Ποιες φοροελαφρύνσεις θα έρθουν άμεσα και ποιες θα καθυστερήσουν

Ποιες φοροελαφρύνσεις θα έρθουν άμεσα και ποιες θα καθυστερήσουν

Από την προοδευτική μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη διεύρυνση των δικαιούχων στο καθεστώς της ρύθμισης των 120 δόσεων ξεκινά η υλοποίηση της κυβερνητικής εξαγγελίας για φοροελαφρύνσεις και μείωση της φορολογίας.

Όπως αναφέρει σε δηλώσεις του στο «Βήμα» ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αυτά είναι τα περιθώρια που υπάρχουν προς το παρόν δεδομένων των δημοσιονομικών υποχρεώσεων της χώρας αλλά και του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, ο οποίος και θα εκπληρωθεί όπως τονίζει. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα είναι δύσκολο να δημιουργηθεί επιπλέον χώρος φέτος που θα επιτρέψει και άλλες ρυθμίσεις για τους φορολογούμενους.

Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι σε συνεργασία με τον αρμόδιο υφυπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη επαναξιολογούνται οι δαπάνες του δημοσίου και αναζητούνται εξοικονομήσεις δημόσιων πόρων, ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη στόχων του φετινού προϋπολογισμού αλλά και η διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών για την ορθή εκτέλεση του επόμενου.

Το οικονομικό επιτελείο ήδη καταρτίζει τον οδικό χάρτη για τις επόμενες φοροελαφρύνσεις και τον χρόνο που αυτές θα υλοποιηθούν. Σε άμεση προτεραιότητα η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων στις επιχειρήσεις και η παροχή κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και για την ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας. Εδώ εντάσσονται μέτρα όπως η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από 28% σε 24% και σε δεύτερο χρόνο σε 20% και η μείωση στην φορολογία μερισμάτων από το 10% στο 5%.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα για το 2020 δρομολογείται η αναστολή ΦΠΑ στην οικοδομή και στον φόρο υπεραξίας για 3 χρόνια, καθώς και η έκπτωση φόρου για την πραγματοποίηση εργασιών αναβάθμισης στις κατοικίες. Επιπλέον για τον ίδιο χρόνο σχεδιάζεται η εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 13% στην εστίαση.

Για μετά το 2020 προγραμματίζονται η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 για κάθε παιδί και η μείωση του συντελεστή φορολογίας στο 9% από το 22% για το πρώτο εισοδηματικό κλιμάκιο έως 10.000 ευρώ. Η κατάργηση των τεκμηρίων καθώς και η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης προγραμματίζεται για μετά το 2021.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι ανατροπές στην αγορά εργασίας που έρχονται με νέο νομοσχέδιο

Οι ανατροπές στην αγορά εργασίας που έρχονται με νέο...

Μεγάλες αλλαγές έρχονται στο εργασιακό τοπίο με το...

Περίπου 30.000 γονείς μπορούν να συνταξιοδοτηθούν φέτος - Δείτε αναλυτικά τις κατηγορίες

Περίπου 30.000 γονείς μπορούν να συνταξιοδοτηθούν φέτος -...

Σχεδόν 30. 000 ασφαλισμένοι γονείς στον δημόσιο και...

Δίπλωμα οδήγησης: Όλα από την αρχή   - Το σχέδιο της κυβέρνησης   για να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες

Δίπλωμα οδήγησης: Όλα από την αρχή - Το σχέδιο της...

Την ερχόμενη Τρίτη κατατίθεται στη Βουλή νομοσχέδιο...

Γεγονός οι δύο πρώτες ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων μέσω  της ηλεκτρονικής πλατφόρμας

Γεγονός οι δύο πρώτες ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων...

Οι δύο πρώτες ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων μέσω της...

Συντάξεις Σεπτεμβρίου:  Πότε θα μπουν  στους λογαριασμούς

Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Πότε θα μπουν στους...

Από την Τρίτη 27 Αυγούστου θα αρχίσει η καταβολή των ...

Σε ποιες περιπτώσεις οι εργοδότες μπορούν να μειώσουν μισθούς χωρίς συμφωνία των εργαζομένων

Σε ποιες περιπτώσεις οι εργοδότες μπορούν να μειώσουν...

Ο μισθός μπορεί να μειωθεί από τους εργοδότες και...

Η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές

Η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές

Ως πρώτη προτεραιότητα θέτει η διοίκηση της ΔΕΗ την...

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Ελισάβετ Ναζλίδου

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Ελισάβετ Ναζλίδου

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Ελισάβετ Ναζλίδου η οποία...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 Ένα μήνυμα προς όλο το πολιτικό σύστημα και κυρίως στην κυβέρνηση έδωσε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, όπως χαρακτήρισε το μέγα πλήθος ο Μίκης Θεοδωράκης, στο συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία. Κόσμος...

Μεγάλες αλλαγές έρχονται στο εργασιακό τοπίο με το νέο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί τον Σεπτέμβριο από το επιτελείο του υπ. Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ...

Σχεδόν 30. 000 ασφαλισμένοι γονείς στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη ή μειωμένη σύνταξη το 2019. Αναλυτικά, οι δέκα κατηγορίες ασφαλισμένων που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν το...

Την ερχόμενη Τρίτη κατατίθεται στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών το οποίο ρυθμίζει το θέμα που έχει ανακύψει με την εκκρεμότητα έκδοσης χιλιάδων διπλωμάτων οδήγησης, παλαιών προς...