Με τις έννοιες της ελευθερίας και της εξουσίας   θα αναμετρηθούν οι μικροί θεατές στον «Δράκο» του Σβαρτς

Με τις έννοιες της ελευθερίας και της εξουσίας θα αναμετρηθούν οι μικροί θεατές στον «Δράκο» του Σβαρτς

-Συνέντευξη Τύπου χθες για τη νέα παραγωγή της Παιδικής Σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας


Η πρώτη παράσταση της νέας θητείας του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Παρασκευόπουλου και την προεδρία της Γεωργίας Μπατσαρά, απευθύνεται σε παιδιά και κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 3 Νοεμβρίου στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Για τον «Δράκο», το έργο του Γεβγκένι Σβαρτς που ανεβάζει η Παιδική Σκηνή σε σκηνοθεσία του Πάνου Δεληνικόπουλου (μετάφραση της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ), δόθηκε χθες το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου, στη Στέγη.

Για τη στενή σχέση του θεάτρου με την Παιδεία γενικότερα, τον πολιτισμό αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, μίλησε η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ, αναφερόμενη στο στόχο να πάει ακόμα πιο μπροστά το θέατρο, προς όφελος όλων, και του τόπου και των θεατών και της πολιτιστικής μας προβολής. Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε η κα Μπατσαρά, το ΔΗΠΕΘΕ δρομολογεί και μια συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, εν όψει του Διεθνούς Συνεδρίου που θα γίνει στο νέο Μουσείο των Αιγών..


«Η ζωή και η Τέχνη είναι μια σειρά επιλογών», τόνισε ο καλλιτεχνικός δ/ντής κ. Παρασκευόπουλος, ταυτίζοντας με μια τέτοια επιλογή την εμπιστοσύνη του στον Πάνο Δεληνικόπουλο, να σκηνοθετήσει τον «Δράκο» για την Παιδική Σκηνή, με μια προοπτική όχι τόσο συνηθισμένη για παιδιά. «Έχει μια πολιτική διάσταση και ανοίγει το πνεύμα των παιδιών μέσα από το θέατρο» επεσήμανε ο κ. Παρασκευόπουλος, για να προσθέσει με τη σειρά του ο κ. Δεληνικόπουλος, ότι έχει μεγάλη σημασία το περιεχόμενο του έργου σε σχέση με το πώς αντιμετωπίζουν τα παιδιά την εξουσία, ή την ελευθερία, σε μια εποχή σαν τη σημερινή που βομβαρδίζονται με πληροφορίες και είναι πιο υποψιασμένα. «Καλώς ή κακώς, η πραγματικότητα δεν λειτουργεί με προστατευτικά δίπολα. Τα παιδιά εκτίθενται σε μια πολυπλοκότητα, πολύ νωρίς» είπε ο κ. Δεληνικόπουλος, βάζοντας ως προβληματισμό, το τί μπορεί να σημαίνει η έννοια της ανάληψης της προσωπικής ευθύνης. Γι’ αυτό, η παράσταση φέρει δύο ιδιαιτερότητες. Εμπλέκει τα παιδιά στην εξέλιξη της σκηνικής μάχης μεταξύ Δράκου και Λανσελότου και καταλήγει σε τρία διαφορετικά φινάλε, για τα οποία θα αποφασίσουν τα ίδια τα παιδιά-θεατές. «Στην πόλη του Δράκου, το μήνυμα είναι, να σκοτώσουμε το δράκο που έχουμε μέσα μας» πρόσθεσε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Παρούσα στη συνέντευξη Τύπου ήταν και η διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αναστασία Μαυρίδου, η οποία εξέφρασε την χαρά της για το έργο «που πραγματεύεται θέματα ελευθερίας και εξουσίας, με όρια, που είναι σημαντικό να τίθενται στα παιδιά». Ευχήθηκε να συνεχιστεί και να εξελιχθεί η προσπάθεια του ΔΗΠΕΘΕ με παραστάσεις και για μαθητές Λυκείου, αλλά και η συνεργασία της Β/θμιας με το ΔΗΠΕΘΕ για την «Θεατρική Άνοιξη».

