Πτώση άνω του 40% αναμένεται φέτος στη διάθεση συμπύρηνων ροδάκινων στη Βόρεια Ελλάδα, σε σχέση με την περσινή δύσκολη χρονιά. Παρότι τα καλλιεργούμενα στρέμματα καταγράφονται περισσότερα, η πτώση αυτή δημιουργεί προβληματισμό στους παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι ζητούν εντατικοποίηση των ελέγχων από τα συνεργεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καταγγέλλοντας παράνομη διακίνηση. «Σημαντικές ποσότητες ροδάκινου, συμπύρυνου, αλλά και επιτραπέζιου, διακινούνται παράνομα κυρίως προς τη Βουλγαρία, είτε χωρίς καθόλου παραστατικά, είτε με παραποιημένα έγγραφα» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας Κώστας Αποστόλου, και προσθέτει: «Με την πρακτική αυτή, παραβιάζεται ο υγιής ανταγωνισμός και χάνει σημαντικά έσοδα το κράτος».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Οργανώσεων Παραγωγών του Νομού Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης σημειώνει: «Διακινούνται παράνομα μεγάλες ποσότητες ροδάκινου, επιτραπέζια και συμπύρηνα, με αποτέλεσμα να πωλούνται στις αγορές που φτάνουν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, πλήττοντας έτσι τις δικές μας νόμιμες εξαγωγές. Οι έλεγχοι πρέπει να ενταθούν και να επιβληθεί τάξη στην αγορά».
Αναφορικά με τη φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου, ο κ. Αποστόλου τονίζει ότι κυρίως λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, «αναμένεται να κυμανθεί στους 296.000 τόνους, έναντι των 302.000 τόνων πέρυσι, αλλά ασφαλή και έγκυρα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα στο προσεχές διάστημα».
Σε ό,τι αφορά τις τιμές του προϊόντος επισημαίνει: «Ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί πού θα κινηθούν, αλλά εκτιμώ ότι θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα».
Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, ποσοστό άνω του 95% του προϊόντος εξάγεται, αποδίδοντας σε μια καλή χρονιά 500 εκατ. ευρώ και σε μια κακή 350 εκατ. ευρώ.
Αγανάκτηση για το λιμάνι
Τόσο ο κ. Αποστόλου όσο και ο κ. Γιαννακάκης εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τις επαναλαμβανόμενες απεργίες των λιμενεργατών, με τον πρώτο να επισημαίνει ότι ο κλάδος δεν μπορεί να δουλέψει και να υπενθυμίζει: «Το 2008, οπότε είχε δημιουργηθεί αντίστοιχη κατάσταση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ήταν η χρονιά που χάσαμε την αγορά της Ρωσίας, αφού το κενό που δημιουργήθηκε στη μακρινή αγορά καλύφθηκε από τους Κινέζους».
Σημειώνεται ότι ΕΚΕ και Venus συμμετέχουν στην αγωγή που αποφάσισαν να καταθέσουν παραγωγικοί φορείς και επιχειρήσεις (περίπου 40) της Κεντρικής Μακεδονίας κατά των συνδικαλιστικών φορέων του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης, προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία που ξεκίνησαν περί το τέλος Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες η αγωγή αναμένεται να κατατεθεί την Παρασκευή.