Ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...

Ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...

Γράφει ο

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ


Πριν από λίγες ημέρες η βεροιώτικη κοινωνία «εν συναγερμώ» συγκεντρώθηκε στην Μητρόπολη Βέροιας για να απευθύνει τον τελευταίο χαρετισμό στον Ορέστη Σιδηρόπουλο που πλήρης ημερών έκλεισε τον βιολογικό του κύκλο. 

Οι επικήδειοι λόγοι που εκφωνήθηκαν από τον Μητροπολίτη, τον Ηγούμενο της Ι.Μ.Προδρόμου και τον εκπρόσωπο του Ιατρικού Συλλόγου, τα πολλά αφιερώματα στον γραπτό και τον ηλεκτρονικό τύπο και τα γενικότερα σχόλια, προσέγγισαν τις πτυχές της προσωπικότητας του Ορέστη  με αναγνώριση, έπαινο  και ευγνωμοσύνη για την συνολική προσφορά του στην κοινωνία, την ιατρική επιστήμη, την ιατρική κοινότητα, τον πολιτισμό, την  αυτοδιοίκηση και γενικότερα την πολιτική.

Το σύνολο των αναφορών έγιναν για τον Ορέστη που έφυγε από κοντά μας, που μετακόμισε στη γειτονιά των Αγγέλων, που πλέον θα λείπει.

Αυτό όμως δεν είναι όλη η αλήθεια. 

Η αλήθεια είναι ότι ο Ορέστης έκλεισε σε προχωρημένη ηλικία  τον βιολογικό του κύκλο, όπως αργά η γρήγορα συμβαίνει στον καθένα. 

Είναι όμως γνωστό ότι η προσωπικότητα του Ορέστη ξεπερνούσε κατά πολύ την βιολογική του υπόσταση. 

Στο κεφάλαιο «ΟΡΕΣΤΗΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ» κυριαρχεί η διαρκής προσφορά και η υπηρέτηση ανώτερων σκοπών και ιδεών.

Οι ιδέες αυτές παραμένουν ζώσες και το έργο που σε όλόκληρη την διαδρομή του προσέφερε ο Ορέστης, είναι αυτό που τον εξαιρεί από το τετριμμένο... «έχει φύγει!».

Δεν έχει φύγει ο Ορέστης, υπάρχει και είναι εδώ μαζί μας.

Υπάρχει στην προσδοκία ότι θα τον δούμε από στιγμή σε στιγμή να προβάλλει απο κάποια γωνιά με το συγκρατημένο του χαμόγελο, έτοιμος για ένα από τα χαρακτηριστικά του χιουμορίστικα πειράγματα.

Υπάρχει στην διαρκή ευγνωμοσύνη των ανθρώπων που δέχτηκαν τις ιατρικές του υπηρεσίες στα χρόνια της λεγόμενης ηρωϊκής ιατρικής.

Υπάρχει στην ιατρική φροντίδα που ακόμα παρέχει στους συνανθρώπους μας, μέσω των παιδιών του που ακολούθησαν τα δικά του επιστημονικά και επαγγελματικά βήματα.

Είναι εδώ ο Ορέστης...Το επιβεβαιώνει η πολυμελής του οικογένεια που προοδεύει και εξακολουθεί να δέχεται την ευλογία του και την ευχή του.

Ο Ορέστης ξεπετάγεται κάθε στιγμή μέσα από τα βιβλία και την ποίηση που έχει εκδόσει, αναβιώνοντας συνεχώς τις παραδόσεις της πόλης και της κοινωνίας της.

Εξακολουθεί να είναι μαζί μας  μέσα από τα άρθρα που ανελλιπώς δημοσίευε στηρίζοντας τον τοπικό τύπο.  

Ο Ορέστης εξακολουθεί να είναι επίλεκτο μέλος της ποντιακής κοινότητας για την συγκρότηση της οποίας μόχθησε. Και η τιμή που του αποδόθηκε δεν υπόκειται σε βιολογικούς κανόνες φθοράς.

Στην σκέψη και την καρδιά των Σαρακατσάνων στο Ιμπιλί του Βερμίου, εξακολουθεί να κυριαρχεί ο Ορέστης σαν ο πρώτος τους δάσκαλος. 

Οι Ξηρολιβαδιώτες θεωρούν ότι ο Ορέστης δεν έφυγε ποτέ από κοντά τους αλλά μονίμως αναζητεί τον αγαπημένο του φίλο Ηλία Τσαλέρα για να εκδόσουν και πάλι την χειρόγραφη εφημερίδα τους που διέσωσε τα κοινωνικά δρώμενα στο Ιμπιλί και το Ξηρολίβαδο

Είναι εδώ ο Ορέστης, στον Ιατρικό Σύλλογο ως μόνιμος  επίτιμος πρόεδρος, με καθολική αναγνώριση για το σύνολο της πολυετούς προσφοράς του, στο επιστημονικό, το κοινωνικό και το συνδικαλιστικό έργο, που προσέφερε  διαχρονικά. 

Ο Ορέστης είναι ακόμα εδώ, στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου, από τα οποία και όταν αποχώρησε δεν σταμάτησε ποτέ να ενδιαφέρεται και να παρεμβαίνει στα δημοτικά δρώμενα.

