ΕΛΛΑΔΑ

Γ. Σταθάκης: Άδειες στην Ολυμπιάδα, διαιτησία στις Σκουριές

Γ. Σταθάκης: Άδειες στην Ολυμπιάδα, διαιτησία στις Σκουριές

Η αδειοδότηση της Ολυμπιάδας είναι πλήρης και ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες, διαβεβαίωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε με εργαζομένους των μεταλλείων χρυσού της Χαλκιδικής.

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και, όπως σημείωσε, «καταλήξαμε σε ένα κοινό πλαίσιο μέσα από το οποίο θα κινηθούμε».

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός έως αύριο «δίνονται τρεις άδειες στην Ολυμπιάδα που επιτρέπουν την πλήρη λειτουργία της».

Σε ό,τι αφορά την αδειοδότηση των Σκουριών που συνδέεται με το επίμαχο ζήτημα της μεταλλουργικής μεθόδου που θα χρησιμοποιηθεί ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι θα υπαχθεί στη διαδικασία της διαιτησίας.

«Η διαδικασία θα είναι τρίμηνης διάρκειας και φιλοδοξούμε να λύσει όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν» πρόσθεσε.

 

Ελληνικός Χρυσός: Περιμένουμε τις άδειες

Ικανοποίηση για τις δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος εξέφρασε η Ελληνικός Χρυσός, τονίζοντας πάντως ότι αναμένει να λάβει τις σχετικές άδειες που εκκρεμούν.

«Είμαστε ικανοποιημένοι από τις δηλώσεις του υπουργού. Ωστόσο δεν έχουμε λάβει ακόμα τις άδειες στα χέρια μας. Αναμένουμε τις άδειες που εκκρεμούν τόσο για την Ολυμπιάδα όσο και για τις Σκουριές άμεσα», ανέφερε η εταιρεία.

Μεταλλωρύχοι: Δικαιωθήκαμε εν μέρει, 

συνεχίζουμε τον αγώνα

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας γιατί δεν έχουμε δικαιωθεί πλήρως. Θα περιμένουμε να δικαιωθούμε, αλλιώς θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας», δήλωσε ο Χρήστος Ζαφειρούδας, πρόεδρος των εργαζομένων στις υπόγειες στοές των μεταλλείων Κασσάνδρας μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.

Ο κ. Ζαφειρούδας τόνισε ότι η δέσμευση του υπουργού για αδειοδότηση της Ολυμπιάδας εν μέρει διασφαλίζει τη συνέχιση της δουλειάς, αλλά υπάρχει ακόμα η εκκρεμότητα των υπολοίπων αδειών των Σκουριών.

«Ζητούμε λύση και αυτό για να συνεχίσουμε τη δουλειά μας», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «είναι θέμα της εταιρείας το αν θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μετά τις 22 Σεπτεμβρίου» και πρόσθεσε πως τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί συνάντηση και με τη διοίκηση της εταιρείας «για να δούμε τι σκέφτεται και πώς θα πορευτεί από εδώ και πέρα.»

«Εμείς παραμένουμε εδώ για να πάρουμε τις άδειες, περιμένουμε τις επόμενες ημέρες τη διαιτησία, περιμένουμε και τις αποφάσεις της εταιρείας για το τι μέλλει γενέσθαι με τους εργαζόμενους. Δεν θα πάψουμε να διεκδικούμε το αυτονόητο: δουλειά και μόνο δουλειά», κατέληξε ο κ. Ζαφειρούδας.

Εν τω μεταξύ ο γενικός γραμματέας του Εργατικός Κέντρου Αθήνας κ. Κώστας Κουλούρης σε δήλωση του προς το ΑΠΕ - ΜΠΕ τόνισε πως «Το Εργατικό Κέντρο με απόφαση που πήρε συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής για τη συνέχιση της εργασίας τους. Δεν είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι να μπαίνουν ανάμεσα στην εργοδοσία και στην κυβέρνηση και να εμπαίζονται . Το δικαίωμα στην εργασία είναι αυτονόητο. Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων.»

