Βεροιώτικα και Λαογραφικά - Της Αγίας Άννας - Δύο ναοί στη μνήμη της

Βεροιώτικα και Λαογραφικά - Της Αγίας Άννας - Δύο ναοί στη μνήμη της

Έρευνα – Επιμέλεια: 

Μάκης Δημητράκης


Σύμφωνα με την Ορθόδοξη παράδοση η Αγία Άννα ήταν η μητέρα της Παναγίας και το εβραϊκό της όνομα Χάνα σημαίνει εύνοια – χάρη.

Παντρεύτηκε στη Γαλιλαία τον Ιωακείμ και αξιώθηκε να έχει την μεγάλη τιμή και ευτυχία να αποκτήσει τη Μητέρα του Σωτήρα του Κόσμου.


Λείψανό της βρίσκεται στην αγιορείτικη σκήτη της Αγίας Άννας καθώς και στο ναό της στην πόλη της Κατερίνης.

Η σύλληψη της Αγίας γιορτάζεται στις 9 Δεκεμβρίου και η Κοίμησή της στις 25 Ιουλίου ενώ άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι τιμάται και από τη Μουσουλμανική θρησκεία όπου αναφέρεται σεβάσμια και πνευματική γυναίκα, μητέρα της Παναγίας.

Στη μνήμη της υπάρχουν σήμερα στη Βέροια δύο εκκλησίες.

Αγία Άννα στην αγορά στην οδό Προφήτη Ηλία

Ανήκει στην ενορία του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα (;) και είναι από τους αρχαιότερους σωζόμενους ναούς της Βέροιας. Κτίστηκε πάνω στα ερείπια παλαιοχριστιανικής εκκλησίας του 6ου αιώνα. Έχει τοιχογραφίες του 15ου -16ου αιώνα και όπως μας πληροφορεί ο βυζαντινολόγος Θ. Παπαζώτος – από κτιτορική επιγραφή που υπάρχει πάνω από την κύρια είσοδο – ο ναός είναι έργο του διακόνου Θεόφιλου Παπαθεοδώρου που ήταν ανεψιός του επισκόπου Βεροίας κυρού Βασιλείου και ιδρύθηκε το 1216-17 δηλαδή στις αρχές του 13ου αιώνα.

Από τις τοιχογραφίες του ναού εντυπωσιάζει η παράσταση της Ανάστασης του Χριστού και η εικόνα της Αγίας Άννας με τη μικρή Μαρία – την Παναγία κόρη της – στην αγκαλιά της.

Η Αγία Άννα της ενορίας Αγίων Αναργύρων

Ο ναός βρίσκεται στην οδό Ήρας – κοντά στο ΚΤΕΛ- και πολύ κοντά στο ναό του Αγίου Παταπίου. Είναι ένα καλοφτιαγμένο κτίσμα από πουρόπετρα και το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται σε φάση αποκατάστασης και συντήρησης. Στις μέρες μας δεν λειτουργεί ούτε είναι επισκέψιμος.

Από το βιβλίο του καθηγητή – ερευνητή Θωμά Γαβριηλίδη πληροφορούμαστε ότι ο ναός κτίστηκε τον 18ο αιώνα αλλά δεν διαθέτει τοιχογραφίες. Αξιόλογες είναι πολλές από τις φορητές εικόνες, μερικές από τις οποίες θεωρούνται παλαιότερες και του ίδιου του ναού.

Η Αγία Άννα της Μητροπόλεως

Από το βιβλίο του καθηγητή – ερευνητή Θωμά Γαβριηλίδη «Προσκύνημα στα ιερά της Θεοσώστου πόλεως Βεροίας» που εκδόθηκε από τη Θρακική Εστία Βέροιας πληροφορούμαστε ότι ναός προς τιμή της Αγίας Άννας υπήρχε στο προαύλιο του Μητροπολιτικού ναού των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου ο οποίος κατεδαφίστηκε κατά τις εργασίες ανέγερσης του Μητροπολιτικού Μεγάρου (Δεσποτικού) επειδή θεωρήθηκε ως μη αξιόλογο κτίσμα. Οι τοίχοι του ήταν ασβεστωμένοι και δε φαινόταν να έχει ίχνη από τοιχογραφίες – αγιογραφίες.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο Ευάγγελου Δέλλιου

Τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο Ευάγγελου Δέλλιου

Την Κυριακή 16 Αυγούστου 2020 στον Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων...

Γ’ ΤΑ ΠΑΘΗΜΑΤΑ  ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ

Γ’ ΤΑ ΠΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ

Γράφει ο Παναγιώτης ΠαπαδόπουλοςΦιλόλογοςΤελικά,...

Η ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ  ΧΡΕΟΣ ΟΛΩΝ

Η ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΧΡΕΟΣ ΟΛΩΝ

Συντάκτης:  ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣΒΑΣΙΑΔΗΣ  Οι αναφορές στην...

ΣΙΩΠΗ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ

ΣΙΩΠΗ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ

Της Όλγας Κουτμηρίδου-ΜεταξάΣήμερα η σιωπή,κάθεται...

Επικαιρότητα «Βάλε το χέρι σου  Μεγαλοδύναμε!»

Επικαιρότητα «Βάλε το χέρι σου Μεγαλοδύναμε!»

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΑκούω πάλι, φίλοι...

Τα λαογραφικά μας Επ’ ευκαιρία του Δεκαπενταύγουστου  Παναγία Δοβρά Το Μοναστήρι της «Καλή Παναγιάς»

Τα λαογραφικά μας Επ’ ευκαιρία του Δεκαπενταύγουστου ...

Γράφει ο Μάκης  ΔημητράκηςΔεκαπενταύγουστος! Της...

Μέχρι το τέλος Αυγούστου Απαγόρευση λιτανειών, εμποροπανηγύρεων  εν όψει του 15Αύγουστου και ορθίων στα μπαρ  -Πρώτο τοπικό lockdown στον Πόρο

Μέχρι το τέλος Αυγούστου Απαγόρευση λιτανειών,...

Νέα έκτακτα μέτρα στην προσπάθεια περιορισμού της...

ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ, ΣΑΣ ΒΑΡΕΘΗΚΑ!

ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ, ΣΑΣ ΒΑΡΕΘΗΚΑ!

του Ιωάννη Ιασ. ΒελέντζαΔιπλ. Ηλεκτρολόγος...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει ο Μάκης  ΔημητράκηςΔεκαπενταύγουστος! Της Παναγίας! Τρανή γιορτή και όλη η Ελλάδα, απ’ άκρη σ’ άκρη γιορτάζει και ειδικά το Βέρμιο που προσελκύει πιστούς κάθε ράτσας που ανηφορίζουν στις πλαγιές του...

Ομολογώ ότι δεν περίμενα τοποθέτηση από τον κ. Παυλίδη στην επιστολή μου για το θέμα του Δημαρχείου, του 3ου δημοτικού και των εκπαιδευτηρίων Τσαλέρα. Και δεν αντιλαμβάνομαι την επιθετική του απάντηση σε...

Στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων του Δήμου Αλεξάνδρειας Ημαθίας προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον...

Γράφει ο Μάκης ΔημητράκηςΜεγάλη δεσποτική γιορτή η «Μεταμόρφωση του Σωτήρος», που τοποθετήθηκε στις αρχές Αυγούστου, αν και οι Ευαγγελιστές σημειώνουν ότι ο Χριστός έδειξε τη δόξα και το μεγαλείο του στους...