Στην πολύωρη σύσκεψη του Επιμελητηρίου για την αναοριοθέτηση -  Αρχαιολογία και φορείς  συμφώνησαν... ότι διαφωνούν

Στην πολύωρη σύσκεψη του Επιμελητηρίου για την αναοριοθέτηση - Αρχαιολογία και φορείς συμφώνησαν... ότι διαφωνούν

Με σημαντικό νέο στοιχείο στο μείζον ζήτημα της αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου Βέροιας την πρόθεση του υπουργού Πολιτισμού κ. Μπαλτά να επισκεφθεί τη Βέροια, προκειμένου να συζητηθεί η ανησυχία και ο προβληματισμός των φορέων της πόλης, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο η σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ημαθίας. Στην πρόθεση επίσκεψης στη Βέροια του υπουργού αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Αντωνίου.

Στο κλείσιμο της τετράωρης σύσκεψης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Νίκος Ουσουλτζόγλου πρότεινε την από κοινού επανεξέταση του θέματος σε συνεργασία δήμου και αρχαιολογίας, αν θέλουν υπό την εποπτεία του Επιμελητηρίου.

Πρόταση να μην προχωρήσει το υπουργείο Πολιτισμού στην αλλαγή του ισχύοντος αρχαιολογικού χάρτη της Βέροιας έκανε στη σύσκεψη ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, απορρίπτοντας όλες τις αλλαγές που προτείνει το σχέδιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων και ζητώντας να έλθουν εκπρόσωποι του υπουργείου Πολιτισμού στη Βέροια και να συζητήσουν με τους φορείς.

«Ένα υπουργείο θα μας πει ερήμην όλων των φορέων πώς θα διαμορφώσουμε την κοινωνία; Δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτό το μοντέλο χωρίς τη στήριξη της κοινωνίας. Υπάρχει δημοκρατία…» σημείωσε ο περιφερειάρχης, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να συνυπολογιστεί η οικονομική συγκυρία και το αν σηκώνει ένα ακόμη οικονομικό βάρος η πόλη. Ο κ. Τζιτζικώστας πρότεινε επίσης τους παριστάμενους βουλευτές και τον αρχηγό κόμματος (Θεοχαρόπουλο) να φέρουν το θέμα στη Βουλή.

Είχε προηγηθεί ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, που μίλησε για ακατανόητη βιασύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας ως προς τη διοργάνωση από της σαββατιάτικης ημερίδας, «χωρίς ψυχή», όπως είπε. «Η παρουσία των φορέων σήμερα δείχνει το μέγεθος του προβλήματος» τόνισε ο δήμαρχος, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα στην πόλη εντείνεται από την επέκταση, το άνοιγμα της έκτασης και τον πολλαπλασιασμό του χώρου, με το ίδιο προσωπικό, που σημαίνει ότι δεν θα αντεπεξέλθει η αρχαιολογική υπηρεσία.

Η θέση της κ. Κοτταρίδη

Στην αρχική της τοποθέτηση η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη επανέλαβε την επιχειρηματολογία που ανάπτυξε στην ημερίδα του μουσείου των Αιγών, κάνοντας λόγο για ακατανόητη φασαρία, που οφείλεται στην άγνοια των ενδιαφερομένων. «Δεν είναι καθόλου μια προσωπική ιστορία. Είναι μια υπηρεσιακή μας υποχρέωση με βάση τη νομοθεσία» σημείωσε. «Δεν ξυπνήσαμε ένα πρωί και είπαμε πώς θα βασανίσουμε τους Βεροιώτες. Ο νέος νόμος επιβάλει να είναι οριοθετημένα τα πάντα. Με αυτό ξέρει ο καθένας τι του γίνεται» τόνισε η προϊσταμένη της ΕΦΑ Ημαθίας, λέγοντας ότι η αναοριοθέτηση πρέπει να γίνει για να προστατευθούν τα μνημεία και να αποφευχθεί η πολυνομία με τις πολλές κηρύξεις. «Θα έχουμε μια ενιαία κήρυξη, απλή, χωρίς περιορισμούς στους όρους δόμησης» υπογράμμισε, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν μπορούν να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις όταν σε ένα ακίνητο υπάρχουν αρχαία.

