Σε Συνέντευξη Τύπου χθες για την εικόνα των Σχολείων στο Νομό  ΕΛΜΕ Ημαθίας: «Η ποιότητα της εκπαίδευσης δεν είναι αυτή που επιθυμούμε»

Σε Συνέντευξη Τύπου χθες για την εικόνα των Σχολείων στο Νομό ΕΛΜΕ Ημαθίας: «Η ποιότητα της εκπαίδευσης δεν είναι αυτή που επιθυμούμε»

-Ζητούν την κάλυψη όλων των αναγκών με μόνιμο προσωπικό και όχι με αναπληρωτές

Την εικόνα και τα προβλήματα των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ημαθία έδωσαν χθες το μεσημέρι, σε συνέντευξή τους, ο πρόεδρος και το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ημαθίας στην «Ελιά» καταδικάζοντας – κατ’ αρχάς – την επέμβαση της Τουρκίας κατά του Συριακού λαού στον οποίο εξέφρασαν την στήριξή τους.

Από τα βασικά προβλήματα και αιτήματα της ΕΛΜΕ αποτελεί η επιλογή της πολιτείας να μην διορίζει μόνιμους εκπαιδευτικούς για την κάλυψη των κενών στα σχολεία, αλλά να αρκείται στους αναπληρωτές ,δυσκολεύοντας και τη ζωή των εκπαιδευτικών που μετακινούνται κάθε χρόνο από περιοχή σε περιοχή, αλλά και των μαθητών που δυσκολεύονται από τις συνεχείς αλλαγές. Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος κ. Τάσος Παντζαρτζίδης, η Ημαθία έχει σήμερα 55 κενά, εκ των οποίων τα 41 είναι στην Γενική Εκπαίδευση (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, Μουσικό Σχολείο) και 14 στην Ειδική Αγωγή, ενώ 2.500 είναι τα κενά σε πανελλαδικό επίπεδο.

Σημαντικές είναι επίσης και οι ελλείψεις τεχνικών ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, ενώ ιδιαίτερα προβληματισμένοι  είναι στην ΕΛΜΕ με την έγκριση των ολιγομελών τμημάτων στα σχολεία, τα οποία συνδέονται με τα μόρια μετάθεσης των εκπαιδευτικών (μόρια δυσμενών συνθηκών), κατ’ αναλογία μορίων και αριθμού μαθητών, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή στην Ημαθία να μην έχουν εγκριθεί τρία τμήματα, «με ευθύνη της Πολιτείας» όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παντζαρτζίδης, εκτιμώντας ότι ο «οικονομικός» υπολογισμός του Υπουργείου στρέφεται κατά της ποιότητας της εκπαίδευσης αφού, παρά τις προσπάθειες της ΕΛΜΕ, οι μαθητές των τμημάτων που δεν εγκρίθηκαν δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν την ειδικότητά τους. Όμως και η μεταφορά τους σε άλλα τμήματα οδήγησε στην μεγαλύτερη συσσώρευση  μαθητών με αποτέλεσμα να χρειάζεται πρόσληψη επιπλέον προσωπικού για να καλυφθεί η τάξη και η ύλη.

«Από τη μια, το Υπουργείο δεν εγκρίνει τα τμήματα για οικονομικούς λόγους και από την άλλη προκαλεί νέες ανάγκες πρόσληψης προσωπικού» τόνισε ο πρόεδρος εκτιμώντας ότι η πολιτεία δεν κάνει το χρέος της απέναντι στους μαθητές.

Στον κατάλογο των αιτημάτων η ΕΛΜΕ προσθέτει επίσης, τους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή που εξαγγέλθηκαν από την προηγούμενη ακόμη κυβέρνηση (4.500 θέσεις) οι οποίοι καθυστερούν και με τη νέα κυβέρνηση, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί ούτε η κατανομή επί μέρους θέσεων των ειδικοτήτων.

Βασικό αίτημα της ΕΛΜΕ είναι να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των σχολείων με μόνιμο προσωπικό, ενώ μεταξύ των αιτημάτων της είναι επίσης η εξίσωση των φορολογικών, εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων μεταξύ αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών. «Είναι υποκρισία να αφήνει το Υπουργείο ακάλυπτους χιλιάδες αναπληρωτές. Πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα με τροπολογία λόγω ηθικής τάξης» πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Η ΕΛΜΕ ζητά επίσης επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και αυξήσεις, επαναφορά του ωραρίου στο επίπεδο του 2013, ζητά να δοθούν άμεσα οι οργανικές θέσεις οι οποίες σήμερα λειτουργούν μόνο με αναπληρωτές, να υποστηριχθεί η ενισχυτική διδασκαλία με μικρότερο αριθμό μαθητών στις τάξεις όπου υπάρχου παιδιά με  μαθησιακές δυσκολίες κ.α.

