Σε Συνέντευξη Τύπου χθες για την εικόνα των Σχολείων στο Νομό  ΕΛΜΕ Ημαθίας: «Η ποιότητα της εκπαίδευσης δεν είναι αυτή που επιθυμούμε»

Σε Συνέντευξη Τύπου χθες για την εικόνα των Σχολείων στο Νομό ΕΛΜΕ Ημαθίας: «Η ποιότητα της εκπαίδευσης δεν είναι αυτή που επιθυμούμε»

-Ζητούν την κάλυψη όλων των αναγκών με μόνιμο προσωπικό και όχι με αναπληρωτές

Την εικόνα και τα προβλήματα των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ημαθία έδωσαν χθες το μεσημέρι, σε συνέντευξή τους, ο πρόεδρος και το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ημαθίας στην «Ελιά» καταδικάζοντας – κατ’ αρχάς – την επέμβαση της Τουρκίας κατά του Συριακού λαού στον οποίο εξέφρασαν την στήριξή τους.

Από τα βασικά προβλήματα και αιτήματα της ΕΛΜΕ αποτελεί η επιλογή της πολιτείας να μην διορίζει μόνιμους εκπαιδευτικούς για την κάλυψη των κενών στα σχολεία, αλλά να αρκείται στους αναπληρωτές ,δυσκολεύοντας και τη ζωή των εκπαιδευτικών που μετακινούνται κάθε χρόνο από περιοχή σε περιοχή, αλλά και των μαθητών που δυσκολεύονται από τις συνεχείς αλλαγές. Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος κ. Τάσος Παντζαρτζίδης, η Ημαθία έχει σήμερα 55 κενά, εκ των οποίων τα 41 είναι στην Γενική Εκπαίδευση (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, Μουσικό Σχολείο) και 14 στην Ειδική Αγωγή, ενώ 2.500 είναι τα κενά σε πανελλαδικό επίπεδο.

Σημαντικές είναι επίσης και οι ελλείψεις τεχνικών ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, ενώ ιδιαίτερα προβληματισμένοι  είναι στην ΕΛΜΕ με την έγκριση των ολιγομελών τμημάτων στα σχολεία, τα οποία συνδέονται με τα μόρια μετάθεσης των εκπαιδευτικών (μόρια δυσμενών συνθηκών), κατ’ αναλογία μορίων και αριθμού μαθητών, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή στην Ημαθία να μην έχουν εγκριθεί τρία τμήματα, «με ευθύνη της Πολιτείας» όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παντζαρτζίδης, εκτιμώντας ότι ο «οικονομικός» υπολογισμός του Υπουργείου στρέφεται κατά της ποιότητας της εκπαίδευσης αφού, παρά τις προσπάθειες της ΕΛΜΕ, οι μαθητές των τμημάτων που δεν εγκρίθηκαν δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν την ειδικότητά τους. Όμως και η μεταφορά τους σε άλλα τμήματα οδήγησε στην μεγαλύτερη συσσώρευση  μαθητών με αποτέλεσμα να χρειάζεται πρόσληψη επιπλέον προσωπικού για να καλυφθεί η τάξη και η ύλη.

«Από τη μια, το Υπουργείο δεν εγκρίνει τα τμήματα για οικονομικούς λόγους και από την άλλη προκαλεί νέες ανάγκες πρόσληψης προσωπικού» τόνισε ο πρόεδρος εκτιμώντας ότι η πολιτεία δεν κάνει το χρέος της απέναντι στους μαθητές.

Στον κατάλογο των αιτημάτων η ΕΛΜΕ προσθέτει επίσης, τους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή που εξαγγέλθηκαν από την προηγούμενη ακόμη κυβέρνηση (4.500 θέσεις) οι οποίοι καθυστερούν και με τη νέα κυβέρνηση, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί ούτε η κατανομή επί μέρους θέσεων των ειδικοτήτων.

Βασικό αίτημα της ΕΛΜΕ είναι να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των σχολείων με μόνιμο προσωπικό, ενώ μεταξύ των αιτημάτων της είναι επίσης η εξίσωση των φορολογικών, εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων μεταξύ αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών. «Είναι υποκρισία να αφήνει το Υπουργείο ακάλυπτους χιλιάδες αναπληρωτές. Πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα με τροπολογία λόγω ηθικής τάξης» πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Η ΕΛΜΕ ζητά επίσης επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και αυξήσεις, επαναφορά του ωραρίου στο επίπεδο του 2013, ζητά να δοθούν άμεσα οι οργανικές θέσεις οι οποίες σήμερα λειτουργούν μόνο με αναπληρωτές, να υποστηριχθεί η ενισχυτική διδασκαλία με μικρότερο αριθμό μαθητών στις τάξεις όπου υπάρχου παιδιά με  μαθησιακές δυσκολίες κ.α.

«Η ποιότητα της εκπαίδευσης δεν είναι αυτή που επιθυμούμε» δηλώνει η ΕΛΜΕ, ενώ στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου  εκτός από τον πρόεδρο Τάσο Παντζαρτζίδη, ήταν παρόντες οι: Στέλλα Τσούλιου (αντιπρόεδρος), Αλέκος Μόσχος, Θόδωρος Κακαγιάννης, Μαρία Συμεωνίδου και Μιχάλης Γαλουζής.

Σοφία Γκαγκούση


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κων. Στούκας σε ηλικία 86 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κων. Στούκας σε ηλικία 86...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Παρασκευή 29 Μαρτίου...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας γιορτάζει φέτος έναν...

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024...

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό κάλεσμα στη δράση της «Λευκής Νύχτας»

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό...

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας απευθύνει...

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Βέροιας

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο...

Το  1ο Γυμνάσιο Βέροιας «Φιλίππειο»,  το 1ο ΓΕΛ ...

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την αναβάθμιση του οδικού φωτισμού στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την...

Ξεκίνησε να υλοποιείται το έργο, Βελτίωση Οδικής...

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας:  Ημερίδα για την εφηβική παραβατικότητα

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας: ...

Το Κέντρο Αναφοράς, Παροχής Συμβουλευτικής και...

Δώρα Κουρκουτά:  «Προσπαθούν σε λίγες  ημέρες να κάνουν ό,τι  επιδεικτικά αγνόησαν 9 χρόνια»

Δώρα Κουρκουτά: «Προσπαθούν σε λίγες ημέρες να κάνουν...

Από το Γραφείο Τύπου της παράταξης της Δώρας Κουρκουτά...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...