την δεκαετία του 1930, ενώ οι εγγεγραμμένοι από τις δεκαετίες του 1960, του 1970 και του 1980 ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες.
«Ουσιαστικά μιλάμε για μία σημαντική εκκαθάριση των καταλόγων των ανενεργών φοιτητών, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται εγγεγραμμένοι στους καταλόγους των δημοσίων πανεπιστημίων τη δεκαετία του ΄50 και του ΄60. Αυτή η εκκαθάριση των καταλόγων των πανεπιστημίων θα έχει πολύ σημαντικά οφέλη ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των πανεπιστημίων, ως προς τους δείκτες αξιολόγησης, καθώς για πρώτη φορά θα έχουμε μία ουσιαστική εικόνα ποιοι είναι οι φοιτητές οι οποίοι πραγματικά φοιτούν. Αλλά θέλω να σταθώ, επίσης, και στην πολύ σημαντική πρόβλεψη για μία τελευταία ευκαιρία σε εκείνους τους φοιτητές οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν δείξει ότι ενδιαφέρονται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, αλλά και σε εκείνες τις πρόνοιες για τους φοιτητές που μπορεί, για λόγους υγείας, να έχουν μία διακριτή, μία ξεχωριστή δυσκολία να ολοκληρώσουν τα προγράμματα σπουδών τους. Η ρύθμιση, λοιπόν, αυτή είναι απολύτως ισορροπημένη, αλλά υλοποιεί και την κεντρική μας δέσμευση να προχωρήσουμε σε μία απολύτως απαραίτητη εκκαθάριση των καταλόγων των φοιτητών των πανεπιστημίων, κάνοντας τη διάκριση μεταξύ ανενεργών και ενεργών φοιτητών, έτσι ώστε να μπορούν και τα πανεπιστήμια να γνωρίζουν με ακρίβεια σε ποιους απευθύνονται και να κάνουν τον προγραμματισμό τους», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ζαχαράκη: Πράξη ουσιαστικού «νοικοκυρέματος»
Η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε σε ανάρτηση της στο facebook ότι «με τις νέες ρυθμίσεις, που αφορούν στους ανενεργούς φοιτητές, στοχεύουμε να στηρίξουμε έμπρακτα τους κοινωνικά ευάλωτους ενεργούς φοιτητές, ώστε να μπορούν να ολοκληρώσουν έγκαιρα τις σπουδές τους. Θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία. Όμως, ταυτόχρονα καλύπτουμε και την ανάγκη θωράκισης της θεσμικής αξιοπιστίας των πανεπιστημίων μας. Η εκκαθάριση των μητρώων είναι μια πράξη ουσιαστικού «νοικοκυρέματος» προς όφελος των παιδιών που ήδη φοιτούν και εκείνων που ετοιμάζονται να περάσουν τις πόρτες των ΑΕΙ. Για εμάς η συνολική αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου είναι επιλογή και στόχευση και εξελίσσεται σε πολλαπλούς άξονες ήδη από το 2019».
Στο πλαίσιο της σύσκεψης εξετάστηκαν, επίσης, οι τελικές διατάξεις που θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση σχετικά με την περαιτέρω θωράκιση της ασφάλειας στα δημόσια ιδρύματα, με αιχμές την καθιέρωση ενός μηχανισμού επιβολής ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων εντός σαφών χρονικών ορίων, την ενίσχυση της λογοδοσίας και την αξιοποίηση της τεχνολογίας για την προληπτική προστασία πανεπιστημιακών χώρων.