Επιστροφή στην πολιτική διαπραγμάτευση

Επιστροφή στην πολιτική διαπραγμάτευση

Παρά τα μηνύματα ότι η συμφωνία ήταν πολύ κοντά στο να κλείσει, η αξιολόγηση παραμένει στον «αέρα». Τώρα, η κυβέρνηση επιλέγει να ασκήσει πίεση στους θεσμούς, μέσω της κατάθεσης των νομοσχεδίων για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, ενώ παράλληλα επιστρατεύει το «όπλο» της πολιτικής διαπραγμάτευσης. 

Σε αυτό το πλαίσιο, χθες, Τετάρτη, στις 19:00, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι. 

Σήμερα το μεσημέρι, στο Στρασβούργο θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον για την Σύνοδο του ΔΝΤ.

Το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα θα ολοκληρωθεί στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος Άξελ Σπρίνγκερ με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η εφημερίδα Τα Νέα, επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι να εξηγήσει στον γάλλο πρόεδρο τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να καταθέσει τα δύο νομοσχέδια χωρίς να έχει κλειδώσει η συμφωνία με τους θεσμούς, ζητώντας να μην υπάρξει άλλη κωλυσιεργία στη διαπραγμάτευση, εξέλιξη που θα κρατούσε την Ελλάδα σε μια νέα κατάσταση ομηρείας ως συνέπεια της μη εκταμίευσης της δόσης. 

Ο Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να εκμεταλλευτεί πολιτικά όλες τις συμμαχίες που έχει χτίσει το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη για να πετύχει το κλείσιμο της αξιολόγησης και μάλιστα χωρίς αυτό να φέρει βαριά τη σφραγίδα του ΔΝΤ, επισημαίνει η εφημερίδα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση ποντάρει και στις εξελίξεις που συνδέονται στενά με τον ευρωπαϊκό χώρο και δεν είναι άλλες από το δημοψήφισμα για το Brexit και το προσφυγικό πιστεύοντας, σύμφωνα με ανώτερη κυβερνητική πηγή, πως «δεν θα θελήσουν και φέτος να μας στριμώξουν με τον τρόπο που το επιχείρησαν πέρσι το καλοκαίρι».

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως η πρωτοβουλία της να καταθέσει τα δύο νομοσχέδια στη Βουλή προτού κλείσει η αξιολόγηση ενέχει πολιτικό ρίσκο. «Υπάρχει ένα μικρό ρίσκο, αλλά η κίνησή μας ήταν επιβεβλημένη» αναφέρει αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος και εξηγεί ότι η απόφαση αυτή, που ελήφθη κατά τη μεσημεριανή κυβερνητική σύσκεψη στη Βουλή, αποσκοπεί στο να πιεστούν κυρίως οι ευρωπαίοι εταίροι μας προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Επιπλέον, η κυβέρνηση επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί μονομερούς ενέργειας, λέγοντας ότι η κατάθεση των δύο νομοσχεδίων δεν αποκλείει τη δυνατότητα να υπάρξουν αλλαγές ή ενσωματώσεις το διάστημα που τα νομοθετήματα θα συζητούνται στη Βουλή ως απόρροια της συνέχισης της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Σε συνέχεια της από 13 Μαρτίου ανακοίνωσής μας με την...

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε σε ειδική συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη, παρουσία των 38 Δημάρχων ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με διατήρηση των ΔΕΥΑ και αντιμετώπιση των εγγενών αδυναμιών

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με...

Η πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για...

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς Αθήνα, με  εκτροπή από τον ανισόπεδο κόμβο Νησελίου

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς...

Ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης...

 Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε προβλέψει την οικονομική κρίση του 2010

Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε...

Σήμερα το απόγευμα 27 Μαρτίου, έφυγε από τη ζωή σε...

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου λόγω καθολικού Πάσχα

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1...

Το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας...

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο “Greek Tourism and Gastronomy Workshop” στην Κοπεγχάγη

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο “Greek Tourism and...

Στο “Greek Tourism and Gastronomy Workshop”, στην Κοπεγχάγη της...

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσία του Απόστολου Τζιτζικώστα

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της...

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...