Οι 150 υπογραφές πολιτών έγιναν 400 και ζητούν τον εξωραϊσμό της Πλατείας Ωρολογίου

Οι 150 υπογραφές πολιτών έγιναν 400 και ζητούν τον εξωραϊσμό της Πλατείας Ωρολογίου

Με 150 υπογραφές πολιτών ξεκίνησαν να διεκδικούν την αποκατάσταση και τον εξωραϊσμό της Πλατείας Ωρολογίου πριν από δύο εβδομάδες περίπου με την παρουσία τους στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας και σήμερα ξεπέρασαν τις 400 υπογραφές. Εκπροσωπώντας αυτό τον αριθμό πολιτών, η κα. Ερμιόνη Καλλαρά μίλησε χθες στον «Άκου 99.6» στην πρωινή εκπομπή της Σοφίας Γκαγκούση (10.00-11.00).

«Η πλατεία είναι αφρόντιστη. Αυτό μας έκανε να αντιδράσουμε και να κάνουμε το αυτονόητο. Για να μπορούμε όμως να χτυπήσουμε την πόρτα του Δημαρχειακού Μεγάρου έπρεπε να έχουμε τις υπογραφές κάποιων πολιτών που εμπράκτως διαφωνούν με αυτή την κατάσταση. Έτσι χωρίς πολύ μεγάλη προσπάθεια μαζεύτηκαν οι πρώτες 150 υπογραφές. Πρέπει να σας πω ότι μετά την παρουσία μας στο δημοτικό συμβούλιο, πολύς κόσμος που δεν ήξερε για αυτή την κίνηση , ήρθε αυθόρμητα κοντά μας και ζήτησαν να υπογράψουν κι αυτοί.. Εμείς είμαστε εδώ τους είπαμε. Δεν κάνουμε κάτι ιδιαίτερο. Ελάτε, πλαισιώστε αυτή την κατάσταση, βάλτε την υπογραφή σας και ήδη αυτή τη στιγμή έχουν συγκεντρωθεί 400 υπογραφές. Μας έψαξαν και μας βρήκαν από μόνοι τους, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό δεν πονάει μόνο εμάς. Οι άνθρωποι θέλουν απλώς κάποιους να ξεκινήσουν αυτή την ιστορία για να συνεχίσουν και οι υπόλοιποι.»

Πείτε μας για την εμπειρία από την παρουσία σας στο Δημοτικό Συμβούλιο… 

Αυτό που έχω να πω είναι ότι οι πάντες συμφώνησαν ότι έχουμε δίκιο. Ξέρετε όμως, είχα την αίσθηση οτι βρισκόμουν σε μια άλλη πόλη και το πρόβλημα αφορούσε μια άλλη πόλη. Έμοιαζε δηλαδή, εδώ και τόσα χρόνια, σαν να  περίμεναν τους 150 για να καταλάβουν ποιο είναι το πρόβλημα της πόλης, να το διαπιστώνουμε και να μένουμε απλώς στις διαπιστώσεις. Με διαπιστώσεις και ευχολόγια , δυστυχώς ,οι φθορές και η εγκατάλειψη  πλατειών και του δημόσιου χώρου δεν αντιμετωπίζεται. Επί της ουσίας δεν απαντηθήκαμε. Περιμέναμε μέχρι την Τετάρτη ο Δήμος να είχε αρχίσει να αναλαμβάνει την φροντίδα της πλατείας. Πιστεύουμε ότι σύντομα θα αντιδράσει γιατί αυτό είναι το αυτονόητο. Οι προτάσεις μας δεν αφορούν νέα σχέδια. Όχι άλλες εργολαβίες. Θέλουμε αυτή η πλατεία να συντηρηθεί, να εξωραϊστεί, να φυτευτεί, τα σιντριβάνια της να λειτουργήσουν. Οι διελεύσεις να γίνουν λειτουργικές. Όχι άλλες εργολαβίες, όχι άλλα σχέδια, όχι άλλο τσιμέντο. Αυτή την άσχημη πλατεία, να δούμε πώς θα την κάνουμε όμορφη.

