Πάνω από 10 χρόνια θα χρειαστούν για να φτάσουμε σε στοιχεία πραγματικού ΑΕΠ, προ κρίσης

Πάνω από 10 χρόνια θα χρειαστούν για να φτάσουμε σε στοιχεία πραγματικού ΑΕΠ, προ κρίσης

Την έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, που εκπόνησαν οι κ.κ. Γιώργος Αργείτης και Ευάγγελος Νικολαΐδης, σχετικά με όλα τα επίπεδα και τους τομείς ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσίασε το απόγευμα της Παρασκευής 25 Ιανουαρίου στην Ελιά της Βέροιας, ο ένας εκ των  μελετητών-ερευνητών, κ. Αργείτης, καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου στους εκπροσώπους οικονομικών, κοινωνικών και τοπικών φορέων."Ακόμη κι αν στο εξής υπάρχουν ρυθμοί ανάπτυξης της χώρας 2%, αν και θεωρείται η αισιόδοξη εκδοχή, θα φτάσουμε σε στοιχεία πραγματικού ΑΕΠ της περιόδου πριν από την κρίση (2009) το 2032!" Αυτό ήταν το εύρημα της υπόθεσης εργασίας του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, στο πλαίσιο της έρευνας με τίτλο ‘Η Ελληνική Οικονομία μετά την ολοκλήρωση των Προγραμμάτων Οικονομικής Προσαρμογής: Οι αναπτυξιακές προκλήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του νομού Ημαθίας’.

Ο κεντρικός εισήγησης της ημερίδας Γιώργος Αργείτης, που είναι και  Επιστημονικός Διευθυντής ΙΝΕ ΓΣΕΕ, μίλησε επίσης για ένα διεθνές περιβάλλον αποεπένδυσης που δεν βοηθά τους εθνικούς σχεδιασμούς, με την εθνική οικονομία σε φάση αβεβαιότητας και με χαμηλές ικανότητες.

Ο κ. Αργείτης τόνισε επίσης ότι με βάση τα στοιχεία η κατανάλωση έχει φτάσει στα όριά της, κι ευτυχώς δεν μειώθηκαν οι συντάξεις για να μην υπάρξει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα. Παράλληλα πρότεινε ότι για τους ίδιους λόγους δεν πρέπει να μειωθεί το αφορολόγητο, ενώ πρέπει να γίνει άμεση ανακοπή της λιτότητας και αυξήσεις μισθών (κατώτατου κ.λπ.).

Αναφερόμενος στα στοιχεία της έρευνας για την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και την Ημαθία, ο ομιλητής έκανε λόγο για τεράστιες αναξιοποίητες δυνατότητες, αν υπάρξει αξιοποίηση των σχεδίων στα ενεργειακά, στις υποδομές, στα logistics, με πολύ καλύτερη προοπτική ανάπτυξης από ό,τι τη χώρας. Μάλιστα για την Ημαθία σημείωσε ότι έχει καλύτερο παραγωγικό μοντέλο από ό,τι η ελληνική οικονομία, με τετραπλάσια νούμερα από αυτά της χώρας, πιο στέρεη παραγωγική δομή, παρότι υστερεί στον τουρισμό, πολύ καλές εξαγωγές και αναπτυξιακές δυνατότητες.

Για τον τουρισμό σε επίπεδο Περιφέρειας, ο κ. Αργείτης ανέφερε ότι παρότι είναι πρώτη σε επισκέψεις και διανυκτερεύσεις (7,2 εκατ. το 2017), είναι μόλις 11η στη μέση δαπάνη των επισκεπτών (κυρίως από Βαλκάνια) με 255 ευρώ, έναντι 600 και πάνω ευρώ η Αττική και το νότιο Αιγαίο. Αν η μέση δαπάνη ανεβεί, θα ανεβούν θεαματικά και οι δυνατότητες.

