Ημέρα Κατά της Ενδοσχολικής Βίας στα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Βέροιας

Ημέρα Κατά της Ενδοσχολικής Βίας στα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Βέροιας

Η 6η Μαρτίου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο στην προσπάθεια εξάλειψης της ενδοσχολικής βίας (bullying), και οι τάξεις του Δημοτικού Σχολείου των Ιδιωτικών Εκπαιδευτήριων Βέροιας, “Ι. Σαφαρίκας-Ι. Μπαρμπαρούσης”, ασχολήθηκαν με το νόημα της συγκεκριμένης μέρας μέσω ποικίλων δραστηριοτήτων.

 

Στην Α' Δημοτικού, η δασκάλα διάβασε στα παιδιά το παραμύθι “Η Μόνα σε καινούργιο σχολείο”, και αφού το συζήτησαν και το ανέλυσαν διεξοδικά τονίζοντας τα αρνητικά στοιχεία του bullying, κατασκεύασαν την πληγωμένη καρδούλα της Μόνα, όπου κόλλησαν τσιρότα γράφοντας πάνω τους γλυκές λεξούλες. Παράλληλα, τα παιδιά έγραψαν με τη βοήθεια της καθηγήτριας Αγγλικών τα γράμματα που συνθέτουν τη φράση “STOP BULLYING” σε κόλλες Α4, και στήθηκαν στη σειρά για να δημιουργήσουν τα ίδια την εν λόγω πρόταση, προσπαθώντας να περάσουν έτσι το μήνυμά τους σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού.

 

Στη Β' Δημοτικού οι μαθητές παρακολούθησαν μαζί με τη δασκάλα τους το βίντεο “day and night”, σχετικά με τη νύχτα και τη μέρα και συζήτησαν τις διαφορές που κρύβει η καθεμιά, καθώς και τις αντιδράσεις της μιας πλευράς και της άλλης, με βάση τις συγκεκριμένες διαφορές. Στη συνέχεια διάβασαν την ιστορία “Απόσπασμα από το ημερολόγιο δύο αγοριών”, όπου εντρύφησαν στα δύο άκρα· στον Μάρκο, το παιδί θύμα, και στον Φίλιππο, ο οποίος υπακούει στα λόγια του αρχηγού Σωκράτη. Έχοντας κατά νου αυτά τα δύο “μοντέλα”, τα παιδιά συζήτησαν τις προσωπικές τους εμπειρίες ενδοσχολικής βίας,  ενώ στο τέλος φρόντισαν να δραματοποιήσουν την ιστορία που διάβασαν, συνειδητοποιώντας ότι μόνο τα παιδιά-θεατές είναι αυτά που έχουν τη δύναμη να αποδυναμώσουν τον αρχηγό και να θέσουν ένα τέλος στην αδικία.

 

Στην Γ' Δημοτικού η δασκάλα των παιδιών κινήθηκε πονηρά και τα “έκανε” να πιστέψουν ότι σύμφωνα με μία έρευνα που αφορά στο χρώμα των ματιών, όσοι έχουν ανοιχτόχρωμα μάτια είναι ανώτεροι από αυτούς με τα σκουρόχρωμα. Για μία βδομάδα η “ανοιχτόχρωμη” ομάδα απολάμβανε προνόμια σε βάρος της “σκουρόχρωμης”, ενώ με το τέλος της βδομάδας η δασκάλα ανακοίνωσε στα παιδιά ότι ερμήνευσε λάθος την έρευνα, και ότι η “σκουρόχρωμη” ομάδα είναι αυτή που θεωρείται ανώτερη. Τα προνόμια άλλαξαν μεριά, και οι μαθητές ένιωσαν στο πετσί τους την αδικία που υφίστανται όσοι από καθαρή τύχη έχουν το α' χαρακτηριστικό ή το β'. Η δασκάλα εξήγησε στα παιδιά ότι είναι εντελώς παράλογο να χωρίζονται οι άνθρωποι σε ανώτερους και κατώτερους με βάση τη φύση τους. Παράλληλα, οι μαθητές έπαιξαν και Bingo!, όπου νικητής έβγαινε αυτός που θα μπορούσε να απαριθμήσει κοινά χαρακτηριστικά με κάποιον συμμαθητή του στο μικρότερο χρονικό διάστημα. Έτσι και μ' αυτόν τον τρόπο τα παιδιά αντιλήφθηκαν τη σημασία και τη δύναμη των ομοιοτήτων, σε αντίθεση με τις διαφορές, που ο μόνος λόγος ύπαρξής τους είναι η μοναδικότητα που προσφέρουν στον καθένα μας.

