Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

Γράφει ο 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ


Οι εξαιρετικά κρίσιμες κοινωνικοοικονομικές περιστάσεις που βιώνει η χώρα μας, σε σχέση και με τις  επισφαλείς εξελίξεις των εθνικών ζητημάτων, αναδεικνύουν περισσότερο από ποτέ επίκαιρα τα μηνύματα του εορτασμού  της 28ης Οκτωβρίου. 

Παρά το γεγονός ότι οι σχετικές αναφορές που επαναλαμβάνονται  κάθε χρόνο με αφορμή την Εθνική Επέτειο φαίνονται κοινότυπες, οι  στιγμές  του  μεγαλείου  όπως  τις  έζησε η γενιά  του  ‘40,  παραμένουν μια  διαρκής  παρακαταθήκη εθνικού χρέους για όλους.

Η  αναφορά επομένως στην Εθνική Επέτειο πέραν από τα καθιερωμένα, σε  σχέση με την  διαμορφούμενη σημερινή πραγματικότητα, αποτελεί ελάχιστο οφειλόμενο χρέος. 

Οι στιγμές υπέρβασης και μεγαλείου  που συνδέονται με την 28η Οκτωβρίου 1940  αναμφισβήτητα  υπήρξε  μια  από  τις  κορυφαίες εξάρσεις των Ελλήνων που παραμέρισαν τις όποιες αντιπαλότητές τους και από κοινού έδωσαν τον υπέρ πάντων αγώνα. 

Τις κρίσιμες εκείνες στιγμές   σύσσωμο  το  Έθνος  των  Ελλήνων εκφράζοντας ένα πηγαίο ατομικό   και  ομαδικό   ενθουσιασμό,  ανανέωνε τους ιστορικούς  του  τίτλους  τιμής.

Αυτός  ο  αυθόρμητος ενθουσιασμός μετέτρεψε τον Λαό σε ένα αδιάβλητο  και  αδιάσειστο  σώμα  θυσίας,  με  υποδειγματική  εθνική   ομοψυχία  και  ενότητα, σε μια ιστορική συγκυρία κατά την οποία η πολιτική  ζωή  του τόπου  διακατέχονταν από έντονες αντιπαλότητες και αναταραχές. 

Η αγάπη για την πατρίδα  ήταν που αναδείχθηκε εκείνη την στιγμή για  τους  Έλληνες, ως υπέρτατο καθήκον.

 Σε  εκείνη  την  σύγκρουση  απέναντι  σε  ένα  δυσανάλογα  ισχυρότερο εχθρό, η αίσθηση του πατριωτισμού  κυριάρχησε  στον  Έλληνα πολεμιστή που  ανέλαβε  την  ευθύνη  να  υπερασπιστεί  την πατρίδα του.

Ο πατριωτισμός ωστόσο ως αρετή που εκδηλώνεται σε πολεμικές αναμετρήσεις,  αποκτά μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη υπόσταση σε ειρηνικές περιόδους της ιστορίας σαν αυτή που ο τόπος διανύει  τώρα. 

Και αυτό γίνεται περισσότερο κατανοητό  με την ιστορική μαρτυρία που τεκμηριώνει  μεγάλες  εθνικές απώλειες, σε ειρηνικές περιόδους που ακολούθησαν μετά από θριαμβευτικούς πολεμικούς  αγώνες. 

Η διατήρηση και η αύξηση των ανεκτίμητων αγαθών της ειρήνης  απαιτεί πολύ πιο έντονο και διαρκές το αίσθημα του πατριωτισμού. 

Εάν  η πολιτική διαχείριση  της δημόσιας δραστηριότητας  δεν εμπνέεται από αίσθημα πατριωτισμού αλλά καθοδηγείται από απλή διαχειριστική αντίληψη και υπαγορεύεται από τρέχουσες σκοπιμότητες και μόνο, τότε οδηγεί νομοτελειακά σε εθνικές ήττες  μεγαλύτερες και διαρκέστερες από όσες θα μπορούσαν να είχαν συμβεί σε πολεμικές αναμετρήσεις.   

Σήμερα τα διεθνή κέντρα αποφάσεων προσδιορίζουν τις γενικότερες εξελίξεις με  βαρύτατους οικονομικούς όρους και όρους εθνικής υποτέλειας. 

Το διεθνές πολιτικό περιβάλλον, στο οποίο η πατρίδα μας διεκδικεί θέση και ρόλο, είναι σαφέστατα υπονομευτικό για τον Ελληνισμό, όπως εκδηλώνεται σήμερα.

Χρέος απαράβατο όλων των αρμοδίων, αλλά και κάθε πολίτη  είναι η διαρκής εγρήγορση προκειμένου να διαφυλαχθεί υπερήφανη η πατρίδα  που παρέδωσε η γενιά του ΄40  και να παραδοθεί  ασφαλής  στις επερχόμενες γενεές. 

Αυτό δεν αποτελεί  ευθύνη μόνο των εκάστοτε ηγεσιών αλλά διαρκή  υποχρέωση  κάθε πολίτη, κάθε γονέα, κάθε δασκάλου, που οφείλει να μεταλαμπαδεύει στους νέους  που θα αναλάβουν τις τύχες του τόπου, την ακατάβλητη αξία του πατριωτισμού.

 


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του Διαβατού Ημαθίας

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του...

Στα πλαίσια της δράσης μας "Το Λ.Ε.Β ντύνει τα νιάτα...

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ - Από την Δευτέρα 1 Απριλίου το θερινό ωράριο των καταστημάτων της Βέροιας

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ - Από την Δευτέρα 1 Απριλίου...

Ξεκινάει από την Δευτέρα 1 Απριλίου 2024 το θερινό ωράριο...

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Ευθ. Παπαδόπουλος σε ηλικία 90 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Ευθ. Παπαδόπουλος σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024...

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας  στο Νηπιαγωγείο Ασωμάτων

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο Νηπιαγωγείο...

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου των...

Η  ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ  ΤΟΥΣ  ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Η ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Με μεγάλη μας χαρά, υποδεχτήκαμε και φέτος, τους...

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

Την  Κυριακή 24 Μαρτίου στο  Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο...

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες  -Για κάθε θέση εργασίας η επιχορήγηση ανέρχεται σε 12.264 ευρώ

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα...

Την Παρασκευή 5 Απριλίου, λήγει η προθεσμία υποβολής...

Παρά τις παρεμβάσεις,  συνεχίζονται εσπευσμένα  και ανεξέλεγκτα οι εργασίες στον χώρο της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας

Παρά τις παρεμβάσεις, συνεχίζονται εσπευσμένα και...

Από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας ανακοινώνονται...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...