«Η ποιότητα της εκπαίδευσης δεν είναι αυτή που επιθυμούμε» δηλώνει η ΕΛΜΕ, ενώ στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου  εκτός από τον πρόεδρο Τάσο Παντζαρτζίδη, ήταν παρόντες οι: Στέλλα Τσούλιου (αντιπρόεδρος), Αλέκος Μόσχος, Θόδωρος Κακαγιάννης, Μαρία Συμεωνίδου και Μιχάλης Γαλουζής.

Σοφία Γκαγκούση


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανακατασκευή και ανακαίνιση του Γυμνασίου Επισκοπής

Ανακατασκευή και ανακαίνιση του Γυμνασίου Επισκοπής

Στην ανακατασκευή και γενικότερη ανακαίνιση χώρων...

Ο Αντώνης Καραγιαννίδης αντιδήμαρχος Οικονομικών στη θέση Βασιλείου

Ο Αντώνης Καραγιαννίδης αντιδήμαρχος Οικονομικών στη...

Ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Καραγιαννίδης θα είναι...

Ποτάμια οι δρόμοι της Αλεξάνδρειας! Βίντεο

Ποτάμια οι δρόμοι της Αλεξάνδρειας! Βίντεο

Η ΕΜΥ επιβεβαιώθηκε. Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης...

Ποτάμια οι δρόμοι της Αλεξάνδρειας!

Ποτάμια οι δρόμοι της Αλεξάνδρειας!

Η ΕΜΥ επιβεβαιώθηκε. Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης...

Πρωτοβουλία για το Παιδί: Προσοχή! Επιτήδειοι κερδοσκοπούν εις βάρος της παιδικής προστασίας! - Η Πρωτοβουλία για το Παιδί δεν προβαίνει ΠΟΤΕ σε εράνους

Πρωτοβουλία για το Παιδί: Προσοχή! Επιτήδειοι...

Πολύ συχνά, τον τελευταίο καιρό, παρουσιάζονται στην...

Τον Δήμαρχο Βέροιας επισκέφθηκαν μαθητές του   5ου ΓΕΛ Βέροιας

Τον Δήμαρχο Βέροιας επισκέφθηκαν μαθητές του 5ου ΓΕΛ...

Την Τρίτη 12 Νοεμβρίου αντιπροσωπεία της...

Αντ. Μαρκούλης: Παρόντες όλοι  οι υπηρεσιακοί παράγοντες της ΔΕΥΑΒ στο Δημοτικό Συμβούλιο

Αντ. Μαρκούλης: Παρόντες όλοι οι υπηρεσιακοί...

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε δια του...

Χαλάει ο καιρός μέχρι και την Πέμπτη

Χαλάει ο καιρός μέχρι και την Πέμπτη

Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γραπτή ερευνητική ανακοίνωση στο 17ο Συνέδριο του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιχθυολόγων που διεξήχθη στο Ηράκλειο της Κρήτη 31 Οκτωβρίου-3 Νοεμβρίου 2019, επισημαίνει τη σημαντική μείωση του πληθυσμού της άγριας...

Έρευνα-Επιμέλεια:Μάκης ΔημητράκηςΓύρω στα 1920, η Βέροια ήταν μια μικρή πόλη με 15.000 κατοίκους περίπου, οι οποίοι βασικά ασχολούνταν με την γεωργοκτηνοτροφία και κάποια συγγενή επαγγέλματα όπως του σαμαρά, του...

Στα 92 της χρόνια, με τα μαλλιά της να έχουν πια ασπρίσει και μετακινούμενη με αναπηρικό αμαξίδιο, η Μελπομένη Ντίνα κλαίει από χαρά και συγκίνηση: για πρώτη φορά σήμερα, μετά από 75 χρόνια, συνάντησε τους...

«Έσπασαν» τα ισόβια δεσμά για 58χρονη που κάθισε στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Θεσσαλονίκης κατηγορούμενη ως ηθική αυτουργός στη δολοφονία του συζύγου της, τον Οκτώβριο του 2011, στο Νεόκαστρο...