Παρόντες, ήταν επίσης τα μέλη του Δ.Σ., Διονύσης Καρολίδης, Γιώργος Δουλγέρογλου και Μαρία Παπαϊωάννου, η οποία στάθηκε στην προσδοκία και ελπίδα όλων, να σκοτώσουν το δράκο που έχουν μέσα τους.

Η παράσταση απευθύνεται σε νήπια και μαθητές δημοτικού και γυμνασίου, και ο σκηνοθέτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το πόσο μπορεί να είναι κατανοητό το έργο σε παιδιά νηπιαγωγείου, εκτίμησε ότι αυτό είναι ένα στοίχημα που αφορά την προχωρημένη πλέον αντίληψη των σημερινών παιδιών σε σχέση με παλαιότερα χρόνια, αλλά αποτελεί και ένα καλό υλικό προς συζήτηση μεταξύ δασκάλων και μαθητών, στην τάξη.

Πριν από τη συνέντευξη, δόθηκε μια σύντομη σκηνή του έργου από τους ηθοποιούς που συμμετέχουν στην παράσταση και είναι: Μαρία Καραγκιοζίδου, Λία Μπάστα, Εύα Φρακτοπούλου, Γιώργος Αντωνόπουλος, Κωνσταντίνος Λιάρος, Γιώργος Χριστοφορίδης, Ευτυχία Σπυριδάκη.

Στο αποτέλεσμα, συντέλεσαν επίσης οι:

 Σκηνικά-Κοστούμια: Φανή Σκουλίκιδη-Μπουκουβάλα

Κίνηση: Σοφία Παπανικάνδρου 

Μουσική: Χρήστος Συκιώτης

Φωτισμοί: Ελένη Χούμου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αρετή Πολυμενίδη

Βοηθός Σκηνογράφου: Δημήτρης Γεωργόπουλος

Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου

Οργάνωση παραγωγής - Επικοινωνία: Κατερίνα Γρηγοριάδου


Η παράσταση της Κυριακής απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, με ελεύθερη είσοδο και από τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, θα δίνονται καθημερινά στις 10.00 π.μ. παραστάσεις για μαθητές, με εισιτήριο 6 ευρώ.

Σοφία Γκαγκούση


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φιλανθρωπική εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στη Βέροια (ΒΙΝΤΕΟ)

Φιλανθρωπική εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως και του...

Την Τετάρτη 24 Απριλίου το βράδυ στον Χώρο Τεχνών του...

Πιανιστική εκδήλωση την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου «The Sound of Music» της καθηγήτριας Πόπης Φιρτινίδου

Πιανιστική εκδήλωση την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου «The Sound of...

Το Δημοτικό Ωδείο της πόλης μας παρουσιάζει για 18η...

Την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου: Πασχαλινή Συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας

Την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου: Πασχαλινή Συναυλία του...

Οι σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας, των...

Το Σάββατο 27 Απριλίου: Ρεσιτάλ βιολιού με τη Dominique Chiarappa  στη Δημόσια Βιβλιοθήκη  Βέροιας

Το Σάββατο 27 Απριλίου: Ρεσιτάλ βιολιού με τη Dominique Chiarappa...

Το Σάββατο 27 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα...

Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας: Πραγματοποιήθηκε το 5ο Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας: Πραγματοποιήθηκε το 5ο...

Το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 η πόλη της...

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ "Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ"...

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ "Ο...

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση χαρακτικής από τον  Σύλλογο για τη Διάδοση των Εικαστικών Τεχνών

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση χαρακτικής από τον Σύλλογο για...

Το βράδυ του Σαββάτου 20 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν τα...

“Σέρρα – Η Ψυχή του Πόντου” του Γιάννη Καλπούζου με την Χρύσα Παπά στις 24 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας

“Σέρρα – Η Ψυχή του Πόντου” του Γιάννη Καλπούζου με...

«Θα σας διηγηθώ την ιστορία του πατέρα μου…γιατί...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...