Σκληρό ψήφισμα των φορέων

Τις ανησυχίες τους και την πλήρη διαφωνία τους με το σχέδιο της Αρχαιολογίας εξέφρασαν οι φορείς της πόλης, καταθέτοντας ψήφισμα με καταγγελία των προθέσεων της τοπικής αρχαιολογίας και απόρριψη των αλλαγών, εκφράζοντας την αντίθεσή τους με ενέργειες που διαταράσσουν τις ισορροπίες και προειδοποιώντας το υπουργείο να μην προχωρήσει. Στο ομόφωνα ψήφισμά τους οι φορείς της πόλης αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Καταγγέλλουμε τις προθέσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας και στεκόμαστε στο πλευρό των παραγωγικών τάξεων, της τοπικής αγοράς, των επαγγελματιών, των αγροτών, ακόμα και των εργαζομένων στις υπόλοιπες υπηρεσίες του Δημοσίου, αλλά και των απλών συμπολιτών μας.Απορρίπτουμε όλες τις επιχειρούμενες ανατροπές του ισχύοντος αρχαιολογικού χάρτη.

Δηλώνουμε την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε ενέργεια που διαταράσσει την ισόρροπη ανάπτυξη στην περιοχή.Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις μας και υπερασπιζόμαστε τις θέσεις εργασίας σε αυτές.

Προειδοποιούμε για τα αποτελέσματα μιας δυσάρεστης εξέλιξης χωρίς να ληφθεί υπόψη η αντίθεση της τοπικής κοινωνίας.Καλούμε το Υπουργείο Πολιτισμού και την Κυβέρνηση να μη προχωρήσουν στην οποιαδήποτε αλλαγή του ισχύοντος αρχαιολογικού χάρτη. Καλούμε όλα τα κόμματα, όλους τους βουλευτές, όλους τους υποψηφίους βουλευτές του Νομού όλων των κομμάτων και τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας να πάρουν δημόσια θέση.

Καλούμε το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο να σταθούν στο πλάι και να αγωνιστούν, με όποια μέσα και τρόπους συναποφασίσουμε, μέχρι την τελική δικαίωσή μας. Ενημερώνουμε ότι όλη η πόλη κι όλοι οι ενεργοί κλάδοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή είναι αντίθετοι με τις βουλές και τις ενέργειες αυτές και θα αντιδράσουν και τώρα και στο μέλλον με όλους τους τρόπους κι όλα τα προσφερόμενα μέτρα.

Απαιτούμε τέτοιου είδους ενέργειες από πλευράς του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως αυτή της αναοριοθέτησης αρχαιολογικών χώρων σε όλη την Επικράτεια, οι οποίες οδηγούν σε μείωση και απαξίωση της περιουσίας, να αποζημιώνονται ανάλογα.»

Οι βουλευτές

Στις τοποθετήσεις οι βουλευτές σημείωσαν μεταξύ άλλων: 

Θ. Θεοχαρόπουλος: Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει συνεννόηση σ’ αυτό το ζήτημα. Με όλους τους φορείς απέναντι κάτι λάθος γίνεται. Πολιτικό το θέμα. Να ξεκινήσει από την αρχή, να το πάρουμε αλλιώς.

Φ. Καρασαρλίδου: Εξαιρετικό το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Έκκληση για καλή συνεργασία. Αντί να γίνεται διάλογος ακούγονται ακραίες τοποθετήσεις. 

Χ. Αντωνίου: Η αναοριοθέτηση προβλέπεται από τον νόμο. Υπάρχει διάθεση από τον υπουργό Πολιτισμού κ. Μπαλτά να έλθει στη Βέροια για να ξεκινήσει διάλογος.

Γ. Ουρσουζίδης: Σήμερα υπάρχουν καθυστερήσεις που οφείλεται στην υποστελέχωση της αρχαιολογικής υπηρεσίας αλλά και σε πρακτικές μηχανικών. Εφόσον τηρθούν οι όροι που θέτει το υπουργείο, είναι στη σωστή κατεύθυνση το σχέδιο της ΕΦΑ. Πρέπει να προχωρήσουμε. 

