Ηχηρό «ΌΧΙ» στον «Κλεισθένη Ι» από την χθεσινή έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ

Ηχηρό «ΌΧΙ» στον «Κλεισθένη Ι» από την χθεσινή έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ

-Εκστρατεία ενημέρωσης σε όλη τη χώρα για το νομοσχέδιο
Γενικός Γραμματέας Συμβουλίου Δήμων & Περιφερειών της Ευρώπης: Παγίδα η απλή αναλογική, μπορεί να οδηγήσει σε ακυβερνησία τους Δήμους


Με ένα ηχηρό «ΌΧΙ» στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» για τη διοικητική μεταρρύθμιση απαντά σύσσωμη η Αυτοδιοίκηση από την μια άκρη της Ελλάδος ως την άλλη στο σχέδιο διάλυσης των Δήμων από το υπουργείο Εσωτερικών, διαμήνυσε ο Γ. Πατούλης στην ομιλία του κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ.

 «Η συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων, αλλά και των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, στέλνουμε στον κύριο Σκουρλέτη, αλλά και στους εμπνευστές αυτού του νομοσχεδίου, που μας το παρουσίασαν ως νομοσχέδιο μεταρρύθμισης, ένα πολύ καθαρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας ότι «Δεν θα σας επιτρέψουμε να διαλύσετε την Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες, να κουρελιάσετε το Σύνταγμα της χώρας και να μετατραπούν οι Δήμοι μας, σε απλή υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επικαλούμενος τα δεκάδες ψηφίσματα που έχουν εκδοθεί από τα δημοτικά συμβούλια κι από τις ΠΕΔ, υπέρ της απόσυρσης του συνόλου του νομοσχεδίου, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως στη συντριπτική της πλειοψηφία η Αυτοδιοίκηση «Λέει ένα περήφανο και μεγαλοπρεπές ΟΧΙ στο σχέδιο απορρύθμισης της Αυτοδιοίκησης, στη διάλυση των Δήμων, στο χάος και την ακυβερνησία, που θα προκαλέσει στο θεσμό και στις τοπικές κοινωνίες αν εφαρμοστεί, το νομοσχέδιο .
Ειδικότερα, όπως ανέφερε, μέχρι και χθες είχαν φθάσει στα γραφεία της ΚΕΔΕ τα ψηφίσματα, από 129 Δήμους, εκ των οποίων οι 121 από υπερψήφισαν την απόφαση της ΚΕΔΕ να επιστραφεί ως απαράδεκτο, το νομοσχέδιο που δόθηκε από το Υπουργείο.
«Δυστυχώς για τους εμπνευστές του, οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης, οι εκπρόσωποι των πολιτών, θεωρούν μειοψηφικές τις απόψεις τους, τόνισε χαρακτηριστικά.
Τα επόμενα βήματα της Αυτοδιοίκησης
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανακοίνωσε, η ΚΕΔΕ:
Ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης όλων των πολιτών σε όλη την Ελλάδα για το νομοσχέδιο, όπως και ενημέρωση των βουλευτών, όλων των κομμάτων.
Έχει ζητήσει συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο όσο και με τον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα και τους αρχηγούς όλων των κομμάτων.
Παράλληλα ο κ. Πατούλης κάλεσε αιρετούς και πολίτες να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ένωσης σχετικά με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, προκειμένου να συνδιαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο θέσεων.
Επιπρόσθετα την Τρίτη 14 Μαΐου, οπότε και λήγει ο τυπικός χρόνος διαβούλευσης, αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ υπό τον Πρόεδρό της Γ. Πατούλη θα επισκεφθεί τον υπ. Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, προκειμένου να του παραδοθούν τα ψηφίσματα των Δημοτικών Συμβουλίων.
Παράλληλα θα του ζητηθεί να μην καταθέσει άμεσα το νομοσχέδιο στη Βουλή, καθώς όπως ανέφερε ο κ. Πατούλης, η ΚΕΔΕ θα δεσμευθεί ότι θα καταθέσει στο τέλος του Ιουνίου, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου, που θα περιλαμβάνει όλες τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης.
Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης ξεκίνησαν με ομιλία του Γενικού Γραμματέα Συμβουλίου Δήμων & Περιφερειών της Ευρώπης (C.E.M.R.) Frederic Vallier, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης που δέχθηκε από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Αντιπρόεδρο του CEMR Γ. Πατούλη.
«Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο, ως πράξη ευθύνης»
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ διατύπωσε την πρόθεση της Αυτοδιοίκησης να συνεργαστεί με το υπ. Εσωτερικών και να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος, ωστόσο διαμήνυσε χαρακτηριστικά:  «Μην ξεγελαστείτε από την πρόσκαιρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτετε. Μην φέρετε αυτό το νομοσχέδιο στη Βουλή για ψήφιση. Πάρτε το πίσω, όχι ως ένδειξη υποχώρησης, αλλά ως πράξη ευθύνης».
Tόνισε πως η Αυτοδιοίκηση δεν θα ανεχθεί τη μείωση της θητείας των αιρετών ενώ σχολιάζοντας την πρόβλεψη εφαρμογής της απλής αναλογικής στο εκλογικό σύστημα της Αυτοδιοίκησης επισήμανε : «Είναι μεταρρύθμιση αυτή; Η απλή αναλογική αρκεί από μόνη της να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση;». Επικαλούμενος και δηλώσεις υπουργού «ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν αποτελεί ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση», ο κ. Πατούλης σημείωσε ότι στις πραγματικές του προθέσεις, είναι η καθιέρωση και μόνον της απλής αναλογικής που δεν αποτελεί μεγάλη θεσμική αλλαγή.
 «Εμείς δεν θέλουμε να χάσει κανένας. Θέλουμε να κερδίσει η Ελλάδα. Επιμένουμε να ζητούμε ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο, όχι βέβαια στη βάση του απαράδεκτου κειμένου που μας δόθηκε, αλλά στη βάση των δικών απόψεων», ανέφερε.
Μόνη δύναμη ανατροπής και αλλαγής η Αυτοδιοίκηση
Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως σε αντίθεση με το νομοσχέδιο που εκφράζει την Ελλάδα της συντήρησης, της χρεοκοπίας και του ξεπερασμένου γραφειοκρατικού μοντέλου διαχείρισης του Κράτους, η Αυτοδιοίκηση εκπροσωπεί και εκφράζει την Ελλάδα των μεγάλων αλλαγών, των ανατροπών και μεταρρυθμίσεων. “Με τα δεδομένα δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση και καμία διαβούλευση πάνω σε ένα νομοσχέδιο που προσβάλλει το θεσμό της Αυτοδιοίκησης και δεν προωθεί καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση όπως είναι η αποκέντρωση και η πολύ-επίπεδη διακυβέρνηση. Περιμέναμε τον κ Υπουργό δύο χρόνια να μας παρουσιάσει τις προτάσεις του. Του ζητάμε να μας δώσει λιγότερο από σαράντα μέρες, για να έχει τις δικές μας, υπό μορφή νομοσχεδίου. Είναι μια δίκαιη για όλους συμφωνία για την Ελλάδα, την Αυτοδιοίκηση, την Ελληνική Κοινωνία». 
Θα προηγηθεί, όπως ανέφερε ένας μεγάλος εσωτερικός διάλογος με τους πολίτες καθώς όπως τόνισε «μόνον η δημιουργία μιας ισχυρής ,πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας ,με τις τοπικές κοινωνίες μπορεί να καταστεί αποτελεσματικό ανάχωμα στο σχέδιο διάλυσης της Αυτοδιοίκησης».
 «Παγίδα η απλή αναλογική»
Παρέμβαση του Γ.Γ του Γενικού Γραμματέα Συμβουλίου Δήμων & Περιφερειών της Ευρώπης Frederic Vallier
Στην ομιλία του ο κ. Frederic Vallier, αναφερόμενος στο προτεινόμενο από το υπ. Εσωτερικών εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο, κατά τη γνώμη μου το σημαντικό είναι να επιτραπεί η εκπροσώπηση όλων των τάσεων και συγχρόνως να διασφαλίζεται μία σταθερή πλειοψηφία στην εκτελεστική εξουσία της τοπικής αρχής. Και αυτό δεν το επιτρέπει το νέο σχέδιο νόμου. Η απλή αναλογική αποτελεί παγίδα, δεδομένου ότι δεν διασφαλίζει στην εκτελεστική εξουσία την δυνατότητα να υλοποιήσει τις πολιτικές της. Πιστεύω ότι το πιο αποτελεσματικό σύστημα είναι η σταθμισμένη αναλογική. Από την ελληνική κυβέρνηση η οποία προτείνει ένα υβριδικό σύστημα το οποίο ενέχει τον κίνδυνο να καταλήξει σε μία ακυβερνησία στους δήμους και τις περιφέρειες».
Οι εργασίες της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης συνεχίστηκαν με τις τοποθετήσεις των Επικεφαλής των Αυτοδιοικητικών Παρατάξεων της ΚΕΔΕ, των Προέδρων των Περιφερειακών Ενώσεων των Δήμων (ΠΕΔ) και Συνέδρων.

