Στην τελική ευθεία για ΕΝΚΛΩ. Αγώνας δρόμου ως τέλος Ιουνίου. Θετική η ομάδα εργασίας των υπουργείων. Μπορούμε χωρίς τραπεζική χρηματοδότηση λένε οι εργαζόμενοι

Στην τελική ευθεία για ΕΝΚΛΩ. Αγώνας δρόμου ως τέλος Ιουνίου. Θετική η ομάδα εργασίας των υπουργείων. Μπορούμε χωρίς τραπεζική χρηματοδότηση λένε οι εργαζόμενοι

Δεκαεπτά μόλις ημέρες πριν από τη λήξη της αναστολής της διαδικασίας πλειστηριασμού των περιουσιακών στοιχείων της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, εντείνονται οι προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης προκειμένου να επαναλειτουργήσουν τρία εργοστάσια του ομίλου. Παρά το ότι ο χρόνος τελειώνει και αρκετά μέτωπα παραμένουν ανοιχτά, οι υποστηρικτές του σχεδίου φαίνεται να διευρύνουν το οπλοστάσιό τους με πρόσθετα επιχειρήματα, ενώ επίσης δηλώνουν έτοιμοι να χρηματοδοτήσουν το εγχείρημα με κεφάλαια που θα συλλέξουν οι ίδιοι.

 

Σύμφωνα με τους πρώην εργαζόμενους της ΕΝΚΛΩ:

Πρώτον, η διυπουργική ομάδα εργασίας που σύστησε η κυβέρνηση για την αξιολόγηση και την τελική διαμόρφωση του σχεδίου επαναλειτουργίας εγκαταστάσεων της ΕΝΚΛΩ αξιολόγησε το project ως «επιχειρησιακά σωστό και βιώσιμο» και

Δεύτερον, σύμφωνα με ενημέρωσή τους, όλα τα θέματα που αφορούν την ολοκλήρωση υλοποίησης του σχεδίου (νομικά, Ευρωπαϊκή Επιτροπή) βρίσκονται σε εξέλιξη, γεγονός που είναι απολύτως θετικό για αυτούς.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, φαίνεται να υπάρχουν δύο σημαντικά εμπόδια.

Το πρώτο αφορά την κατηγορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έναντι της ελληνικής κυβέρνησης για προνομιακή μεταχείριση και στήριξη της συγκεκριμένης βιομηχανίας κατά το παρελθόν.

Οι θέσεις των εργαζομένων και γενικότερα των υποστηρικτών του σχεδίου επαναλειτουργίας της ΕΝΚΛΩ απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι πως:

α) Οι δανειοδοτήσεις με κρατική εγγύηση που δόθηκαν επί διοικήσεως Λαναρά και η ρύθμιση οφειλών προς το ΙΚΑ δεν έγιναν προνομιακά μόνο προς την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, αλλά και προς πολλές άλλες επιχειρήσεις.

β) «Μπορούμε να παραθέσουμε τουλάχιστον 14 παρόμοιες περιπτώσεις σε Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία κατά τα τελευταία χρόνια, που αφορούσαν ήδη πτωχευμένες εταιρείες. Λύση λοιπόν μπορεί κάλλιστα να βρεθεί, αρκεί η ελληνική πλευρά να χειριστεί το θέμα με σοβαρή τεκμηρίωση των απόψεών της» δηλώθηκε χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr.

β) Αν έγιναν κάποιες παρανομίες, θα πρέπει να εντοπιστούν και τιμωρηθούν οι τυχόν παρανομήσαντες και όχι οι εργαζόμενοι και η ελληνική οικονομία γενικότερα. Άλλωστε, είναι περισσότερο συμφέρον για όλους να επαναλειτουργήσει η εταιρεία, παρά να πουληθούν τα περιουσιακά της στοιχεία «με το κομμάτι» έναντι εξευτελιστικών τιμημάτων.

