Οριοθέτηση – αναοριοθέτηση  αρχαιολογικού χώρου και υφιστάμενες δραστηριότητες εντός αυτού. Του Τάσου Γιάγκογλου

Οριοθέτηση – αναοριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου και υφιστάμενες δραστηριότητες εντός αυτού. Του Τάσου Γιάγκογλου

Η πρόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να κινήσει την διαδικασία οριοθέτησης – αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου της πόλεως Βέροιας, αναμενόμενα δημιουργεί μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη σε όλο το φάσμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, εντός και εκτός σχεδίου πόλης.

Στο πλαίσιο αυτής της θλιβερής πραγματικότητας για την τοπική οικονομία, με την επιχειρηματικότητα γενικότερα στην Ελλάδα σε ελεύθερη πτώση, το επιχειρείν αντιμετωπίζει μύρια όσα εμπόδια και οι επιχειρηματίες πρέπει να διαθέτουν μεγάλες δόσεις κουράγιου για να λειτουργήσουν την επιχείρησή τους, πόσο μάλλον να δημιουργήσουν νέα. Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο εάν πρόκειται για μεταποιητική δραστηριότητα. Είναι ο πραγματικός Γολγοθάς.

Στην περίπτωση των μεταποιητικών επιχειρήσεων, για να μπορέσει να ιδρυθεί κάποια, εμπλέκονται πολλές δημόσιες υπηρεσίες, που δεν έχουν καμία συνέχεια μεταξύ τους. Μια εξ αυτών και της Αρχαιολογικής. Αποτέλεσμα αυτής της τραγελαφικής κατάστασης είναι οι καθυστερήσεις, οι περιορισμοί σε χρήσεις-επεκτάσεις και οι συναφείς ταλαιπωρίες που έχουν υψηλό κόστος (και δημοσιονομικό). Στην σημερινή συγκυρία, με την ανεργία να καλπάζει, οι περιοριστικές πολιτικές, όπως αυτή που προωθείται από το Υπουργείο Πολιτισμού, πλήττουν σοβαρά την επιχειρηματική δραστηριότητα, διώχνουν τις επιχειρήσεις αντί να ενθαρρύνουν την ίδρυση νέων.

Ουδείς διαφωνεί ως προς προστασία των αρχαιολογικών χώρων, την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με σκοπό την προβολή τους και στόχο την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος, ως συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μας. Προκειμένου όμως να συντελεί στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του τόπου μας, θα πρέπει να αναπτύσσονται ισόρροπα όλοι οι παραγωγικοί τομείς και κλάδοι (πρωτογενής – δευτερογενής – τριτογενής – υπηρεσιών), και όχι η προστασία ενός σε βάρος των υπολοίπων. Αυτή είναι και η έννοια της υγιούς οικονομικής ανάπτυξης με πολλαπλασιαστικά οφέλη στην κοινωνία. Προς τούτο απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συνέργεια όλων των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών της περιοχής.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι το Επιμελητήριο Ημαθίας, ως εμπλεκόμενος φορέας, ουδέποτε ενημερώθηκε για την διαδικασία αναοριοθέτησης ,η οποία, κατά τα λεγόμενα των υπευθύνων στα μέσα ενημέρωσης, ξεκίνησε το 2012. Προφανώς ούτε και η Περιφερεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία από το 2013 επιχειρεί την Αξιολόγηση, Αναθεώρηση και Εξειδίκευση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η υπό διαβούλευση μελέτη έχει ως σκοπό, να προσδιορίσει τη χωρική οργάνωση της Περιφέρειας και των Περιφερειακών Ενοτήτων (συνεπώς και την πόλη της Βέροιας και της ευρύτερης περιοχής) σε στρατηγικό επίπεδο και μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Στις 22 Ιανουαρίου 2016 αξιολογήθηκε το Β1 στάδιο της μελέτης.

Επί της μελέτης έχει γνωμοδοτήσει σε όλα τα έως τώρα στάδια, ως εμπλεκόμενος φορέας, και το Επιμελητήριο Ημαθίας, όπως όφειλε άλλωστε, καθώς και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς, των ΠΕ της ΠΚΜ. Στην μελέτη γίνεται εκτός των άλλων μέριμνα, για χρήσεις γης, ζώνες δραστηριοτήτων, οργάνωση άτυπων συγκεντρώσεων υφιστάμενων βιοτεχνικών δραστηριοτήτων, αργούντα βιοτεχνικά ακίνητα (κουφάρια), προστασία -  ανάδειξη και οργάνωση αρχαιολογικών χώρων, αστικές επεκτάσεις κ.α. που αφορούν την ΠΕ Ημαθίας (συνεπώς και της πόλης Βέροιας και της ευρύτερης εκτός σχεδίου περιοχής).

Σκοπός των προτάσεων του Επιμελητηρίου επί της μελέτης ήταν και είναι η επίλυση χρόνιων προβλημάτων, παθογενειών και στρεβλώσεων που αφορούν το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας του Νομού.

