Τα λαογραφικά μας - Φεβρουάριος-Φλεβάρης

Τα λαογραφικά μας - Φεβρουάριος-Φλεβάρης

Το όνομα του Φεβρουάριου όπως και όλων των μηνών έχει λατινική προέλευση. Προέρχεται από το ρήμα Februare που σημαίνει καθαρίζω, εξαγνίζω. Ο Φεβρουάριος ήταν από τους Ρωμαίους μήνας αφιερωμένος στο θεό του Άδη Φέβρουο γι’ αυτό και θεωρούνταν μήνας των νεκρών, μήνας του πένθους. Επειδή υπήρχε η πίστη πως οτιδήποτε έχει σχέση με τον θάνατο είναι μολυσμένο επεδίωκαν να τον καθαρίσουν, να τον εξαγνίσουν με διάφορες τελετές. Εξάλλου ο Φεβρουάριος ήταν σύμφωνα με το παλιότερο ρωμαϊκό ημερολόγιο ο τελευταίος μήνας του χρόνου - προστέθηκε στο αρχαίο δεκάμηνο ημερολόγιο γύρω στα 700 π.Χ. από τον Νουμά Πομπίλιο – και οι άνθρωποι σύμφωνα με τις τότε αντιλήψεις, έπρεπε να μπουν στον καινούργιο χρόνο καθαροί και αμόλυντοι.

Τα έθιμα αυτά διατηρήθηκαν και όταν αργότερα έγινε ο Φεβρουάριος ο 2ος κατά τη σειρά μήνας για να γίνει προάγγελος της άνοιξης.

Ο Φεβρουάριος σε αντίθεση με τους άλλους μήνες που έχουν 30 ή 31 ημέρες έχει 28 γι’ αυτό και τον λένε κουτσοφλέβαρο και κάθε 4 χρόνια έχει 29 ημέρες και τότε ο χρόνος θεωρείται δίσεκτος και κακότυχος. Στην αρχή είχε κι αυτός 30 ημέρες αλλά σιγά-σιγά «έχασε» τις δύο ημέρες. Πρώτα «του πήρε» μία ο Ιούλιος Καίσαρας που καθιέρωσε το δικό του ημερολόγιο και αργότερα «του πήρε» άλλη μία ημέρα ο αυτοκράτορας Αύγουστος που την πρόσθεσε στον μήνα που είχε το όνομά του.

Ο Φεβρουάριος είναι ο Ανθεστηρίων των Αρχαίων Αθηναίων που άρχιζε 15 Φεβρουαρίου και τελείωνε 15 Μαρτίου. Τα Ανθεστήρια που γιορτάζονταν αυτόν τον μήνα ήταν από τις σημαντικότερες γιορτές του Διονύσου. Η επίσημη γιορτή ήταν η 12η ημέρα του Ανθεστηρίωνα. Οι εκδηλώσεις όλες άρχιζαν την παραμονή για να γιορτάσουν πρώτα τα Πιθοίγια οπότε άνοιγαν για πρώτη φορά τα πιθάρια με τα καινούργια κρασιά πηγαίνοντας βέβαια το πρώτο κρασί στο ιερό του Διονύσου. Τα Ανθεστήρια συνεχίζονταν με τις χοές – από το πήλινο αγγείο «χουν» = οινοχόη. Η τρίτη και τελευταία ημέρα λεγότανε χύτροι από τις χύτρες ή κατσαρόλες που έβραζαν φαγώσιμους σπόρους για να τους προσφέρουν στους νεκρούς, όπως κάνουμε και σήμερα με τα κόλλυβα.

Στην Ελλάδα ο Φεβρουάριος έχει πολλές λαϊκές ονομασίες που συνήθως σχετίζονται με τη μικρή διάρκειά του. Μικρός, Κουτσός, κουτσοφλέφαβρος, Φλιάρης Γκουζούκης.

Λέγεται και Φλεβάρης από τη συσχέτισή του με τις «φλέβες» δηλαδή τα υπόγεια νερά που τότε αναβλύζουν λόγω των πολλών βροχών. Λέγεται και Κλαδευτής. Οι τρεις πρώτες ημέρες του λέγονται «Συμόγιορτα» λόγω των εορτών του Αϊ-Τρύφωνα, της Υπαπαντής του Χριστού και του Αγίου Συμεών του Θεοδόχου.

 

Θωμάς Δημητράκης

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συναυλία σήμερα στον πεζόδρομο της Βέροιας από το Μουσικό Σχολείο Βέροιας

Συναυλία σήμερα στον πεζόδρομο της Βέροιας από το...

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου...

Φιλανθρωπική εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στη Βέροια (ΒΙΝΤΕΟ)

Φιλανθρωπική εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως και του...

Την Τετάρτη 24 Απριλίου το βράδυ στον Χώρο Τεχνών του...

Πιανιστική εκδήλωση την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου «The Sound of Music» της καθηγήτριας Πόπης Φιρτινίδου

Πιανιστική εκδήλωση την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου «The Sound of...

Το Δημοτικό Ωδείο της πόλης μας παρουσιάζει για 18η...

Την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου: Πασχαλινή Συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας

Την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου: Πασχαλινή Συναυλία του...

Οι σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας, των...

Το Σάββατο 27 Απριλίου: Ρεσιτάλ βιολιού με τη Dominique Chiarappa  στη Δημόσια Βιβλιοθήκη  Βέροιας

Το Σάββατο 27 Απριλίου: Ρεσιτάλ βιολιού με τη Dominique Chiarappa...

Το Σάββατο 27 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα...

Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας: Πραγματοποιήθηκε το 5ο Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας: Πραγματοποιήθηκε το 5ο...

Το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 η πόλη της...

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ "Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ"...

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ "Ο...

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση χαρακτικής από τον  Σύλλογο για τη Διάδοση των Εικαστικών Τεχνών

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση χαρακτικής από τον Σύλλογο για...

Το βράδυ του Σαββάτου 20 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν τα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...