Προς κάθε αρμόδιο - Τα αδέσποτα σκυλιά υπό το φως της παγκόσμιας ημέρας ζώων

Προς κάθε αρμόδιο - Τα αδέσποτα σκυλιά υπό το φως της παγκόσμιας ημέρας ζώων

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων που ορίστηκε να τιμάται στις 4 Οκτωβρίου κάθε έτους, καθιερώθηκε για να επισημαίνει την ηθική δέσμευση των ανθρώπων να σέβονται όλα τα ζωντανά πλάσματα , όπως αναφέρεται και στο προοίμιο της Ευρωπαϊκής Διακήρυξης για την προστασία των ζώων συντροφιάς.

Eπισημαίνεται ότι η ευθύνη του ανθρώπου ως μεμονωμένου ατόμου αλλά και ως κοινωνίας, απέναντι στα ζωντανά πλάσματα με τα οποία συνυπάρχει στον πλανήτη, προάγει τον πολιτισμό και βοηθάει στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας.

Σύμφωνα με την ισχύουσα συνθήκη του Άμστερνταμ, τα Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα κράτη μέλη, υποχρεούνται να παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία και τον σεβασμό όλων των ζώων, κατά τη χάραξη νέων πολιτικών στη γεωργία, στις μεταφορές, στην έρευνα και γενικά στην ενιαία αγορά.

Στα πλαίσια αυτά η χώρα μας έχει κυρώσει τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις και έχει ενσωματώσει στο Εθνικό Δίκαιο τις Ευρωπαϊκέςς Οδηγίες που αφορούν την προστασία και ευζωία όλων των ζώων.

Επίσης με το Νόμο 4039/2012 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, έχει θεσπιστεί η απαγόρευση της κακοποίησης και της βάναυσης μεταχείρισης κάθε είδους ζώου, ενώ καθορίζονται σημαντικές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Παρά ταύτα όμως από καιρού εις καιρό καταγράφονται θλιβερές και απάνθρωπες ενέργειες εξόντωσης αδέσποτων σκυλιών που επαναφέρουν στο προσκήνιο ένα χρόνιο ζήτημα με σαφείς υγειονομικές, αισθητικές και πολιτισμικές, παραμέτρους.

Η έκθεση επί ημέρες σε κοινόχρηστους χώρους των νεκρών ζώων, καθώς και των υπολειμμάτων των δηλητηριασμένων τροφών που προκάλεσαν την εξόντωση τους, αποτελεί σαφέστατη πολιτισμική οπισθοδρόμηση, αισθητική βαρβαρότητα και σοβαρότατη υγειονομική απειλή.

Παρά όμως τις εύλογες αντιδράσεις που εκδηλώνονται από το ανεπίτρεπτο γεγονός της εξόντωσης των σκυλιών, δεν παύουν να τίθενται επί τάπητος τα ζητήματα που προκαλούνται από την ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού τους.

Είναι πράγματι ιδιαίτερα αισθητά τα προβλήματα που κατά καιρούς ανακύπτουν από την παρουσία σημαντικού αριθμού αδέσποτων σκυλιών τα οποία σε αγελαία και ημιάγρια κατάσταση περιέρχονται τις αστικές κυρίως περιοχές.

Η ανεξέλεγκτη παρουσία των αδέσποτων αυτών ζώων, εκτός από το αισθητικό μέρος ελλοχεύει κινδύνους για την δημόσια υγεία, ιδιαίτερα σε ορισμένες περιόδους του έτους που αναπτύσσουν ασυνήθιστη επιθετικότητα.

Το πρόβλημα συνολικώς απασχολεί από πολλών ετών τις τοπικές κοινωνίες και αποτελεί αντικείμενο τακτικής αναφοράς στον τύπο και στις συνεδριάσεις των αυτοδιοικητικών οργάνων.

Παρά όμως τον έντονο προβληματισμό που διαρκώς αναπτύσσεται, δεν έχει δοθεί μέχρι τώρα καμία ουσιαστική λύση, με αποτέλεσμα η κατάσταση αυτή τακτικά να υποτροπιάζει.