Εσείς τι ζητήσατε;

Αυτά που ζητήσαμε είναι και υλοποιήσημα και εφικτά. Ζητήσαμε να συντηρηθεί η πλατεία. Έχουμε ξηλωμένα δάπεδα, μάρμαρα που έχουν ξεκολλήσει. Δεν μπορούν  τα παιδιά που πηγαίνουν στα σχολεία κάθε μέρα με τους γονείς τους να περάσουν στην απέναντι διάβαση. Αυτό είναι κάτι που εύκολα λύνεται. Ο Δήμος έχει την τεχνική υπηρεσία, που έχει τους αρχιτέκτονές της, θα καθίσουν σε ένα τραπέζι και θα βρεθεί η λύση. Επίσης το πράσινο είναι λίγο στην πλατεία. Να γίνει ανθρώπινη. Αυτό ζητάμε. Ούτε να δαπανηθούν υπέρογκα ποσά. Δεν χρειάζεται να μπουν σε προγράμματα. Το αυτονόητο να κάνει η παρούσα Δημοτική Αρχή. Και  υπάρχει και εθελοντική ομάδα που είναι έτοιμη να συνδράμει προς κάθε κατεύθυνση. Αλλά πρώτα πρέπει να αντιδράσει ο Δήμος.

 

Τι θα κάνετε ως δεύτερο βήμα;

Η επόμενη κίνηση που έχουμε να κάνουμε είναι να κλείσουμε ένα ραντεβού με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και να ζητήσουμε να δούμε ποια είναι η πορεία. Το βράδυ που έγινε το δημοτικό συμβούλιο, θα μπορούσαν να πάρουν μια απόφαση στη βάση ότι, αφού  όλα αυτά που λέμε είναι εφικτά και υλοποιήσιμα, να τα προχωρήσουμε.

Τα παράπονα είναι πολλά. Δεν θα ήθελα να μεταφέρω αυτό το νοσηρό κλίμα, αλλά σ αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάμε, ο κόσμος βγαίνοντας από το σπίτι του θέλει να πάει σε έναν δημόσιο χώρο ευχάριστο. Συνεπώς, αυτός ο χώρος, όσο είναι εγκαταλελειμμένος, όσο είναι ασυντήρητος, δεν μπορεί να φέρνει χαρά. Το καταλαβαίνετε και εσείς. Βάλτε τον εαυτό σας στην θέση κάθε δημότη. Είναι φυσικό.Είναι ποικίλα τα συναισθήματα των πολιτών, αλλά δεν θέλω να μείνουμε σε αυτό. Θέλω να μείνουμε στην ουσία των πραγμάτων και η ουσία των πραγμάτων είναι  κάτι τόσο απλό και τόσο εύκολο και δεν χρειάζεται χρήματα. Είναι υλοποιήσιμες λύσεις, αρκεί να θέλουν.. Εμείς δεν πάμε να απαξιώσουμε αυτό που έγινε. Καλό ή κακό, έγινε. Ας δούμε πως θα αγαπήσουμε αυτή την άσχημη πλατεία της πόλης , πως θα την εξωραΐσουμε, πως θα την εκσυγχρονίσουμε, πως θα την κάνουμε πιο λειτουργική.

Θέσατε ένα ζήτημα για την πλατεία πλατάνων. Για εκεί τι προτείνετε;

Και εκεί το αυτονόητο. Υπάρχει ένα σχέδιο εκ μέρους του συλλόγου των αρχιτεκτόνων, από ότι μας έχουν πληροφορήσει, που δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Δεν λάβαμε ούτε περί αυτού απάντηση. Φαντάζομαι ότι εντός των ημερών με κάποιο τρόπο θα κληθούμε να μιλήσουμε. Είπαμε να είναι πάρκο. Να μην είναι Parking. Τόσο απλά. Έχει 4 υπέροχα πλατάνια, να σκιάζουν τον κόσμο, να μην σκιάζουν τα αυτοκίνητα, πολλά εκ των οποίων δεν μετακινούνται και ποτέ. Και να σκεφτείτε ότι γειτονεύει με ένα μνημείο μεγάλης ιστορικής αξίας όπως είναι η παλιά Μητρόπολη. Δηλαδή σε άλλες πόλεις σε άλλες χώρες αυτό το πράγμα θα προσπαθούσαν να το συνδέσουν και να έχει μια συνέχεια. 