γ) Οι αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προέρχονται ουσιαστικά από «εγχώριες δυνάμεις» και «κάποιους που όπως και το 2010 φρέναραν τις εξελίξεις μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Πέραν όμως του ζητήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε εκκρεμότητα φαίνεται να παραμένει και η εξεύρεση κεφαλαίου κίνησης για την επαναλειτουργία του ομίλου. Και μπορεί το ύψος των απαιτούμενων κεφαλαίων να μην είναι μεγάλο (γύρω στα 6,5 εκατ. ευρώ) πλην όμως οι τράπεζες (επισήμως τουλάχιστον) ούτε έχουν εγκρίνει μια τέτοια πίστωση, ούτε επίσης έχουν συναινέσει στο σχέδιο που μεταξύ άλλων προβλέπει μερική κεφαλαιοποίηση τραπεζικών χορηγήσεων και εξαγορά από τις τράπεζες ακινήτων του ομίλου με αντίστοιχη μείωση των απαιτήσεών τους από την ΕΝΚΛΩ.

Οι υποστηρικτές του project ωστόσο, δηλώνουν πως δεν έχουν ανάγκη τη νέα χορήγηση των τραπεζών και πως θα μπορούσαν να αντλήσουν αυτά τα 6,5 εκατ. ευρώ μέσα από τρίτους επενδυτές, ή και από τους παλαιούς μετόχους.

Έτσι, το μόνο που θα κληθούν να συμφωνήσουν οι τράπεζες είναι η μετοχοποίηση μέρους των απαιτήσεών τους και η ανταλλαγή άλλων απαιτήσεών τους με ακίνητα και λοιπά περιουσιακά στοιχεία του ομίλου. Η συμφωνία αυτή θα είναι ιδιαίτερα συμφέρουσα για τις τράπεζες, γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν πρόκειται να εισπράξουν ούτε ένα ευρώ.

Θα μπορούσαν όλα αυτά να συμφωνηθούν και να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του μήνα;

Οι πληροφορίες για περαιτέρω χρονική παράταση στην αναστολή του πλειστηριασμού δεν επιβεβαιώνονται, ωστόσο παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως από τη στιγμή που η επιτροπή εργασίας των υπουργείων κρίνει το project βιώσιμο, τότε αποκλείεται ο σύνδικος να προχωρήσει στη διαδικασία του πλειστηριασμού.

 

Πηγή: Euro2day

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«ΝΥΝ ΠΑΝΤΑ ΠΕΠΛΗΡΩΤΑΙ ΦΩΤΟΣ …» ύμνος του Πάσχα  Η κορυφαία γιορτή της χριστιανοσύνης. Ευλογημένη μέρα

«ΝΥΝ ΠΑΝΤΑ ΠΕΠΛΗΡΩΤΑΙ ΦΩΤΟΣ …» ύμνος του Πάσχα Η...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, φιλόλογοςΟ μελωδός...

Η κίνηση του Μητροπολίτη το Μ. Σάββατο έως την Κυριακή του Θωμά 12 Μαΐου

Η κίνηση του Μητροπολίτη το Μ. Σάββατο έως την Κυριακή...

Το Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου το πρωί θα ιερουργήσει στον...

ΜΝΗΜΗ  ΜΙΑΣ  ΝΥΧΤΑΣ…

ΜΝΗΜΗ ΜΙΑΣ ΝΥΧΤΑΣ…

Υπήρχε ένα απόμακρο εκκλησάκι εκεί πέρα,μοναστήρι  ...

Αιφνίδιος θάνατος του Παναγιώτη Χαρέλα μόλις στα 51  -Μ.Παρασκευή

Αιφνίδιος θάνατος του Παναγιώτη Χαρέλα μόλις στα 51 ...

Η κοινωνία της Ημαθίας δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια για την Ακολουθία και περιφορά του Επιταφίου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια...

Εκ περιτροπής και κυλιόμενη από διασταύρωση σε...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Βέροια το Μ. Σάββατο για την τελετή Αναστάσεως

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Βέροια το Μ. Σάββατο για...

Για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της οδικής...

Νέα Αριστερά Ημαθίας: Συμπαραστεκόμαστε στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων της «Βαρβαρέσος»

Νέα Αριστερά Ημαθίας: Συμπαραστεκόμαστε στα δίκαια...

Η είδηση του οριστικού λουκέτου στην επιχείρηση...

O ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ στoν Βάλτο και στο Ρουμλούκι – Καμπανία Η κατάληψη της λίμνης από τον οθωμανικό στρατό με τη συνεργασία  των ελληνικών σωμάτων

O ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ στoν Βάλτο και στο Ρουμλούκι –...

ΓΡΑΦΕΙ Ο  ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ ( mosio@otenet.gr)ΜΕΡΟΣ Α΄Οι...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...