Πυροσβέστες: Παράταση θητείας για 3 χρόνια και στο βάθος μονιμοποίηση

Πυροσβέστες: Παράταση θητείας για 3 χρόνια και στο βάθος μονιμοποίηση

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τους πυροσβέστες με ρύθμιση που ορίζει ότι παρατείνεται μέχρι τρία έτη κατ’ ανώτατο όριο η θητεία των προσληφθέντων πυροσβεστών οι οποίοι εντάσσονται αυτοδίκαια, με τη λήξη της παράτασης, στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό και καταλαμβάνουν νέες οργανικές θέσεις που συνιστώνται με Προεδρικό Διάταγμα, με ταυτόχρονη κατάργηση ισάριθμων οργανικών θέσεων της ειδικής κατηγορίας από όπου προέρχονται.

Η τροπολογία αφορά 2.093 πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν.Τόσκας είπε ότι «υπάρχει διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς για τη μονιμοποίησή τους, που μπορεί να καταλήξει ακόμη και σε μερικές μέρες ή σύντομα». 

Σημείωσε δε ότι «για το μεταβατικό διάστημα και για την κάλυψή τους προτείνεται η μεταβατική διάταξη που προβλέπει 3ετή παράταση της θητείας τους, την οποία θα διανύσουν με το βαθμό του πυροσβέστη». 

«Ανανεώνουμε τη θητεία τους μέχρι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μονιμοποίησής τους, που νομίζουμε θα γίνει πολύ σύντομα», πρόσθεσε ο κ. Τόσκας, ενώ διευκρίνισε ότι οι 2.093 πυροσβέστες πενταετούς θητείας θα έπρεπε βάσει νόμου του 2014 να έχουν μονιμοποιηθεί ήδη.

 

Η θέση των κομμάτων

Η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για εμπαιγμό και ότι με την παρούσα ρύθμιση κρατά σε «ομηρεία» τους συμβασιούχους πυροσβέστες. Ο βουλευτής του κόμματος Μ. Βορίδης μάλιστα υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε για μία διετία να μεριμνήσει για την έκδοση των προβλεπόμενων Προεδρικών Διαταγμάτων, ώστε να προγραμματίσει τις προσλήψεις.

«Δεν συμπράττουμε σε αυτόν τον εμπαιγμό και καλούμε την κυβέρνηση άμεσα να ενεργήσει, προκειμένου να τακτοποιηθεί με συγκεκριμένο τρόπο το θέμα», είπε. 

Η ΔΗΣΥ ζήτησε η τριετής παράταση να περιοριστεί σε ένα έτος και αμέσως μετά να δρομολογηθεί η διαδικασία μονιμοποίησής τους, ενώ όπως είπε ο βουλευτής του κόμματος Β. Κεγκέρογλου, «η κυβέρνηση έρχεται σήμερα με μια πρόχειρη ρύθμιση να επιβάλει υποχρεώσεις μόνιμου προσωπικού αλλά όχι τα εργασιακά δικαιώματα».

Το Ποτάμι ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για εμβαλωματική λύση στην οποία, όπως είπε ο βουλευτής του Σπ. Δανέλλης, δεν συναινεί, τελικώς υπερψήφισε την τροπολογία. 

Συγκεκριμένα, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Ποτάμι υπερψήφισαν την ρύθμιση, ενώ την καταψήφισαν ΝΔ-Χρυσή Αυγή-ΚΚΕ. Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών».

 

Αντιδράσεις των συμβασιούχων πυροσβεστών

 Όπως καταγγέλλουν οι  συμβασιούχοι πυροσβέστες η νέα διάταξη προβλέπει τριετίες πυροσβεστών, δημιουργώντας στο Πυροσβεστικό Σώμα υπαλλήλους τεσσάρων ταχυτήτων. Χαρακτηρίζουν «έκτρωμα» την εν λόγω τροπολογία, ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση τους κοροϊδεύει και τους εξαπατά και για το λόγο αυτό δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στο δρόμο.  Θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς δεν τους ικανοποίησε η τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση στην Βουλή. 

Όπως εξηγούν, πλέον θα έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τους μόνιμους αξιωματικούς, χωρίς ωστόσο να απολαμβάνουν κάποιο από τα αντίστοιχα δικαιώματα. 

Οι ίδιοι, υπογραμμίζουν ότι ουσιώδες σημείο διαφωνίας αποτελεί και το ζήτημα του αμετάθετου, και προειδοποιούν πως θα εντός των ημερών θα αποφασίσουν για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Σε συνέχεια της από 13 Μαρτίου ανακοίνωσής μας με την...

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε σε ειδική συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη, παρουσία των 38 Δημάρχων ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με διατήρηση των ΔΕΥΑ και αντιμετώπιση των εγγενών αδυναμιών

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με...

Η πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για...

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς Αθήνα, με  εκτροπή από τον ανισόπεδο κόμβο Νησελίου

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς...

Ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης...

 Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε προβλέψει την οικονομική κρίση του 2010

Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε...

Σήμερα το απόγευμα 27 Μαρτίου, έφυγε από τη ζωή σε...

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου λόγω καθολικού Πάσχα

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1...

Το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας...

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο “Greek Tourism and Gastronomy Workshop” στην Κοπεγχάγη

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο “Greek Tourism and...

Στο “Greek Tourism and Gastronomy Workshop”, στην Κοπεγχάγη της...

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσία του Απόστολου Τζιτζικώστα

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της...

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...