Στο κοινό Συνέδριο ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ ο Υπουργός Εσωτερικών
Μετά την  Έκτακτη Γενική Συνέλευση, λαμβάνοντας υπόψιν και τις σχετικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και των ΠΕΔ όλης της χώρας, το θέμα θα  τεθεί υπό συζήτηση και στην κοινή Συνεδρίαση ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ,  σήμερα Παρασκευή 11 Μαΐου, στην Αθήνα.
Εν όψει της συνεδρίασης, από το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, θα απευθύνει ομιλία στο σημερινό κοινό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας στις 10 π.μ., με θέμα το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για την μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, «Κλεισθένης 1». 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Αντώνιος Γεωργ. Καλαϊτζίδης σε ηλικία 79 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Αντώνιος Γεωργ. Καλαϊτζίδης σε...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύτηκε την Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024...

Παίκτης της Βέροιας ο οδηγός που ενεπλάκη στο θανατηφόρο τροχαίο τα ξημερώματα της Κ.Δευτέρας

Παίκτης της Βέροιας ο οδηγός που ενεπλάκη στο...

Θύμα τροχαίου έπεσε τα ξημερώματα της Κ. Δευτέρας ο...

Έφυγε από τη ζωή η Ελισάβετ Δήμου Κιζιρίδου σε ηλικία 87 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ελισάβετ Δήμου Κιζιρίδου σε ηλικία 87...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024...

Τροχαίο στη Βέροια: Μία νεκρή 25χρονη και δύο τραυματίες σε μετωπική σύγκρουση αυτοκινήτων

Τροχαίο στη Βέροια: Μία νεκρή 25χρονη και δύο...

Τραγωδία τις πρώτες πρωινές ώρες στη Βέροια, σε...

ΒΕΡΜΙΟ  Κορυφή   Φούρκα Κυριακή 17 Μαρτίου 2024 Με τους Ορειβάτες Βέροιας

ΒΕΡΜΙΟ Κορυφή Φούρκα Κυριακή 17 Μαρτίου 2024 Με τους...

 Ένα ταξίδι,  μια διαδρομή, μια ορειβασία, μια απόδραση...

Δισαρχιερατικός Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον κατάμεστο Ναό του πολιούχου της Βεροίας

Δισαρχιερατικός Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον...

Το απόγευμα της Κυριακής της Τυρινής, 17ης Μαρτίου,...

Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στην Νάουσα

Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στην Νάουσα

Το απόγευμα της Κυριακής της Τυρινής, 17ης Μαρτίου, ...

Έφυγε από τη ζωή ο Αθανάσιος Νικ. Ζγουρός σε ηλικία 79 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Αθανάσιος Νικ. Ζγουρός σε ηλικία 79...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 18 Μαρτίου2024...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...