Με σύστημα GPS για τα οχήματα και ζύγισμα των κάδων με ειδικό τσιπάκι η διαχείριση των απορριμμάτων στον Δήμο Βέροιας

Με σύστημα GPS για τα οχήματα και ζύγισμα των κάδων με ειδικό τσιπάκι η διαχείριση των απορριμμάτων στον Δήμο Βέροιας

Ένα μικρό τετράπτυχο έντυπο για το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και παρακολούθησης στόλου οχημάτων απορριμματοφόρων του Δήμου Βέροιας, κυκλοφορεί ευρέως στην πόλη και τα καταστήματα ενημερώνοντας τους πολίτες για το ξεκίνημα αυτού του νέου εγχειρήματος, τί εξυπηρετεί και πώς ωφελεί την πόλη και τους πολίτες. Καλέσαμε χθες στο Ράδιο Τύπος Fm 99,7. Τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Βασίλη Παπαδόπουλο να μας εξηγήσει απλά τί ακριβώς σημαίνει αυτό το πρόγραμμα.

«Πρόκειται για ένα σύστημα για διαχείριση του στόλου των οχημάτων όλου του Δήμου Βέροιας, όμως έχει επέκταση και επίδραση στην αποκομιδή των απορριμμάτων και τη διαχείριση των δρομολογίων. Το πρόγραμμα, μας βοηθάει στο να βελτιστοποιήσουμε τα δρομολόγια, να τα κάνουμε πιο εύκολα, πιο αποδοτικά και με λιγότερο κόστος» μας είπε ο αντιδήμαρχος. Σε πιο απλή ερμηνεία είναι «ένα σύστημα GPS εντοπισμού των οχημάτων, όπου κινούνται, ενώ υπάρχει ένα σύστημα ζύγισης του κάθε κάδου ο οποίος έχει επάνω ένα τσιπάκι, ζυγίζεται, ξέρουμε πού βρίσκεται, ξέρουμε τί απορρίμματα παράγονται σε κάθε γειτονιά σε βάθος χρόνου, μπορούμε κάθε φορά να ξέρουμε το απορριμματοφόρο μας στο δρομολόγιό του πόσα σκουπίδια έχει μέσα και αυτό σημαίνει ότι με το αυτόματο ζύγισμα έχουμε στοιχεία για το τονάζ των απορριμμάτων σ’ όλο το Δήμο Βέροιας με πυκνή ροή. Κι αυτό μας βοηθάει να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο την αποκομιδή και τα δρομολόγια γενικότερα».

 Αυτό το τσιπάκι έχει μπει ήδη σε χιλιάδες κάδους (σε 3.000 από τους 4.500 κάδους που έχει ο Δήμος) αρχικά στο κέντρο και περιμετρικά της πόλης ανά ζώνες, το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα εμφανές για ευνόητους λόγους και κυρίως για την αποφυγή της καταστροφής του από κάποιους πολίτες ή κατά τη διάρκεια του αδειάσματός τους στο όχημα.

«Με το πρόγραμμα αυτό γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή πού βρίσκονται τα οχήματα και τα απορριμματοφόρα, εάν κινούνται, εάν είναι σταματημένα, πόσα καύσιμα καταναλώνουν διαφαίνεται εάν υπάρχει κάποια διαρροή και γενικώς μας δίνει όλα τα στοιχεία που έχουν να κάνουν με την κίνηση των οχημάτων», διευκρίνισε ο αντιδήμαρχος.

Όσο για τα οφέλη στο Δήμο και τους πολίτες, αυτά είναι πολλαπλά όπως τόνισε και αφορούν την οικονομία στα καύσιμα, τη βελτίωση των δρομολογίων που σημαίνει μικρότερο κόστος αποκομιδής και μεγαλύτερες δυνατότητες για νέα καινοτόμα προγράμματα και βέβαια πάντα με τη βοήθεια των πολιτών που στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν ευαισθητοποιηθεί και βοηθάνε. Ομως είναι πολλές και οι περιπτώσεις που δεν κατανοούν οι πολίτες πώς πρέπει να πετούν τα σκουπίδια τους μέσα στον κάδο, επεσήμανε ο κ. Β. Παπαδόπουλος.

Ένα ακόμα όφελος του προγράμματος είναι ο έλεγχος γενικότερα στη λειτουργία του συστήματος, στις κινήσεις του προσωπικού, στη μείωση της σπατάλης σε ανταλλακτικά και στον έλεγχο των σημείων των κάδων. «Βασικά όμως θα μας βοηθήσει να εξοικονομήσουμε χρήματα από το μάζεμα των σκουπιδιών, να δούμε τον όγκο τους, σε ποια σημεία δηλαδή της πόλης και της κάθε γειτονιάς, κατά πόσο και πότε γεμίζει ο κάθε κάδος, ώστε να ενισχύσουμε κάποια σημεία, όπου χρειαστεί, και να μεταφέρουμε αλλού κάποιους κάδους που δεν γεμίζουν καθημερινά ώστε να επέλθει μια καλύτερη ισορροπία στις γειτονιές”.

Το σύστημα βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης, μένουν κάποιες λεπτομέρειες να διευκρινιστούν και αποτελεί μία πρωτοπόρα, για τη χώρα, δράση την οποία λειτουργούν ελάχιστοι Δήμοι.

Όσο για τον στόλο του Δήμου στον τομέα της καθαριότητας αυτός ανέρχεται σε 14 οχήματα με 12 δρομολόγια αποκομιδής και 4.500 κάδους σ’ όλο το Δήμο.

Βέβαια, όπως υπογράμμισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, ο στόλος είναι γερασμένος, τα οχήματα είναι παλιά, ειδικά τα απορριμματοφόρα που δουλεύουν σε πολλές στροφές, θέλει οπωσδήποτε ανανέωση, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν χρήματα.

Σοφία Γκαγκούση

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα...

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ατέχνως» το νέο (11ο)...

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νάουσας

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20...

Σε κλίμα συγκίνησης, ανθρωπιάς και περηφάνιας για το...

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του Πάσχα από τον Όμιλο Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του...

Πέραν τον προϊόντων που διανέμει σε μηνιαία βάση, ο...

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου  -Ειδική συνεδρίαση με λογοδοσία και τακτική με 33 θέματα στην ημερήσια διάταξη

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την...

Διπλή συνεδρίαση για  το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας,...

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία  των ονομάτων στους δρόμους και στις πλατείες

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία των ονομάτων...

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης Η καθιέρωση των...

Έφυγε από τη ζωή ο Φίλιππος Τολιόπουλος σε ηλικία 85 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Φίλιππος Τολιόπουλος σε ηλικία 85...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 26...

Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης Απ. Νιώπας σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης Απ. Νιώπας σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 27 Απριλίου 2024...

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις  επενδύσεις σε κινηματογράφο και νέους δημιουργούς

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις ...

Από το βήμα της Ολομέλειας, ο Αν. Γενικός Γραμματέας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...