Τάσος Καραμπατζός: Το στρατόπεδο Μίγγα περιήλθε στον Δήμο κατά χρήση

Τάσος Καραμπατζός: Το στρατόπεδο Μίγγα περιήλθε στον Δήμο κατά χρήση

Απάντηση στα όσα υποστήριξε ο δήμαρχος Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το στρατόπεδο Μίγγα δίνει ο τέως δήμαρχος Τάσος Καραμπατζός με επιστολή του. Μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι ο Δήμος Νάουσας κατάφερε το 2009 να του παραχωρηθεί η χρήση του στρατοπέδου με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη.

Η απαντητική επιστολή του κ. Καραμπατζού:

"Η γνωστή παροιμία του «όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια», έχει απόλυτη εφαρμογή και στην περίπτωση του στρατοπέδου Μίγκα. Επανέφερε λοιπόν ο κ. Κουτσογιάννης το θέμα, χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως λόγος, απλά και μόνο για να κάνει αντιπολίτευση στην προηγούμενη Αρχή, όπως ξέρει πολύ καλά να κάνει. Ειλικρινά δεν είχα καμία πρόθεση να  επανέλθω στο θέμα, αλλά προς αποκατάσταση της αλήθειας και επειδή πάλι προκλήθηκα, πρέπει να εκθέσω τα εξής:  Μετά την κατάργηση του Στρατοπέδου «Μίγκα» (τοπικό μας Ήρωα τον οποίο και τιμήσαμε με κάθε λαμπρότητα με προτομή του στο πάρκο «Ηρώων» της Νάουσας), τέθηκε στόχος της Δημοτικής μας Αρχής  να επιδιώξουμε την παραχώρησή του στο Δήμο, προκειμένου να το αξιοποιήσουμε τουριστικά και εντός του στρατηγικού μας πλαισίου ολιστικής ανάπτυξης της περιοχής άλσους Αγ. Νικολάου, όπως αυτό περιλαμβάνονταν στο εγκεκριμένο από το Δ.Σ. «Επιχειρησιακό  Σχέδιο». Άλλωστε τα έργα όπως το «Κολυμβητήριο», η συνολική ανακαίνιση του Γηπέδου στο άλσος, η κατασκευή του 4ου γηπέδου τένις, η Διάνοιξη του δρόμου –ποδηλατόδρομου προς το άλσος, η μεταφορά περιπτέρων, οι πολλαπλές πολιτιστικές εκδηλώσεις στο χώρο, οι περιβαλλοντικές δράσεις, οι αγώνες ορεινού τρεξίματος και ποδηλασίας με αφετηρία το Άλσος, η ασφαλτόστρωση του δρόμου προς «Μπλάνα»  κλπ. σε συνδυασμό και με δεκάδες μικρότερα έργα υποδομών στην περιοχή, αποσκοπούσαν σ’αυτόν τον στόχο. 

Έτσι, ήδη από το 2004 με το υπ’αριθ. 1857/27-5-2004 έγγραφό μας, ζητούσαμε  από το Υπ.Εθν. Αμυνας συνεχώς και αδιαλείπτως, την παραχώρησή του στο Δήμο. Μετά από επανειλημμένες μου επισκέψεις, πιέσεις, συζητήσεις, παρεμβάσεις κλπ. (και σειρά αλληλογραφίας που δεν χρειάζεται να αναφέρω εδώ),  μας εστάλη στο Δήμο το υπ’αριθ. 1036421/6708/Α0010/31-3-2009  έγγραφο (ΚΥΑ) του Υπουργείου  Οικονομικών (υπέγραφε ο τότε Υπουργός Εθν. Αμυνας  κ. Μεϊμαράκης και ο τότε υφ. Οικονομικών κ. Μπέζας,) λέει μεταξύ άλλων: «ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ  τη δωρεάν διάθεση στο Δημόσιο (Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών) έκτασης 14.710 τ.μ. ιδιοκτησίας ΤΕΘΕ από το Στρατόπεδο Μίγκα Ν. Ημαθίας, που βρίσκεται στην περιοχή Αγ. Νικολάου Νάουσας, για λογαριασμό του Δήμου Νάουσας, με σκοπό την  τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.» Το σχετικό έγγραφο το οποίο περιλαμβάνει στους αποδέκτες και τον Δήμο Νάουσας (υπάρχει ως εισερχόμενο στο Δήμο μας με αριθ. πρωτ. 2466/14-4-2009) και είναι στη διάθεση του καθενός. 

