Από χθες Δευτέρα 14 Ιουλίου 2025, όποιος ασθενής παίρνει εξιτήριο από δημόσιο νοσοκομείο, εκτός από τα παιδιατρικά και τα ογκολογικά, θα μπορεί μέσα σε επτά ημέρες να αξιολογήσει τις υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Οι πολίτες που βγαίνουν από το νοσοκομείο θα λαμβάνουν ένα SMS στο οποίο θα υπάρχει ένας σύνδεσμος. Ο σύνδεσμος αυτός οδηγεί σε μία εφαρμογή-ερωτηματολόγιο, όπου ο πολίτης έχει την ευκαιρία μέσα σε 3 λεπτά να επιλέξει συγκεκριμένες απαντήσεις σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που αφορούν την ποιότητα της νοσηλείας του στο νοσοκομείο όπου παρέμεινε.
«Η φωνή του πολίτη γίνεται πλέον πιο δυνατή όσον αφορά τα θέματα που αφορούν στην υγεία του. Αυτό το πολύ καλά οργανωμένο ερωτηματολόγιο, απολύτως ανώνυμα και με διασφάλιση όλων των δικλείδων ασφαλείας περί προσωπικών δεδομένων, θα αποστέλλεται πια σε όλους όσοι παίρνουν εξιτήριο από τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με εξαίρεση τα ψυχιατρικά, παιδιατρικά και ογκολογικά νοσοκομεία. Αυτά θα ακολουθήσουν στην συνέχεια. Ο σκοπός μας, όπως αναφέρεται και στο μήνυμα, είναι να μας βοηθήσουν οι ίδιοι οι ασθενείς να γίνουμε καλύτεροι. Διότι, προφανώς, εμείς δεν μπορούμε να έχουμε πλήρη εικόνα της κατάστασης σε ένα νοσοκομείο. Την εικόνα την παίρνουμε από τα επίσημα στοιχεία, αλλά και από αυτά τα οποία μας μεταφέρει συχνά η διοίκηση του νοσοκομείου. Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να ακούς και τους ίδιους τους ασθενείς: τι κάνουμε καλά, τι δεν κάνουμε καλά και πώς μπορούμε να βελτιωθούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία παρουσιάστηκε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας το νέο Ψηφιακό Εργαλείο Αξιολόγησης της Εμπειρίας του Ασθενούς στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, που από χθες είναι στη διάθεση των πολιτών.
«Δίνουμε φωνή στους χρήστες (25 εκατομμύρια περιστατικά τον χρόνο, 85.000 περιστατικά την ημέρα), μαθαίνουμε όσα βίωσαν στο νοσοκομείο από το αν υπήρχε χαρτί τουαλέτας ή σεντόνια έως τον χρόνο εξυπηρέτησης από το προσωπικό», είπε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία, που όπως έχει τονίσει είναι πολύ σημαντική για την αξιολόγηση της νοσηλείας όχι μόνο ανά νοσοκομείο αλλά και ανά κλινική.
Τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών έχουν διασφαλιστεί και μέσω ΑΜΚΑ και άλλων στοιχείων θα προκύπτει ότι οι ασθενείς αυτοί έχουν όντως νοσηλευτεί στο νοσοκομείο που αξιολογούν.
Η μέτρηση της ικανοποίησης των πολιτών που έχουν νοσηλευθεί στα νοσοκομεία του ΕΣΥ αφορά στοιχεία όπως:
1. Προσβασιμότητα
2. Οργάνωση και συντονισμός της φροντίδας
3. Ποιότητα φροντίδας και αλληλεπίδραση με το προσωπικό (επικοινωνία, ευγένεια και εμπιστοσύνη)
4. Υποστήριξη και συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων
5. Καθαριότητα, υγιεινή και σίτιση
6. Υποστήριξη και ενημέρωση κατά την έξοδο από το νοσοκομείο
7. Η γνώση ύπαρξης των ΓΠΔΛΥΥ στα νοσοκομεία και η αποτελεσματικότητα εξυπηρέτησης
8. Γενική/συνολική αξιολόγηση της παρεχόμενης φροντίδας
Που απευθύνεται το ερωτηματολόγιο -ποιος είναι ο στόχος
Το ερωτηματολόγιο απευθύνεται στους άνω των 18 ετών που έχουν νοσηλευτεί τουλάχιστον μία ημέρα σε δημόσιο νοσοκομείο, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, και διαρθρώνεται στους εξής άξονες: προσβασιμότητα ασθενών στις υπηρεσίες υγείας (τρόπος και χρονικό διάστημα για την εισαγωγή στο νοσοκομείο), οργάνωση και ποιότητα της φροντίδας που τους παρασχέθηκε, αλληλεπίδραση με το προσωπικό (επικοινωνία, ευγένεια, εμπιστοσύνη), καθαριότητα, υγιεινή και σίτιση, υποστήριξη και συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων καθώς και υποστήριξη και ενημέρωση κατά την έξοδο από το νοσοκομείο.
Οι απαντήσεις θα συλλέγονται και θα αποθηκεύονται σε ιστορική βάση δεδομένων ώστε να προκύπτει συγκεκριμένη βαθμολογία ανά άξονα αξιολόγησης, ανά νοσοκομείο και ανά κλινική και να είναι εφικτή η αποτίμηση της πορείας τους στον χρόνο, ενώ θα συγκεντρώνονται και σε ετήσια βάση πεπραγμένων, στην οποία θα επισημαίνονται τα θετικά σημεία, οι αδυναμίες και οι ενέργειες για την επίλυση των προβλημάτων που εντοπίστηκαν. Θα εκδίδεται ετήσια έκθεση απολογισμού με κωδικοποίηση συμπερασμάτων ανά μονάδα υγείας και συστάσεις για βελτίωση.
Στόχος είναι να γίνει μέτρηση της ικανοποίησης όσων ασθενών έχουν νοσηλευθεί και έχουν λάβει εξιτήριο από κάποιο νοσοκομείο της χώρας σε μια κλίμακα από το 1 έως το 5, όπως καταλήγει το ερωτηματολόγιο, για να καταγραφεί και μια γενική αξιολόγηση πέρα από τα ειδικά δεδομένα που θα συλλέγονται από πιο εξειδικευμένες ερωτήσεις.
Η αξιολόγηση στοχεύει επίσης στον έγκαιρο εντοπισμός προβλημάτων και την επίλυσή τους, στον εντοπισμό και την ανάδειξη καλών πρακτικών, την βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των δημόσιων νοσοκομείων, τη χάραξη τεκμηριωμένων πολιτικών και η ενίσχυση της ανθρωποκεντρικής διάστασης του ΕΣΥ.
Το υπουργείο Υγείας φιλοδοξεί ότι η εφαρμογή αυτή που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα εφαρμοστεί αρχικά σε όλα τα νοσοκομεία και στην συνέχεια θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς Υγείας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Στέλιος Κουτνατζής και η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