Το 5ο ΓΕΛ ΒΕΡΟΙΑΣ στην Πορτογαλία! - Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+

Το 5ο ΓΕΛ ΒΕΡΟΙΑΣ στην Πορτογαλία! - Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+

Ευρωπαϊκές σχολικές αποστολές στο 5ο ΓΕΛ ΒΕΡΟΙΑΣ, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ “ISLAB -IntegratedScienceLabs: The innovation of the scientific didactics”

Tην εβδομάδα από 7 ως 11 Οτωβρίου, έλαβε χώρα στην πόλη Maia της Πορτογαλίας η τρίτη διακρατική συνάντηση στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ «ISLAB: Integrated Science Labs», το οποίο υλοποιεί το 5ο ΓΕΛ Βέροιας ως εταίρος. Τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι:

1.ISII Marconi - πόλη: Piacenza/Ιταλία(συντονιστής)
2. Agrupamento de Escolas da Maia - πόλη: Maia/Πορτογαλία
3. FundacionDales la Palabra- πόλη: Madrid/
Ισπανία
4. Lycee Saint Paul IV- πόλη: Bois de Nefles Saint Paul/
Γαλλία

5. 5ο Γενικό Λύκειο Βέροιας/Ελλάδα

Έξι μαθητές και μαθήτριες του Σχολείου μας συνοδευόμενοι από τρεις καθηγητές μετέβησαν στην πόλη Maia, στην ευρύτερη περιοχή του Πόρτο, στα βόρεια της Πορτογαλίας. Σκοπός της Ελληνικής αποστολής ήταν να παρουσιάσει στα σχολεία – εταίρους τις δράσεις που υλοποιήθηκαν από το Σχολείο μας κατά το πρώτο έτος του Προγράμματος και να καταθέσει την άποψη της σχετικά με το αντικείμενο των Φυσικών Επιστημών, με το οποίο οι μαθητές μας θα ασχοληθούν κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τελευταίου έτους του Προγράμματος.

Την πρώτη ημέρα μαθητές και εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Πορτογαλικού Σχολείου – Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης - και ενημερώθηκαν για τη δομή του και τον τρόπο λειτουργίας του. Το Σχολείο έχει 2000 μαθητές, 300 άτομα εκπαιδευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό και διαθέτει σύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις και αίθουσες πολλαπλών χρήσεων. Ακολούθησε τελετή υποδοχής από την Διεύθυνση του Σχολείου και παρουσίαση των πεπραγμένων της προηγούμενης χρονιάς από όλες τις αποστολές. Στο τέλος της ημέρας οι μαθητές έμαθαν να δημιουργούν βίντεο χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες. 

Το πρωί της δεύτερης ημέρας οι αποστολές επισκέφθηκαν το κρατικό κέντρο έρευνας αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων (INIAV), όπου οι μαθητές πραγματοποίησαν σειρά πειραμάτων σχετικά με τη διατροφική αξία και την υγιεινή των τροφίμων.  Το απόγευμα ακολούθησε ξεναγηση στην παραλία του Πόρτο, και επίσκεψη στο ενυδρείο και στο Leixoes Terminal, την μοναδικής κατασκευής αποβάθρα για τα κρουαζιερόπλοια.

Την Τετάρτη τα μέλη όλων των αποστολών επισκέφτηκαν το Πανεπιστήμιο του Πόρτο και ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του τμήματος Φυσικών Επιστημών και τα εργαστήρια Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας και Γεωλογίας. Ακολούθησε ξενάγηση στο πανέμορφο ιστορικό κέντρο του Πόρτο και επίσκεψη στο παλάτι Bolsa, που σήμερα φιλοξενεί τις εγκαταστάσεις του Εμπορικού Επιμελητήριου του Πόρτο. Η μέρα ολοκληρώθηκε με βαρκάδα στον πλωτό ποταμό Douro με τις 6 μεγάλες γέφυρες που ενώνουν το Πόρτο με την πόλη Gaia.

Η επόμενη μέρα περιλάμβανε σειρά πειραματικών δραστηριοτήτων στα εργαστήρια του σχολείου, σχετικά με τη ρύπανση των θαλασσών από το πετρέλαιο και τα πλαστικά. Στη συνέχεια, οι μαθητές ασχολήθηκαν με τη κατασκευή καθημερινών αντικειμένων χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη άχρηστα πλαστικά. Ακολούθησε συζήτηση μαθητών - καθηγητών για τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζεται και υλοποιείται μία εργαστηριακή άσκηση και κατάθεση προτάσεων  από τους μαθητές σχετικά με τη συνέχεια του Προγράμματος. Χωρισμένοι σε ομάδες, μικτές ως προς την εθνικότητα, οι μαθητές εφάρμοσαν όσα είχαν μάθει και δημιούργησαν βίντεο με τις δραστηριότητες όλης της εβδομάδας. Το βράδυ, στην αυλή του Σχολείου οι Πορτογάλοι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι οικογένειες που φιλοξένησαν τους μαθητές των άλλων χωρών δεξιώθηκαν όλες τις αποστολές με φαγητό και μουσική σε μία πολύ ζεστή ατμόσφαιρα.

