Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Ημαθίας για τον Νίκο Μουτσόπουλο

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Ημαθίας για τον Νίκο Μουτσόπουλο

Πλήρης ημερών στην ηλικία των 92 ετών , έφυγε στις 14 Μαρτίου 2019 ο καθηγητής της Αρχιτεκτονικής σχολής του Α.Π.Θ. Νίκος Μουτσόπουλος .Καθηγητής και δάσκαλος πολλών εξ ημών που είχαμε την τύχη να διδαχτούμε από τις αστείρευτες γνώσεις του . Ο καθηγητής υπήρξε μεγάλη μορφή της Αρχιτεκτονικής , πανεπιστήμων και ολιστικής θεώρησης αρχιτέκτων . Ενέπνευσε πολλούς φοιτητές με τον πληθωρικό του λόγο και το εκρηκτικό του πάθος για την αρχιτεκτονική .

Γεννημένος στην Αθήνα το 1927 (αν και ο ίδιος αυτοχαρακτηριζόταν ως «Μακεδών εξ Αρκαδίας», καθώς είχε καταγωγή από τη Στεμνίτσα της Αρκαδίας) με σπουδές στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο, όπου εισήχθη πρώτος και είχε καθηγητές άλλους «μύθους» της πνευματικής ζωής, όπως ο Δημήτρης Πικιώνης, ο Νίκος Εγγονόπουλος, ο Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας, έγινε καθηγητής 31 μόλις ετών στη νεοσύστατη τότε Αρχιτεκτονική σχολή του ΑΠΘ.

Είχε δίπλωμα Θεολογίας, από τη Θεολογική Σχολή ΑΠΘ (1963) και μεταπτυχιακές σπουδές αρχαιολογίας στη Σορβόννη και στο Institut d’ Art et d’ Archéologie, Δρ. Αρχιτεκτονικής Σχολής Ε.Μ.Π. (1956). Τιμήθηκε ως «Μέγας Άρχων Δεπουτάτος, τῆς καθ᾽ἡμᾶς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης Ἐκκλησίας», του Οικουμενικού Πατριαρχείου (19.3.1967).

Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (1980), της Academia Pontaniana της Νεαπόλεως (Ιταλίας) (1981), ξένος εταίρος της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών της Σόφιας (1985). Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Kliment Ohrinski της Σόφιας (Βουλγαρία) (1990), του Πανεπιστημίου Paisii Hilandarski του Plovdiv (Φιλιππουπόλεως) (2010), του Πανεπιστημίου Άγ. Κύριλλος και Μεθόδιος του Veliko Târnovo (Βουλγαρία) (2015) και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (2015). Διετέλεσε επίτιμος πρόεδρος του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του ΑΠΘ ενώ του είχε απονεμηθεί το χρυσό μετάλλιο του ιδρυτή της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, Marin Drinov (1985) και τo αργυρό μετάλλιο της Αssociation Espaniola de les Castillos.

Υπήρξε συγγραφέας 550 και πλέον ογκωδών βιβλίων και δημοσιεύσεων και ήταν μέλος σε δεκάδες επιστημονικές εταιρείες και συμβούλια.

«Δεν είχα δικαίωμα να ζω και να διδάσκω στη Μακεδονία με τα μάτια μου στη ...Χαμουτζία. Έτσι ξεκίνησα την έρευνα...», έλεγε ο ίδιος αυτοβιογραφούμενος σε εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί προς τιμήν του προ διετίας από το Σύλλογο Αποφοίτων του ΑΠΘ, στην αίθουσα «Μανώλης Ανδρόνικος» του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Η πόλη της Βέροιας έχει την τύχη να ευεργετηθεί απ τον καθηγητή Νίκο Μουτσόπουλο με πολύ ουσιώδη και έμπρακτο τρόπο με δύο δωρεές υψηλού επιστημονικού επιπέδου.

Αρχικά με την δωρεά στον Δήμο των πνευματικών δικαιωμάτων του βιβλίου του « Η λαϊκή Αρχιτεκτονική της Βέροιας» και με την μετέπειτα δωρεά του ιστορικού του αρχείου . 

Η πόλη της Βέροιας οφείλει να τιμήσει τον μεγάλο Έλληνα καθηγητή της Αρχιτεκτονικής , ως μέγα ευεργέτη της .

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Ημαθίας εκφράζει την λύπη του για την εκδημία της μεγάλης αυτής προσωπικότητας της Αρχιτεκτονικής , συλλυπούμενος εκ βαθέων την οικογένειά του .

Επιπροσθέτως προτείνει επισήμως στον Δήμο Βεροίας να αποδώσει , ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης , εξ ονόματος όλων των Βεροιαίων, στον μέγα ευεργέτη της πόλης, με την την ονοματοθεσία κάποιας οδού στην πόλη μας .

Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Ημαθίας (ΣΑΝΗ)

Ο πρόεδρος 

Δημήτριος Κουκούδης 

Ο αντιπρόεδρος                   Η γραμματέας 

Παναγιώτης Τουμανίδης     Ροδούλα Παπαδάκη 

Ο ταμίας                          Το μέλος 

Δημήτριος Καπρίνης     Γεώργιος Δημόπουλος

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίσκεψη μαθητών του ΕΠΑΛ Νάουσας στο Δημαρχείο

Επίσκεψη μαθητών του ΕΠΑΛ Νάουσας στο Δημαρχείο

Εθιμοτυπική επίσκεψη στο Δημαρχείο Νάουσας και στον...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΨΑΡΑΔΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ  Ενημέρωση μελών  για απαγόρευση αλιείας στους  ποταμούς της Κεντρικής Μακεδονίας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΨΑΡΑΔΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ Ενημέρωση...

Γνωστοποιείται στα μέλη του συλλόγου και τους...

Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες κατάταξης υποψηφίων ΣΟΧ στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ

Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες κατάταξης υποψηφίων...

Χθες Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, αναρτήθηκαν στον ιστότοπο...

Δήμος Νάουσας: Δράσεις της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας και Περιβάλλοντος

Δήμος Νάουσας: Δράσεις της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας...

 Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό ο καθαρισμός και ο...

«Έρασμος»: Δράση δημιουργικής απασχόλησης του Τμήματος Βρεφονηπιοκόμων της Δ.ΥΠ.Α. ΕΠΑ.Σ Μαθητείας Βέροιας

«Έρασμος»: Δράση δημιουργικής απασχόλησης του...

Επίσκεψη διαδραστικού χαρακτήρα πραγματοποίησαν, για...

Πρόεδρος Εμπορικού  Συλλόγου Βέροιας:  Σημαντική η παρέμβαση της ΕΣΕΕ για την τρίμηνη παράταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας  στο λιανεμπόριο

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας: Σημαντική η...

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την...

Δήμος Βέροιας  προς καταστήματα Εστίασης: Μέχρι τις 10 Μαΐου, η οριοθέτηση των χώρων ανάπτυξης  τραπεζοκαθισμάτων

Δήμος Βέροιας προς καταστήματα Εστίασης: Μέχρι τις 10...

Από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βέροιας...

Δήμος Βέροιας: Συνεχίζονται  οι εργασίες ασφαλτόστρωσης  στην οδό Παυσανίου στο πλαίσιο του έργου «Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας»

Δήμος Βέροιας: Συνεχίζονται οι εργασίες...

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά το έργο «Βελτίωση Οδικής...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...