Τι δεν καταλαβαίνεις! Του Ιωάννη  Ιασ. Βελέντζα

Τι δεν καταλαβαίνεις! Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα

Φίλοι μου, καλή σας μέρα 

Ο Νοέμβριος ξεκίνησε, τα χριστουγεννιάτικα στολίδια ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους (άντε και από τον Δεκαπενταύγουστο, του χρόνου!) και εσείς, είμαι σίγουρος, ανυπομονείτε να σας πω για την γνωριμία μου με την Αντζελίνα Τζολί. Αφού το προηγούμενο Σάββατο αναφερθήκαμε στη Μόνικα, τώρα ας μιλήσουμε για τον Μπραντ Πιτ και την όμορφη σύζυγο, θα λέτε από μέσα σας.

Λοιπόν, φίλοι μου, σας την έσκασα. Σήμερα θα πληκτρολογήσω για το πολιτικό μας θέατρο, στο οποίο αυτή την περίοδο “παίζεται” η υπερπαραγωγή “στενές επαφές τρίτου τύπου με τον Πρόεδρο”. Καθημερινά παρατηρούμε συναντήσεις, χειραψίες, βαρύγδουπες δηλώσεις και από… τηγανίτα τίποτα. Επί της ουσίας, δηλαδή, μηδέν εις το πηλήκιο!

Για να μην είμαι εντελώς άδικος, υπάρχει βέβαια μία ελπίδα ανάκαμψης, αφού έχουμε πλέον νέο υπουργό ανάπτυξης με πολλές ικανότητες. Mας διαβεβαίωσε περί τούτου η σύζυγός του, η οποία στο φατσοβιβλίο ανάρτησε:

“Θέλω δημόσια να εκφράσω πόσο πολύ περήφανη και συγκινημένη είμαι! Αγαπημένε μου, καλή επιτυχία στο σημαντικό αλλά και δύσκολο έργο σου που είμαι σίγουρη ότι με την ευλογία και τη χάρη του Θεού, τη δύναμη του κόσμου αλλά και τις ποικίλες ικανότητες και γνώσεις σου θα καταφέρεις να φέρεις εις πέρας...!!! “.

Μεταξύ μας, όταν ρώτησα το δικό μου έτερον ήμισυ γιατί δεν με αποκαλεί “αγαπημένο”, μου απάντησε εντελώς ψυχρά: “έγινες υπουργός και δεν το ξέρω;” Και εγώ ο άμοιρος κατεβάζω την κεφαλή (αφού ούτε δημοτικός σύμβουλος δεν εκλέχθηκα!) και πηγαίνω στον φίλο μου τον Μητσάρα και παραγγέλνω μία  ποικιλία με γνώσεις και ικανότητες, μήπως και καταφέρω κάτι και εγώ σε αυτή τη ριμάδα τη ζωή!

Λοιπόν αγαπημένοι μου,

με αφορμή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, του οποίου η θητεία λήγει σε μερικούς μήνες, θα σας θυμίσω πως άρχισε η θητεία του, πριν από εννέα χρόνια και βάλε. Συγκεκριμένα ήταν Φεβρουάριος του 2009, όταν τον επισκέφθηκε η Πρόεδρος της Βουλής, κ. Άννα Ψαρούδα Μπενάκη και, μεταξύ άλλων, του είχε επισημάνει :“Αναλαμβάνετε, κ. Πρόεδρε, την Προεδρία της Δημοκρατίας για μία πενταετία, όπου θα σημειωθούν σημαντικά γεγονότα και εξελίξεις: H ευρωπαϊκή ενοποίηση θα προωθηθεί με την ψήφιση ενδεχομένως και της Συνταγματικής Συνθήκης, τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιοριστούν χάριν της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στη διευρυμένη Ευρώπη, τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη θα υποστούν μεταβολές, καθώς θα μπορούν να προστατεύονται αλλά και να παραβιάζονται από αρχές και εξουσίες πέραν των γνωστών και καθιερωμένων και πάντως η Δημοκρατία θα συναντήσει προκλήσεις και θα δοκιμαστεί ενδεχομένως από νέες μορφές διακυβέρνησης”.

 

Και εγώ με τη σειρά μου, αναγνώστη σε ρωτώ : “ΠΕΣ ΜΟΥ ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ;”

Η κυρία Πρόεδρος έκανε τότε τέσσερις βασικές επισημάνσεις που, αντί να μας προβληματίσουν και να προκαλέσουν συζήτηση, μεταφέρθηκαν στις καλένδες. Συγκεκριμένα:

1. Η ενοποίηση απαιτεί ένα ευρωπαϊκό σύνταγμα, το οποίο θα είναι υπεράνω του συντάγματος του κάθε κράτους μέλους. Με λίγα λόγια μία τρόικα - Γερμανία θα μας σερβίρει ένα κείμενο “δημοκρατικό”, με βάση το οποίο θα ήμαστε υποχρεωμένοι να ζούμε.