Το νομικό πλαίσιο  που ίσχυε τότε, ήταν συγκεκριμένο. Η κυριότητα μπορεί να  μεταβιβάζονταν στο Ελληνικό Δημόσιο, αλλά γινόταν δεκτό το Αίτημα του Δήμου μας να μας παραχωρηθεί (έστω και η χρήση),  με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη. Αυτή είναι η ουσία του θέματος και αυτή είναι η σημασία της υπόθεσης.  Αυτό επιδιώξαμε και αυτό πετύχαμε. Οι επόμενοι, άς πετύχουν παραπάνω. Μακάρι.

Με βάση λοιπόν την παραχώρηση αυτή (της χρήσης ) στο Δήμο μας, αφενός μεν πολιτικά πετύχαμε την ουσία και περιήλθε το Στρατόπεδο στο Δήμο κατά χρήση, αφετέρου δε –κάνοντας και εδώ έγκαιρο και τεκμηριωμένο Προγραμματισμό, ο οποίος σήμερα δυστυχώς δεν υπάρχει-, τον Δεκέμβρη του 2010 υπογράψαμε σχετική  σύμβαση με θέμα «Προκαταρκτική Μελέτη αξιοποίησης πρώην Στρατοπέδου Μίγκα –Σχέδιο Ανάπτυξης» στους μελετητές Κορνηλία Καλκοπούλου, Αρτεμις Καλογήρου κλπ., οι οποίοι και μας παρέδωσαν  τη Μελέτη και τις δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης, το 2011. Τη σχετική μελέτη, όπως και άλλους 39 φακέλους με πλήρη στοιχεία για σωρεία έργων και πρωτοβουλιών που αφορούσαν στην Ανάπτυξη και Προοπτική του Δήμου Νάουσας, παρέδωσα –όπως όφειλα- στον κ. Κουτσογιάννη στις 29-8-2014. Το τι έκανε τους φακέλους αυτούς, τι προχώρησε μέχρι τώρα και τι κάνει και με το στρατόπεδο Μίγκα, ας φροντίσει να απαντήσει στους πολίτες της Νάουσας. Όλα τα άλλα, είναι  «λόγια του αέρα» και για να δικαιολογείται για την αναποτελεσματικότητά του. Άς τον κρίνει πλέον ο λαός για αυτά που κάνει και όχι γι’αυτά που μας κατηγορεί, αλλά και υπόσχεται χωρίς αντίκρυσμα."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την Πέμπτη 25 Απριλίου: Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας

Την Πέμπτη 25 Απριλίου: Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού...

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67Α του Ν. 3852/2010,...

Δήμος Νάουσας: Ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής

Δήμος Νάουσας: Ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας της...

Ειδική δημόσια συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής...

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 4ο Παιδαγωγικό Συνέδριο Ημαθίας, με θέμα «Νέοι Γραμματισμοί στη Σχολική Πράξη» (ΦΩΤΟΣ)

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 4ο Παιδαγωγικό Συνέδριο...

Την Παρασκευή 12 Απριλίου και το Σάββατο 13 Απριλίου 2024...

 Μ.Α.μ.Α :Βιωματική δράση στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας:

Μ.Α.μ.Α :Βιωματική δράση στο 5ο Δημοτικό Σχολείο...

Στα πλαίσια των επισκέψεων της Μ.Α.μ.Α. σε σχολεία...

Σε ομαδική έκθεση καλλιτεχνών συμμετέχει η εικαστικός Δήμητρα Κούλα

Σε ομαδική έκθεση καλλιτεχνών συμμετέχει η εικαστικός...

Σε ομαδική έκθεση καλλιτεχνών, με τίτλο: «freedom to say what I...

Παρέμβαση-επιστολή του Επιμελητηρίου  Ημαθίας στο ΥΠΑΑΤ για τις επικείμενες απεργίες των Γεωπόνων δημοσίων υπαλλήλων

Παρέμβαση-επιστολή του Επιμελητηρίου Ημαθίας στο...

Επιστολή – παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής...

Συνελήφθη στην Ημαθία  για ναρκωτικά

Συνελήφθη στην Ημαθία για ναρκωτικά

Συνελήφθη στις 13 Απριλίου 2024 το μεσημέρι, σε περιοχή...

Η Γ. Γρ. Εμπορίου απαντά στην Ερώτηση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ: «Η λειτουργία ενός cargo αεροδρομίου στην Ημαθία  θα είναι μία από τις προτάσεις  που θα εξεταστούν προσεκτικά»

Η Γ. Γρ. Εμπορίου απαντά στην Ερώτηση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ...

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...