Το οξύμωρο είναι πως αν και η μελέτη (2013) έπεται της διαδικασίας της αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου πόλεως Βέροιας (2012), στον σχεδιασμό της ΠΚΜ, πουθενά δεν γίνεται αναφορά τόσο των προθέσεων από πλευράς αρχαιολογικών υπηρεσιών ( ως εμπλεκόμενοι φορείς) όσο και των προϋποθέσεων , προκειμένου η πόλη της Βέροιας αλλά και η ευρύτερη εκτός σχεδίου περιοχή να αναοριοθετηθεί ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Προφανώς αυτό δεν τέθηκε καθόλου. Για ανεξήγητους λόγους προκύπτει τώρα.

  Επί της ουσίας, ανατρέπεται ο Χωροταξικός σχεδιασμός της ΠΚΜ, σε ότι αφορά την ΠΕ Ημαθίας. 

  Οι συνέπειες των προθέσεων της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, θα είναι απρόβλεπτες και καταστροφικές, αφού αυτές, θα υπόκεινται σε περιορισμούς σε ότι αφορά την λειτουργία, την επέκτασή καθώς και την αλλαγή χρήσης τους. Για τις νέες επιχειρήσεις  θα απαιτούνται πολύπλοκες,  χρονοβόρες αλλά και κοστοβόρες διαδικασίες δεδομένης και της αλληλοεπικάλυψης υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων.

  Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να συνυπολογισθεί, είναι η απαξίωση τόσο των υφιστάμενων βιοτεχνικών και επαγγελματικών ακινήτων όσο και των κατοικιών που περιλαμβάνεται στις προθέσεις της αναοριοθέτησης. Είναι προφανές ότι ένα ακίνητο που υπόκειται σε περιορισμούς έχει μειωμένη αξία. Με δεδομένο ότι στην πλειονότητά τους αποτελούν εμπράγματες εξασφαλίσεις (βιοτεχνικά – επαγγελματικά) προς εξεύρεση ρευστότητας και δεδομένης της παρατεταμένης και πρωτοφανούς σε ένταση κρίσης που βιώνει ο τόπος και η χώρα, δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα για την οικονομία της περιοχής, απαξιώνονται επιχειρηματικές δραστηριότητες που συντελούν στη συνοχή του κοινωνικού ιστού.

    Σε καμία περίπτωση η ανεξαρτησία των Αρχαιολογικών υπηρεσιών δεν θα πρέπει να σημαίνει επιχειρηματικό θάνατο. Θα πρέπει να εξισορροπούν οι δράσεις τους με τις επιχειρηματικές. 

  Απαιτείται λοιπόν η επανεξέταση της σκοπιμότητας της αναοριοθέτησης, αυτή τη φορά, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

    Τα σημεία των καιρών επιτάσσουν συνέργειες και όχι μονομερείς ενέργειες που διαταράσσουν ισορροπίες. Πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και ομαδικά να λειτουργήσουμε ικανοποιητικά στο παρών , στοχαστικά, με ιδέες πρακτικές και ανθεκτικές στο χρόνο. Μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε το μέλλον. Σκοπός όλων πρέπει να είναι η δυνατότητα κοινής δράσης, η οποία θα καθιστά τα πλεονεκτήματα της περιοχής ισχυρά, και τα μειονεκτήματα ανίσχυρα.

  

*Ο Τάσος Γιάγκογλου 

είναι Πρόεδρος Μεταποιητικού 

Τμήματος  Επιμελητηρίου Ημαθίας

  

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του Διαβατού Ημαθίας

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του...

Στα πλαίσια της δράσης μας "Το Λ.Ε.Β ντύνει τα νιάτα...

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας  στο Νηπιαγωγείο Ασωμάτων

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο Νηπιαγωγείο...

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου των...

Η  ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ  ΤΟΥΣ  ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Η ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Με μεγάλη μας χαρά, υποδεχτήκαμε και φέτος, τους...

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

Την  Κυριακή 24 Μαρτίου στο  Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο...

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες  -Για κάθε θέση εργασίας η επιχορήγηση ανέρχεται σε 12.264 ευρώ

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα...

Την Παρασκευή 5 Απριλίου, λήγει η προθεσμία υποβολής...

Παρά τις παρεμβάσεις,  συνεχίζονται εσπευσμένα  και ανεξέλεγκτα οι εργασίες στον χώρο της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας

Παρά τις παρεμβάσεις, συνεχίζονται εσπευσμένα και...

Από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας ανακοινώνονται...

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Επίσκεψη κλιμακίου της  Γ.Σ.Ε.Ε. στη Βέροια, ενόψει της Γενικής  Απεργίας στις 17 Απριλίου 2024

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Επίσκεψη κλιμακίου...

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη κλιμακίου της...

Στις 29 και 30 Μαρτίου: Εκπαιδευτική Διημερίδα Εσωτερικής Παθολογίας στη Βέροια

Στις 29 και 30 Μαρτίου: Εκπαιδευτική Διημερίδα...

Εκπαιδευτική Διημερίδα Εσωτερικής Παθολογίας,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...