Το 5ο ΓΕΛ ΒΕΡΟΙΑΣ στην Πορτογαλία! - Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+

Το 5ο ΓΕΛ ΒΕΡΟΙΑΣ στην Πορτογαλία! - Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+

Ευρωπαϊκές σχολικές αποστολές στο 5ο ΓΕΛ ΒΕΡΟΙΑΣ, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ “ISLAB -IntegratedScienceLabs: The innovation of the scientific didactics”

Tην εβδομάδα από 7 ως 11 Οτωβρίου, έλαβε χώρα στην πόλη Maia της Πορτογαλίας η τρίτη διακρατική συνάντηση στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ «ISLAB: Integrated Science Labs», το οποίο υλοποιεί το 5ο ΓΕΛ Βέροιας ως εταίρος. Τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι:

1.ISII Marconi - πόλη: Piacenza/Ιταλία(συντονιστής)
2. Agrupamento de Escolas da Maia - πόλη: Maia/Πορτογαλία
3. FundacionDales la Palabra- πόλη: Madrid/
Ισπανία
4. Lycee Saint Paul IV- πόλη: Bois de Nefles Saint Paul/
Γαλλία

5. 5ο Γενικό Λύκειο Βέροιας/Ελλάδα

Έξι μαθητές και μαθήτριες του Σχολείου μας συνοδευόμενοι από τρεις καθηγητές μετέβησαν στην πόλη Maia, στην ευρύτερη περιοχή του Πόρτο, στα βόρεια της Πορτογαλίας. Σκοπός της Ελληνικής αποστολής ήταν να παρουσιάσει στα σχολεία – εταίρους τις δράσεις που υλοποιήθηκαν από το Σχολείο μας κατά το πρώτο έτος του Προγράμματος και να καταθέσει την άποψη της σχετικά με το αντικείμενο των Φυσικών Επιστημών, με το οποίο οι μαθητές μας θα ασχοληθούν κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τελευταίου έτους του Προγράμματος.

Την πρώτη ημέρα μαθητές και εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Πορτογαλικού Σχολείου – Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης - και ενημερώθηκαν για τη δομή του και τον τρόπο λειτουργίας του. Το Σχολείο έχει 2000 μαθητές, 300 άτομα εκπαιδευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό και διαθέτει σύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις και αίθουσες πολλαπλών χρήσεων. Ακολούθησε τελετή υποδοχής από την Διεύθυνση του Σχολείου και παρουσίαση των πεπραγμένων της προηγούμενης χρονιάς από όλες τις αποστολές. Στο τέλος της ημέρας οι μαθητές έμαθαν να δημιουργούν βίντεο χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες. 

Το πρωί της δεύτερης ημέρας οι αποστολές επισκέφθηκαν το κρατικό κέντρο έρευνας αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων (INIAV), όπου οι μαθητές πραγματοποίησαν σειρά πειραμάτων σχετικά με τη διατροφική αξία και την υγιεινή των τροφίμων.  Το απόγευμα ακολούθησε ξεναγηση στην παραλία του Πόρτο, και επίσκεψη στο ενυδρείο και στο Leixoes Terminal, την μοναδικής κατασκευής αποβάθρα για τα κρουαζιερόπλοια.

Την Τετάρτη τα μέλη όλων των αποστολών επισκέφτηκαν το Πανεπιστήμιο του Πόρτο και ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του τμήματος Φυσικών Επιστημών και τα εργαστήρια Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας και Γεωλογίας. Ακολούθησε ξενάγηση στο πανέμορφο ιστορικό κέντρο του Πόρτο και επίσκεψη στο παλάτι Bolsa, που σήμερα φιλοξενεί τις εγκαταστάσεις του Εμπορικού Επιμελητήριου του Πόρτο. Η μέρα ολοκληρώθηκε με βαρκάδα στον πλωτό ποταμό Douro με τις 6 μεγάλες γέφυρες που ενώνουν το Πόρτο με την πόλη Gaia.

Η επόμενη μέρα περιλάμβανε σειρά πειραματικών δραστηριοτήτων στα εργαστήρια του σχολείου, σχετικά με τη ρύπανση των θαλασσών από το πετρέλαιο και τα πλαστικά. Στη συνέχεια, οι μαθητές ασχολήθηκαν με τη κατασκευή καθημερινών αντικειμένων χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη άχρηστα πλαστικά. Ακολούθησε συζήτηση μαθητών - καθηγητών για τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζεται και υλοποιείται μία εργαστηριακή άσκηση και κατάθεση προτάσεων  από τους μαθητές σχετικά με τη συνέχεια του Προγράμματος. Χωρισμένοι σε ομάδες, μικτές ως προς την εθνικότητα, οι μαθητές εφάρμοσαν όσα είχαν μάθει και δημιούργησαν βίντεο με τις δραστηριότητες όλης της εβδομάδας. Το βράδυ, στην αυλή του Σχολείου οι Πορτογάλοι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι οικογένειες που φιλοξένησαν τους μαθητές των άλλων χωρών δεξιώθηκαν όλες τις αποστολές με φαγητό και μουσική σε μία πολύ ζεστή ατμόσφαιρα.

