Τάσος Καραμπατζός: Άνθρακες ο ΄θησαυρός΄

Τάσος Καραμπατζός: Άνθρακες ο ΄θησαυρός΄

Τη δική του θέση, αναφορικά με τη λειτουργία του υπό εκκαθάριση δημοτικού νομικού προσώπου, ΚΕΔΗΠΟΝ-ΚΕΠΑΠ, δίνει ο τέως δήμαρχος Νάουσας Τάσος Καραμπατζός, ο οποίος υπογράφει τον τίτλο του σημειώματος του, με το τον τίτλο "άνθρακες ο θησαυρός". Η επιστολή έχει ως εξής:

"Χρειάστηκε να περάσουν περίπου εξήντα ημέρες για να αποκαλυφθούν οι αληθινές προθέσεις της νέας δημοτικής αρχής, αλλά και η προχειρότητα με την οποία διαχειρίζεται σοβαρά ζητήματα του Δήμου μας. 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 3ης Νοεμβρίου επιχείρησε να μετατρέψει την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου σε ειδικό δικαστήριο, φέρνοντας βιαστικά  και χωρίς ακόμη να έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, το θέμα της εκκαθάρισης της Κ.Ε.Π.Α.Π. (πρώην ΔΗΠΟΝ). Στην πολύωρη συνεδρίαση καταδείχθηκε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο,  ότι σκοπός του δημάρχου κ. Κουτσογιάννη  ήταν να επιτεθεί στην προηγούμενη διοίκηση του Δήμου και σε εμένα προσωπικά, κατηγορώντας μας για  κακοδιαχείριση. Όλοι  οι παρευρισκόμενοι και αντικειμενικά σκεπτόμενοι όμως , διαπίστωσαν την ξεκάθαρη πραγματικότητα, ότι από τις εκθέσεις των ορκωτών λογιστών δεν προέκυψαν ούτε ατασθαλίες, ούτε ταμειακά ελλείμματα, ούτε μαύρες τρύπες, όπως ήλπιζε  να βρει ο κ. Κουτσογιάννης. ΔΕΝ ΦΑΓΩΘΗΚΕ ΟΥΤΕ 1 ΕΥΡΩ και επομένως «ΑΝΘΡΑΚΕΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ». Οι όποιες παρατηρήσεις των ορκωτών λογιστών αφορούσαν παραλείψεις στις τυπικές, λογιστικές και δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες– που επιτάθηκαν μετά την ψήφιση του Ν. 3852/2010  «Καλλικράτης»- και που  μπορεί  να μην έγιναν όπως επέβαλε η τυπικότητα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπήρξαν ατασθαλίες ή καταχρήσεις. Το ζητούμενο για εμάς και το λαό είναι αυτό. Εάν δηλ. λείπουν χρήματα από τα ταμεία. Κάτι τέτοιο όμως, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.  Εκείνη την περίοδο, τις ίδιες δυσκολίες  μ’ εμάς, πέρασε  όλο το Κράτος και όλοι οι Δήμοι. Και βέβαια, δεν θα φορτωθούμε εμείς, τις παθογένειες  δεκαετιών στο Δήμο (Νάουσα, Ανθέμια, Ειρηνούπολη) και  τις ευθύνες όλων και των πρώην Δ.Σ. των  Δημ. Επιχειρήσεων. Όταν και εάν έρθει η ώρα, ο καθένας θα αναλάβει τις δικές του ευθύνες που θα επιμερισθούν αντίστοιχα. Αλλά, δεν πρέπει να περιμένουμε πρώτα, να δούμε τελικά πώς θα λειτουργήσει και πώς θα λύσει χιλιάδες προβλήματα  η νέα Δημοτική Αρχή, που πολλά υποσχέθηκε, με το σημερινό θεσμικό  και νομικό πλαίσιο που ρυθμίζει τα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ?  

Εμείς συνειδητά -και ως πολιτικά πρόσωπα- επιλέξαμε την ουσία και όχι τον τύπο για να διατηρήσουμε ζωντανό τον πολιτισμό και το κοινωνικό έργο που προσέφερε η Δημοτική Επιχείρηση (ΚΕΠΑΠ πρώην ΔΗΠΟΝ), αλλά και για να λειτουργήσουμε  από το  έτος 2010 το Δημοτικό Κολυμβητήριο στον Άγιο Νικόλαο, ένα έργο κόσμημα και από τα πιο σύγχρονα της Ευρώπης, που ήταν όνειρο δεκαετιών για τους Ναουσαίους. Τι έκανα λοιπόν? Το απολύτως ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ. Έπρεπε να βγω μπροστά και να αναλάβω ευθύνες λειτουργίας του Δήμου με όποιο προσωπικό κόστος. Αλλιώς θα έκλειναν όλα. Κι όταν διαπιστώσαμε ότι με το ασφυκτικό πλαίσιο που έφερε ο «Καλλικράτης» δεν μπορούσε  να λειτουργήσει, εμείς ήμασταν που πήραμε τη γενναία πολιτική απόφαση  (Μάρτης 2012) να οδηγηθεί σε λύση και εκκαθάριση (και η ΚΕΠΑΠ αλλά και η ΤΑΒ ΑΕ τον Ιούλη 2012), παίρνοντας ταυτόχρονα άμεσα μέτρα για να συνεχίσει ο Δήμος πλέον  να προσφέρει στον πολιτισμό,  να συνεχιστούν όλα τα κοινωνικά προγράμματα και να μεταφερθεί το προσωπικό στο Δήμο. Όλα αυτά βέβαια για κάποιους -που δυστυχώς δεν γνωρίζουν τίποτε- μπορούσαν να γίνουν με τον… «αυτόματο πιλότο». Ε, δεν είναι έτσι όμως.