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η αποχαιρετιστήρια τελετή με την ανάδειξη του καλύτερου βίντεο και την απονομή βραβείων και διπλωμάτων στους συμμετέχοντες.

Στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν οι μαθητές του 5ου ΓΕΛ Βέροιας: Δαρδακούλη Μαρία, Λέσι Αλέξανδρος, Μεταξά Μελίνα, Παραστατίδου Σοφία, Σουμελίδου Ελευθερία και Τζίμπουλα Βάια.

Οι εκπαιδευτικοί που συνόδευσαν τους μαθητές ήταν τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του προγράμματος Απόστολος Γκανάς, Όλγα Μιχαηλίδου και Μιχάλης Ρίζος. Στην αποστολή συμμετείχε και η συνεργάτης στην υλοποίηση του προγράμματος κ. Κωστοπούλου Ελένη.

Η ελληνική αποστολή, η οποία επέστρεψε στη Βέροια γεμάτη με αξέχαστες εμπειρίες και εντυπώσεις αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τους Πορτογάλους, εκπαιδευτικούς και μαθητές, καθώς και τις οικογένειες για την εξαιρετική τους φιλοξενία.

Η επόμενη συνάντηση έχει προγραμματισθεί να γίνει στη Μαδρίτη της Ισπανίας τον Μάρτιο του 2020.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικός φορέας για την Ελλάδα είναι το Ι.Κ.Υ.


Από την Παιδαγωγική Ομάδα του Προγράμματος 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΑΜΑ ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΝΥΧΤΩΣΕΙ… *του Γιάννη Ναζλίδη

ΜΑΜΑ ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΝΥΧΤΩΣΕΙ… *του Γιάννη Ναζλίδη

 Μαμά, ποιος ζωγραφίζει τις πεταλούδες; η θάλασσα...

Επαναλειτουργία της Παλαιάς Μητρόπολης, των βυζαντινών μουσείων και το μνημειακό συγκρότημα του Αγίου Παταπίου

Επαναλειτουργία της Παλαιάς Μητρόπολης, των...

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας στο πλαίσιο της...

Παράταση της χρηματοδοτικής υποστήριξης του Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας του «Έρασμου»

Παράταση της χρηματοδοτικής υποστήριξης του Ξενώνα...

Ο  Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος»...

Το νέο πρόγραμμα του Δημοτικού ιατρείου Βέροιας - Από 13-17/07/2020

Το νέο πρόγραμμα του Δημοτικού ιατρείου Βέροιας - Από...

Στο Δημοτικό Ιατρείο του Δήμου Βέροιας προσφέρονται...

Eπίσκεψη  Δημάρχου Νικόλα Καρανικόλα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Νάουσας

Eπίσκεψη Δημάρχου Νικόλα Καρανικόλα στην...

Eπίσκεψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Νάουσας...

Προέδρος ΕΣΕΕ, Γ. Καρανίκας: Δυσάρεστη έκπληξη για τον εμπορικό κόσμο η εξαίρεση του Λιανεμπορίου από την επέκταση της μείωσης ενοικίου

Προέδρος ΕΣΕΕ, Γ. Καρανίκας: Δυσάρεστη έκπληξη για τον...

«Η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να μην...

Απ. Βεσυρόπουλος: Μείωση ενοικίου 40% για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο

Απ. Βεσυρόπουλος: Μείωση ενοικίου 40% για τους μήνες...

Την υπουργική απόφαση με την οποία προσδιορίζονται οι...

Δήλωση του βουλευτή  Τάσου Μπαρτζώκα για την ψήφιση του νομοσχεδίου «Δημόσιες Συναθροίσεις και άλλες διατάξεις»

Δήλωση του βουλευτή Τάσου Μπαρτζώκα για την ψήφιση...

Από το Γραφείο Τύπου του Βουλευτή Τάσου Μπαρτζώκα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-«Το νομοσχέδιο δεν θα περάσει…θα μείνει στα χαρτιά», το σύνθημα των συλλαλητηρίωνΜε δύο συλλαλητήρια ταυτόχρονα, το ένα στην Πλατεία Εληάς και το άλλο στην πλατεία Δημαρχείου, διαμαρτυρήθηκαν αντίστοιχα...

Κοινή διαπίστωση και της χθεσινής σύσκεψης για το συμπύρηνο ροδάκινο, ήταν το γνωστό: μία από τα ίδια, αφού κάθε χρόνο και σε κάθε συνάντηση φορέων ακούγονται μόνο αιτήματα, προβλήματα, ανησυχίες, αγωνίες,...

Η κοινωνία της Νάουσας αποδεικνύει περίτρανα για άλλη μια φορά ότι είναι ευαισθητοποιημένη σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης και στήριξης των συνανθρώπων μας, που βρίσκονται σε ανάγκη. Στον δύσκολο αγώνα...

 Η επονομαζόμενη «Μεγαλομάρτυς» γεννήθηκε στη Νικομήδεια την περίοδο του Διοκλητιανού του μεγάλου εχθρού και διώχτη των χριστιανών. Οι γονείς της, Δωρόθεος και Ευσεβία ήταν πλούσιοι και ευσεβείς και από...