Βασίλης Παπαδόπουλος: Θέλουμε συμμάχους και συνεργάτες τους πολίτες για μια καθαρή πόλη

Βασίλης Παπαδόπουλος: Θέλουμε συμμάχους και συνεργάτες τους πολίτες για μια καθαρή πόλη

Τα απορρίμματα αποτελούν το κύριο πρόβλημα αλλά τον βασικό όγκο εργασίας της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας του Δήμου Βέροιας. Και λέμε πρόβλημα διότι τα σκουπίδια καθημερινά κατακλύζουν τους κάδους και σε πολλές περιπτώσεις τα συναντάμε και στα πεζοδρόμια με αποτέλεσμα αρνητικό, τόσο στην αισθητική της πόλης όσο και στη δημόσια υγεία.

Η αποκομιδή τους αποτελεί πονοκέφαλο για την αρμόδια υπηρεσία κι αυτό, διότι δεν υπάρχει συνεργασία και κατανόηση – σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο – από την πλευρά των πολιτών. «Ο κόσμος δεν έχει συνηθίσει και δεν ανταποκρίνεται όσο πρέπει στα δεδομένα. Εμείς ενημερώνουμε πολύ συχνά με όποια μέσα έχουμε, αλλά δυστυχώς είμαστε ένας λαός που μέσα στο σπίτι μας είμαστε πεντακάθαροι αλλά έξω από αυτό σχεδόν αδιαφορούμε» μας είπε ο αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Παπαδόπουλος με τον οποίο μιλήσαμε για το θέμα αυτό εν’ όψει και των εορτών.

«Εμείς έχουμε ξεκινήσει εδώ και καιρό με τα σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης σε θέματα καθαριότητας και ανακύκλωσης και η ανταπόκριση των παιδιών ήταν πολύ σημαντική. Δεν κάνουν όμως το ίδιο και οι γονείς. Κι αυτό πρέπει να το μεταφέρουν τα παιδιά στο σπίτι και να γίνει καθημερινή συνήθεια όλων μας, όλων των νοικοκυριών. Εάν τα νοικοκυριά δεν προσαρμοστούν δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Ο Δήμος στο πλαίσιο της ανάπλασης έβαλε καινούργια καλάθια στους δρόμους, αλλά δυστυχώς οι φωτογραφίες που μας στέλνουν οι πολίτες δείχνουν μία απαράδεκτη εικόνα. Ο κόσμος τα προσπερνάει και πετάει παραδίπλα τα σκουπίδια. Κάνοντας μια βόλτα χθες Δευτέρα στην πόλη με την υπηρεσία, είδαμε χαρτοκιβώτια παντού, κλαδιά πεταμένα από το Σαβ/κο και ένα σωρό σακούλες. Πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες πως δεν πρέπει να κατεβάζουν σκουπίδια το Σαβ/κο που δεν περνούν απορριμματοφόρα» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος. Επισήμανε μάλιστα ότι εν’ όψει των εορτών που θα συγκεντρωθούν πολλές χάρτινες συσκευασίες από τα μαγαζιά, αυτές θα πρέπει να είναι διπλωμένες πριν μπουν στους κάδους για ευνόητους λόγους. «Αυτό θα πρέπει οι επαγγελματίες της Αγορά να το προσέξουν ιδιαίτερα σε πρώτη φάση, κι εμείς ως Δήμος θα φροντίσουμε να βάλουμε εν’ όψει των εορτών, κατ’ εξαίρεση, κάποια επιπλέον δρομολόγια αποκομιδής για να κρατήσουμε καθαρή την πόλη».

Στην ευαισθησία και την κατανόηση των πολιτών και των καταστηματαρχών απευθύνεται ο Δήμος κατά την περίοδο των εορτών, ώστε να μπορούν όλοι να χαρούν την πόλη, χωρίς δυσάρεστες οσμές και εικόνες στα πεζοδρόμια, στους δρόμους και στους πεζόδρομους.

«Όντως, υπάρχει μια αδυναμία του Δήμου, λόγω των περικοπών και των ελλείψεων προσωπικού, να βρίσκεται πάντα και παντού σε όλο το Δήμο, άρα θέλουμε τη συμμετοχή του κόσμου, ακόμα και στον τρόπο που θα μεταφέρει τα απορρίμματά του στον κάδο. Πρέπει να είναι καλά κλεισμένα σε σακούλα κι όχι ανοιχτά ή σε χαρτοκιβώτια από τα οποία σκορπάνε γύρω από τους κάδους. Ο κάδος προστατεύεται μόνο απ’ αυτόν που τον χρησιμοποιεί» προσθέτει ο αντιδήμαρχος εκτιμώντας ότι δεν φτάσαμε ακόμα σ’ ένα καλό επίπεδο ως προς αυτό. «Υπάρχει ένας κόσμος ευαισθητοποιημένος αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Όσο παράξενο και να σας φαίνεται υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που πετάνε τις σακούλες από τα μπαλκόνια στοχεύοντας τον κλειστό κάδο».

Όσον αφορά τα πρόστιμα, αυτά, εάν εντοπιστεί κάποιος πολίτης να λειτουργεί ανεπίτρεπτα, και υπάρχουν και μπαίνουν αλλά δεν μπορεί πλέον να γίνει έλεγχος μετά την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας. Εάν ο κόσμος δεν δείξει την ελάχιστη, έστω, προσοχή, δεν μπορεί να διαφυλαχτεί η πόλη ως προς την καθαριότητά της.

Ένα από τα πιο δύσκολα σημεία είναι η διασταύρωση Καρακωστή-Εδέσσης όπου πάντα οι κάδοι είναι γεμάτοι και το πεζοδρόμιο γίνεται αδιάβατο πολλές φορές από πεταμένα σκουπίδια, συσκευασίες, μικροαντικείμενα κ.ά.

