ΕΚΕ και Κοινοπραξία: Η παράνομη διακίνηση ροδάκινων ρίχνει τις τιμές και πλήττει τις νόμιμες εξαγωγές

ΕΚΕ και Κοινοπραξία: Η παράνομη διακίνηση ροδάκινων ρίχνει τις τιμές και πλήττει τις νόμιμες εξαγωγές

Πτώση άνω του 40% αναμένεται φέτος στη διάθεση συμπύρηνων ροδάκινων στη Βόρεια Ελλάδα, σε σχέση με την περσινή δύσκολη χρονιά. Παρότι τα καλλιεργούμενα στρέμματα καταγράφονται περισσότερα, η πτώση αυτή δημιουργεί προβληματισμό στους παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι ζητούν εντατικοποίηση των ελέγχων από τα συνεργεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καταγγέλλοντας παράνομη διακίνηση. «Σημαντικές ποσότητες ροδάκινου, συμπύρυνου, αλλά και επιτραπέζιου, διακινούνται παράνομα κυρίως προς τη Βουλγαρία, είτε χωρίς καθόλου παραστατικά, είτε με παραποιημένα έγγραφα» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας Κώστας Αποστόλου, και προσθέτει: «Με την πρακτική αυτή, παραβιάζεται ο υγιής ανταγωνισμός και χάνει σημαντικά έσοδα το κράτος». 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Οργανώσεων Παραγωγών του Νομού Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης σημειώνει: «Διακινούνται παράνομα μεγάλες ποσότητες ροδάκινου, επιτραπέζια και συμπύρηνα, με αποτέλεσμα να πωλούνται στις αγορές που φτάνουν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, πλήττοντας έτσι τις δικές μας νόμιμες εξαγωγές. Οι έλεγχοι πρέπει να ενταθούν και να επιβληθεί τάξη στην αγορά». 

Αναφορικά με τη φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου, ο κ. Αποστόλου τονίζει ότι κυρίως λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, «αναμένεται να κυμανθεί στους 296.000 τόνους, έναντι των 302.000 τόνων πέρυσι, αλλά ασφαλή και έγκυρα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα στο προσεχές διάστημα». 

Σε ό,τι αφορά τις τιμές του προϊόντος επισημαίνει: «Ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί πού θα κινηθούν, αλλά εκτιμώ ότι θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα». 

Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, ποσοστό άνω του 95% του προϊόντος εξάγεται, αποδίδοντας σε μια καλή χρονιά 500 εκατ. ευρώ και σε μια κακή 350 εκατ. ευρώ.

Αγανάκτηση  για το λιμάνι

Τόσο ο κ. Αποστόλου όσο και ο κ. Γιαννακάκης εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τις επαναλαμβανόμενες απεργίες των λιμενεργατών, με τον πρώτο να επισημαίνει ότι ο κλάδος δεν μπορεί να δουλέψει και να υπενθυμίζει: «Το 2008, οπότε είχε δημιουργηθεί αντίστοιχη κατάσταση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ήταν η χρονιά που χάσαμε την αγορά της Ρωσίας, αφού το κενό που δημιουργήθηκε στη μακρινή αγορά καλύφθηκε από τους Κινέζους». 

Σημειώνεται ότι ΕΚΕ και Venus συμμετέχουν στην αγωγή που αποφάσισαν να καταθέσουν παραγωγικοί φορείς και επιχειρήσεις (περίπου 40) της Κεντρικής Μακεδονίας κατά των συνδικαλιστικών φορέων του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης, προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία που ξεκίνησαν περί το τέλος Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες η αγωγή αναμένεται να κατατεθεί την Παρασκευή.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας εγκαινίασε χθες ο Δήμαρχος Βέροιας

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό Σχολείο...

-Λειτουργεί παράλληλα και έκθεση αφιερωμένης στη...

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΜΟΝΟ Η ΨΗΦΟΣ!!!

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΜΟΝΟ Η ΨΗΦΟΣ!!!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα  Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

ΠΡΟΣ ΚΑΘΑ ΑΡΜΟΔΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΠΡΟΣ ΚΑΘΑ ΑΡΜΟΔΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ...

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣΣτο πλαίσιο των...

Ψήφος αποδοκιμασίας και όχι επιδοκιμασίας

Ψήφος αποδοκιμασίας και όχι επιδοκιμασίας

Γράφει ο Χρήστος Α. Αποστολίδης*Υποτίθεται ότι μέσω...

Χωρίς αυτοκίνητα και μόνο   για ποδήλατα σήμερα η Ανοίξεως,   από Εληάς έως Μ. Αλεξάνδρου στη Βέροια

Χωρίς αυτοκίνητα και μόνο για ποδήλατα σήμερα η...

Σήμερα Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, στα πλαίσια της...

Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας για την   κατάσβεση φωτιάς σε διαλογητήριο, με υλικές μόνο ζημιές

Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας για...

- Στο 2ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Πατρίδας- Αγ....

Σύσκεψη για τα μείζονα προβλήματα στις σχολικές μεταφορές της Ημαθίας

Σύσκεψη για τα μείζονα προβλήματα στις σχολικές...

-Με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Κώστα...

Δημόσια ακίνητα & Υπερταμείο, παρερμηνείες και αλήθεια

Δημόσια ακίνητα & Υπερταμείο, παρερμηνείες και...

  Από τη  Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ γνωστοποιούνται τα εξής:«Ο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Λειτουργεί παράλληλα και έκθεση αφιερωμένης στη νομισματική ιστορία της ΕλλάδαςΤη νέα αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας εγκαινίασε ο Δήμαρχος Βέροιας, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης,...

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα  Διπλ. Ηλεκτρολόγου ΜηχανικούΦίλοι μου, καλή σας ημέρα, μόλις τώρα διάβασα, ότι υπουργός - αστέρι του τσίρκο, ο οποίος θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί, εάν τηρούσε τις υποσχέσεις του,...

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣΣτο πλαίσιο των πολιτικών διακηρύξεων που επικέντρωσαν το ενδιαφέρον των πολιτών κατά την διάρκεια  της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, συμπεριλήφθηκαν και ειδικές...

Γράφει ο Χρήστος Α. Αποστολίδης*Υποτίθεται ότι μέσω κάθε εκλογικής διαδικασίας οι πολίτες επιλέγουν να τους διοικήσει  σε τοπικό, περιφερειακό ή πανελλαδικό επίπεδο εκείνος από τους υςποψηφίους που το...