Με δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ  - Προβληματισμοί και «προσανατολισμοί» για το μέλλον και τη χρήση της Περιφερειακής Αγοράς της Κουλούρας

Με δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ - Προβληματισμοί και «προσανατολισμοί» για το μέλλον και τη χρήση της Περιφερειακής Αγοράς της Κουλούρας

Μέχρι και τη θεματολογία του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων απασχόλησε η Περιφερειακή Αγορά της Κουλούρας, χαρακτηρίζοντάς την «φάντασμα» όπως ακριβώς κατά καιρούς γράφουν και οι τοπικές εφημερίδες του Νομού. Πολύ συχνά έχουμε αναφερθεί στο μέλλον του κτιρίου που έχει σχεδόν ερειπωθεί και στη χρήση του, ενώ έχει απασχολήσει από τοπικούς βουλευτές, νομαρχιακά και δημοτικά συμβούλια, μέχρι και φορείς, πλην όμως το κτίριο παραμένει φάντασμα. 

Μεταφέρουμε το ρεπορτάζ (από το iefimerida.gr) με δηλώσεις τόσο του Αντιπεριφερειάρχη όσο και τους προέδρους της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών για να το επισημάνουμε ως θέμα για μια φορά ακόμα.

«Η Περιφερειακή Αγορά (Λαχαναγορά) της Κουλούρας Ημαθίας, ουδέποτε λειτούργησε ως λαχαναγορά. Είναι ένα κτίσμα που βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη, ρημάζει στην κυριολεξία, έχει καταστραφεί» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της κοινοπραξίας συνεταιρισμών ομάδων παραγωγών Χρήστος Γιαννακάκης.

Το προοριζόμενο για Περιφερειακή Αγορά της Κουλούρας κτιριακό συγκρότημα ανεγέρθηκε με πρωτοβουλία της “ΣΚΟΠ”, μιας τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης που είχε σχέση με τις λαχαναγορές και ολοκληρώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ‘80.

Μετά τη διάλυση της «ΣΚΟΠ» περιήλθε στην κυριότητα του υπουργείου Γεωργίας, χωρίς να υπάρξει μέριμνα για κάποια φύλαξη, ή και χρήση του, ώσπου το 2004 περιήλθε στην “Αμάλθεια Α.Ε.”, μία εταιρεία που σύστησε αυτοδιοίκηση, με το 51% των μετοχών να έχει η περιφερειακή (τότε νομαρχιακή) ενότητα Ημαθίας, το 25% ο τοπικός δήμος (τότε δήμος Αποστόλου Παύλου) και το υπόλοιπο στην πρώην Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας, που και αυτές διαλύθηκαν.

«Είχε ολοκληρωθεί γύρω στο 1987-’88 και έκτοτε εγκαταλείφθηκε. Δεν λειτούργησε ποτέ, δεν υπήρξε καν φύλαξη των εγκαταστάσεων, με αποτέλεσμα να έχουν καταληστευτεί και λεηλατηθεί τα πάντα. Ό,τι μπορούσε να βγει, αφαιρέθηκε. Φράχτες, κολώνες, παράθυρα, κουφώματα, πόρτες, είδη υγιεινής, ακόμη και οι ψευδοροφές όλες μαζί με τα ηλεκτρικά και τα φωτιστικά, οι σωλήνες, τα καλώδια. Έμειναν μόνο οι λαμαρίνες στην οροφή του κεντρικού κτιρίου (της σκεπαστής αποθήκης), που χρησιμοποιείται πλέον από την αυτοδιοίκηση σαν υπόστεγο για την εναπόθεση αλατιού για τους δρόμους το χειμώνα. Ακόμη και οι σοβάδες έχουν διαβρωθεί και πέφτουν από την υγρασία» λέει ο κ. Γιαννακάκης.

«Κόστισε πάνω από ένα δισεκατομμύριο δραχμές, τότε, μόνο για τα χωματουργικά πληρώθηκαν τριακόσια πενήντα εκατομμύρια δραχμές» προσθέτει.

 Το συγκρότημα αποτελείται από τέσσερα κτίρια: ένα από σκυρόδεμα, που κατασκευάστηκε ως κτίριο διοίκησης με γραφεία, μία θηριώδης σκεπαστή αποθήκη με τεράστιες αίθουσες ψυγείων για την εναπόθεση και τη συντήρηση των αγροτικών προϊόντων και άλλα δύο κτίρια, κατασκευασμένα από χάλυβα, όπου θα στεγάζονταν τα καταστήματα των τοπικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και θα χρησίμευαν και ως εκθετήρια για τα προϊόντα τους.

 Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος τους, μόνο η σκεπαστή αποθήκη έχει ύψος πάνω από δέκα μέτρα και καλύπτει εμβαδόν οκτώ στρεμμάτων! Ανάλογος είναι και ο όγκος των υπολοίπων συγκροτημάτων που έχουν ανεγερθεί σε μια συνολική έκταση 300 στρεμμάτων. 

