Αντιδράσεις... στις αντιδράσεις γονέων της Αλεξάνδρειας για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων

Αντιδράσεις... στις αντιδράσεις γονέων της Αλεξάνδρειας για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων

Πέντε έχουν γίνει τα δημοτικά σχολεία της περιοχής Αλεξάνδρειας οι γονείς των μαθητών των οποίων δεν επιθυμούν να φιλοξενηθούν παιδιά προσφύγων για εκπαίδευση τις απογευματινές ώρες υπό τον φόβο ασθενειών. Μετά την άρνηση των γονέων των 2ου-6ου και 4ου σχολείων, ενώ χθες βράδυ αναμενόταν η απόφαση του 3ου. Κατά πλειοψηφία απόφαση πήραν οι γονείς των 1ου-5ου, σε συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, παρουσία του διευθυντή της Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης Διονύση Διαμαντόπουλου και του προέδρου δημοτικού συμβουλίου Νίκου Μπρουσκέλη. Ο κ. Διαμαντόπουλος τόνισε στην παρέμβασή του πως η οριστική απόφαση για το ποιο σχολείο τελικά θα υποδεχθεί τους πρόσφυγες μαθητές, θα παρθεί από το υπουργείο Παιδείας.

 

Διαμαντόπουλος: Φυλάκιση και πρόστιμα για τους παραβάτες

Σε δηλώσεις του στον ‘Λαό’ για το θέμα ο κ. Διαμαντόπουλος υπενθυμίζει τα νομικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και κυρίως σε δικαιώματα παιδιών και παραθέτει τη νομοθεσία για την είσοδο, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με την οποία ανήλικοι υπήκοοι τρίτων χωρών, που διαμένουν στην Ελληνική Επικράτεια, υπάγονται στην υποχρεωτική σχολική φοίτηση, όπως και οι ημεδαποί, χωρίς περιορισμούς, πρόσβαση στις δραστηριότητες της σχολικής ή εκπαιδευτικής κοινότητας. Ειδική αναφορά μάλιστα υπάρχει για πρόσφυγες και όλους όσους τελούν υπό την προστασία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών και προέρχονται από περιοχές, στις οποίες επικρατεί έκρυθμη κατάσταση. Ο κ. Διαμαντόπουλος ενημερώνει επίσης αναφέροντας τη σχετική νομοθεσία για τη δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους δημόσια, προφορικά ή δια του τύπου, τιμωρείται με φυλάκιση τριών μηνών έως τριών ετών και με χρηματική ποινή 5.000 ως 20.000 ευρώ.

Ο κ. Διαμαντόπουλος σημειώνει: «Εφιστούμε την προσοχή όλων στην τήρηση της σχετικής με το θέμα νομοθεσίας επισημαίνοντας πως, πέραν όλων των άλλων, οι πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα στα Κέντρα Φιλοξενίας της Ημαθίας τελούν υπό την προστασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Ως εκ τούτου, οι εγγραφές των παιδιών των προσφύγων στα σχολεία υποδοχής γίνονται με τις προβλεπόμενες εκ του Νόμου εξαιρέσεις, όπου αυτό χρειαστεί, συνιστούν υπηρεσιακή υποχρέωση του Δ/ντή του σχολείου και σε καμιά περίπτωση δεν τελούν υπό τη διακριτική ευχέρεια ή τη διάθεση κανενός. Πολύ δε περισσότερο δεν επιτρέπεται από κανέναν και κυρίως από δημόσιους λειτουργούς, όπως είναι εν προκειμένω οι εκπαιδευτικοί, η εκδήλωση στάσεων ή συμπεριφορών που μπορεί να εκληφθούν ως ρατσιστικές ή ξενοφοβικές».