Σχολιάζοντας ο αντιδήμαρχος επεσήμανε ότι στο σημείο αυτό υπάρχουν πάντα παρκαρισμένα αυτοκίνητα μπροστά στους κάδους παρά τα μέτρα που πήρε ο Δήμος, με αποτέλεσμα να αφήνει η γειτονιά και τα γύρω μαγαζιά τα σκουπίδια με όποιον τρόπο τους βολεύει.

«Λες και το κάνουν επίτηδες, μέχρι και αυτό φτάνουμε να σκεφτούμε. Τα έχουμε εντοπισμένα. Πρέπει ο κόσμος να συνεργαστεί και καθήκον του κάθε πολίτη είναι να κρατάει τη γειτονιά του καθαρή. Υπάρχει επίσης κι ένα μεγάλο πρόβλημα με τους ρακοσυλλέκτες, πολύ συγκεκριμένοι, που ψάχνουν τους κάδους, ανακατεύουν τους μπλε με τους πράσινους με αποτέλεσμα να έχουμε απαράδεκτες εικόνες. Έχουν γίνει πολλές καταγγελίες στην Αστυνομία και υπάρχει συνεχής κινητοποίηση» συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος ζητώντας επιμόνως συνεργασία και συμμαχία με τους πολίτες, δεδομένου ότι σε λίγες ημέρες ξεκινάει και η ανακύκλωση του γυαλιού.

Εν κατακλείδι αυτό που μπορούν και πρέπει να κάνουν οι δημότες είναι να κατεβάζουν τα σκουπίδια τους με προσοχή, κλεισμένα καλά σε σακούλες, τα χαρτόνια να διπλώνονται καλά μειώνοντας τον όγκο τους, και τα Σαβ/κα να κρατάμε τα απορρίμματα στα μπαλκόνια μας για να διευκολύνουμε την υπηρεσία.

Όσο για τα ογκώδη αντικείμενα (συσκευές, μικροέπιπλα και μικροαντικείμενα) θα πρέπει να ενημερώνουμε την υπηρεσία καθαριότητας στο τηλ. 2331350634 ή 2331350595 η οποία σε μία το πολύ σε δύο ημέρες θα περάσει από το σπίτι να τα πάρει, ενώ σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο θα πρέπει να αποφεύγεται το κρέμασμα σακούλας με φαγητό στα χερούλια του κάδου διότι αυτή γίνεται βορά των αδέσποτων και σκορπίζεται γύρω από τον κάδο, προκαλώντας δυσάρεστες καταστάσεις.

Σοφία Γκαγκούση

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορωνοϊός: Διψήφιος αριθμός νέων κρούσματων στην Ημαθία τη Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Κορωνοϊός: Διψήφιος αριθμός νέων κρούσματων στην...

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε...

Αντώνης Μαρκούλης:

Αντώνης Μαρκούλης: "Υπουργοί κάνουν το «Αγροτικό»...

Αιχμάλωτη των πολλών, μεγαλόστομων και εν πολλοίς...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί των οδών Πάροδο Αγ. Αντωνίου και Μητροπόλεως Βέροιας
Καύσωνας προ των πυλών - Αέριες μάζες από την Αφρική φέρνουν 40αρια!

Καύσωνας προ των πυλών - Αέριες μάζες από την Αφρική...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της...

Προστατευόμενη Περιοχή Δέλτα Αξιού: απόφαση – σταθμός για την έγκριση έργων σε προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας

Προστατευόμενη Περιοχή Δέλτα Αξιού: απόφαση – σταθμός...

Σε μια ιδιαιτέρως σημαντική απόφαση όσον αφορά το...

Το ταξίδι των μικρών παιδιών στο ΚΔΑΠ το Αερόστατο της Ημαθίας ξεκινά! - Έναρξη προεγγραφών (Βίντεο)

Το ταξίδι των μικρών παιδιών στο ΚΔΑΠ το Αερόστατο της...

Οι προεγγραφές για το σχολικό έτος 2021-2022 μόλις...

Ευχαριστήριο του 3ου Συστήματος Προσκόπων Βέροιας

Ευχαριστήριο του 3ου Συστήματος Προσκόπων Βέροιας

Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τον Δήμαρχο...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας στην 47η επέτειο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Ο Τάσος Μπαρτζώκας στην 47η επέτειο για την...

Στην 47η επέτειο Αποκατάσταση της Δημοκρατίας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Κίμωνας Χατζημπίρος και ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος, τ. διευθυντής της Greenpeace Ηλίας Ευθυμιόπουλος μιλούν για τις ΑΠΕ και το περιβάλλονΔύο εκ των πρωτεργατών του οικολογικού...

Η έγκριση ή μη, απευθείας αγοράς του παλιού 16ου Δημοτικού Σχολείου της Βέροιας( Τσαλέρα) στην περιοχή της πλατείας ωρολογίου, ήταν το πρώτο θέμα  στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβούλιου Βέροιας, που...

Τα νέα μέτρα για την εστίαση ανακοινώθηκαν λίγο πριν από το μεσημέρι της Παρασκευής (16.07.2021) και ενώ είχε ήδη… αρχίσει η εφαρμογή τους. Με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την εστίαση και τα κέντρα...

Και δεύτερη φωτιά στο ίδιο σημείο που ξέσπασε η πυρκαγιά της περασμένης Κυριακής, σημειώθηκε και πάλι χθες Πέμπτη 15 Ιουλίου, το μεσημέρι, έξω από τον συνεταιρισμό Venus Crowers, δίπλα στο δρόμο Βέροιας - Λαζοχωρίου...