2. Τα εθνικά μας σύνορα θα περιοριστούν. Πόσες φορές δεν ακούσαμε ότι όταν χρωστάς, δεν έχεις εθνική κυριαρχία; Πρέπει, δηλαδή, να αποσχιστεί κάποια περιφέρεια για να το καταλάβουμε; Τώρα για αυτούς που ισχυρίζονται ότι δεν εννοούνται τα γεωγραφικά σύνορα, αλλά η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, ιδεών κλπ, έχω να τους πω ότι τότε δεν θα γινόταν λόγος για μέρος της εθνικής κυριαρχίας.

3. Τα δικαιώματα μας ως άνθρωποι και πολίτες θα μπορούν να παραβιάζονται, δηλαδή η χώρα θα διοικείται με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και μνημόνια που θα συντάσσονται από γραφεία του εξωτερικού.

4. Η Δημοκρατία θα συναντήσει προκλήσεις, δηλαδή θα γίνει σταδιακά η πλήρης αντικατάστασή της από μία παγκόσμια διακυβέρνηση και εδραίωση ενός φασιστικού καθεστώτος (οι πολιτικοί μας μπορεί να μην διαβάζουν, εμείς όμως ας ξαναδιαβάσουμε Όργουελ!)  

 

Φίλοι μου,

η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποδειχθεί ότι είναι μία τεράστια γραφειοκρατική πυραμίδα, απρόσιτη στον ευρωπαίο πολίτη, που κρύβει πολλούς κινδύνους. Για αυτό, ο νέος πρώτος πολίτης της χώρας, που θα εκλεγεί σε μερικούς μήνες, οφείλει να πράττει το εξής όταν η πατρίδα του βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, με τις απαιτήσεις των αγορών να απειλούν τη δημοκρατική βούληση των πολιτών: εκείνος να υπενθυμίζει ότι η μεγαλύτερη συνεισφορά της Ευρώπης στον κόσμο δεν είναι η οικονομία των αγορών, αλλά η Δημοκρατία και ο Πολιτισμός.

Και πριν σας αποχαιρετήσω, να σας λύσω και την απορία. Το ζεύγος Πιτ - Αντζελίνα, το είχα γνωρίσει σε ένα παγκόσμιο συνέδριο για πολύτεκνες οικογένειες, που είχε γίνει στη Χαβάη (βλέπουμε και Χαβάη 5-0).

 

Ιωάννης Βελέντζας, Διπλ.  Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την Πέμπτη 25 Απριλίου: Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας

Την Πέμπτη 25 Απριλίου: Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού...

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67Α του Ν. 3852/2010,...

Δήμος Νάουσας: Ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής

Δήμος Νάουσας: Ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας της...

Ειδική δημόσια συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής...

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 4ο Παιδαγωγικό Συνέδριο Ημαθίας, με θέμα «Νέοι Γραμματισμοί στη Σχολική Πράξη» (ΦΩΤΟΣ)

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 4ο Παιδαγωγικό Συνέδριο...

Την Παρασκευή 12 Απριλίου και το Σάββατο 13 Απριλίου 2024...

 Μ.Α.μ.Α :Βιωματική δράση στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας:

Μ.Α.μ.Α :Βιωματική δράση στο 5ο Δημοτικό Σχολείο...

Στα πλαίσια των επισκέψεων της Μ.Α.μ.Α. σε σχολεία...

Σε ομαδική έκθεση καλλιτεχνών συμμετέχει η εικαστικός Δήμητρα Κούλα

Σε ομαδική έκθεση καλλιτεχνών συμμετέχει η εικαστικός...

Σε ομαδική έκθεση καλλιτεχνών, με τίτλο: «freedom to say what I...

Παρέμβαση-επιστολή του Επιμελητηρίου  Ημαθίας στο ΥΠΑΑΤ για τις επικείμενες απεργίες των Γεωπόνων δημοσίων υπαλλήλων

Παρέμβαση-επιστολή του Επιμελητηρίου Ημαθίας στο...

Επιστολή – παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής...

Συνελήφθη στην Ημαθία  για ναρκωτικά

Συνελήφθη στην Ημαθία για ναρκωτικά

Συνελήφθη στις 13 Απριλίου 2024 το μεσημέρι, σε περιοχή...

Η Γ. Γρ. Εμπορίου απαντά στην Ερώτηση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ: «Η λειτουργία ενός cargo αεροδρομίου στην Ημαθία  θα είναι μία από τις προτάσεις  που θα εξεταστούν προσεκτικά»

Η Γ. Γρ. Εμπορίου απαντά στην Ερώτηση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ...

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...