Σε Συνέντευξη Τύπου χθες για την εικόνα των Σχολείων στο Νομό  ΕΛΜΕ Ημαθίας: «Η ποιότητα της εκπαίδευσης δεν είναι αυτή που επιθυμούμε»

Σε Συνέντευξη Τύπου χθες για την εικόνα των Σχολείων στο Νομό ΕΛΜΕ Ημαθίας: «Η ποιότητα της εκπαίδευσης δεν είναι αυτή που επιθυμούμε»

-Ζητούν την κάλυψη όλων των αναγκών με μόνιμο προσωπικό και όχι με αναπληρωτές

Την εικόνα και τα προβλήματα των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ημαθία έδωσαν χθες το μεσημέρι, σε συνέντευξή τους, ο πρόεδρος και το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ημαθίας στην «Ελιά» καταδικάζοντας – κατ’ αρχάς – την επέμβαση της Τουρκίας κατά του Συριακού λαού στον οποίο εξέφρασαν την στήριξή τους.

Από τα βασικά προβλήματα και αιτήματα της ΕΛΜΕ αποτελεί η επιλογή της πολιτείας να μην διορίζει μόνιμους εκπαιδευτικούς για την κάλυψη των κενών στα σχολεία, αλλά να αρκείται στους αναπληρωτές ,δυσκολεύοντας και τη ζωή των εκπαιδευτικών που μετακινούνται κάθε χρόνο από περιοχή σε περιοχή, αλλά και των μαθητών που δυσκολεύονται από τις συνεχείς αλλαγές. Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος κ. Τάσος Παντζαρτζίδης, η Ημαθία έχει σήμερα 55 κενά, εκ των οποίων τα 41 είναι στην Γενική Εκπαίδευση (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, Μουσικό Σχολείο) και 14 στην Ειδική Αγωγή, ενώ 2.500 είναι τα κενά σε πανελλαδικό επίπεδο.

Σημαντικές είναι επίσης και οι ελλείψεις τεχνικών ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, ενώ ιδιαίτερα προβληματισμένοι  είναι στην ΕΛΜΕ με την έγκριση των ολιγομελών τμημάτων στα σχολεία, τα οποία συνδέονται με τα μόρια μετάθεσης των εκπαιδευτικών (μόρια δυσμενών συνθηκών), κατ’ αναλογία μορίων και αριθμού μαθητών, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή στην Ημαθία να μην έχουν εγκριθεί τρία τμήματα, «με ευθύνη της Πολιτείας» όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παντζαρτζίδης, εκτιμώντας ότι ο «οικονομικός» υπολογισμός του Υπουργείου στρέφεται κατά της ποιότητας της εκπαίδευσης αφού, παρά τις προσπάθειες της ΕΛΜΕ, οι μαθητές των τμημάτων που δεν εγκρίθηκαν δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν την ειδικότητά τους. Όμως και η μεταφορά τους σε άλλα τμήματα οδήγησε στην μεγαλύτερη συσσώρευση  μαθητών με αποτέλεσμα να χρειάζεται πρόσληψη επιπλέον προσωπικού για να καλυφθεί η τάξη και η ύλη.

«Από τη μια, το Υπουργείο δεν εγκρίνει τα τμήματα για οικονομικούς λόγους και από την άλλη προκαλεί νέες ανάγκες πρόσληψης προσωπικού» τόνισε ο πρόεδρος εκτιμώντας ότι η πολιτεία δεν κάνει το χρέος της απέναντι στους μαθητές.

Στον κατάλογο των αιτημάτων η ΕΛΜΕ προσθέτει επίσης, τους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή που εξαγγέλθηκαν από την προηγούμενη ακόμη κυβέρνηση (4.500 θέσεις) οι οποίοι καθυστερούν και με τη νέα κυβέρνηση, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί ούτε η κατανομή επί μέρους θέσεων των ειδικοτήτων.

