Έντονο το επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ημαθία για καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης. Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο

Έντονο το επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ημαθία για καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης. Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο

Περιοχές της Αλεξάνδρειας (300 στρέμματα) και της Νάουσας (1.000 στρ.) βρίσκονται κατά τις πληροφορίες μας μέσα σ’ αυτές για τις οποίες υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον (κυρίως από ξένους επενδυτές) για ανάπτυξη επιχειρήσεων που αφορούν τη φαρμακευτική κάνναβη στην Ελλάδα. Για παραγωγή δηλαδή σκευασμάτων για χορήγηση σε ασθενείς με βαριές παθήσεις. Αρκετές επιχειρήσεις (μεταξύ αυτών και ελληνικές), ενθαρρυμένες από τη θετικότερη στάση που έχει δείξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα, φαίνεται ότι έχουν ήδη επιλέξει συγκεκριμένες περιοχές για αγορά εκτάσεων σε Ημαθία, Ξάνθη, Εύβοια και Δωδεκάνησα προκειμένου να αναπτύξουν κάθετες μονάδες παραγωγής και μεταποίησης φαρμακευτικής κάνναβης. Οι επιχειρήσεις αυτές θα παρέχουν εργασία ερευνώντας, καλλιεργώντας και μεταποιώντας την κάνναβη, συνεπώς χρειάζονται καλλιεργητές, φροντιστές, μεταποιητές, επιστημονικό προσωπικό κ.λπ. Συνολικά εκτιμάται πως μπορούν να δημιουργηθούν πάνω από 2.000 θέσεις εργασίας στην ύπαιθρο από την καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα θεωρείται από πολλές ξένες επιχειρήσεις προνομιακή χώρα κλιματολογικά και εδαφολογικά για την καλλιέργεια της κάνναβης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ορισμένες από τις επενδυτικές προτάσεις για τη χώρα μας που προέρχονται από Γερμανία, Καναδά, ΗΠΑ, Βρετανία και Ισραήλ, για κάθετες επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Μετριοπαθείς εκτιμήσεις αναφέρουν ότι αν στην Ελλάδα ακολουθηθεί η εναλλακτική θεραπευτική αγωγή της φαρμακευτικής κάνναβης για 110.000 ασθενείς, θα δημιουργηθούν 7.000 νέες θέσεις εργασίας.

 Ενημερωμένοι οι δήμοι Αλεξάνδρειας και Ναόυσας

Ωστόσο το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το θέμα, παρά τις αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν επαρκεί για την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι δήμοι Αλεξάνδρειας και Νάουσας είναι ενημερωμένοι από καιρό για το συγκεκριμένο επενδυτικό ενδιαφέρον, παρακολουθούν στενά το θέμα, αναμένοντας φυσικά με τη σειρά τους το θεσμικό πλαίσιο με βάση το οποίο θα εκφραστεί χειροπιαστά το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον και ο τόπος της επένδυσης.

 

Φαρμακευτικές ιδιότητες,  αλλά όχι νόμος

Ωστόσο, οι επενδυτές περιμένουν από το υπουργείο Υγείας να ολοκληρωθούν ορισμένες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά την κάνναβη. Με υπουργική απόφαση έχουν αναγνωριστεί οι φαρμακευτικές ιδιότητες της κάνναβης, ενώ τον Ιούνιο μεταφέρθηκε από την Α κατηγορία του Νόμου 3459/2006 (σκληρό ναρκωτικό και κρατικό μονοπώλιο ναρκωτικών) στη Β κατηγορία (αναγνώριση φαρμακευτικής ιδιότητας, δυνατότητα εισαγωγής, αλλά όχι παραγωγής. Όμως συνεχίζει να θεωρείται σκληρό ναρκωτικό, όπως η ηρωίνη, και να υπάγεται στο κρατικό μονοπώλιο ναρκωτικών).