 

Στην Δ' τάξη ο δάσκαλος και οι μαθητές διάβασαν ένα κείμενο-ποίημα, αναλύοντας τις ιδέες του και παραθέτοντας ο καθένας την προσωπική του εμπειρία σχετικά με τη βία στο χώρο του σχολείου. Στη συνέχεια παρακολούθησαν σχετικά βίντεο και η συζήτηση επεκτάθηκε κι εκεί, ενώ τέλος κατασκεύασαν ένα χάρτινο ελπιδοφόρο σύννεφο, το οποίο στόλισαν με τα μηνύματα του ποιήματος που διάβασαν.

 

Στην Ε' Δημοτικού οι μαθητές συζήτησαν μαζί με τη δασκάλα τους για τις διαφορετικές μορφές της ενδοσχολικής βίας και τα αποτελέσματά της. Κατασκεύασαν έναν χάρτινο κάδο και αφού έγραψε ο καθένας την εμπειρία ενδοσχολικής βίας που έχει σε χαρτάκι, τα κόλλησαν στον κάδο, μιας και σκοπός της δραστηριότητας ήταν να πετάξουν οι μαθητές το bullying στα σκουπίδια. Τέλος, κατασκεύασαν ένα κλειδί αναλογιζόμενοι ποιο είναι το κλειδί για μία δυνατή φιλία.

 

Στη ΣΤ' τάξη η δασκάλα έδειξε τρεις ταινίες μικρού μήκους στα παιδιά, πάνω στις οποίες στήριξαν οι μαθητές τις δικές τους εμπειρίες βίας, κυρίως λεκτικής, συνειδητοποιώντας ότι η γλώσσα κόκαλα δεν έχει αλλά κόκαλα τσακίζει, και συνεπώς θα είναι πιο προσεκτικά όταν συναναστρέφονται με τους συμμαθητές τους. Στο τέλος δημιούργησαν το “δέντρο του bullying”, όπου αντί για φύλλα κόλλησαν χαρτάκια με μηνύματα κατά της αδικίας στο χώρο του σχολείου.

 

Στα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Βέροιας είπαμε το μεγάλο ΟΧΙ στο Bullying, αλλά και το μεγάλο ΝΑΙ στην αλληλοεκτίμηση και την αδελφικότητα. United we stand, divided we fall. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προβολή ταινίας -ντοκιμαντέρ  από ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΣΕΠΕ Ημαθίας

Προβολή ταινίας -ντοκιμαντέρ από ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΣΕΠΕ...

Η ΕΛΜΕ και ο ΣΕΠΕ Ημαθίας σας προσκαλούν στην ανοιχτή...

Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ΝΑΟΥΣΑΣ Πρόσκληση για τον εορτασμό 20 χρόνων από την ίδρυσή του

Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ΝΑΟΥΣΑΣ Πρόσκληση για τον εορτασμό 20 χρόνων...

Εκδήλωση εορτασμού για την συμπλήρωση 20 χρόνων από την...

ΓΕΛ Πλατέος Κορυφής:  Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας,  στο Πνευματικό  Κέντρο Αλεξάνδρειας

ΓΕΛ Πλατέος Κορυφής: Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας, στο...

Την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 στις 09.00 π.μ. στο Πνευματικό...

«Ερχόμενος ο Κύριος»: Μουσική παράσταση από τον Ερυθρό  Σταυρό Βέροιας

«Ερχόμενος ο Κύριος»: Μουσική παράσταση από τον Ερυθρό...

Το Περιφερειακό Τμήμα  Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού...

Την Δευτέρα 22 Απριλίου:  Ομιλία  του π. Γεώργιου Σχοινά στον  Ι. Ναό   Αγίου Αντωνίου

Την Δευτέρα 22 Απριλίου: Ομιλία του π. Γεώργιου Σχοινά...

Η Ένωση Θεολόγων Νομού Ημαθίας σε συνεργασία με την...

Σύλλογος Μέριμνας Ατόμων με Αυτισμό: Παρουσιάζεται «Το βάζο με τα μοναχικά μπισκοτάκια» στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

Σύλλογος Μέριμνας Ατόμων με Αυτισμό: Παρουσιάζεται...

Το παραμύθι της ΜΑμΑ «Το βάζο με τα μοναχικά...

Η επανέκδοση του δίτομου έργου του Γεωργίου Χ. Χιονίδη  «Ιστορία της Βέροιας: της πόλεως και της περιοχής»,  παρουσιάζεται αύριο Σάββατο στη Δημόσια Βιβλιοθήκη

Η επανέκδοση του δίτομου έργου του Γεωργίου Χ. Χιονίδη ...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας σας...

 26, 27 και 28 Απριλίου στο Χώρο Τεχνών- Veria Dance για 7η χρονιά, με τη συμμετοχή  άνω των 400 χορευτών

26, 27 και 28 Απριλίου στο Χώρο Τεχνών- Veria Dance για 7η...

Για 7η χρονιά η Βέροια διοργανώνει το Veria Dance. Πρόκειται...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...