Εμείς ήμασταν αυτοί που ορίσαμε τους Ορκωτούς Λογιστές, προκειμένου να κάνουν τον έλεγχο και όχι ο κ. Κουτσογιάννης.   Και αυτό γιατί δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα. «ΚΑΘΑΡΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ ΑΣΤΡΑΠΕΣ ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ». Και επειδή όλο αυτό το διάστημα, δέχθηκα προσωπικά κυρίως, λάσπη, ύβρεις και συκοφαντίες, ΠΡΟΚΑΛΩ τον οποιονδήποτε να ελέγξει και τα περιουσιακά μου στοιχεία (και τα προ και τα μετά τη θητεία μου ως Δημάρχου) και όποιον  τραπεζικό λογαριασμό μου επιθυμεί. Το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ μου ήταν και είναι πάντα δημοσιευμένο. Μπήκα στο Δήμο  με καλά οικονομικά και φεύγω πολύ φτωχότερος. Γιατί αυτό πίστευα και αυτό είχα και έχω ως αρετή. Από εδώ και πέρα όμως, ας προσέξει κάθε λασπολόγος τι θα λέει, γιατί αλλιώς θα πηγαίνει πάραυτα στη Δικαιοσύνη. 

 

Στον Δήμο μας, που κατά γενική ομολογία είναι από τους πιο νοικοκυρεμένους στη χώρα, υπάρχουν βεβαίως οικονομικές δυσκολίες και οφειλές. Αυτό  είναι λογικό επακόλουθο, γιατί  οι περικοπές των πόρων του Κράτους προς τους Δήμους μειώθηκαν κατά 40%, μεταφέρθηκαν 250 νέες αρμοδιότητες, απαγορεύθηκαν οι προσλήψεις και γενικά η λειτουργία μέσα σ’ ένα ασφυκτικό πλαίσιο, δημιούργησε  εξ ανάγκης λειτουργικά έξοδα  τόσο στο Δήμο όσο και στην ΚΕΠΑΠ,  που δεν μπορούσε να χρηματοδοτηθεί ούτε από το Κράτος, ούτε και από το Δήμο. Επομένως, δεν πρόκειται για  οφειλές από κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, όπως κάποιοι σκόπιμα θέλουν να εμφανίζουν, συκοφαντώντας και λασπολογώντας δεξιά και αριστερά, ώστε κάτι θα μείνει στο τέλος. Είναι πολύ εύκολο να επικρίνεις όσο είσαι έξω απ’ τα πράγματα. Τώρα όμως αυτοί, είναι μέσα και κρίνονται. Και φυσικά, δεν λέει κανείς τους τίποτε για το ότι  η δική μας  Δημοτική Αρχή υλοποίησε έργα ύψους 103 εκ. ευρώ  στη 12ετία, ή ότι το ταμειακό διαθέσιμο στις 29-8-2014 που παρέδωσε ήταν 1,6 εκ. ευρώ!!!  Αναφέρονται τεχνηέντως μόνον σε  λογιστικές ζημίες (ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΦΕΙΛΕΣ), γιατί έτσι τους  βολεύει, προκειμένου  να δημιουργήσουν «άλλοθι» για την  επερχόμενη απραξία και αδυναμία παραγωγής έργου. Εμείς δεν πρόκειται να ανεχθούμε μικροπολιτικές σκοπιμότητες και μεθοδεύσεις οι οποίες  στοχεύουν να σπιλώσουν την παράταξή μας και τα στελέχη μας, γιατί όλοι μαζί  δώσαμε και την ψυχή μας  τα προηγούμενα  δύσκολα χρόνια, αγωνιζόμενοι  με κόστος,  με ήθος και  εντιμότητα για το καλό του τόπου μας.

Επιτέλους, οφείλει ο νέος Δήμαρχος να αντιληφθεί ότι η προεκλογική περίοδος έχει τελειώσει,  και ότι αυτός  πλέον διοικεί το Δήμο. Δεν κρίνει πια, αλλά κρίνεται. Ας σταματήσει τα λόγια, τους εντυπωσιασμούς και τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες και ας διοικήσει το Δήμο προς όφελος των συμπολιτών μας, γιατί δυστυχώς τα πρώτα δείγματα της δικής του διοίκησης δεν είναι καθόλου θετικά.  

