Οι 150 υπογραφές πολιτών έγιναν 400 και ζητούν τον εξωραϊσμό της Πλατείας Ωρολογίου

Οι 150 υπογραφές πολιτών έγιναν 400 και ζητούν τον εξωραϊσμό της Πλατείας Ωρολογίου

Με 150 υπογραφές πολιτών ξεκίνησαν να διεκδικούν την αποκατάσταση και τον εξωραϊσμό της Πλατείας Ωρολογίου πριν από δύο εβδομάδες περίπου με την παρουσία τους στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας και σήμερα ξεπέρασαν τις 400 υπογραφές. Εκπροσωπώντας αυτό τον αριθμό πολιτών, η κα. Ερμιόνη Καλλαρά μίλησε χθες στον «Άκου 99.6» στην πρωινή εκπομπή της Σοφίας Γκαγκούση (10.00-11.00).

«Η πλατεία είναι αφρόντιστη. Αυτό μας έκανε να αντιδράσουμε και να κάνουμε το αυτονόητο. Για να μπορούμε όμως να χτυπήσουμε την πόρτα του Δημαρχειακού Μεγάρου έπρεπε να έχουμε τις υπογραφές κάποιων πολιτών που εμπράκτως διαφωνούν με αυτή την κατάσταση. Έτσι χωρίς πολύ μεγάλη προσπάθεια μαζεύτηκαν οι πρώτες 150 υπογραφές. Πρέπει να σας πω ότι μετά την παρουσία μας στο δημοτικό συμβούλιο, πολύς κόσμος που δεν ήξερε για αυτή την κίνηση , ήρθε αυθόρμητα κοντά μας και ζήτησαν να υπογράψουν κι αυτοί.. Εμείς είμαστε εδώ τους είπαμε. Δεν κάνουμε κάτι ιδιαίτερο. Ελάτε, πλαισιώστε αυτή την κατάσταση, βάλτε την υπογραφή σας και ήδη αυτή τη στιγμή έχουν συγκεντρωθεί 400 υπογραφές. Μας έψαξαν και μας βρήκαν από μόνοι τους, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό δεν πονάει μόνο εμάς. Οι άνθρωποι θέλουν απλώς κάποιους να ξεκινήσουν αυτή την ιστορία για να συνεχίσουν και οι υπόλοιποι.»

Πείτε μας για την εμπειρία από την παρουσία σας στο Δημοτικό Συμβούλιο… 

Αυτό που έχω να πω είναι ότι οι πάντες συμφώνησαν ότι έχουμε δίκιο. Ξέρετε όμως, είχα την αίσθηση οτι βρισκόμουν σε μια άλλη πόλη και το πρόβλημα αφορούσε μια άλλη πόλη. Έμοιαζε δηλαδή, εδώ και τόσα χρόνια, σαν να  περίμεναν τους 150 για να καταλάβουν ποιο είναι το πρόβλημα της πόλης, να το διαπιστώνουμε και να μένουμε απλώς στις διαπιστώσεις. Με διαπιστώσεις και ευχολόγια , δυστυχώς ,οι φθορές και η εγκατάλειψη  πλατειών και του δημόσιου χώρου δεν αντιμετωπίζεται. Επί της ουσίας δεν απαντηθήκαμε. Περιμέναμε μέχρι την Τετάρτη ο Δήμος να είχε αρχίσει να αναλαμβάνει την φροντίδα της πλατείας. Πιστεύουμε ότι σύντομα θα αντιδράσει γιατί αυτό είναι το αυτονόητο. Οι προτάσεις μας δεν αφορούν νέα σχέδια. Όχι άλλες εργολαβίες. Θέλουμε αυτή η πλατεία να συντηρηθεί, να εξωραϊστεί, να φυτευτεί, τα σιντριβάνια της να λειτουργήσουν. Οι διελεύσεις να γίνουν λειτουργικές. Όχι άλλες εργολαβίες, όχι άλλα σχέδια, όχι άλλο τσιμέντο. Αυτή την άσχημη πλατεία, να δούμε πώς θα την κάνουμε όμορφη.

