Έντονο το επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ημαθία για καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης. Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο

Έντονο το επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ημαθία για καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης. Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο

Περιοχές της Αλεξάνδρειας (300 στρέμματα) και της Νάουσας (1.000 στρ.) βρίσκονται κατά τις πληροφορίες μας μέσα σ’ αυτές για τις οποίες υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον (κυρίως από ξένους επενδυτές) για ανάπτυξη επιχειρήσεων που αφορούν τη φαρμακευτική κάνναβη στην Ελλάδα. Για παραγωγή δηλαδή σκευασμάτων για χορήγηση σε ασθενείς με βαριές παθήσεις. Αρκετές επιχειρήσεις (μεταξύ αυτών και ελληνικές), ενθαρρυμένες από τη θετικότερη στάση που έχει δείξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα, φαίνεται ότι έχουν ήδη επιλέξει συγκεκριμένες περιοχές για αγορά εκτάσεων σε Ημαθία, Ξάνθη, Εύβοια και Δωδεκάνησα προκειμένου να αναπτύξουν κάθετες μονάδες παραγωγής και μεταποίησης φαρμακευτικής κάνναβης. Οι επιχειρήσεις αυτές θα παρέχουν εργασία ερευνώντας, καλλιεργώντας και μεταποιώντας την κάνναβη, συνεπώς χρειάζονται καλλιεργητές, φροντιστές, μεταποιητές, επιστημονικό προσωπικό κ.λπ. Συνολικά εκτιμάται πως μπορούν να δημιουργηθούν πάνω από 2.000 θέσεις εργασίας στην ύπαιθρο από την καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα θεωρείται από πολλές ξένες επιχειρήσεις προνομιακή χώρα κλιματολογικά και εδαφολογικά για την καλλιέργεια της κάνναβης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ορισμένες από τις επενδυτικές προτάσεις για τη χώρα μας που προέρχονται από Γερμανία, Καναδά, ΗΠΑ, Βρετανία και Ισραήλ, για κάθετες επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Μετριοπαθείς εκτιμήσεις αναφέρουν ότι αν στην Ελλάδα ακολουθηθεί η εναλλακτική θεραπευτική αγωγή της φαρμακευτικής κάνναβης για 110.000 ασθενείς, θα δημιουργηθούν 7.000 νέες θέσεις εργασίας.

 Ενημερωμένοι οι δήμοι Αλεξάνδρειας και Ναόυσας

Ωστόσο το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το θέμα, παρά τις αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν επαρκεί για την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι δήμοι Αλεξάνδρειας και Νάουσας είναι ενημερωμένοι από καιρό για το συγκεκριμένο επενδυτικό ενδιαφέρον, παρακολουθούν στενά το θέμα, αναμένοντας φυσικά με τη σειρά τους το θεσμικό πλαίσιο με βάση το οποίο θα εκφραστεί χειροπιαστά το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον και ο τόπος της επένδυσης.

 

Φαρμακευτικές ιδιότητες,  αλλά όχι νόμος

Ωστόσο, οι επενδυτές περιμένουν από το υπουργείο Υγείας να ολοκληρωθούν ορισμένες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά την κάνναβη. Με υπουργική απόφαση έχουν αναγνωριστεί οι φαρμακευτικές ιδιότητες της κάνναβης, ενώ τον Ιούνιο μεταφέρθηκε από την Α κατηγορία του Νόμου 3459/2006 (σκληρό ναρκωτικό και κρατικό μονοπώλιο ναρκωτικών) στη Β κατηγορία (αναγνώριση φαρμακευτικής ιδιότητας, δυνατότητα εισαγωγής, αλλά όχι παραγωγής. Όμως συνεχίζει να θεωρείται σκληρό ναρκωτικό, όπως η ηρωίνη, και να υπάγεται στο κρατικό μονοπώλιο ναρκωτικών).