Ωστόσο, παρά το ότι έχει αναγνωριστεί η φαρμακευτική χρήση της κάνναβης, ακόμη στην Ελλάδα δεν έχει εισαχθεί ούτε ένα σκεύασμα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που ζητείται από το υπουργείο Υγείας θα ωφελήσει και περίπου 20.000 ασθενείς οι οποίοι και σήμερα κάνουν χρήση κάνναβης στην Ελλάδα για ιατρικούς λόγους, και σήμερα προμηθεύονται παράνομα κάνναβη είτε από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό. Και γι’ αυτούς θα χρειαστεί διάταξη η οποία θα αποποινικοποιεί όσους σήμερα διώκονται για εισαγωγή-κατοχή του φαρμάκου.

 Σημειώνεται τέλος ότι στις ΗΠΑ και στον Καναδά η φαρμακευτική κάνναβη παράγεται και συνταγογραφείται για αρκετές ασθένειες (επιληψία, καρδιακή ασθένεια, AIDS, ασθένεια του Huntington, λευχαιμία, ηπατική νόσος, ελονοσία, ημικρανίες, ναυτία και έμετος, οστεοπόρωση, Πάρκινσον, σχιζοφρένεια, διαταραχές ύπνου, κατάχρηση ουσιών, τραυματική βλάβη του εγκεφάλου, καρκίνος κ.ά.).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφιέρωμα της εκπομπής «Έκτη Αίσθηση» στον Βεροιώτη Χαράλαμπο Δαμιανίδη

Αφιέρωμα της εκπομπής «Έκτη Αίσθηση» στον Βεροιώτη...

Η εκπομπή «Έκτη Αίσθηση» είναι η μοναδική εκπομπή στην...

 Τα προβλήματα των  Ιατρείων τέθηκαν από τους Προέδρους  των τοπικών κοινοτήτων στη συνεδρίαση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας  Ημαθίας

Τα προβλήματα των Ιατρείων τέθηκαν από τους...

Στις  20 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 12:00 μ. στο Δημαρχείο...

Εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα για το τμήμα κοσμήματος της ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας

Εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα για το τμήμα...

Οι μαθήτριες των τμημάτων αργυροχοΐας και εικαστικού ...

Από το Τμήμα Ασφάλειας Βέροιας συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη τρία άτομα για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Από το Τμήμα Ασφάλειας Βέροιας συνελήφθησαν στη...

Εντοπίσθηκαν περισσότερα από 390 γραμμάρια κοκαΐνη ...

Δεύτερη ανταλλαγή μαθητών στο πλαίσιο του προγράμματος   Erasmus+ ΚΑ2 με τίτλο «Trans European Water Sustainability»

Δεύτερη ανταλλαγή μαθητών στο πλαίσιο του...

Η δεύτερη βραχυπρόθεσμη ανταλλαγή μαθητών στο πλαίσιο...

Κ. Ναλμπάντης: Επικίνδυνα διχαστικός μέσα στον πανικό του ο κ. Γκυρίνης

Κ. Ναλμπάντης: Επικίνδυνα διχαστικός μέσα στον πανικό...

Με έκπληξη ομολογώ, διάβασα την ανακοίνωση του κ....

Στην πρώτη του συνέντευξη, μετά την υπουργοποίησή του, στον ΑΚΟΥ 99.6 - Άγγελος Τόλκας: «Πολιτική επιλογή,   να ανταποκριθώ στο προσκλητήριο Τσίπρα   για μια συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων»

Στην πρώτη του συνέντευξη, μετά την υπουργοποίησή του,...

Τι λέει για «Κίνημα Αλλαγής», για τις αντιδράσεις και...

Για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου   στη Βέροια

Για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη...

Από την παράταξη του υποψήφιου του «Κινήματος...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Η εκπομπή «Έκτη Αίσθηση» είναι η μοναδική εκπομπή στην Ελληνική Τηλεόραση, σε σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας, που ασχολείται αποκλειστικά με θέματα αναπηρίας και απευθύνεται στους 1.500.000 συμπολίτες μας με...

Στις  20 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 12:00 μ. στο Δημαρχείο έγινε κοινή συνεδρίαση της τριμελούς επιτροπής ΤοΠΦΥ (Τομέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας) και των προέδρων των Δημοτικών Κοινοτήτων  του Δήμου Βέροιας...