Πάνω από 300 σύνεδροι την ημερίδα για την φυσιολογία, θρέψη και   φυτοπροστασία της ακτινιδιάς

Πάνω από 300 σύνεδροι την ημερίδα για την φυσιολογία, θρέψη και φυτοπροστασία της ακτινιδιάς

Με τη συμμετοχή πλέον των 300 συνέδρων πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ημερίδα με θέμα ‘φυσιολογία, θρέψη και φυτοπροστασία της ακτινιδιάς’, την Τετάρτη 28 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας αναπτύχθηκαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις. Ο Δρ. Θεοχάρης Χατζηστάθης ερευνητής του Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στην παραγωγή και εμπορία των ακτινιδίων στη χώρα μας και ειδικότερα στην αυξητική τάση της παραγωγής αλλά και των εξαγωγών κατά τα τελευταία έτη.


Ο ομότιμος Καθηγητής Δενδροκομίας της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ. Δρ. Ιωάννης Θεριός μίλησε για θέματα φυσιολογίας, διαφοροποίησης ανθοφόρων οφθαλμών, άνθησης, καρπόδεσης και αύξησης του καρπού της ακτινιδιάς, στους παράγοντες που τα επηρεάζουν και στους τρόπους βελτίωσης της καρπόδεσης και των ποιοτικών χαρακτηριστικών των καρπών.

Ο Δρ. Θωμάς Σωτηρόπουλος του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας ανέπτυξε το θέμα ‘Θρέψη και Λίπανση της ακτινιδιάς’. Αναφέρθηκε στους ρόλους των θρεπτικών στοιχείων και στη συνιστώμενη λίπανση των ακτινιδεώνων με βάση τη φυσιολογία του φυτού και των εδαφολογικών αναλύσεων.

Ο Δρ. Αντώνης Ζαμπούνης του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας εστιάστηκε στις μυκητολογικές ασθένειες της ακτινιδιάς και ειδικότερα στο βοτρύτη και τη φυτόφθορα παρουσιάζοντας τους τρόπους αντιμετώπισης των ασθενειών στα πλαίσια της ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής.

Ο Δρ. Φίλιππος Ιωαννίδης μίλησε για την αντιμετώπιση των προσβολών από έντομα και νηματώδεις στα φυτά της ακτινιδιάς, ενώ ο κ. Σάββας Παστόπουλος για τον βακτηριακό καρκίνο και την ίσκα της ακτινιδιάς.

Ο κ. Elvio Romani της εταιρίας Roberto Romani S.r.l. παρουσίασε τα καινοτόμα συστήματα τεχνητής επικονίασης της ακτινιδιάς που χρησιμοποιούνται στην Ιταλία και ειδικότερα στις μηχανές συλλογής και διασκορπισμού της γύρης για την επίτευξη καλύτερης επικονίασης και γονιμοποίησης των καρπών.

Ο κ. Θ. Καραγιάννης της εταιρείας λιπασμάτων ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ αναφέρθηκε στα λιπάσματα υψηλής τεχνολογίας Nutractive για αύξηση της αποτελεσματικότητας λίπανσης των καλλιεργειών. 

Οι επόμενοι ομιλητές Χ. Δημητρίου και Ε. Τσαγκεράς των εταιρειών Κ&Ν Ευθυμιάδη και Χελλαφάρμ αντίστοιχα, παρουσίασαν φυτοπροστατευτικά προϊόντα των εταιριών τους με έγκριση χρήσης στην ακτινιδιά. Από τη συζήτηση που ακολούθησε φάνηκε το ενδιαφέρον των παραγωγών και των γεωτεχνικών για την καλλιέργεια της ακτινιδιάς και για τους τρόπους αύξησης της παραγωγής και βελτίωσης της ποιότητας των καρπών.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΖΗΜΙΩΝ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΙ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΖΗΜΙΩΝ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΙ ΣΤΗΝ...

Ανακοινώνεται από το υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ, τα ...

Αλλαγές στο ΔΣ του ΕΛΓΑ

Αλλαγές στο ΔΣ του ΕΛΓΑ

Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και...

Ανακοινώθηκαν τα πορίσματα για χαλάζι στο Νησί

Ανακοινώθηκαν τα πορίσματα για χαλάζι στο Νησί

Ανακοινώνεται ότι ο ΕΛ.Γ.Α. απέστειλε στις 26 Μαρτίου 2024,...

Νέα πορίσματα εκτίμησης ζημιών από ΕΛ.Γ.Α. για χαλάζι σε Καμποχώρι και Σταυρό

Νέα πορίσματα εκτίμησης ζημιών από ΕΛ.Γ.Α. για χαλάζι...

Ανακοινώνεται ότι ο ΕΛ.Γ.Α. απέστειλε σήμερα, 22 Μαρτίου...

Πορίσματα  ΕΛ.Γ.Α.  από το χαλάζι σε Μακροχώρι

Πορίσματα ΕΛ.Γ.Α. από το χαλάζι σε Μακροχώρι

Ανακοινώνεται ότι το υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ,...

  ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΡΙΣΜΑΤΩΝ ΕΛ.Γ.Α.  για  ΔΙΑΒΑΤΟ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΡΙΣΜΑΤΩΝ ΕΛ.Γ.Α. για ΔΙΑΒΑΤΟ

Ανακοινώνεται ότι το υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ,...

Εκτιμήσεις ζημιών από βροχόπτωση του ΕΛΓΑ σε Αρκοχώρι και Στενήμαχο

Εκτιμήσεις ζημιών από βροχόπτωση του ΕΛΓΑ σε Αρκοχώρι...

Αναγγελία κοινοποίησης πίνακα εκτιμήσεων ζημιών...

ΕΛΓΑ Ημαθίας: Πορίσματα εκτίμησης ζημιών από χαλάζι σε καλλιέργειες της Πρασινάδας

ΕΛΓΑ Ημαθίας: Πορίσματα εκτίμησης ζημιών από χαλάζι σε...

Ανακοινώνεται ότι ο ΕΛ.Γ.Α. απέστειλε την Παρασκευή 15 ...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Τι λένε στο «Λαό», Αποστόλου, Γιαννακάκης, ΑποστολίδηςΜία από τις παράπλευρες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, που αφορά την αγροτική παραγωγή, μεταποίηση και τις εξαγωγές κομπόστας, ροδακίνων και...

Άγνωστος προσποιούμενος υπάλληλο του ΟΠΕΚΕΠΕ (αγροτικές ενισχύσεις), τηλεφώνησε σε γεωργική παραγωγό στην Ημαθία, με το πρόσχημα ότι δήθεν δικαιούται χρήματα και στη συνέχεια απέσπασε τα τραπεζικά της...

Σε σημερινή σύσκεψη του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ αποφασίστηκε ο τρόπος καταβολής των προκαταβολών των αποζημιώσεων για τους ανοιξιάτικους παγετούς, που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με...

Aποζημιώσεις ύψους 34.856.466 ευρώ, καταβάλλονται σήμερα Παρασκευή στους αγρότες  για καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.Πρόκειται για ζημιές που αφορούν το έτος 2019 και θα δοθούν σε 15.778 δικαιούχους,...