Οποιος επισκεφθεί την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, πρώην Νομαρχία, μπορεί φευγαλαία να δεί τον Ορέστη ως Αντινομάρχη, με πάθος αλλά και καρτερία, να προσπαθεί εναγώνια να λύσει τα δυσεπίλυτα προβλήματα της Ημαθίας, που του έθεταν οι πολίτες.

Και όπου γίνεται πολιτική συζήτηση όλοι στρέφονται ασυναίσθητα να ακούσουν την σοφή και τεκμηριωμένη άποψη του Ορέστη.

Μέσα από αυτήν την ατέλειωτη παρακαταθήκη δεν είναι δυνατόν ο Ορέστης να λείπει. Ο Ορέστης απλώς αναπαύεται και το δικαιούται.

Ο Ορέστης είναι εδώ, μαζί μας και μας γνέφει ενθαρρυντικά να τηρήσουμε τις αρχές του και να συνεχίσουμε το έργο του.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το δείπνο της «Αγάπης»  προσέφερε o π. Λάζαρος  Μουρατίδης σε κατηχούμενους

Το δείπνο της «Αγάπης» προσέφερε o π. Λάζαρος ...

Το δείπνο της «Αγάπης» προσφέρθηκε στο Τμήμα...

Tο γαρ πολύ της σπέκουλας γεννάει αυταπάτες *Γράφει ο Γιάννης Γεωργουδάκης, εκπαιδευτικός

Tο γαρ πολύ της σπέκουλας γεννάει αυταπάτες *Γράφει ο...

 Πολύς ο λόγος τον τελευταίο καιρό για την Ιδιωτική...

Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία» 17 χρόνια η Eurobank βραβεύει τους αριστούχους μαθητές -Την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου στο Χώρο Τεχνών

Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία» 17 χρόνια η Eurobank...

Τους αριστούχους μαθητές αποφοίτους Λυκείου από όλη...

Προτάσεις Μπαρτζώκα σε Χρυσοχοίδη:  Αστυνομικό Τμήμα στη Μελίκη,  Τουριστική Αστυνομία στη Βεργίνα, Τροχαία Αυτοκινητοδρόμων  και αναβάθμιση  του Αστυνομικού Σταθμού Πλατέος

Προτάσεις Μπαρτζώκα σε Χρυσοχοίδη: Αστυνομικό Τμήμα...

Από το πολιτικό Γραφείο του βουλευτή Ημαθίας Τάσου...

Τα προβλήματα Αστυνόμευσης στο Δήμο Αλεξάνδρειας έθεσε υπόψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας

Τα προβλήματα Αστυνόμευσης στο Δήμο Αλεξάνδρειας ...

Ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Παναγιώτης Γκυρίνης κατά τη...

 Επανέρχεται η πρόταση  Βεσυρόπουλου  για την ίδρυση τμήματος τροχαίας αυτοκινητοδρόμων στην Ημαθία - Θετικός εμφανίστηκε  ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Επανέρχεται η πρόταση Βεσυρόπουλου για την ίδρυση...

Μια ολοκληρωμένη και συνολική πρόταση για την...

Ενημέρωση νηπιαγωγείων  για το ασφαλές διαδίκτυο

Ενημέρωση νηπιαγωγείων για το ασφαλές διαδίκτυο

   Δύο Νηπιαγωγεία της Ημαθίας, το 7ο Νηπιαγωγείο...

Λαογραφικό Μουσείο Σαράφογλου: Τελικά θα γίνει μουσείο ή δε θα γίνει;

Λαογραφικό Μουσείο Σαράφογλου: Τελικά θα γίνει...

Του Γιάννη ΚαμπούρηΜε όσα έχουν γραφεί τελικά δεν...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 Πολύς ο λόγος τον τελευταίο καιρό για την Ιδιωτική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και για τα δεινά που θα επιφέρει στον τόπο όταν αυτή… καθιερωθεί. Ή αλλιώς, στο ίδιο έργο θεατές σε έναν αγώνα χωρίς αντίπαλο, για...

Πρόβλημα στέγης αντιμετωπίζουν οικογένειες και ζευγάρια από την κατακόρυφη πτώση των «οικοδομών» την 10ετία της κρίσηςΤης Σοφίας ΓκαγκούσηΕνός κακού, μύρια έπονται και το πάγωμα της ανοικοδόμησης είχε...

Ο 68χρονος ιερέας βρέθηκε απαγχονισμένος σε αποθήκη του σπιτιού του στην Αγία Τριάδα Ημαθίας από συγγενικά του πρόσωπα, που ειδοποίησαν τις αρχές.Ιερέας βρέθηκε απαγχονισμένος σε αποθήκη του σπιτιού του...

Η ανάρτηση του πρώτου σχεδίου πόλης της Βέροιας, τον Ιανουάριο του 1925, στο Δημαρχείο σηματοδότησε ταυτόχρονα την έναρξη του παραγκωνισμού του Τριποτάμου από το σύνολο σχεδόν των μετέπειτα τοπικών αρχόντων...