Το Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας ανοίγει το θησαυροφυλάκιο της μνήμης

Το Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας ανοίγει το θησαυροφυλάκιο της μνήμης

Αυτό το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Απριλίου οι κυρίες του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας για άλλη μια φορά καταθέτουν την ψυχή τους στην υπόθεση του λαικού πολιτισμού, μέσω της διοργάνωσης του 4ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που θα διεξαχθεί στον Χώρο Τεχνών Βέροιας. 

Σ’αυτό το αντάμωμα παιδικών χορευτικών τμημάτων, συλλόγων απ’ όλη τη χώρα, γίνεται μία αξιοποίηση και προβολή του πολιτιστικού μας πλούτου, των ηθών και εθίμων κάθε τόπου που άλλοτε μοιάζουν μεταξύ τους, άλλοτε διαφέρουν, όμως όλα παρά τη διαφορετικότητά τους -όπου αυτή υπάρχει-, πιστοποιούν τη μοναδικότητα της παράδοσης κάθε περιοχής, την εθνική μας ταυτότητα. 

Το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας βασίστηκε σε μια ιδέα της δασκάλας παραδοσιακών χορών Ζωής Βεσυροπούλου, με κύριο στόχο τη διάσωση, διατήρηση και προβολή της λαικής μας παράδοσης. Μιας παράδοσης που συνδέεται με το χθες, αλλά δεν αποσυνδέεται με την πρόοδο, μιας παράδοσης που συνδέει τις γενιές, που είναι η μνήμη ενός έθνους, που είναι ιστορική φυσιογνωμία ενός λαού, που είναι τα θεμέλια της ιστορικής συνείδησής του. 

Κάθε δύο χρόνια που διεξάγεται το Φεστιβάλ, η πόλη φοράει τα καλά της και ανοίγει την αγκαλιά της για να υποδεχτεί εκατοντάδες παιδιά και τους συνοδούς τους από όλη την Ελλάδα, σε μια γιορτή παράδοσης και πολιτισμού, σε μια γιορτή όπου το παρελθόν είναι σφιχταγκαλιασμένο με το σήμερα. “Είναι ανάγκη ιδιαίτερα σε μια περίοδο αστάθειας να διαφυλάξουμε ό,τι προσδιορίζει την ταυτότητά μας, τον λαικό πολιτισμό μας” μας είπε η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας, κ. Ελλη  Μάλαμα, επισημαίνοντας παράλληλα την κατάθεση ψυχής των κυριών του Λυκείου ώστε η διοργάνωση να είναι άψογη όπως και η φιλοξενία στους συλλόγους που  συμμετέχουν στο Φεστιβάλ. 

Στο φετινό Φεστιβάλ συμμετέχουν σύλλογοι από όλη την Ελλάδα και παιδιά ηλικίας έως δεκατεσσάρων ετών θα παρουσιάσουν στον Χώρο Τεχνών ήθη και έθιμα, τραγούδια, χορούς, λαικά δρώμενα του τόπου τους, ενώ θα υπάρχξουν και παράλληλες δράσεις, όπως έκθεση χειροποίητων ειδών από τις κυρίες του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας και ανάδειξη ταλέντων. 

Κατά την πρώτη μέρα της εκδήλωσης, Σάββατο 21 Απριλίου, θα εμφανιστούν το Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας, το Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης, το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας, το Λύκειο Ελληνίδων Πατρών, το Λύκειο Ελληνίδων Σερρών, το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης, η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, ο Λαογραφικός Όμιλος Καραγκούνα Καρδίτσας, ο Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Βέροιας, η Πολιτιστική Πρωτοβουλία “Αρίλλα” Κέρκυρας, το Χορευτικό Χαλάστρα Θεσσαλονίκης. Την επομένη, Κυριακή 22 Απριλίου, θα εμφανιστούν το Λύκειο Ελληνίδων Κατερίνης, το Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς, το Λύκειο Ελληνίδων Ορεστιάδας, η Θρακική Εστία Βέροιας, ο Λαογραφικός Όμιλος Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου, ο Λαογραφικός Όμιλος Βλάχων και Φίλων Λαιλιάς Σερρών, ο Πολιτιστικός Οικολογικός Σύλλογος Περαίας Θεσσαλονίκης, ο Σϋλλογος Γρεβενών “Η Πίνδος”, ο Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου Βέροιας και το Τμήμα Λαογραφίας της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας. Η έναρξη των εκδηλώσεων και τις δύο ημέρες θα γίνει με την καθιερωμένη παρέλαση των χορευτικών τμημάτων στο κέντρο της πόλης στις 11 το πρωί και στις 12 θα ξεκινήσει το φεστιβάλ στον Χώρο Τεχνών. 

