Εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας ευρωπαϊκό έργο για την πολιτιστική διαδρομή του Απόστολου Παύλου, με έμφαση στη Βέροια

Εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας ευρωπαϊκό έργο για την πολιτιστική διαδρομή του Απόστολου Παύλου, με έμφαση στη Βέροια

Σε ένα έργο το οποίο αφορά κυρίως την Ημαθία και τη Βέροια, το έργο «Πολιτιστική - τουριστική διαδρομή: Βήματα του Αποστόλου Παύλου» συμμετέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μετά και από την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η ύπαρξη του Βήματος του Απ. Παύλου στη Βέροια έπαιξε καθοριστικό ρόλο, σύμφωνα με πληροφορίες, στην συγχρηματοδότηση της Περιφέρειας από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Interreg Europe.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 1.374.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Interreg Europe, με διάρκεια 48 μηνών (η πρώτη φάση για τα έτη 2017-2018 και η δεύτερη για τη διετία 2019-2020). Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τα «Βήματα του Αποστόλου Παύλου» είναι 175.000 ευρώ.

Το εταιρικό σχήμα του «Cult-RinG»περιλαμβάνει συνολικά επτά εταίρους, από ισάριθμες ευρωπαϊκές χώρες:

-Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Ελλάδα)

-Lazio Region (Ιταλία)

-Region Vastra Gotaland (Σουηδία)

-Podkarpackie Regional Tourism Board (Πολωνία)

-Intermunicipal Community of Alto Minho (Πορτογαλία)

-Pafos Regional Board of Tourism (Κύπρος)

-European Cultural Tourism Network (ECTN) (Βέλγιο)

 

Τι είναι οι Πολιτιστικές Διαδρομές

Οι Πολιτιστικές Διαδρομές χρησιμοποιούνται ως ισχυρά εργαλεία για την προώθηση και διατήρηση των κοινών και διαφορετικών πολιτιστικών ταυτοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Πολιτιστικές Διαδρομές (CR’s) παρέχουν μια καλύτερη κατανόηση της ιστορίας της Ευρώπης μέσω της διαπεριφερειακής ανταλλαγής ανθρώπων ιδεών και πολιτισμών.

Η σημαντική συμβολή των Πολιτιστικών Διαδρομών(CR’s) στην καινοτομία και ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει δείξει ότι οι πολιτιστικές διαδρομές είναι στο επίκεντρο της πολιτιστικής τουριστικής ανάπτυξης.

Οι πολιτιστικές διαδρομές αποτελούν πηγή καινοτομίας, δημιουργικότητάς, δημιουργίας μικρών επιχειρήσεων και ανάπτυξης πολιτιστικών τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών.

 

Οι στόχοι, στα Βήματα του Απ. Παύλου

O γενικός στόχος του «Cult-Ring» είναι να επισημάνει την αξία των επενδύσεων στις Ευρωπαϊκές Πολιτιστικές Διαδρομές, όσον αφορά στη συνεισφορά τους στην ανάπτυξη και απασχόληση με κεφαλαιοποίηση βέλτιστων πρακτικών, ανάπτυξη νέων πολιτιστικών διάδρομών και ενίσχυση της ικανότητας των φορέων που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Κύρια αποτελέσματα του έργου θα είναι σχέδια δράσης για την ανάπτυξη και αναβάθμιση Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Διαδρομών, βελτιώνοντας τα σχετικά εργαλεία πολιτικής στις έξι περιφέρειες του έργου και ενισχύοντας την ικανότητα των φορέων να σχεδιάζουν Πολιτιστικές Διαδρομές ενώ παράλληλα το έργο θα συνεισφέρει στις διαμορφούμενες ευρωπαϊκές πολιτικές και στις επίτευξή των στόχων του EU2020.

Οι ωφελούμενοι του έργου είναι περιφερειακές αρχές που επιδιώκουν να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη των πολιτιστικών διαδρομών , τόσο των ήδη υπαρχόντων όσο και νέων.

Μέσα από την εμπειρία που θα αποκτηθεί κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου και προκειμένου να αξιοποιηθούν τα διδάγματα από τη συνεργασία, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα σχέδιο δράσης με στόχο την δημιουργία μίας Πολιτιστικής Διαδρομής με θέμα τα «Βήματα του Αποστόλου Παύλου».

«Ο Απόστολος Παύλος, ο ‘Απόστολος των Εθνών’, είναι μια εμβληματική, ιστορική, συμβολική μορφή, αποδεκτή από όλους, που τα ίχνη της είναι ‘ζωντανά’ στην Κεντρική Μακεδονία. Θέλουμε να αναδείξουμε μέσα από το ευρωπαϊκό έργο που αναλαμβάνουμε την πορεία του κατά τη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη αποστολική περιοδεία του στην Κεντρική Μακεδονία. Ο Απόστολος Παύλος ίδρυσε σημαντικές Εκκλησίες στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ η Εκκλησία των Φιλίππων είναι η πρώτη επί ευρωπαϊκού εδάφους Εκκλησία! Πέρα από την προφανή πολιτιστική αξία του έργου, που έχει παγκόσμια εμβέλεια, στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε την υπεραξία που δημιουργούν οι Πολιτιστικές Διαδρομές στην τοπική οικονομία, μέσω και του τουρισμού, ενισχύοντας την καινοτομία και ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και την επιχειρηματικότητα, με την ανάπτυξη πολιτιστικών τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών, αν είναι δυνατόν καινοτόμων και ελκυστικών. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εξάλλου, έχει ως κεντρική πολιτική της την παράλληλη ανάπτυξη πολιτισμού και τουρισμού ως ένα ενιαίο πυλώνα αναπτυξιακής πολιτικής, που μπορεί να φέρει εισόδημα, να ανοίξει νέες θέσεις εργασίας, να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας και βεβαίως να δημιουργήσει το κατάλληλο υπόβαθρο για επιχειρηματική δραστηριοποίηση σε μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή για το επιχειρείν στη χώρα μας», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα...

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ατέχνως» το νέο (11ο)...

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νάουσας

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20...

Σε κλίμα συγκίνησης, ανθρωπιάς και περηφάνιας για το...

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του Πάσχα από τον Όμιλο Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του...

Πέραν τον προϊόντων που διανέμει σε μηνιαία βάση, ο...

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου  -Ειδική συνεδρίαση με λογοδοσία και τακτική με 33 θέματα στην ημερήσια διάταξη

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την...

Διπλή συνεδρίαση για  το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας,...

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία  των ονομάτων στους δρόμους και στις πλατείες

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία των ονομάτων...

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης Η καθιέρωση των...

Έφυγε από τη ζωή ο Φίλιππος Τολιόπουλος σε ηλικία 85 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Φίλιππος Τολιόπουλος σε ηλικία 85...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 26...

Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης Απ. Νιώπας σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης Απ. Νιώπας σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 27 Απριλίου 2024...

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις  επενδύσεις σε κινηματογράφο και νέους δημιουργούς

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις ...

Από το βήμα της Ολομέλειας, ο Αν. Γενικός Γραμματέας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...