Το συλλεκτικό ημερολόγιο  του Απόστολου Ιωσηφίδη

Το συλλεκτικό ημερολόγιο του Απόστολου Ιωσηφίδη

Το «Συλλεκτικό Ημερολόγιο 2018» είναι ένα πανέμορφο, σε μορφή και περιεχόμενο, ημερολόγιο, διανθισμένο (με διάφορα κείμενα, προσευχές κ.ά.) ενός ανθρώπου έμπλεου χριστιανικών αρετών, του μακαριστού πατρός Μελετίου Αίβατζίδη, εικονογραφημένο με 14 πίνακες ζωγραφικής (με μολύβι σε χαρτόνι) σε εξώφυλλο, εσωτερικές σελίδες και οπισθόφυλλο της Ντανιέλας Μπουζάτο, αρχιτέκτονος, συνδυασμένα όλα με το καλλιτεχνικό γούστο και την ευρυμάθεια του Απόστολου Ιωσηφίδη, προσδίδουν στο Ημερολόγιο ιδιαίτερη χάρη, βαρύτητα και ιδιαιτερότητα.

Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι οι εικονογραφημένοι πίνακες της Ντανιέλας είναι εμπνευσμένες από τις αυτοβιογραφικές αφηγήσεις και τις προσευχές του πατρός Μελετίου Αϊβαζίδη, είναι αξιοπρόσεχτες και άξιες επαίνου.

Το «Ημερολόγιο» 2018, αποτελείται, εκτός από τα εξώφυλλα, από 28 σελίδες. Σε κάθε εσωτερική σελίδα, ο Απόστολος, όπου δεν υπάρχει πίνακας της Ντανιέλας, βάζει στο πάνω μέρος της σελίδας ένα κείμενο (προσευχή, θεία οικονομία, έλεος, διδασκαλίες) δημιουργία του πατρός Μελετίου και στο κάτω μέρος επιλεκτική, σύντομη και κατατοπιστική, βιογραφία (αυτοβιογραφία) που αφορά τον ίδιο.

Με αυτόν τον τρόπο γνωρίζουμε, διαβάζοντας το περιεχόμενο του Ημερολογίου, την πνευματική δημιουργία και τη ζωή και δέηση του πατρός Μελετίου.

Το «Συλλεκτικό Ημερολόγιο» είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη γέννηση του πατρός Μελετίου Αϊβαζίδη, του ορφανοτρόφου, ο οποίος, αν και τυφλός, περιέθαλψε στα χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου πολέμου, αλλά και τις επόμενες δεκαετίες, πάνω από 2000 ορφανά στην περιοχή Πέλλας και της Ημαθίας.

Δεν θα σταθώ στο πρώτο, σαν οικογενειακό ορφανοτροφείο, από δύο ορφανά και ένα γέροντα σε νοικιασμένο σπίτι, στη Λεπτοκαρυά Γιαννιτσών, ούτε στους τροφίμους που φρόντιζε και είχε στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Μεσημερίου Εδέσσης, ούτε στους τροφίμους που είχε στο εξωκκλήσι της Ζωοχόδου Πηγής στη Νάουσα, αλλά θα σημειώσουμε λίγα λόγια για το Εκκλησιαστικόν Οικοτροφείον Αρρένων «Όσιος Θεοφάνης» μέσα στη Νάουσα από το 1971.

Σ’ αυτό περιμάζεψε, μεγάλωσε, σπούδασε και αποκατέστησε επαγγελματικά εκατοντάδες ορφανά παιδιά από τη Νάουσα και τις γύρω περιοχές. Δίκαια ονομάστηκε Ορφανοτρόφος και αναγνωρίστηκε στη συνείδηση των τροφίμων του και όσων του γνώρισαν ως μεγάλη οσιακή μορφή για την Ορθοδοξία και τη Νάουσα που όλη του τη ζωή την πέρασε διακονώντας το συνάνθρωπό του και προστατεύοντας εκατοντάδες ορφανά.

Ο πατήρ Μελέτιος Αϊβαζίδης δεν ενδιαφέρθηκε μόνο για το φαγητό των τροφίμων του, αλλά περισσότερο για την πνευματική καλλιέργειά τους.

Ο Απόστολος Ιωσηφίδης, με τις ευαισθησίες του σε θέματα κοινωνικής και θρησκευτικής ζωής, μας παρουσιάζει στο «Συλλεκτικό Ημερολόγιο», κείμενα, προσευχές κ.ά., που τα διάλεξε από πλήθος τέτοιων κειμένων και τα αντιστοίχισε στις σελίδες του Ημερολογίου του με τη ζωή και τη δράση του πατρός Μελετίου.

Τα λίγα κείμενα που έστησε στο «Συλλεκτικό Ημερολόγιο» ο Απόστολος, αποπνέουν δυνατό άρωμα χριστιανικών αρετών και δείχνουν το ψυχικό μεγαλείο, το βάθος και το πλάτος των χριστιανικών αρετών του πατρός Μελετίου.

Παράλληλα, δείχνει δρόμους χριστιανικής ζωής, τονίζοντας σημεία της ζωής και δράσης του.

Απορεί και θαυμάζει κανείς διαβάζοντας τα κείμενα αυτά. Αυτό οφείλεται στην απέραντη αγάπη του προς τον Θεό και τον άνθρωπο, την πίστη και τις αρετές που είχε. Ήταν έμπλεος έμπρακτης αγάπης, ταπεινοφροσύνης, ευγνωμοσύνης προς τον Θεό και τον άνθρωπο, ελεημοσύνης, πίστεως, ελπίδας στο Θεό και της αρετής της συγχωρήσεως (μακάριζε το συμμαθητή του που με μια βελόνα αρμάθας καπνού τον τραυμάτισε κατά λάθος, με αποτέλεσμα να τυφλωθεί, γιατί έγινε αυτό να ανοίξουν τα μάτια της ψυχής του και να βρει την ευτυχία του κοντά στο Θεό).

Η όλη ζωή ήταν και είναι ένα απλό ημερολόγιο, αλλά μας πρόσφερες ένα βιβλίο γεμάτο έμπρακτες αρετές του πατρός Μελετίου, προς μίμηση και πνευματική καλλιέργεια. Σε ευχαριστούμε.


Παύλος Δ. Πυρινός

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανθοέκθεση στον πεζόδρομο Πλατέος

Ανθοέκθεση στον πεζόδρομο Πλατέος

Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού...

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε εκδήλωση στην Βέροια

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε...

Η ομάδα γυναικών Βέροιας, μέλος της Ομοσπονδίας...

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η παρουσίαση του βιβλίου «Ο πόλεμος των κάστρων!» της Εύας Ιεροπούλου

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και οι εκδόσεις ...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως για την 25η Μαρτίου

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας συμμετείχε το Σάββατο...

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου Γυμνασίου Βέροιας «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ»

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου...

Η Εθελοντική Δωρεά Μυελού των Οστών χαρίζει νέα ελπίδα...

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη στην 25η Μαρτίου 1821

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη...

Το Σάββατο 16-3-2024 στις 18.30 πραγματοποιήθηκε στην ...

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC FESTIVAL

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC...

Στο  Balkan Classic Contemporary Festival στο Μέγαρο Μουσικής...

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου:  Το έργο

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου: Το έργο "Μας...

Θεατρική Παράσταση με το έργο "Μας χωρίζει μια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...