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η αποχαιρετιστήρια τελετή με την ανάδειξη του καλύτερου βίντεο και την απονομή βραβείων και διπλωμάτων στους συμμετέχοντες.

Στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν οι μαθητές του 5ου ΓΕΛ Βέροιας: Δαρδακούλη Μαρία, Λέσι Αλέξανδρος, Μεταξά Μελίνα, Παραστατίδου Σοφία, Σουμελίδου Ελευθερία και Τζίμπουλα Βάια.

Οι εκπαιδευτικοί που συνόδευσαν τους μαθητές ήταν τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του προγράμματος Απόστολος Γκανάς, Όλγα Μιχαηλίδου και Μιχάλης Ρίζος. Στην αποστολή συμμετείχε και η συνεργάτης στην υλοποίηση του προγράμματος κ. Κωστοπούλου Ελένη.

Η ελληνική αποστολή, η οποία επέστρεψε στη Βέροια γεμάτη με αξέχαστες εμπειρίες και εντυπώσεις αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τους Πορτογάλους, εκπαιδευτικούς και μαθητές, καθώς και τις οικογένειες για την εξαιρετική τους φιλοξενία.

Η επόμενη συνάντηση έχει προγραμματισθεί να γίνει στη Μαδρίτη της Ισπανίας τον Μάρτιο του 2020.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικός φορέας για την Ελλάδα είναι το Ι.Κ.Υ.


Από την Παιδαγωγική Ομάδα του Προγράμματος 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η δημόσια υγεία ως αγαθό στον σκληρό πυρήνα του κράτους *Του Μάξιμου Χαρακόπουλου

Η δημόσια υγεία ως αγαθό στον σκληρό πυρήνα του...

 Οι στιγμές που βιώνουμε σε πλανητική διάσταση είναι...

Βέροια: Κυριακάτικες εικόνες μιας έρημης πόλης!

Βέροια: Κυριακάτικες εικόνες μιας έρημης πόλης!

Παρόλο που την Κυριακή είχε ηλιόλουστο καιρό, μετά από...

Καψόχωρα Αλεξάνδρειας: Μπήκαν τη νύχτα σε σπίτι ηλικιωμένης και με την απειλή μαχαιριού απέσπασαν χρήματα

Καψόχωρα Αλεξάνδρειας: Μπήκαν τη νύχτα σε σπίτι...

Θύμα κακοποιών έπεσε 85χρονη γυναίκα στην Καψόχωρα του...

Έκτακτο - Κλειστά έως τις 11 Απριλίου τα εμπορικά καταστήματα

Έκτακτο - Κλειστά έως τις 11 Απριλίου τα εμπορικά...

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ με την παράταση αναστολής της...

Όλη η απόφαση για αναστολή συμβάσεων και επίδομα 800 ευρώ - Τι ισχύει με τις απολύσεις και την προστασία εργαζομένων

Όλη η απόφαση για αναστολή συμβάσεων και επίδομα 800...

Την δυνατότητα στους εργοδότες να προχωρούν σε...

Έρασμος: Παροχή υπηρεσιών μόνο μέσω τηλεφώνου και SKYPE

Έρασμος: Παροχή υπηρεσιών μόνο μέσω τηλεφώνου και SKYPE

Ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος» σεβόμενος...

Μια βόλτα στην πόλη

Μια βόλτα στην πόλη

Σιωπήσανε οι πόλεις,αδειάσανε οι δρόμοι ακόμη και οι...

Συνεχίζονται οι έλεγχοι   για τη διαπίστωση   παραβίασης των μέτρων   αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

Συνεχίζονται οι έλεγχοι για τη διαπίστωση ...

Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι των Υπηρεσιών...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θύμα κακοποιών έπεσε 85χρονη γυναίκα στην Καψόχωρα του δήμου Αλεξάνδρειας τη νύχτα της Παρασκευής 27 Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις άντρες παραβίασαν το σπίτι της και με απειλή μαχαιριού κατάφεραν να...

Επειδή η ιστορία δεν είναι απλώς καταγραφή γεγονότων ως αναμνηστικού τύπου έκθεση, αγαπητοί φίλοι, έχοντας κατά νου τα όσα διαπραγματευθήκαμε στην προηγούμενη συνάντησή μας, ας προσπαθήσουμε να ψηλαφίσουμε...

Ηλίας Πλιόγκας: «Με μια φθηνή λύση, σώζουμε ζωές»!Μια φθηνή και σωτήρια λύση,  με ένα απλό πλαστικό «ταυ», μια «διακλάδωση» δηλαδή που μπορεί να  κουμπώνει σε έναν αναπνευστήρα, αλλά να δίνει οξυγόνο σε δύο...

Νεκρός από ανακοπή καρδιάς έπεσε ο 48χρονος αστυνομικός Λάμπρος Δημητρουλάτος στην Βέροια. Το συμβάν συνέβη στο σπίτι του. Άμεσα κλήθηκε το ΕΚΑΒ αλλά παρά τις προσπάθειες των διασωστών και δεν κατέστη εφικτό...