Αν κάποιος θέλει να έρθει να σας βρει πως μπορεί;

Καταρχάν το κάλεσμα είναι προς όλους. Όποιος θέλει και όποιος έχει κάποιες σκέψεις. Όποιος μπορεί να βοηθήσει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, δύο είναι τα σημεία που μπορεί να μας βρει. Το ένα είναι το Φαρμακείο του Σούλη Λιάκου στον Προμηθέα και το άλλο είναι η «Χοροδιάσταση» του Νίκου Καλιαρά στο κέντρο της πόλης. Εκεί υπάρχει και το κείμενο με τις προτάσεις και τα αιτήματα που έχει κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και υπάρχει και ένα κατάλογος ανοιχτός για όσους θέλουν να υπογράψουν. Τους καλούμε πραγματικά να έρθουν και να μας πουν ότι θέλουν και ότι ξέρουν. Θέλουμε άμεση απάντηση από την Δημοτική αρχή με πράξεις. Θέλουμε να δούμε ξανά η πλατεία να ζωντανεύει για να ελκύσει τους δημότες της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξεκίνησαν εγγραφές στις ειδικότητες Α’ Εξαμήνου   του Δημόσιου ΙΕΚ Βέροιας

Ξεκίνησαν εγγραφές στις ειδικότητες Α’ Εξαμήνου του...

Ξεκίνησε η Γ’ φάση εγγραφών (συμπληρωματικές...

Σύλληψη 42χρονης για καταδικαστική απόφαση

Σύλληψη 42χρονης για καταδικαστική απόφαση

Συνελήφθη στις 24 Σεπτεμβρίου 2018, το πρωί στη Βέροια,...

Εμβολιασμοί αλεπούδων με εναέριες ρίψεις εμβολίων-δολωμάτων από την 1η Οκτωβρίου

Εμβολιασμοί αλεπούδων με εναέριες ρίψεις...

Η 28η Σεπτεμβρίου είναι επίσημα η παγκόσμια ημέρα...

Συνελήφθη 51χρονος στην Ημαθία για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης

Συνελήφθη 51χρονος στην Ημαθία για καλλιέργεια...

Από το Τμήμα Ασφάλειας Αλεξάνδρειας Συνελήφθη στις 24...

Ο έρωτας και η συντροφικότητα απέναντι στη μοναξιά της Τρίτης ηλικίας, είναι δικαίωμα και όχι ταμπού

Ο έρωτας και η συντροφικότητα απέναντι στη μοναξιά της...

-Σειρά ομιλιών στα ΚΑΠΗ του Δήμου ΒέροιαςΗ μοναξιά, ο...

Νομοθετημένο τέλος της ΔΕΥΑΒ που έχει λήξει,   εξακολουθεί να εισπράττεται  με απόφαση του Δ.Σ.

Νομοθετημένο τέλος της ΔΕΥΑΒ που έχει λήξει, ...

- Ένα χαράτσι στους λογαριασμούς του νερού, αποκάλυψε ο...

Προγράμματα Αισθητικών Εφαρμογών LaVita του κέντρου δια βίου μάθησης    «ΔΙΚΤΥΩΣΗ»

Προγράμματα Αισθητικών Εφαρμογών LaVita του κέντρου δια...

Το τμήμα Αισθητικών Εφαρμογών LaVita του κέντρου δια βίου...

Προγράμματα Αισθητικών Εφαρμογών LaVita του κέντρου δια βίου μάθησης «ΔΙΚΤΥΩΣΗ»

Προγράμματα Αισθητικών Εφαρμογών LaVita του κέντρου δια...

Το τμήμα Αισθητικών Εφαρμογών LaVita του κέντρου δια βίου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Ξεκίνησε η Γ’ φάση εγγραφών (συμπληρωματικές εγγραφές) καταρτιζομένων στο ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΕΚ ΒΕΡΟΙΑΣ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2018Β. Κενές θέσεις υπάρχουν στις παρακάτω ειδικότητες Α’ Εξαμήνου:1. Βοηθός Φαρμακείου2. Τεχνικός...

Συνελήφθη στις 24 Σεπτεμβρίου 2018, το πρωί στη Βέροια, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Βέροιας, 42χρονη ημεδαπή, διότι σε βάρος της εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου...

Η 28η Σεπτεμβρίου είναι επίσημα η παγκόσμια ημέρα πρωτοβουλίας για την αύξηση της ευαισθητοποίησης, την ενημέρωση, την πρόληψη και τη μείωση της θνησιμότητας από τη θανατηφόρα ασθένεια της λύσσας.Με αφορμή...

Από το Τμήμα Ασφάλειας Αλεξάνδρειας Συνελήφθη στις 24 Σεπτεμβρίου 2018, το πρωί, μετά από συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Αλεξάνδρειας, 51χρονος ημεδαπός, για καλλιέργεια...