 

Πρωινό «ντου»

 στο Υπουργείο με ένταση και χημικά

Χθες το πρωί οι μεταλλωρύχοι προχώρησαν σε κατάληψη του υπουργείου Περιβάλλοντος λίγο μετά τις 8:30.

Στην είσοδο του υπουργείου, στην οδό Μεσογείων, έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που προχώρησαν μάλιστα και σε περιορισμένη χρήση χημικών όταν μεταλλωρύχοι ζήτησαν να μπουν στο υπουργείο και τους απαγορεύτηκε η είσοδος, με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση.

Τελικά κάποιοι κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να μπουν στα γραφεία.

Μετά την έφοδο οι εργαζόμενοι που μπήκαν στο κτήριο έβγαλαν από τα παράθυρα τις στολές εργασίας.

«Δεν γινόταν να μην κατέβουμε στην Αθήνα» δήλωσαν εργαζόμενοι για την απόφασή τους να έρθουν στην Αθήνα με λεωφορεία από τη Χαλκιδική.

Εκπροσωπούν περίπου 2.500 εργαζόμενους, οι οποίοι κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο, εάν η Eldorado Gold υλοποιήσει το τελεσίγραφο που έστειλε στην κυβέρνηση και «παγώσει» τις επενδύσεις της στην Ελλάδα μετά τις 22 Σεπτεμβρίου.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης στην έκδοση αδειών για τα μεταλλεία στη Χαλκιδική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Έφυγε” η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου σε ηλικία 76 ετών

“Έφυγε” η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου σε ηλικία 76...

Η Άννα Παναγιωτοπούλου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας...

Συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο ...

Τουριστική προβολή στο Κάιρο και στη Λευκωσία από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Τουριστική προβολή στο Κάιρο και στη Λευκωσία από την...

Με αισιόδοξα μηνύματα για τη νέα τουριστική περίοδο...

Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και Εθνικό Μητρώο Υποδομών: Tο ΤΕΕ πρωτοστατεί στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης

Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και Εθνικό Μητρώο Υποδομών: Tο...

Η βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδας προϋποθέτει την...

Κεντρική ομιλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα στο συνέδριο για την Τεχνητή Νοημοσύνη, στην έκθεση «BEYOND 2024»

Κεντρική ομιλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής...

Στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για να αναδειχθεί η...

Στο Διεθνές Συνέδριο της ΕΣΕΕ,  Future of Retail ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ: «Δράση» κι όχι «στασιμότητα» - Η μετάβαση στο μέλλον δεν μπορεί να περιμένει

Στο Διεθνές Συνέδριο της ΕΣΕΕ, Future of Retail ΓΙΩΡΓΟΣ...

Για τον διευρυμένο, διεθνή χαρακτήρα του πρόσφατου...

ΚΕΔΕ προς Υπουργείο Περιβάλλοντος:  Να ανασταλεί η έκδοση οικοδομικών αδειών με τη χρήση “bonus” του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού

ΚΕΔΕ προς Υπουργείο Περιβάλλοντος: Να ανασταλεί η...

Πολλαπλές αναταράξεις έχει προκαλέσει σε όλη την χώρα...

Με καθυστέρηση λόγω αλλαγών, άνοιξε χθες η πλατφόρμα των φορολογικών δηλώσεων, έως τις 26 Ιουλίου -Αυτόματη συμπλήρωση και υποβολή δήλωσης για πολλούς πολίτες και πληρωμή φόρου σε 8 δόσεις έως τον Φεβρουάριο του 2025

Με καθυστέρηση λόγω αλλαγών, άνοιξε χθες η πλατφόρμα...

Άνοιξε από χθες 25 Απριλίου 2024, η πλατφόρμα υποβολής των...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...