Η Κρίση βλάπτει σοβαρά την Έρευνα

Η Κρίση βλάπτει σοβαρά την Έρευνα

*Γράφει ο Μιχάλης Μπούργος, Σύμβουλος Αναπτυξιακού - Χωρικού Σχεδιασμού

 

Οι διαδικασίες «Έρευνας και Ανάπτυξης» (R&D) φαίνεται ότι είναι προνόμιο οικονομιών που βρίσκονται σε ρυθμούς ανάπτυξης. Αποτελεί επίσης και έναν από τους κρίσιμους παράγοντες που οφείλει να υποστηρίξει αποτελεσματικά ο σχεδιασμός για να πετύχει και να διατηρήσει μία βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική.

Την εκτίμηση αυτή έρχονται να ενισχύσουν και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Αφορούν το έτος 2015 και τα γνωστοποίησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με αυτά, στις πρώτες 10 θέσεις βρίσκονται χώρες σε τροχιά ανάπτυξης και με λιγότερα διαρθρωτικά προβλήματα:

Παρατηρείται ότι οι δύο πρώτες, Ισραήλ και Νότια Κορέα, είναι και οι μόνες που αξιοποιούν περισσότερο από το 4% του ΑΕΠ τους για R&D. Ακολουθούν 5 χώρες με ποσοστά 3-3,5%, ενώ οι υπόλοιπες εμφανίζουν αναλογία μικρότερη του 3%.

Το Ισραήλ βρίσκεται στην κορυφή αυτής της λίστας, μετά από δύο χρόνια στη δεύτερη θέση, πίσω τότε από τη Νότια Κορέα.

Από την Ευρώπη βρίσκονται στη λίστα 6 χώρες, οι 5 με τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις συνολικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) –Σουηδία, Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Φιλανδία- καθώς και η Ελβετία.

Ωστόσο, συνολικά οι χώρες της Ε.Ε. φαίνεται να υστερούν στην υποστήριξη της Έρευνας, καθώς ο μέσος όρος τους είναι 2%, αρκετά μικρότερος του μέσου όρου του ΟΟΣΑ, που είναι 2,4%, καθώς και αυτών βασικών ανταγωνιστών τους, όπως είναι οι ΗΠΑ (2,8%) και η Κίνα (2,1%, με έντονα αυξητικές τάσεις).

Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στη χαμηλή συμμετοχή των δαπανών για R&D, ως ποσοστό του ΑΕΠ, των χωρών κυρίως που αντιμετωπίζουν σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα, όπως είναι και η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η χώρα μας αφιερώνει μόλις το 1% του ΑΕΠ της για την Έρευνα, ποσοστό που την κατατάσσει στην 32η θέση, με ίδια ποσοστά με τις Πολωνία και Τουρκία, που εμφανίζονται να την ακολουθούν, λίγο κάτω από τη Ρωσία, χώρα που έχει περιορίσει την έρευνα στο 1,1%  του ΑΕΠ.

Η επίδοση αυτή φαίνεται να είναι ελαφρά βελτιωμένη, ως προς το παρελθόν, ωστόσο στην πραγματικότητα αυτό δεν σημαίνει και πραγματική αύξηση των σχετικών δαπανών, καθώς τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται και μία ταχύτατη πτώση του ΑΕΠ στην Ελλάδα.

Ορισμένες σημαντικές επισημάνσεις για τις δαπάνες αυτές:

•Το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών για έρευνα κατευθύνονται στην εφαρμοσμένη και βιομηχανική έρευνα.

•Η σύγχρονη τάση είναι η χρηματοδότηση της έρευνας από ιδιωτικές επενδύσεις, με συνεχή μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης τα χρόνια της κρίσης (μετά το 2010), με τη συμμετοχή ιδιωτών να ανεβαίνει το 2015 στο 69%.

•Για το 2016 διαφαίνεται η τάση στασιμότητας των σχετικών δαπανών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι βασική προτεραιότητα για την περίοδο 2015-2020 της Ε.Ε. η ανάπτυξη της καινοτομίας, που δεν μπορεί να αγνοήσει την αναγκαιότητα για σημαντικές επενδύσεις και ανάπτυξη του R&D. Σε κάθε περίπτωση απαιτούνται στοχευμένες πολιτικές, των οποίων είναι ωστόσο αμφίβολη η αποτελεσματικότητά τους, όταν αυτές προέρχονται κυρίως από τη χρηματοδότηση ιδιωτών επιχειρηματιών και όχι από οργανωμένα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων, συνολικούς  σχεδιασμούς που θα λαμβάνουν υπόψη το σύνολο των παραμέτρων που αλληλεπιδρούν, θα θέτουν στόχους και κατευθύνσεις σε διαφορετικά χωρικά επίπεδα, θα αξιοποιούν διεπιστημονικά τις οικείες επιστήμες και θα ιεραρχούν υποστηρίζοντας συνολικότερες κατευθύνσεις και στρατηγικές. 

Αν και στα σύγχρονα παγκόσμια δεδομένα της οικονομικής κρίσης, το ζήτημα είναι λιγότερο «οικονομικό». Είναι σημαντικό –αν όχι μονόδρομος- να διατυπωθούν και να υποστηριχτούν νέες διαδικασίες ωρίμανσης, ανάπτυξης και εφαρμογής της γνώσης, καθώς και καινούριες αντιλήψεις για μια δημιουργικότερη αλληλεπίδραση της διοίκησης, της έρευνας, της επιχειρηματικότητας και των κοινωνιών, να αναδειχθούν καινούριες διεργασίες και μεθοδολογίες, ώστε να διαμορφωθεί τελικά μία διαφορετική συνολική διαδικασία, που θα αναπτύξει την έρευνα ως ένα κοινό αγαθό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Μενέλαος Ιωαν. Παπαγιάννης σε ηλικία 90 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Μενέλαος Ιωαν. Παπαγιάννης σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 6 Μαΐου 2024...

Τελετή Αναστάσεως και Πασχαλινή θεία Λειτουργία στη Βέροια

Τελετή Αναστάσεως και Πασχαλινή θεία Λειτουργία στη...

Το βράδυ του Μ. Σαββάτου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Χρ. Τσακμακίδου σε ηλικία 64 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Χρ. Τσακμακίδου σε ηλικία 64...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Πάσχα 5 Μαΐου 2024 στις...

Χρόνια Πολλά, Καλό Πάσχα

Χρόνια Πολλά, Καλό Πάσχα

Χριστός Ανέστη, Καλό Πάσχα@@ads-588@@

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

ἐλέῳ Θεοῦ Ἐπίσκοπος καί Μητροπολίτηςτῆς Ἱερᾶς καί...

«ΝΥΝ ΠΑΝΤΑ ΠΕΠΛΗΡΩΤΑΙ ΦΩΤΟΣ …» ύμνος του Πάσχα  Η κορυφαία γιορτή της χριστιανοσύνης. Ευλογημένη μέρα

«ΝΥΝ ΠΑΝΤΑ ΠΕΠΛΗΡΩΤΑΙ ΦΩΤΟΣ …» ύμνος του Πάσχα Η...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, φιλόλογοςΟ μελωδός...

Σήμερα Μ. Σάββατο η κηδεία του Παναγιώτη Χαρέλα

Σήμερα Μ. Σάββατο η κηδεία του Παναγιώτη Χαρέλα

Σήμερα Μ. Σάββατο 4 Μαΐου 2024 στις 12.00 μ.μ. η κηδεία του...

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Αβραμίδου σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Αβραμίδου σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Μ. Σάββατο 4 Μαΐου 2024...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...