 

ΣΥΡΙΖΑ Αλεξάνδρειας: Ρατσιστική υστερία

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Αλεξάνδρειας. Αναφέρει:

«Τις τελευταίες ημέρες βιώνουμε στην Αλεξάνδρεια την απαρχή μιας φανερής ή συγκαλυμμένης ρατσιστικής υστερίας με αφορμή την ένταξη των προσφυγόπουλων σε σχολεία της πόλης μας. Δυστυχώς η προσφυγική κρίση, η οποία δοκιμάζει τις αντοχές της Ευρώπης, μετατίθεται και στην ελληνική κοινωνία που καλείται να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη μετακίνηση ανθρώπινου πληθυσμού στην Ευρώπη μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Η τοπική κοινωνία έδειξε από την πρώτη στιγμή τον ανθρωπισμό της και την αλληλεγγύη της απέναντι στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Αλεξάνδρεια. Σήμερα όμως, ορισμένοι εκμεταλλευόμενοι την άγνοια και την κακή πληροφόρηση σπέρνουν την ξενοφοβία και τον ρατσισμό στους γονείς που αρνούνται το δικαίωμα των παιδιών αυτών στην εκπαίδευση.

Όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ, αφού οι διατάξεις της ισχύουν για όλα τα παιδιά που διαμένουν σε χώρα που έχει υπογράψει τη Σύμβαση της Γενεύης το 1951. Η παραπάνω Σύμβαση αφορά όλους τους τομείς της ζωής του παιδιού: υγεία, εκπαίδευση, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. Όπως έχουν διαβεβαιώσει όλοι οι αρμόδιοι φορείς , ιατρικοί και εκπαιδευτικοί σύλλογοι και διεθνείς οργανισμοί,τα απογευματινά τμήματα υποδοχής που θα δημιουργηθούν θα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για την ομαλή και ασφαλή ένταξη των προσφυγόπουλων. Έτσι οι γονείς μπορούν να είναι ήσυχοι ότι τα παιδιά τους δεν κινδυνεύουν από την παρουσία των προσφυγόπουλων στα σχολεία. Η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Αλεξάνδρειας καλεί όλους τους φορείς του Δήμου μας, κοινωνικούς, παραγωγικούς και πολιτιστικούς, συλλογικότητες και πολίτες να συμπράξουν με αίσθημα ευθύνης και ανθρωπισμού στην ουσιαστική αντιμετώπιση και διαχείριση της κατάστασης, κλείνοντας τα αυτιά τους στις σειρήνες της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.»

 

Παραίτηση της Προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 1ου - 5ου Δημ. Σχολείου Αλεξάνδρειας

Η Βάνα Μπρουσκέλη - Δημητριάδου πρώην Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 1ου- 5ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας μετά την απόφαση του συλλόγου να μην δεχθεί στο σχολείου προσφυγόπουλα, έκανε την εξής δήλωση: «Μετά τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στην διάρκεια της συνέλευσης του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων προέκυψε μια, κατά τη γνώμη μου απόφαση που δεν συνάδει τόσο με την κείμενη νομοθεσία όσο και με την ανθρωπιά που πρέπει να μας διακρίνει στην πράξη και όχι στα λόγια.

Η απόφαση της συντριπτικής, δυστυχώς, πλειοψηφίας των γονέων που παραβρέθηκαν είναι να μην επιτραπεί να φοιτήσουν τα προσφυγόπουλα που φιλοξενεί η πόλη μας στο σχολικά συγκρότημα του 1ου δημοτικού σχολείου. Μια απόφαση που αν μη τι άλλο δεν εκφράζει τα δημοκρατικά αισθήματα που με διακατέχουν τόσο ως πολίτη αυτού του τόπου όσο και ως γιατρό που έχω ορκιστεί να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στους συνανθρώπους μου. Εξ άλλου, αυτό έκανα ορισμένες φορές προς τους πρόσφυγες μαζί με τον σύζυγό μου και άλλους εθελοντές όταν οι πρόσφυγες είχαν εγκλωβιστεί στον ΣΕΑ Πλατάνου τον περασμένο Μάρτιο.

Δεν θέλω να αναφερθώ στις συνθήκες της γενικής συνέλευσης αναλυτικά αλλά πρέπει να επισημάνω ότι αυτή διεξήχθει κάτω από απειλές εναντίον μου και όσων ελαχίστων υποστηρίξαμε το αυτονόητο δικαίωμα να φοιτήσουν τα προσφυγόπουλα κάτω από τις διαδικασίες που το αρμόδιο υπουργείο έχει εκπονήσει. Απειλές και ύβρεις εναντίον μου διότι ορισμένοι είχαν αποφασίσει να μην κάνουν συζήτηση και να ζητήσουν να ενημερωθούν, αλλά προσήλθαν στο σχολείο για να προπηλακίσουν .

