Τα ηλικιακά στερεότυπα και η αντίληψη της κοινωνίας και της αγοράς εργασίας για τους ηλικιωμένους, βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης με θέμα «Ηλικιακός και σεξιστικός ρατσισμός στην εργασία» που διοργάνωσαν ο Δήμος Βέροιας, ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος», το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και ο Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας, το απόγευμα της Τετάρτης 9 Ιουλίου στην κατάμεστη αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, στο Δημαρχείο.
Στο πρόβλημα της διάκρισης, λόγω ηλικίας και φύλου, απάντησαν, από διαφορετικές σκοπιές η κάθε μία, οι προσκεκλημένες γυναίκες – εισηγήτριες της εκδήλωσης: Η Άννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρώην Επίτροπος της Ε.Ε για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις και πρώην Υπουργός, μίλησε για την όσμωση των γενεών ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Η Λίνα Παπαδοπούλου, δρ. Συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ, μίλησε για τις πολλαπλές διακρίσεις βάσει φύλου και ηλικίας στην εργασία, τις υπάρχουσες νοοτροπίες, τα φαινόμενα σεξιστικής παρενόχλησης ακόμα και την αδήλωτη απασχόληση γυναικών.
Η Δώρα Γούλα, επικεφαλής Γραμματείας Ισότητας Ατομικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων της ΓΣΕΕ στάθηκε στην αόρατη διάκριση που κοστίζει σε όλους σε σχέση με τον ηλικιακό και έμφυλο ρατσισμό στην εργασία, κυρίως για μια γυναίκα που δεν είναι ούτε πολύ νέα, ούτε πολύ μεγάλη αλλά είναι Ικανή και η Καλλιόπη Μόσχου, επαγγελματική σύμβουλος - δρ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μίλησε για την γυναικεία δύναμη στην πράξη, για τις δεξιότητες, την σημασία της ενδυνάμωσης και την ισότιμη συμμετοχή στην Αγορά Εργασίας.
Ο ηλικιακός ρατσισμός είναι η πιο συχνή μορφή προκατάληψης και περίπου το 44% θεωρεί ότι αποτελεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Στην εκδήλωση τονίστηκε η πρωτιά της Ελλάδας στην έμφυλη ισότητα και την ανεργία των γυναικών κατά 12,6%, που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. ενώ, κυρίως στα εργασιακά, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό θεωρεί πως οι υπάλληλοι άνω των 50 ετών έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες εξέλιξης, είναι λιγότερο δημιουργικοί ή μη παραγωγικοί, με τα στερεότυπα αυτά να επηρεάζουν τον τρόπο αξιολόγησής τους και την εν δυνάμει εξέλιξη της καριέρας τους.
Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, οι οποίες ακόμα και στην πλέον παραγωγική τους ηλικία των 25-40, κινδυνεύουν με αποκλεισμό στο δικαίωμα της εργασίας, λόγω… μητρότητας!
Στην αντιμετώπιση του ηλικιακού ρατσισμού, πολύ σημαντική είναι η διαφορετική κατανόηση και προσέγγιση της γήρανσης με σκοπό να αλλάξουν οι ισχύουσες κοινωνικές νόρμες. «Οι γυναίκες κατάφεραν πολλά, δεν έχουν να αποδείξουν τίποτα. Έχουν να παλέψουν με νοοτροπίες και κουλτούρες», είπε χαρακτηριστικά η κα Διαμαντοπούλου, επισημαίνοντας παράλληλα και την μεγάλη έλλειψη δομών και τρόπων στήριξης γονέων με παιδιά ώστε να μπορούν να εργάζονται, αλλά και φροντίδας ηλικιωμένων ανθρώπων από ειδικούς φροντιστές, ένα ρόλο, που στη χώρα μας αναλαμβάνουν τα μέλη της οικογένειας, εγκαταλείποντας ακόμα και τις δουλειές τους.
Χαιρετισμοί διοργανωτών
Χαιρετισμό απηύθυναν και οι εκπρόσωποι των διοργανωτών. Ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, επεσήμανε την συμβολή των δομών(Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών) και Υπηρεσιών του δήμου στην στήριξη και αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.
Η πρόεδρος του «Έρασμου» Ελένη Καζελίδου τόνισε ότι η γυναίκα οφείλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εργασία, μακριά από στεγανά και αναχρονιστικά στερεότυπα κοινωνικών αποκλεισμών ή στιγματισμών.
Η πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βέροιας Έλενα Ατσάλου σημείωσε ότι ο ηλικιακός και σεξιστικός ρατσισμός παραμένουν αόρατα προβλήματα τονίζοντας ότι οι γυναίκες δεν ζητούν χάρη, αλλά σεβασμό.
Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνά Πλιάτσικα – Τσιπουρίδου, χαρακτήρισε επίσης τον ηλικιακό ρατσισμό ως «αόρατο μανδύα» των στερεότυπων που πλήττει γυναίκες άνω των 50 ετών και καθίσταται πολλές φορές τροχοπέδη για την ένταξη των γυναικών στο χώρο της εργασίας, ωστόσο, πρόσθεσε, η εμπειρία ή η θέληση τους για εργασία, είναι πλεονέκτημα για τα μαγαζιά».
Τον συντονισμό και την ακριβή ροή του χρόνου των εισηγήσεων, είχε ο δικηγόρος και εκδότης του ΛΑΟΥ, Ζήσης Μ. Πατσίκας.
Υπεύθυνοι προβολής και προγραμματισμού ήταν οι δημοσιογράφοι, Κωστής Χαλάτσης και Έλσα Φανάρα.
Η εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση, ερωτήσεις και επισημάνσεις του κοινού, για όσα ακούστηκαν από τις ομιλήτριες.
Σοφία Γκαγκούση