Α. Βεσυρόπουλος: Δημιουργία τετελεσμένων από την κυβέρνηση. Κάτι δεν πάει καλά. Να ξεκινήσει διάλογος, όπως δεσμεύθηκε ο υπουργός, στο δημοτικό συμβούλιο και στους φορείς. Ακραία είναι η εφαρμογή του νόμου.

Οι φορείς

Στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι των φορέων εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου Βέροιας λέγοντας μεταξύ άλλων ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις και ότι η κ. Κοτταρίδου λειτούργησε αυταρχικά. Τοποθετήθηκαν: ο Κώστας Τσιλογιάννης (Οικονομικό Επιμελητήριο), ο Γιώργος Μιχαλιάς (ΤΕΕ), ο Χρήστος Γιαννακάκης (Κοινοπραξία Ομάδων Παραγωγών), η Αθηνά Τσιπουρίδου (Εμπορικός Σύλλογος), η Ιφιγένεια Βλαχογιάννη (σύλλογος καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος), ο κ. Παππάς (Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών), η Τασούλα Λαζαρίδου (μηχανικοί), ο Παύλος Παυλίδης (αστικά), ο κ. Χαϊτούδης (ΠΟΜΙΔΑ), ο Μιχάλης Χασιώτης (Δικηγορικός Σύλλογος) και ο Τάσος Γιάγκογλου (Επιμελητήριο).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ από Α/Κ Βέροιας έως Α/Κ Πολυμύλου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της ΕΓΝΑΤΙΑΣ...

Η Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας, αποβλέποντες στην...

"ZERO PLASTIC" η φετινή χρονιά για το περιβάλλον! -...

Το πολιτιστικό κέντρο εργαζομένων και συνταξιούχων...

Πρόσκοποι Βέροιας: Το πρόγραμμα των θερινών κατασκηνώσεων

Πρόσκοποι Βέροιας: Το πρόγραμμα των θερινών...

Οι Πρόσκοποι Βέροιας ανακοινώνουν:1)  Πρόγραμμα...

H δικηγόρος Μαρία Τορορή υποψήφια βουλευτής Ημαθίας με το ΚΙΝΑΛ

H δικηγόρος Μαρία Τορορή υποψήφια βουλευτής Ημαθίας με...

H δικηγόρος και δημοτική σύμβουλος Νάουσας Μαρία...

ΑΓΑΘΙΟΥ ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΟΥ  «ΣΤΟ ΤΑΒΛΙ»

ΑΓΑΘΙΟΥ ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΟΥ «ΣΤΟ ΤΑΒΛΙ»

Γράφει ο  Θωμάς ΓαβριηλίδηςΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ...

«βραδιά Όπερας» «κλασσικό μπαλέτο και σύγχρονο»

«βραδιά Όπερας» «κλασσικό μπαλέτο και σύγχρονο»

Γράφει η Σοφία Πιστοφίδου-ΤσόγκαΚαθηγήτρια...

Διεθνής καμπάνια για τη Μακεδονία   και «δρόμοι του Μ. Αλεξάνδρου» ως απάντηση στους ανιστόρητους και μοχλός ανάπτυξης   της Β. Ελλάδας – Πρωταγωνίστρια η Ημαθία

Διεθνής καμπάνια για τη Μακεδονία και «δρόμοι του Μ....

Για τους «Δρόμους του Μεγάλου Αλεξάνδρου», ένα...

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ: Καλούμε την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να πάρει πίσω την απόφαση άμεσα

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ: Καλούμε...

Σχετικά με την αρ. 9146/11-6-2019, απόφαση της Δ/νσης Β/θμιας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Η Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας, αποβλέποντες στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της οδικής κυκλοφορίας, την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, την εξυπηρέτηση και ασφάλεια του κοινού, στα πλαίσια εκτέλεσης...

Το πολιτιστικό κέντρο εργαζομένων και συνταξιούχων ΟΤΕ Ημαθίας στα πλαίσια ενημέρωσης του κόσμου για το "ZERO PLASTIC" όπως έχει χαρακτηριστεί για το περιβάλλον η φετινή χρονιά προσπαθώντας να τους...