Οι σύγχρονες αντιλήψεις ζωοφιλίας που κυριαρχούν ανά τον κόσμο αλλά και το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, δεν επιτρέπουν την επίλυση του προβλήματος με μεθόδους εξόντωσης των συμπαθέστατων τετραπόδων, τα οποία η ιστορία και η παράδοση τα έχουν αναγάγει σε φίλους, φύλακες και συντρόφους του ανθρώπου.

Ο μόνος παραδεκτός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος που ανακύπτει με τα αδέσποτα σκυλιά είναι ο έλεγχος του πληθυσμού τους κατά τρόπον ώστε να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή τους και με αυτόν τον τρόπο να μειωθεί σταδιακά ο αριθμός τους.

Οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται περιστασιακά από φορείς προς αυτήν την κατεύθυνση είναι αξιόλογες,αλλά δεν επαρκούν για να ελέγξουν συνολικώς το πρόβλημα.

Ο συγκεκριμένος πληθυσμιακός έλεγχος αποτελεί αντικείμενο ειδικού προγράμματος το οποίο πρέπει να εκπονηθεί και να υλοποιηθεί με ευθύνη των καθ ύλη αρμόδιων υπηρεσιών.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα πρέπει να έχει ως αντικείμενο τον συστηματικό κτηνιατρικό έλεγχο, την ταυτοποίηση, τον εμβολιασμό και την σταδιακή στείρωση όλων των αδέσποτων σκυλιών.

Η εκπόνηση πριν από όλα εμπεριστατωμένης οικονομοτεχνικής μελέτης είναι περισσότερο από αναγκαία για να καταστεί εφικτή και η εξασφάλιση πόρων για την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος.

Σε κάθε περίπτωση το όλο έργο αποτελεί αρμοδιότητα των Αυτοδιοικήσεων.

Σε περίπτωση δυσχέρειας των καθ ύλη αρμοδίων Υπηρεσιών να ανταποκριθούν σε αυτό το έργο, η εκπόνηση της μελέτης και η υλοποίηση του προγράμματος πρέπει να ανατεθούν στον ιδιωτικό τομέα.

Ευθύνη των αυτοδιοικητικών οργανισμών είναι η αναζήτηση και εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων, τόσο από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους όσο και από οικεία συμμετοχή.

Μόνο έτσι μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικά ο πληθυσμός των αδέσποτων σκυλιών, χωρίς την εκδήλωση ενεργειών ομαδικής εξόντωσης που μας παραπέμπουν στην βαρβαρότητα και την πολιτισμική οπισθοδρόμηση.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων που τιμήθηκε προ ημερών, ας αποτελέσει πηγή έμπνευσης προς αυτήν την κατεύθυνση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του Διαβατού Ημαθίας

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του...

Στα πλαίσια της δράσης μας "Το Λ.Ε.Β ντύνει τα νιάτα...

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας  στο Νηπιαγωγείο Ασωμάτων

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο Νηπιαγωγείο...

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου των...

Η  ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ  ΤΟΥΣ  ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Η ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Με μεγάλη μας χαρά, υποδεχτήκαμε και φέτος, τους...

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

Την  Κυριακή 24 Μαρτίου στο  Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο...

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες  -Για κάθε θέση εργασίας η επιχορήγηση ανέρχεται σε 12.264 ευρώ

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα...

Την Παρασκευή 5 Απριλίου, λήγει η προθεσμία υποβολής...

Παρά τις παρεμβάσεις,  συνεχίζονται εσπευσμένα  και ανεξέλεγκτα οι εργασίες στον χώρο της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας

Παρά τις παρεμβάσεις, συνεχίζονται εσπευσμένα και...

Από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας ανακοινώνονται...

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Επίσκεψη κλιμακίου της  Γ.Σ.Ε.Ε. στη Βέροια, ενόψει της Γενικής  Απεργίας στις 17 Απριλίου 2024

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Επίσκεψη κλιμακίου...

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη κλιμακίου της...

Στις 29 και 30 Μαρτίου: Εκπαιδευτική Διημερίδα Εσωτερικής Παθολογίας στη Βέροια

Στις 29 και 30 Μαρτίου: Εκπαιδευτική Διημερίδα...

Εκπαιδευτική Διημερίδα Εσωτερικής Παθολογίας,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...