Η τουρκική προκλητικότητα ως έκφραση αδυναμίας

Η τουρκική προκλητικότητα ως έκφραση αδυναμίας

Γράφει ο Χρήστος Α. Αποστολίδης*

Από την επίσκεψη του τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν σε Αθήνα και Θράκη τον Νοέμβριο του 2017, για τη σκοπιμότητα και χρησιμότητα της οποίας χύθηκε αρκετό μελάνι και διατυπώθηκαν σαφείς προβληματισμοί από πολλές πλευρές, μέχρι και σήμερα (Φεβρουάριος 2018) διαπιστώνεται μια άκρατη όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας στην περιοχή του Αιγαίου, διανθισμένης με πολεμικές ιαχές και ηχηρές απειλές. Η προφανώς προσχεδιασμένη προσπάθεια βύθισης του πλοίου του Λιμενικού Σώματος στην θαλάσσια περιοχή των Ιμίων κατέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι οι εξ ανατολών γείτονές μας έχουν περάσει πλέον από τα λόγια στις πράξεις, οι οποίες σταδιακά γίνονται όλο και πιο έντονες φέρνοντας τον κίνδυνο ανάφλεξης, συνεπεία τυχαία γεγονότος όλο και πιο κοντά. 

Δεν θα πρέπει να μας ξαφνιάζουν τέτοιες συμπεριφορές. Διαχρονικά οι τούρκοι πολιτικοί χρησιμοποιούσαν το Αιγαίο και τις παντοειδείς ευφάνταστες διεκδικήσεις τους, προκειμένου να καλύπτουν άλλα εσωτερικής φύσεως ζητήματα, αποσπώντας το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από δυσάρεστα γεγονότα που προκαλούν κατακραυγή. 

Πράγματι, η πολεμική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας», δηλαδή η τουρκική επίθεση στην Εφρίν, έναν μήνα μετά την εκκωφαντική έναρξη της εξελίσσεται σε αποτυχία, μια και ο τουρκικός στρατός έχει καθηλωθεί από τη σφοδρή κουρδική αντίσταση. Το τουρκικό επιτελείο υπολόγιζε ότι με την υποστήριξη των ισλαμιστών και τζιχαντιστών μισθοφόρων του, θα κατάφερνε να καταλάβει ολόκληρο τον κουρδικό θύλακα της Εφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, μέσα σε τρεις ημέρες. Ένα μήνα μετά οι Τούρκοι έχουν καταφέρει να προχωρήσουν μόνον πέντε (5) χιλιόμετρα. Οι μάχες λαμβάνουν χώρα σε 37 χωριά που εκτείνονται σε πέντε μέτωπα. Την ημέρα οι Κούρδοι μαχητές εκκενώνουν τα χωριά, για να μην είναι εκτεθειμένοι στις αεροπορικές επιδομές των Τούρκων και το βράδυ αντεπιτίθενται στους Τούρκους και τους μισθοφόρους τους. Συνολικά η Εφρίν έχει 336 χωριά. Δεκάδες φέρετρα στρατιωτών καταφθάνουν στην Τουρκία καθημερινά. Ο τουρκικός στρατός βρίσκεται σε δεινή θέση και για μια ακόμη φορά αποδεικνύει στα στρατιωτικά επιτελεία του κόσμου ότι το αξιόμαχό του είναι χαμηλότατο. 

     Άλλωστε, οι εκτεταμένες εκκαθαρίσεις που έλαβαν χώρα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016 και οι δεκάδες χιλιάδες φυλακίσεις και απολύσεις έμπειρων αξιωματικών είναι βέβαιο ότι έχουν πλήξει τη δυναμική του στρατεύματος και ισχυρά απομειώσει την αποτελεσματικότητά του. Όλα αυτά καθιστούν πρακτικά αδύνατη την ταυτόχρονη ικανοποιητική ανταπόκριση του τουρκικού στρατού σε τουλάχιστον τρία (3) πολεμικά μέτωπα (Συρία, Ανατολικό Αιγαίο, Θράκη) που υποτίθεται ότι θα επιδιώξουν να ανοίξουν, με στόχο «να προστατέψουν τα κυριαρχικά δικαιώματά τους», όπως αρέσκονται να διακηρύττουν. 

