Το Μοναστήρι της Υπαπαντής. (Η Έξω Υπαπαντή.) Μέρος ΙΖ΄ τελευταίο. Γράφει ο Μανώλης Βαλσαμίδης

Το Μοναστήρι της Υπαπαντής. (Η Έξω Υπαπαντή.) Μέρος ΙΖ΄ τελευταίο. Γράφει ο Μανώλης Βαλσαμίδης

Η εικόνα της Υπαπαντής, χωρίς σε καμιά περίπτωση να χωράει αμφισβήτηση για το σχετικώς πρόσφατο γεγονός ότι βρέθηκε στα ερείπια του παλαιού ναού, έχει τη δική της ιστορία. Εκτεθειμένη για έναν αιώνα στα χαλάσματα, κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες δεν μπορεί παρά να είχε υποστεί μεγάλη φθορά. Διατηρήθηκε η ίδια ή αντικαταστάθηκε θα μας το πει η ίδια η εικόνα. Είναι, με τα σύγχρονα μέσα, δυνατό. Το βέβαιο είναι ότι η σημερινή ζωγραφιά είναι προϊόν σύγχρονου εργαστηρίου, της εποχής που η θεια Νούλα είναι στην Υπαπαντή. Αυτό δεν το κρύβει η θεια Νούλα.

Στην εικόνα υπάρχουν οι εξής επιγραφές: 

α) "Η υπαπαντή του Χριστού". Η επιγραφή βρίσκεται στο επάνω τόξο, στο κέντρο της εικόνας και είναι γραμμένη με γράμματα μικρά, με επιμελημένη γραφή σειράς και με ορθογραφικό λάθος στον τόνο της λέξης "Υπαπαντή". 

β) Η δεύτερη επιγραφή βρίσκεται στο κάτω μέρος της εικόνας και έχει ως εξής: 

"Διά Δαπάνης Δεσποινίδων των εργ[........]". Τα τελευταία γράμματα καλύπτονται από ασημένιο επίθημα. Πιθανό να είναι "των εργοστασίων".

γ) Κάτω από τη δεύτερη επιγραφή υπάρχει τρίτη, που δεν αφήνει καμιά αμφιβολία, ότι η εικόνα, ζωγραφίστηκε ή επιζωγραφίστηκε στα χρόνια της θεια Νούλας και με δική της πρωτοβουλία από Ναουσαίο αγιογράφο που ευγενικά αποσιωπά το όνομά του. Η επιγραφή έχει ως εξής: "αίτια Ευγενή [.. ου]". Τα δύο γράμματα που λείπουν πιθανότατα είναι "Ρ" και "ά". Αίτια της αγιογράφησης λοιπόν είναι η θεια Νούλα. 

     Εκτός από τις επιγραφές υπάρχουν τέσσερα ασημένια επιθέματα στα τέσσερα άκρα της εικόνας. Τα επάνω εικονίζουν την  μητέρα του Θεού ως πλατυτέρα με δεξιά και αριστερά της τα "ΜΡ" "Θ.".  Στην αγκαλιά της Παναγίας αποτυπώνεται νέος ο Χριστός ως παντοκράτωρ. Τα κάτω είναι εξαπτέρυγα. Είναι πρόσθετα στην εικόνα ή είναι της αρχικής εικόνας, αφαιρέθηκαν για την επιζωγράφισή της και επανατοποθετήθηκαν στη θέση τους δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Η  κάλυψη του τέλους της δεύτερης επιγραφής επιβεβαιώνει το ότι είναι επιθήματα στην εικόνα. 

     Σχετικά με τις εικόνες θα πρέπει εδώ να πούμε ότι υπόκεινται στη φθορά και στο ξύλο και στις βαφές. Υπάρχει βέβαια πάντοτε η φροντίδα της αποκατάστασης των παλαιών εικόνων με τεχνικές συντήρησης από ειδικούς συντηρητές αγιογράφους και συντηρούνται πολλά κειμήλια και φυλάσσονται με πολλή προσοχή και διατηρούνται σε συνθήκες ειδικές κατά περίπτωση σε εκκλησίες ή στα μουσεία. 

      Όπου η φθορά στις βαφές της εικόνας είναι μεγάλη αλλά το ξύλο είναι γερό, έχουμε επιζωγράφιση. Αν η εικόνα είναι κειμήλιο, αλλά η φθορά και στο ξύλο πολύ μεγάλη, η εικόνα κατακαίεται. Και θα θυμηθώ αυτό που άκουσα ως φοιτητής σε αίθουσα διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο, ότι στην περίπτωση της καύσης, αυτή πρέπει να γίνεται με πολύ σεβασμό. Το Πατριαρχείο π.χ. καίει τις παλιές εντελώς φθαρμένες εικόνες - κειμήλια στην τελετή παρασκευής του αγίου Μύρου.

     Στην περίπτωση της εικόνας της Υπαπαντής η θεια Νούλα ούτε επιστήμων συντηρητής ήταν, ούτε είχε γνώση του τι έπρεπε να κάνει. Ήταν λάθος της η επιζωγράφιση; Αν αναφερθώ σε λάθη που έγιναν από επιστήμονες συντηρητές, αν πω συγκεκριμένα πού, πώς και πότε εξαφανίστηκαν εικόνες, ας πούμε, τύπου "Φαγιούμ" ή τι μεγάλο λάθος διέπραξαν οι Άγγλοι συντηρητές στα μάρμαρα του Παρθενώνα και πόσο τα έβλαψαν, δεν θα με πιστέψετε.

      Προς τη θεια Νούλα και τις δεσποινίδες των εργοστασίων είμαστε ευγνώμονες, γιατί με την ανιδιοτελή φροντίδα και δαπάνη τους κράτησαν γερούς τους κρίκους τις παράδοσης και ενεργό την Πίστη τόσων πολιτών της Νάουσας που αγαπούν το μοναστήρι, προσκυνούν την Παναγιά την "Υπαπαντούλα" και αναπέμπουν εκεί ψηλά ευχές και δεήσεις και δέχονται τη Χάρη τη

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΜία γενική θεώρηση της...

Έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Κων. Πατρίκας σε ηλικία 72 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Κων. Πατρίκας σε ηλικία 72...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...