Ποιες φοροελαφρύνσεις θα έρθουν άμεσα και ποιες θα καθυστερήσουν

Ποιες φοροελαφρύνσεις θα έρθουν άμεσα και ποιες θα καθυστερήσουν

Από την προοδευτική μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη διεύρυνση των δικαιούχων στο καθεστώς της ρύθμισης των 120 δόσεων ξεκινά η υλοποίηση της κυβερνητικής εξαγγελίας για φοροελαφρύνσεις και μείωση της φορολογίας.

Όπως αναφέρει σε δηλώσεις του στο «Βήμα» ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αυτά είναι τα περιθώρια που υπάρχουν προς το παρόν δεδομένων των δημοσιονομικών υποχρεώσεων της χώρας αλλά και του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, ο οποίος και θα εκπληρωθεί όπως τονίζει. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα είναι δύσκολο να δημιουργηθεί επιπλέον χώρος φέτος που θα επιτρέψει και άλλες ρυθμίσεις για τους φορολογούμενους.

Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι σε συνεργασία με τον αρμόδιο υφυπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη επαναξιολογούνται οι δαπάνες του δημοσίου και αναζητούνται εξοικονομήσεις δημόσιων πόρων, ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη στόχων του φετινού προϋπολογισμού αλλά και η διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών για την ορθή εκτέλεση του επόμενου.

Το οικονομικό επιτελείο ήδη καταρτίζει τον οδικό χάρτη για τις επόμενες φοροελαφρύνσεις και τον χρόνο που αυτές θα υλοποιηθούν. Σε άμεση προτεραιότητα η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων στις επιχειρήσεις και η παροχή κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και για την ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας. Εδώ εντάσσονται μέτρα όπως η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από 28% σε 24% και σε δεύτερο χρόνο σε 20% και η μείωση στην φορολογία μερισμάτων από το 10% στο 5%.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα για το 2020 δρομολογείται η αναστολή ΦΠΑ στην οικοδομή και στον φόρο υπεραξίας για 3 χρόνια, καθώς και η έκπτωση φόρου για την πραγματοποίηση εργασιών αναβάθμισης στις κατοικίες. Επιπλέον για τον ίδιο χρόνο σχεδιάζεται η εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 13% στην εστίαση.

Για μετά το 2020 προγραμματίζονται η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 για κάθε παιδί και η μείωση του συντελεστή φορολογίας στο 9% από το 22% για το πρώτο εισοδηματικό κλιμάκιο έως 10.000 ευρώ. Η κατάργηση των τεκμηρίων καθώς και η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης προγραμματίζεται για μετά το 2021.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι μεγάλοι οφειλέτες εκτίναξαν τα χρέη προς το Δημόσιο

Οι μεγάλοι οφειλέτες εκτίναξαν τα χρέη προς το Δημόσιο

Λιγότερο θετικά είναι τα στοιχεία για την πορεία των...

Αυτοκίνητα : Τέλος στα

Αυτοκίνητα : Τέλος στα "φουγάρα" που κυκλοφορούν...

Στην «τσιμπίδα» του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν...

«Περίπατος» Τζιτζικώστα στις εκλογές της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, επικράτησε με ποσοστό 70,9%

«Περίπατος» Τζιτζικώστα στις εκλογές της Ένωσης...

 Ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης 13 Νοεμβρίου, οι...

Έρχεται προκήρυξη για πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων

Έρχεται προκήρυξη για πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε από το βήμα της...

Λαρισαίος ο καλύτερος συνθέτης στον κόσμο!

Λαρισαίος ο καλύτερος συνθέτης στον κόσμο!

Λαρισαίος είναι ο καλύτερος συνθέτης συμφωνικής...

Ποιες εμπορικές συμφωνίες κλείνονται μεταξύ Ελλάδας και Κίνας

Ποιες εμπορικές συμφωνίες κλείνονται μεταξύ Ελλάδας...

Στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη ο Κινέζος πρόεδρος Σι...

Αυτή είναι η γιάφκα με τα καλάσνικοφ στο Χολαργό

Αυτή είναι η γιάφκα με τα καλάσνικοφ στο Χολαργό

Το σπίτι ανήκε στον έναν εκ των τριών συλληφθέντων -...

Τέλη κυκλοφορίας 2020: Αναρτήθηκαν στο Taxisnet - Βαριά πρόστιμα σε περίπτωση που δεν εξοφληθούν εντός της προθεσμίας!

Τέλη κυκλοφορίας 2020: Αναρτήθηκαν στο Taxisnet - Βαριά...

Εως τις 31 Δεκεμβρίου η προθεσμία για την εξόφληση των...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων στις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις. Το πρωί της Τρίτης (27/8) αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.Οι υποψήφιοι...

 Ένα μήνυμα προς όλο το πολιτικό σύστημα και κυρίως στην κυβέρνηση έδωσε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, όπως χαρακτήρισε το μέγα πλήθος ο Μίκης Θεοδωράκης, στο συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία. Κόσμος...

Λιγότερο θετικά είναι τα στοιχεία για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου αυξάνονται σε όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ενώ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των...

Στην «τσιμπίδα» του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν τα παλιά αυτοκίνηταΑυΣτο «στόχαστρο» του υπουργείου Οικονομικών έχουν μπει τα παλαιά και ρυπογόνα αυτοκίνητα που εισάγονται κατά χιλιάδες κάθε μήνα...