Αξίζει να παρακολουθήοσυμε το Φεστιβάλ  Παραδοσιακών Χορών που στόχο έχει τη διατήρηση της παράδοσης, μιας παράδοσης αντίδοτο στην εισαγόμενη υποκουλτούρα. 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνέλευση, αιμοδοσία και κοπή βασιλόπιτας στον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Νικομήδειας

Συνέλευση, αιμοδοσία και κοπή βασιλόπιτας στον...

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Νέας Νικομήδειας "Η ...

Τον ετήσιο χορό τους διοργανώνουν

Τον ετήσιο χορό τους διοργανώνουν "Τα Παιδιά της...

Ο Φιλανθρωπικός μη Κερδοσκοπικός Σύλλογος Γονέων &...

Κοπή Βασιλόπιτας της Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Δυτικής & Κεντρικής Μακεδονίας

Κοπή Βασιλόπιτας της Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων...

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17...

Το νέο πρόγραμμα κινηματοΘέατρου ΣΤΑΡ - Από αυτήν την Πέμπτη 21/2 έως 27/2

Το νέο πρόγραμμα κινηματοΘέατρου ΣΤΑΡ - Από αυτήν την...

Η ΤΑΙΝΙΑ LEGO 2 (ΜΕΤΑΓΛ.)Προβολές:  Πέμπτη 21/2 – Παρασκευή...

Πρόσκληση στη 2η Γουρουνοχαρά στη Φυτειά

Πρόσκληση στη 2η Γουρουνοχαρά στη Φυτειά

Ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Φυτειάς και οι...

Την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου στη «Στέγη» - Παρουσίαση βιβλίου του Κ. Γαλανούδη «98%»

Την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου στη «Στέγη» - Παρουσίαση...

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Βέροιας – Ημαθίας και η...

«Ο μάγος του 13» της Χρυσάνθης Πρωτοψάλτου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

«Ο μάγος του 13» της Χρυσάνθης Πρωτοψάλτου στη Δημόσια...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, οι εκδόσεις...

Προβολή της ταινίας   BLACK PANTHER στη Δημόσια   Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας

Προβολή της ταινίας BLACK PANTHER στη Δημόσια Κεντρική...

ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ AMERICAN SPACESΟ Φεβρουάριος...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Οι προκλήσεις & το μέλλον του Περιφερειακού & Κλαδικού τύπου - 1η Ενότηταhttps://www.youtube.com/watch?v=LhYHKBT_Up8&feature=youtu.beΟι προκλήσεις & το μέλλον του Περιφερειακού & Κλαδικού τύπου - 2η...

Παρασκευή 20 Ιουλίου και ώρα 9.15 μ.μ.στο Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»Η Συνάντηση του Σταύρου Ξαρχάκου με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη ήταν τελικά… Η Συνάντηση που ζητούν όλοι και αυτήν την χρονιά!Η μοναδική...

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Νέας Νικομήδειας "Η ΑΓΑΠΗ" ενημερώνει όλα τα μέλη του ότι την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019 στις 11:00 στα γραφεία του συλλόγου, συγκαλεί εκλογοαπολογιστική συνέλευση.Παράλληλα...

Ο Φιλανθρωπικός μη Κερδοσκοπικός Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων ΑμεΑ Ν. Ημαθίας και το Μικτό  Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Απασχόλησης & Κατάρτισης  ΑμεΑ '' Τα Παιδιά της Άνοιξης '',...