«Μέχρι και ο αύλειος χώρος έχει καταπατηθεί» λέει ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης και προσθέτει: «Έδωσα εντολή στην κτηματική υπηρεσία μας να καταγράψουν τους καταπατητές, να τους καλέσουμε, για να κάνουμε πλέον διοικητικές αποβολές».

Όταν το κτίριο παραδόθηκε από το υπουργείο Γεωργίας στην αυτοδιοίκηση ήταν πλέον σχεδόν στην ίδια άθλια κατάσταση. Μάλιστα, ο σχετικός νόμος ακόμη και σήμερα προσδιορίζει τη λειτουργία του ως... «περιφερειακή αγορά» και μόνο πριν από λίγα χρόνια, με μία τροποποίηση χρήσης, επιτράπηκε να στεγαστούν και δημόσιες υπηρεσίες, όπως το τελωνείο και το χημείο Ημαθίας. Μόνο, που αυτές οι υπηρεσίες μεταφέρθηκαν αλλού, αφού δεν υπήρχε άμεση δυνατότητα στέγασής τους. Πλέον στην κατάσταση που βρίσκεται το ερειπωμένο συγκρότημα απαιτούνται για επισκευές αρκετά κονδύλια.

 Ο κ. Γιαννακάκης λέει ότι πρέπει να αποχαρακτηριστεί από λαχαναγορά, εάν υπάρξει σκέψη να αξιοποιηθεί, καθώς δεν υφίσταται πλέον ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε. Όπως λέει, ωστόσο, ο χώρος φαντάζει ιδανικός για «δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων», που άλλωστε προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς.

Επίσης, λόγω της έκτασης και της θέσης του, ύστερα από επισκευές, φαίνεται ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και σαν logistic center, καθώς διασώθηκε το μεγαλύτερο μέρος του σκελετού του. Άλλωστε, βρίσκεται επάνω στο εθνικό οδικό δίκτυο και η σιδηροδρομική γραμμή δεν απέχει περισσότερο από διακόσια μέτρα...

 Ο προβληματισμός για το πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ο χώρος και το κτίριο είναι υπαρκτός στην αυτοδιοίκηση, αλλά στις μέρες μας υπάρχει δυσκολία στην έλλειψη κονδυλίων για να γίνουν οι απαιτούμενες επισκευές. Οι μέτοχοι της «Αμάλθειας Α.Ε.» προσανατολίζονται στο να αναζητήσουν λύσεις για χρηματοδότηση, με την ελπίδα το κτίριο να αξιοποιηθεί προς όφελος της ανάπτυξης της περιοχής. Όπως λέει ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, εάν το κτίριο επισκευαζόταν θα μπορούσε να καλύψει ανάγκες στέγασης υπηρεσιών της περιφερειακής ενότητας και του δήμου.

 «Ως περιφερειακή ενότητα Ημαθίας δεν έχουμε ούτε ένα κτίριο να στεγάσουμε υπηρεσίες μας, που είναι διάσπαρτες σε όλο τον νομό και όλες σε ενοικιαζόμενους χώρους» επισημαίνει ο κ. Καλαϊτζίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του Διαβατού Ημαθίας

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του...

Στα πλαίσια της δράσης μας "Το Λ.Ε.Β ντύνει τα νιάτα...

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας  στο Νηπιαγωγείο Ασωμάτων

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο Νηπιαγωγείο...

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου των...

Η  ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ  ΤΟΥΣ  ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Η ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Με μεγάλη μας χαρά, υποδεχτήκαμε και φέτος, τους...

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

Την  Κυριακή 24 Μαρτίου στο  Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο...

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες  -Για κάθε θέση εργασίας η επιχορήγηση ανέρχεται σε 12.264 ευρώ

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα...

Την Παρασκευή 5 Απριλίου, λήγει η προθεσμία υποβολής...

Παρά τις παρεμβάσεις,  συνεχίζονται εσπευσμένα  και ανεξέλεγκτα οι εργασίες στον χώρο της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας

Παρά τις παρεμβάσεις, συνεχίζονται εσπευσμένα και...

Από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας ανακοινώνονται...

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Επίσκεψη κλιμακίου της  Γ.Σ.Ε.Ε. στη Βέροια, ενόψει της Γενικής  Απεργίας στις 17 Απριλίου 2024

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Επίσκεψη κλιμακίου...

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη κλιμακίου της...

Στις 29 και 30 Μαρτίου: Εκπαιδευτική Διημερίδα Εσωτερικής Παθολογίας στη Βέροια

Στις 29 και 30 Μαρτίου: Εκπαιδευτική Διημερίδα...

Εκπαιδευτική Διημερίδα Εσωτερικής Παθολογίας,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...