Επειδή εγώ και ορισμένοι άλλοι γονείς, δυστυχώς ελάχιστοι, υποστηρίξαμε όπως είπα παραπάνω το καθολικά αναγνωρισμένο δικαίωμα των παιδιών αυτών να φοιτήσουν όπως ο νόμος επιτάσσει, βρεθήκαμε μέσα σε μια δίνη που δεν ταιριάζει ούτε ανταποκρίνεται στον αξιακό μας κώδικα. Μετά από αυτά πιστεύω ότι είναι μονόδρομος η παραίτησή μου από την θέση της προέδρου του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου-5ου Δημοτικού Σχολείου. Είναι προφανές ότι δεν μπορώ να υλοποιήσω μια τέτοια απόφαση η οποία πέρα από το ότι δεν προβλέπεται από πουθενά, εξυπηρετεί μόνον λογικές που είναι ξένες σε μένα».

 

Τι λένε οι Αλληλέγγυοι

Με αφορμή τα πρόσφατα άκρως λυπηρά φαινόμενα και συμπεριφορές που παρουσιάστηκαν από γονείς,και τα θεσμικά τους όργανα στην Αλεξάνδρεια, σχετικά με την ένταξη των προσφυγόπουλων του 722 ΤΜΧ στα σχολεία μας,διαλέξαμε να σπάσουμε την σιωπή μας.
-Είμαστε απο αυτούς που στάθηκαν αλληλέγγυοι απο την πρώτη στιγμή που έφτασε αυτή η τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή μας. Απο αυτούς που έγιναν και τότε αποδέκτες διαφόρων ξενοφοβικών και ρατσιστικών σχολίων απο την μία, αλλά και μιας τεράστιας αποδοχής και στήριξης απο την τοπική κοινωνία απο την άλλη.
-Θεωρούμε οτι τα πρόσφατα γεγονότα είναι το φυσικό αποτέλεσμα της οργανωμένης απόσυρσης της Πολιτείας και των Δημοτικών παρατάξεων απο το πιο σοβαρό θέμα, την πιθανή ένταξη των προσφύγων στην κοινωνία μας.Αυτό βέβαια δεν συνέβη σε μια μέρα: όταν οι προαναφερόμενοι εκχώρησαν στην κυριολεξία όλες τις αρμοδιότητες σε ξενόφερτες ΜΚΟ,αμφιβόλου πιστοποίησης και με εταιρικά χαρακτηριστικά, οι οποίες ουδεμία σύνδεση έχουν με την τοπική κοινωνία, έστηναν εκούσια το σκηνικό για τέτοιες συμπεριφορές και αντιδράσεις. Όταν με διάφορους τρόπους και τεχνάσματα αποθαρρύνονταν οι ντόπιοι εθελοντές,όταν δεν υπήρξε εξ αρχής ούτε ένα ουσιαστικό κάλεσμα σε μαζικούς φορείς ώστε να ανοίξει η συζήτηση, να γίνουν ευρύτερα γνωστές οι πτυχές του θέματος,να φύγουν οι όποιες φοβίες με την φυσική επαφή με τα υποκείμενα,όλα τα πρόσφατα γεγονότα είναι απλά η λογική συνέχεια.
-Και η συγκεκριμένη συμπεριφορά έχει φυσικά πολιτικό πρόσημο: καθότι ως γνωστόν,οι ξενοφοβικοι έχουν πολλά "ψηφαλακια",και κάποιοι καθορίζουν και προσαρμόζουν την ψευδεπίγραφη στάση τους ανάλογα με αυτά.
-Μερίδιο ευθύνης φέρουν βέβαια και τα υψηλόβαθμα στελέχη της Παιδείας,τα οποία δεν μπορούν να πείσουν για το αγνό των προθέσεων τους για τα Προσφυγοπούλα,όταν οι ίδιοι για χρόνια σιωπούσαν για τις συνθήκες με τις οποίες λειτουργούν τα σχολεία-αν δεν υπονόμευαν για χάρη της προσωπικής τους " αξιολόγησης " την ίδια την ύπαρξη κάποιων σχολείων.
-Μεγάλες ευθύνες φέρει και η εκκλησία:ακόμα και σήμερα ανέχεται κάποιους ιερείς να κάνουν κηρύγματα μίσους απο την ωραία πύλη διαφόρων εκκλησιών 'η σε δημόσιες εκδηλώσεις: μιλώντας για "αφελληνισμο" και "μουσουλμανοποίηση",ανοίγουν τον δρόμο σε πολιτικά εξαμβλωματα της ακροδεξιάς.
-Δείγμα γραφής αποτελεί επίσης το να επιβάλλεις τον κοινωνικό αποκλεισμό,την ίδια ώρα που επικαλείσαι οτι είσαι θύμα του:και αναφερόμαστε σε όσα συνέβησαν στον συνοικισμό Αγίου Γεωργίου.
-Αντί όλης αυτής της παράνοιας και της ρητορικής μίσους,στο όνομα της καταγωγής και της κουλτούρας μας,απαιτούμε:
-την άμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων σε σπίτια,ενοψει και του επερχόμενου βαρύ χειμώνα της Ημαθίας:μιά και τα χρήματα έρχονται σωρηδόν απο την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ,αλλά δεν καταλήγουν τελικά στους πρόσφυγες.
-την ένταξη των προσφυγοπουλων στα σχολεία μας:διότι κάποιοι προφανώς ξεχνούν οτι είναι ΔΗΜΟΣΙΑ,και όχι προσωπικά τους φέουδα.
-την ένταξη των προσφύγων στην καθημερινότητα μας μέσω διαφόρων δράσεων,και για όσο καιρό μείνουν στην Ελλάδα,ενδεχομένως και για πάντα: μέχρι δηλαδή να εξαντληθούν τα όρια της υποκρισίας της ευρωπαϊκής ένωσης.
-Ολα αυτά τα λέμε γιατί κατανοούμε οτι με την χρόνια εφαρμοζόμενη πολιτική,ΛΙΓΟ  απέχουν οι μοίρες μας απο αυτές των προσφύγων. Και δεν ξεχνάμε τα παιδιά και τα αδέρφια μας που έγιναν μετανάστες,ιδιαίτερα τα τελευταία 6 χρόνια.
-Λαός που δεν διδάσκεται,'η ξεχνάει την ιστορία του,είναι καταδικασμένος να την ξαναυποστει.