Και επειδή συνεχώς μιλάει για «προγραμματισμό», το πρώτο πράγμα που «προγραμμάτισε», χωρίς  καν να το έχει στο προεκλογικό του… πρόγραμμα, ήταν η μεταφορά του Δημαρχείου στο κτίριο Λόγγου-Τουρπάλη, λες και αυτό είναι το φλέγον ζήτημα του δήμου ή  δεν υπάρχουν άλλες προτεραιότητες και άλλα προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Μετά, έφερε  «προγραμματισμένο» το  θέμα του «ενοικίου» που ζήτησε να καταβάλλουν στο Δήμο οι πολιτιστικοί σύλλογοι, δηλαδή, να τους επιβάλλει ένα «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΧΑΡΑΤΣΙ». Αυτό βέβαια δεν είναι «πρόγραμμα», είναι... «προγραφή» που μετατρέπει τον Δήμο από υποστηρικτή και αρωγό του κοινωνικού συνόλου  σε εξωθεσμικό ελεγκτή, καταργώντας ουσιαστικά το αυτοδιοίκητο των συλλόγων μας  και οδηγώντας τους ουσιαστικά σε κλείσιμο.  

Έχει ευθύνη λοιπόν ο κ. Κουτσογιάννης, τόσο για το έργο το οποίο περιμένουν οι πολίτες από αυτόν, όσο και για την ενότητα, τη συνεργασία και την κοινωνική συνοχή, την οποία όμως μ’ αυτά που συμβαίνουν  τελευταία, δυστυχώς τη δυναμιτίζει. Απ’ ότι φαίνεται, δεν θέλει έναν κοινό τόπο, αλλά έναν μοιρασμένο τόπο.

Εμείς από τη  θεσμική μας θέση  στο δημοτικό συμβούλιο, θα  συμβάλλουμε και θα εργασθούμε για την ενότητα και το συμφέρον του τόπου, βλέποντας το μέλλον και  αφήνοντας σε άλλους τις μικροπρέπειες, τις  μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τα  πισωγυρίσματα. Και ο καθένας μας στο τέλος θα κριθεί. Θα κριθεί  για  το τι κάνει ο ίδιος και όχι για  το τι έκανε ο άλλος. 

Η περίοδος χάριτος και η ανοχή τελειώνει.

 

Τάσος Καραμπατζός

Επικεφαλής συνδυασμού

                                      «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΝΕΩΣΗ»

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ:  Πρόσκληση εκδήλωσης  ενδιαφέροντος για το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών  και Προσφύγων

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για...

Στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 79 του Ν. 4558/18 που...

Δήμος Αλεξάνδρειας: Διανομή τροφίμων για τους ωφελούμενους του Κοινωνικού Παντοπωλείου

Δήμος Αλεξάνδρειας: Διανομή τροφίμων για τους...

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Διεύθυνσης Κοινωνικής...

Πρόσκληση συμμετοχής εθελοντών στον ΔΕΗ – Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο της Ελλάδας

Πρόσκληση συμμετοχής εθελοντών στον ΔΕΗ – Διεθνή...

Ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024 είναι...

Ερώτηση Κοτίδη στη Βουλή  για την «άρση αδικιών σε βάρος των επιτυχόντων του Σώματος Αγροφυλακής το 1992»

Ερώτηση Κοτίδη στη Βουλή για την «άρση αδικιών σε...

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και...

Ωραιοζήλη Κουτσουπιά: “To know us better”, με καφέ και κουβέντα στην «Ελιά», εν όψει Ευρωεκλογών

Ωραιοζήλη Κουτσουπιά: “To know us better”, με καφέ και...

Οδεύουμε προς Ευρωεκλογές και οι υποψήφιοι...

Ημαθία - Συναγερμός για την εξαφάνιση 43χρονου από το Μακροχώρι

Ημαθία - Συναγερμός για την εξαφάνιση 43χρονου από το...

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αστυνομία Βέροιας, καθώς...

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ Ι....

Το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας και Ναούσης σε...

5ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας: 1ο Αθλητικό Φεστιβάλ Δημοτικών Σχολείων Βέροιας

5ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας: 1ο Αθλητικό Φεστιβάλ...

Το 5ο Δημοτικό Σχολείο σε συνεργασία με τη Διεύθυνση...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αστυνομία Βέροιας, καθώς εξαφανίστηκε ένας 48χρονος άνδρας. @@ads-588@@Πιο συγκεκριμένα, όλα συνέβησαν στις 18 Απριλίου, όταν εξαφανίστηκε από το Μακροχώρι ο Νικόλαος Καραπουναρλίδης,...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...