Εσείς τι ζητήσατε;

Αυτά που ζητήσαμε είναι και υλοποιήσημα και εφικτά. Ζητήσαμε να συντηρηθεί η πλατεία. Έχουμε ξηλωμένα δάπεδα, μάρμαρα που έχουν ξεκολλήσει. Δεν μπορούν  τα παιδιά που πηγαίνουν στα σχολεία κάθε μέρα με τους γονείς τους να περάσουν στην απέναντι διάβαση. Αυτό είναι κάτι που εύκολα λύνεται. Ο Δήμος έχει την τεχνική υπηρεσία, που έχει τους αρχιτέκτονές της, θα καθίσουν σε ένα τραπέζι και θα βρεθεί η λύση. Επίσης το πράσινο είναι λίγο στην πλατεία. Να γίνει ανθρώπινη. Αυτό ζητάμε. Ούτε να δαπανηθούν υπέρογκα ποσά. Δεν χρειάζεται να μπουν σε προγράμματα. Το αυτονόητο να κάνει η παρούσα Δημοτική Αρχή. Και  υπάρχει και εθελοντική ομάδα που είναι έτοιμη να συνδράμει προς κάθε κατεύθυνση. Αλλά πρώτα πρέπει να αντιδράσει ο Δήμος.

 

Τι θα κάνετε ως δεύτερο βήμα;

Η επόμενη κίνηση που έχουμε να κάνουμε είναι να κλείσουμε ένα ραντεβού με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και να ζητήσουμε να δούμε ποια είναι η πορεία. Το βράδυ που έγινε το δημοτικό συμβούλιο, θα μπορούσαν να πάρουν μια απόφαση στη βάση ότι, αφού  όλα αυτά που λέμε είναι εφικτά και υλοποιήσιμα, να τα προχωρήσουμε.

Τα παράπονα είναι πολλά. Δεν θα ήθελα να μεταφέρω αυτό το νοσηρό κλίμα, αλλά σ αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάμε, ο κόσμος βγαίνοντας από το σπίτι του θέλει να πάει σε έναν δημόσιο χώρο ευχάριστο. Συνεπώς, αυτός ο χώρος, όσο είναι εγκαταλελειμμένος, όσο είναι ασυντήρητος, δεν μπορεί να φέρνει χαρά. Το καταλαβαίνετε και εσείς. Βάλτε τον εαυτό σας στην θέση κάθε δημότη. Είναι φυσικό.Είναι ποικίλα τα συναισθήματα των πολιτών, αλλά δεν θέλω να μείνουμε σε αυτό. Θέλω να μείνουμε στην ουσία των πραγμάτων και η ουσία των πραγμάτων είναι  κάτι τόσο απλό και τόσο εύκολο και δεν χρειάζεται χρήματα. Είναι υλοποιήσιμες λύσεις, αρκεί να θέλουν.. Εμείς δεν πάμε να απαξιώσουμε αυτό που έγινε. Καλό ή κακό, έγινε. Ας δούμε πως θα αγαπήσουμε αυτή την άσχημη πλατεία της πόλης , πως θα την εξωραΐσουμε, πως θα την εκσυγχρονίσουμε, πως θα την κάνουμε πιο λειτουργική.

Θέσατε ένα ζήτημα για την πλατεία πλατάνων. Για εκεί τι προτείνετε;

Και εκεί το αυτονόητο. Υπάρχει ένα σχέδιο εκ μέρους του συλλόγου των αρχιτεκτόνων, από ότι μας έχουν πληροφορήσει, που δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Δεν λάβαμε ούτε περί αυτού απάντηση. Φαντάζομαι ότι εντός των ημερών με κάποιο τρόπο θα κληθούμε να μιλήσουμε. Είπαμε να είναι πάρκο. Να μην είναι Parking. Τόσο απλά. Έχει 4 υπέροχα πλατάνια, να σκιάζουν τον κόσμο, να μην σκιάζουν τα αυτοκίνητα, πολλά εκ των οποίων δεν μετακινούνται και ποτέ. Και να σκεφτείτε ότι γειτονεύει με ένα μνημείο μεγάλης ιστορικής αξίας όπως είναι η παλιά Μητρόπολη. Δηλαδή σε άλλες πόλεις σε άλλες χώρες αυτό το πράγμα θα προσπαθούσαν να το συνδέσουν και να έχει μια συνέχεια. 