Αλληλέγγυοι Αλεξάνδρειας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας  στην πρώτη σύσκεψη  ως Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο.  της Νέας Δημοκρατίας

Ο Τάσος Μπαρτζώκας στην πρώτη σύσκεψη ως Αναπληρωτής...

Με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα της...

Η αγωνιστική ομάδα ρομποτικής της ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ στην ολυμπιάδα ρομποτικής στην Κρήτη!

Η αγωνιστική ομάδα ρομποτικής της ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ στην...

Η αγωνιστική ομάδα METASHIFTERS της ακαδημίας ρομποτικής...

Ευχαριστίες  του Ομίλου Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Ευχαριστίες του Ομίλου Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ευχαριστεί θερμά...

Δήμος Νάουσας: Συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχής για τον  «20ο  Δρόμο Θυσίας»

Δήμος Νάουσας: Συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχής...

Συνεχίζονται με ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον από...

Δράσεις του ομαδικού εργαστηρίου του Κέντρου Κοινότητας Νάουσας

Δράσεις του ομαδικού εργαστηρίου του Κέντρου...

 Με  επιτυχία ολοκληρώθηκε, τη Δευτέρα 15/4/2024 το...

Ολοκλήρωσε με άριστα τη διδακτορική του διατριβή ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αρχιμ. Δημήτριος Μπακλαγής

Ολοκλήρωσε με άριστα τη διδακτορική του διατριβή ο...

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Βαρσαμοπούλου σε ηλικία 90 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Βαρσαμοπούλου σε ηλικία 90 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Τετάρτη 24...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...