Εισαγωγικές παρεμβάσεις έκανε στην έναρξη της ημερίδας ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βέροιας Δημήτρης Ταχματζίδης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων: ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, οι αντιδήμαρχοι Βασίλης Λυκοστράτης και Βασίλης Παπαδόπουλος, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Χρήστος Παπαστεργίου, η υποψήφια δήμαρχος Γεωργία Μπατσαρά, οι πρώην δήμαρχοι Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, Γιάννης Χασιώτης και Μπάμπης Γκιόνογλου, ο πρώην υπουργός Άγγελος Τόλκας, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Φώτης Καραβασίλης, ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ημαθίας Στέργιος Ζυγουλιάνος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεωργών Βέροιας Τάσος Χαλκίδης, ο πρόεδρος της Ν.Ε. Ημαθίας του ΚΙΝΑΛ Κώστας Ασλάνογλου, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Τάσος Γιάγκογλου κ.ά.

Την ημερίδα διοργάνωσαν: το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βέροιας, η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ημαθίας, το 4ο Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ημαθίας, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Βέροιας, ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας, ο Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας & το Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την προσφυγική δομή στην Αγία Βαρβάρα επισκέφθηκε ο Άγγελος Τόλκας με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ημαθίας

Την προσφυγική δομή στην Αγία Βαρβάρα επισκέφθηκε ο...

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ημαθίας με τη συμμετοχή...

ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας: Ευχαριστήριο, για το Φεστιβάλ Δασών

ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας: Ευχαριστήριο, για το Φεστιβάλ...

Ως Πρόεδρος της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας , επιθυμώ να...

Οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν την κατάσβεση της φωτιάς στα όρια Κοζάνης – Ημαθίας, πάνω από την Ζωοδόχο Πηγή

Οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν την κατάσβεση της...

Το ένα μετά το άλλο, ανοίγουν τα μέτωπα των πυρκαγιών...

Απεβιωσε η Δήμητρα Γιαννακάκη

Απεβιωσε η Δήμητρα Γιαννακάκη

Απεβιωσε σε ηλικία 89 ετών η Δήμητρα Παν. Γιαννακάκη. Η...

Ευχαριστήριο του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας για την προσφορά ειδών διατροφής, υγιεινής από την “Τράπεζα Τροφίμων Θεσσαλονίκης”

Ευχαριστήριο του Κοινωνικού Παντοπωλείου...

Ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Γκυρίνης, ο...

Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις 33 ειδικότητες με αμειβόμενη πρακτική άσκηση στις Σχολές του ΟΑΕΔ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις 33 ειδικότητες με...

Σήμερα, Τετάρτη  4  Αυγούστου και ώρα 16:00,  ξεκινάει η...

Έκκληση του Δήμου Βέροιας για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς:

Έκκληση του Δήμου Βέροιας για τα αδέσποτα ζώα...

Με αφορμή τις υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες...

Δήμος Αλεξάνδρειας και ΕΟΔΥ: Μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια και τον ιό του δυτικού Νείλου

Δήμος Αλεξάνδρειας και ΕΟΔΥ: Μέτρα προφύλαξης από τα...

Στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος καταπολέμησης...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Με αφορμή τις υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες επικρατούν αυτές τις μέρες ο Δήμος Βέροιας απευθύνει έκκληση στους δημότες να συνεισφέρουν κι εκείνοι , όσο μπορούν,  και να δείξουν εμπράκτως το ενδιαφέρον τους...

Έφυγε χθες  το πρωί σε ηλικία 87 ετών ο Σπυρίδων Λεκατσάς πλοίαρχος ΑΕΝ. Γεννήθηκε στην Ιθάκη στις 12-09 1933 και ήταν το πρώτο παιδί από 5 αδέλφια. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο νησί. Φοίτησε στο γυμνάσιο Πατρών...

Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Κίμωνας Χατζημπίρος και ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος, τ. διευθυντής της Greenpeace Ηλίας Ευθυμιόπουλος μιλούν για τις ΑΠΕ και το περιβάλλονΔύο εκ των πρωτεργατών του οικολογικού...

Η έγκριση ή μη, απευθείας αγοράς του παλιού 16ου Δημοτικού Σχολείου της Βέροιας( Τσαλέρα) στην περιοχή της πλατείας ωρολογίου, ήταν το πρώτο θέμα  στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβούλιου Βέροιας, που...