Βασικό αίτημα της ΕΛΜΕ είναι να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των σχολείων με μόνιμο προσωπικό, ενώ μεταξύ των αιτημάτων της είναι επίσης η εξίσωση των φορολογικών, εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων μεταξύ αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών. «Είναι υποκρισία να αφήνει το Υπουργείο ακάλυπτους χιλιάδες αναπληρωτές. Πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα με τροπολογία λόγω ηθικής τάξης» πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Η ΕΛΜΕ ζητά επίσης επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και αυξήσεις, επαναφορά του ωραρίου στο επίπεδο του 2013, ζητά να δοθούν άμεσα οι οργανικές θέσεις οι οποίες σήμερα λειτουργούν μόνο με αναπληρωτές, να υποστηριχθεί η ενισχυτική διδασκαλία με μικρότερο αριθμό μαθητών στις τάξεις όπου υπάρχου παιδιά με  μαθησιακές δυσκολίες κ.α.

«Η ποιότητα της εκπαίδευσης δεν είναι αυτή που επιθυμούμε» δηλώνει η ΕΛΜΕ, ενώ στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου  εκτός από τον πρόεδρο Τάσο Παντζαρτζίδη, ήταν παρόντες οι: Στέλλα Τσούλιου (αντιπρόεδρος), Αλέκος Μόσχος, Θόδωρος Κακαγιάννης, Μαρία Συμεωνίδου και Μιχάλης Γαλουζής.

Σοφία Γκαγκούση


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο  στην Πανελλήνια Ένωση Εκκοκκιστών -Αντιπρόεδρος ο βεροιώτης Πρόδρομος Ουσουλτζόγλου

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Πανελλήνια Ένωση...

Πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 30 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη...

Και επίσημα η ενθρόνιση του Ηγούμενου π. Παλαμά στη Μονή Καλλίπετρας

Και επίσημα η ενθρόνιση του Ηγούμενου π. Παλαμά στη...

Την Κυριακή 5 Ιουλίου 2020 θα γίνει και η επίσημη...

Στους βασιλικούς τάφους  των Αιγών στη Βεργίνα και στο  Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου σήμερα  ο  υφ. Εσωτερικών Θ. Καράογλου

Στους βασιλικούς τάφους των Αιγών στη Βεργίνα και στο ...

Επίσκεψη σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους...

Έρχονται οι θερινές εκπτώσεις! Οδηγίες προς τους καταστηματάρχες

Έρχονται οι θερινές εκπτώσεις! Οδηγίες προς τους...

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων,...

Ερασιτεχνική θεατρική ομάδα δημιουργεί η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας

Ερασιτεχνική θεατρική ομάδα δημιουργεί η Εύξεινος...

Η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας,  μετά την μεγάλη επιτυχία ...

Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος: Διαφορετική και πρωτότυπη η  φετινή χρονιά! - Μοναδικό

Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος: Διαφορετική και...

Η φετινή χρονιά είναι πραγματικά διαφορετική και ...

Δωρεά γλυπτών του Μιχάλη Κευγά στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας - Περισσότερα από 160.000 τεκμήρια στη συλλογή της!

Δωρεά γλυπτών του Μιχάλη Κευγά στη Δημόσια Βιβλιοθήκη...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας ευχαριστεί...

Συνάντηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Απόστολου Τζιτζικώστα με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά

Συνάντηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των...

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι τρόποι βελτίωσης της...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Την Κυριακή 5 Ιουλίου 2020 θα γίνει και η επίσημη ενθρόνιση του Ηγούμενου  της Μονής Καλλίπετρας Βέροιας Αρχιμανδρίτη Παλαμά Καλλιπετρίτη από τον  Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα.Μετά από πολλά χρόνια...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας ευχαριστεί θερμά τον γλύπτη κ. Μιχάλη Κευγά για τη δωρεά τριών (3) γλυπτών για τη συλλογή της Βιβλιοθήκης, η οποία έχει ξεπεράσει πλέον τον αριθμό των 160.000 τεκμηρίων...

      Λόγω τεχνικού προβλήματος που διαπιστώθηκε στην εφαρμογή e-eggrafes, κατά την προσπάθεια βελτίωσης απόκρισης του συστήματος, είναι απαραίτητο να υποβληθούν εκ νέου από τους γονείς/κηδεμόνες των...

Με ανακοίνωση τους τα ΚΤΕΛ ΑΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ ενημερώνουν το επιβατηγό κοινό της Νάουσας και των Δημοτικών Διαμερισμάτων για την περικοπή των δρομολιγίων. Αναλυτικά η ανακοίνωση...