Αν κάποιος θέλει να έρθει να σας βρει πως μπορεί;

Καταρχάν το κάλεσμα είναι προς όλους. Όποιος θέλει και όποιος έχει κάποιες σκέψεις. Όποιος μπορεί να βοηθήσει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, δύο είναι τα σημεία που μπορεί να μας βρει. Το ένα είναι το Φαρμακείο του Σούλη Λιάκου στον Προμηθέα και το άλλο είναι η «Χοροδιάσταση» του Νίκου Καλιαρά στο κέντρο της πόλης. Εκεί υπάρχει και το κείμενο με τις προτάσεις και τα αιτήματα που έχει κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και υπάρχει και ένα κατάλογος ανοιχτός για όσους θέλουν να υπογράψουν. Τους καλούμε πραγματικά να έρθουν και να μας πουν ότι θέλουν και ότι ξέρουν. Θέλουμε άμεση απάντηση από την Δημοτική αρχή με πράξεις. Θέλουμε να δούμε ξανά η πλατεία να ζωντανεύει για να ελκύσει τους δημότες της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάστε αύριο στη

Διαβάστε αύριο στη "ΒΕΡΟΙΑ" 19/11

Ακόμα να χτυπήσει η καμπάνα στον Προμηθέα  ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ...

Για δεύτερο 24ωρο συνεχίζεται ο αποχιονισμός και η ρίψη άλατος από συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας

Για δεύτερο 24ωρο συνεχίζεται ο αποχιονισμός και η ρίψη...

Για δεύτερο 24ωρο συνεχίζεται ο αποχιονισμός και η ρίψη...

Μάθετε Ρώσικα & Γερμανικά μέσα σε 6 μήνες 17/11

Μάθετε Ρώσικα & Γερμανικά μέσα σε 6 μήνες 17/11

 Το ΕΚΕΔΙΜ Θεοχαρόπουλος- Κέντρο Δια Βίου Μάθησης με ...

Σεμινάριο για τον σχολικό εκφοβισμό

Σεμινάριο για τον σχολικό εκφοβισμό

 Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου...

Από την καρδιά στο νου - Σωπαίνουν   οι λέξεις

Από την καρδιά στο νου - Σωπαίνουν οι λέξεις

Γράφει η Όλγα  Κουτμηρίδου - ΜεταξάΟι λέξεις άνοιξαν...

Για οριστική άδεια λειτουργίας πάει το   Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου

Για οριστική άδεια λειτουργίας πάει το Χιονοδρομικό...

Την έγκριση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών...

Συνεδριάζει την Τρίτη η Δημοτική   Κοινότητα   Βέροιας

Συνεδριάζει την Τρίτη η Δημοτική Κοινότητα Βέροιας

Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας...

Μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

17 Νοέμβρη 2018.Φέτος συμπληρώνονται 45 χρόνια από την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Ακόμα να χτυπήσει η καμπάνα στον Προμηθέα  ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ «ΘΑΥΜΑ» Ο ΑΓΙΟΣ ΣΩΣΙΠΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΓΕΡΘΕΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΟΝ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΑ - «ΜΠΑΧΑΛΟ» ΜΕ ΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΓΩΓΕΣ- ΤΙ ΛΕΝΕ Ο...

Για δεύτερο 24ωρο συνεχίζεται ο αποχιονισμός και η ρίψη άλατος από συνεργεία της Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής ενότητας Ημαθίας.Πιο συγκεκριμένα, τα συνεργεία επιχειρούν σε τμήματα...

 Το ΕΚΕΔΙΜ Θεοχαρόπουλος- Κέντρο Δια Βίου Μάθησης με τις πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας και νέων προγραμμάτων,προσφέρει στην κοινωνία της Ημαθίας δυο ταχύρυθμα προγράμματα εκμάθησης Ρωσικών και ...

 Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Νάουσας  διοργανώνει σεμινάριο με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό (bulling) -σε συνεργασία με την κα Τασιώνα Αθηνά (επισκέπτρια υγείας) και το Πανεπιστήμιο Κύπρου-...