Ωστόσο, οι τεχνητές εντάσεις που καθημερινά δημιουργούν ο Πρόεδρος Ερντογάν και οι επιτελείς του, όσο και αν συνιστούν ένα θέατρο του παραλόγου προορισμένου για κατανάλωση από την διχασμένη τουρκική κοινή γνώμη, εντούτοις δεν θα πρέπει να απαξιώνονται αλλά αντίθετα να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα από την ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, η οποία οφείλει να μην κυριαρχείται από φοβικά και αμυντικά σύνδρομα. Άλλωστε, πριν από κάθε πόλεμο η κατάσταση ξεκινά πάντα με μια συστηματική εκστρατεία δαιμονοποίησης του στόχου στα μάτια του λαού. Η αδιάκοπη πλειοδοσία ανθελληνικής προπαγάνδας που υποδαυλίζεται από το σύνολο της τουρκικής πολιτικής σκηνής είναι προφανές ότι αποσκοπεί να ενσταλάξει στη συνείδηση του τουρκικού κοινού ότι ο Ελληνισμός είναι ο εχθρός στο πλαίσιο της προετοιμασίας για ένα μελλοντικό πόλεμο.

     Όμως, οι κάθε είδους προκλήσεις πρέπει να τυγχάνουν ξεκάθαρων και άμεσων απαντήσεων, γιατί διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος δημιουργίας τετελεσμένων καταστάσεων που δύνανται να οδηγήσουν μοιραία σε απώλεια εθνικής κυριαρχίας, με ό,τι τραγικές προεκτάσεις συνεπάγεται κάτι τέτοιο για την Πατρίδα μας στην δεδομένη ιστορική συγκυρία. 

Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω 

Υπ. Διδάκτωρ Νομικής Σχολής Α.Π.Θ

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα για το τμήμα κοσμήματος της ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας

Εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα για το τμήμα...

Οι μαθήτριες των τμημάτων αργυροχοΐας και εικαστικού ...

Από το Τμήμα Ασφάλειας Βέροιας συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη τρία άτομα για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Από το Τμήμα Ασφάλειας Βέροιας συνελήφθησαν στη...

Εντοπίσθηκαν περισσότερα από 390 γραμμάρια κοκαΐνη ...

Δεύτερη ανταλλαγή μαθητών στο πλαίσιο του προγράμματος  Erasmus+ ΚΑ2 με τίτλο «Trans European Water Sustainability»

Δεύτερη ανταλλαγή μαθητών στο πλαίσιο του...

Η δεύτερη βραχυπρόθεσμη ανταλλαγή μαθητών στο πλαίσιο...

Κ. Ναλμπάντης: Επικίνδυνα διχαστικός μέσα στον πανικό του ο κ. Γκυρίνης

Κ. Ναλμπάντης: Επικίνδυνα διχαστικός μέσα στον πανικό...

Με έκπληξη ομολογώ, διάβασα την ανακοίνωση του κ....

Στην πρώτη του συνέντευξη, μετά την υπουργοποίησή του, στον ΑΚΟΥ 99.6 - Άγγελος Τόλκας: «Πολιτική επιλογή,  να ανταποκριθώ στο προσκλητήριο Τσίπρα  για μια συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων»

Στην πρώτη του συνέντευξη, μετά την υπουργοποίησή του,...

Τι λέει για «Κίνημα Αλλαγής», για τις αντιδράσεις και...

Για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου  στη Βέροια

Για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη...

Από την παράταξη του υποψήφιου του «Κινήματος...

Γεωργία Μπατσαρά:  Θα τιμήσουμε  τη Μνήμη  της Γενοκτονίας  του Ποντιακού  Ελληνισμού

Γεωργία Μπατσαρά: Θα τιμήσουμε τη Μνήμη της...

Από τον Συνδυασμό «Βέροια ΠΡΩΤεύουσα Πόλη» της...

Συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης για τον  κανονισμό λειτουργίας του εμπορικού πεζόδρομου Βέροιας

Συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης για τον ...

Τακτική Συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Τι λέει για «Κίνημα Αλλαγής», για τις αντιδράσεις και αιτιάσεις για την υπουργοποίησή του και για το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του, ως βουλευτής, στην ΗμαθίαΤα πρώτα του χαρτιά άνοιξε ο Άγγελος Τόλκας μετά...

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Οι μαθήτριες των τμημάτων αργυροχοΐας και εικαστικού κοσμήματος της ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας με επικεφαλής  τη δασκάλα τους, Μάρα Κοκκίνου επισκέφτηκαν την Αθήνα το διήμερο 16-17 Φεβρουαρίου με αφορμή - τι άλλο- το...