Ωστόσο, παρά το ότι έχει αναγνωριστεί η φαρμακευτική χρήση της κάνναβης, ακόμη στην Ελλάδα δεν έχει εισαχθεί ούτε ένα σκεύασμα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που ζητείται από το υπουργείο Υγείας θα ωφελήσει και περίπου 20.000 ασθενείς οι οποίοι και σήμερα κάνουν χρήση κάνναβης στην Ελλάδα για ιατρικούς λόγους, και σήμερα προμηθεύονται παράνομα κάνναβη είτε από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό. Και γι’ αυτούς θα χρειαστεί διάταξη η οποία θα αποποινικοποιεί όσους σήμερα διώκονται για εισαγωγή-κατοχή του φαρμάκου.

 Σημειώνεται τέλος ότι στις ΗΠΑ και στον Καναδά η φαρμακευτική κάνναβη παράγεται και συνταγογραφείται για αρκετές ασθένειες (επιληψία, καρδιακή ασθένεια, AIDS, ασθένεια του Huntington, λευχαιμία, ηπατική νόσος, ελονοσία, ημικρανίες, ναυτία και έμετος, οστεοπόρωση, Πάρκινσον, σχιζοφρένεια, διαταραχές ύπνου, κατάχρηση ουσιών, τραυματική βλάβη του εγκεφάλου, καρκίνος κ.ά.).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολοκληρώθηκε το 2ο συνέδριο  των Ενώσεων  Τύπου στο Ναύπλιο

Ολοκληρώθηκε το 2ο συνέδριο των Ενώσεων Τύπου στο...

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο συνέδριο που...

Νέος αριθμός τηλεφώνου του Κέντρου Αναφοράς Περιστατικού της Πρωτοβουλίας για το Παιδί

Νέος αριθμός τηλεφώνου του Κέντρου Αναφοράς...

Το νέο τηλέφωνο που ισχύει πλέον είναι το 23310-23700.Στο...

Κατάληψη στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας - Φωτό

Κατάληψη στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας - Φωτό

Στα πλαίσια της προσπάθειας επίλυσης σημαντικών...

Διαβάστε αύριο στη

Διαβάστε αύριο στη "ΒΕΡΟΙΑ" 19/11

Ακόμα να χτυπήσει η καμπάνα στον Προμηθέα  ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ...

Για δεύτερο 24ωρο συνεχίζεται ο αποχιονισμός και η ρίψη άλατος από συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας

Για δεύτερο 24ωρο συνεχίζεται ο αποχιονισμός και η ρίψη...

Για δεύτερο 24ωρο συνεχίζεται ο αποχιονισμός και η ρίψη...

Μάθετε Ρώσικα & Γερμανικά μέσα σε 6 μήνες 17/11

Μάθετε Ρώσικα & Γερμανικά μέσα σε 6 μήνες 17/11

 Το ΕΚΕΔΙΜ Θεοχαρόπουλος- Κέντρο Δια Βίου Μάθησης με ...

Σεμινάριο για τον σχολικό εκφοβισμό

Σεμινάριο για τον σχολικό εκφοβισμό

 Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου...

Από την καρδιά στο νου - Σωπαίνουν   οι λέξεις

Από την καρδιά στο νου - Σωπαίνουν οι λέξεις

Γράφει η Όλγα  Κουτμηρίδου - ΜεταξάΟι λέξεις άνοιξαν...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο συνέδριο που διοργάνωσαν από κοινού η Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ), ο Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) και η Ένωση...

Το νέο τηλέφωνο που ισχύει πλέον είναι το 23310-23700.Στο τηλέφωνο αυτό μπορεί να απευθύνεται οποιοσδήποτε πολίτης θέλει να αναφέρει περιστατικό παραμέλησης ή κακοποίησης ανηλίκου, υπό συνθήκες εχεμύθειας και...

Στα πλαίσια της προσπάθειας επίλυσης σημαντικών ζητημάτων, το Μουσικό Σχολείο Βέροιας πραγματοποίησε την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου κατάληψη στις εγκαταστάσεις του στην Αγία Βαρβάρα. Τα αιτήματα των μαθητών...

Ακόμα να χτυπήσει η καμπάνα στον Προμηθέα  ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ «ΘΑΥΜΑ» Ο ΑΓΙΟΣ ΣΩΣΙΠΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΓΕΡΘΕΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΟΝ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΑ - «ΜΠΑΧΑΛΟ» ΜΕ ΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΓΩΓΕΣ- ΤΙ ΛΕΝΕ Ο...